Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Ο Φίλης και το νέο πολιτικό τοπίοΓράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Ο Νίκος Φίλης, είπε σημαντικά πράγματα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Έκανε επίθεση στον Τσίπρα, στον Καμμένο, άνοιγμα συνεργασίας στο ΠαΣοΚ κι επιβεβαίωσε όσους έλεγαν ότι η απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και θα
δημιουργήσει στον πρωθυπουργό περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θεωρητικά δημιουργούσε όσο ήταν εντός αυτής.
Τι είπε ο Φίλης;
  1. Έκανε άνοιγμα στο ΠαΣοΚ. Έστω κι αν αυτό «βρωμάει», όπως ανέφερε. Ιδού:
« «Ο συγγενέστερος σύμμαχος μας έστω και αν βρωμάει είναι το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα προγραμματικό. Δεν είναι δυνατό να απορρίπτουμε της πρόταση Φώφης για τον ΔΟΛ. Αμετάκλητη απόφαση ενός μονομελούς δικαστηρίου απαντήσαμε, τι μπαρούφα, ποιος την είπε;»
Πέραν του άκομψου, να λέει ένας πολιτικός ότι πρέπει το κόμμα του να συνεργαστεί μ’ ένα άλλο που … «βρωμάει», ο Νίκος Φίλης έκανε πράξη αυτό που επιθυμεί η Φώφη Γεννηματά και σχεδίασε ο Κώστας Λαλιώτης. Τη μετεκλογική συνεργασία. Βοά ο τόπος περί τούτου. Κι ο Φίλης το είπε φωναχτά. Άλλωστε, μπορεί το ΠαΣοΚ να «βρωμάει», αλλά οι πασόκοι … ποτέ! Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν για εκείνους και στοργή και Proderm
  1. Είπε ότι πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέει μπαρούφες!
Ο Τσίπρας ήταν εκείνος που μίλησε στη Βουλή, για… αμετάκλητη απόφαση ενός μονομελούς δικαστηρίου, αποκρούοντας πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τη σωτηρία του ΔΟΛ.
Και για πρώτη φορά γίνεται δημόσια αναφορά, από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στο μέγιστο ταμπού την έλλειψη μόρφωσης του Τσίπρα. Ο Φίλης είπε αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλά ουδείς είχε τολμήσει να πει.
  1. Είπε, ακόμη, ότι  «Μνημόνιο - αντιμνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει. Με τον Καμμένο κάναμε κυβέρνηση. Δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση αυτή η κυβέρνηση. Το "εμείς και οι άλλοι" τελείωσε. Τελείωσε το εμείς οι αμόλυντοι και οι άλλοι οι μολυσμένοι».
Δηλαδή, ουσιαστικά ακύρωσε το «εμείς ή αυτοί» του προεκλογικού ΣΥΡΙΖΑ, αποδεχόμενος ότι αυτό αποδείχτηκε ένα δημαγωγικό σύνθημα –όχημα για την κατάκτηση της εξουσίας.
Πέραν του ότι ο Νίκος Φίλης θυμήθηκε ή διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποιητική βάση μόλις εκείνος βρέθηκε εκτός της, ο πρώην υπουργός είπε αυτό που λένε συνεχώς στον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι ντρέπονται για τη συγκεκριμένη συνεργασία.
Όσο για την κυβέρνηση;
Η φοβισμένη και γενικόλογη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου «Πρέπει να οικοδομήσουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες - είναι άστοχο και άκαιρο να στρέφουμε διαρκώς τη συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο», μόνο αμηχανία δηλώνει.
Και πώς να μη δηλώνει αμηχανία;
Ο Νίκος Φίλης, κάθε άλλο παρά τυχαίο στέλεχος είναι. Γόνος πολιτικής οικογένειας, γιος του δικηγόρου Αριστοτέλη Φίλη, πολιτευτή του ΣΚ –ΕΛΔ (1943 -1953), του Αλέξανδρου Σβώλου, πρωθυπουργού της κυβέρνησης του βουνού, διετέλεσε διευθυντής της «Αυγής», κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος, υπουργός και γνώστης όλων των «μυστικών» του ΣΥΡΙΖΑ.
Κι εσχάτως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, ότι χαίρει της αμέριστης εμπιστοσύνης –πλην πολλών άλλων – ΚΑΙ της τάσης –συνιστώσας των «53» που λέγεται ότι έχουν αντιληφθεί πλήρως τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί τη χώρα (αλλά και το κόμμα τους) ο πρωθυπουργός.
Ο Νίκος Φίλης, με όσα είπε για τους ΑΝΕΛ, έβαλε για πρώτη φορά στην επικαιρότητα και κάτι ακόμη: Αυτή τη δυσφορία που υφείρπε και αφορά την παρά φύση συνεργασία της Αριστεράς με τους ΑΝΕΛ.
Η δημόσια αυτή αμφισβήτηση, στις πολιτικές συνθήκες που βιώνει η χώρα και χωρίς ορατό διάδοχο για κυβερνητικό εταίρο, σημαίνει ότι κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνουν τις εκλογές και την παράδοση της εξουσίας, προκειμένου να σώσουν ότι σώζεται για την Αριστερά.
Κι είναι αναμφισβήτητο ότι παρά τις προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του ξεκίνησε.
Μόνο και μόνο ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση, εκτός της αμφισβήτησης των πάντων, εκτός από τα εκφυλιστικά φαινόμενα που παρατηρούνται στους κόλπους της, εκτός από την αναγκαιότητα διαχείρισης της αξιολόγησης, των νέων μέτρων και τις συνεχείς παραβιάσεις των «κόκκινων γραμμών» της, έχει ν’ αντιμετωπίσει και την εσωκομματική κρίση, καταδεικνύει ότι μπαίνουμε σε έναν νέο πολιτικό τοπίο….
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου