Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Τα άκρα κι οι καταλήψεις σχολείων



Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μέσω των social media «καμπάνια» με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα αλλά και μέσω events στο Facebook στα οποία οι μαθητές καλούνται να προβούν σε πανελλαδικές καταλήψεις την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου αλλά και στην πραγματοποίηση πορείας. 
Στο SMS που φέρεται να διακινείται σε
κινητά μαθητών αναφέρεται: «Έκτακτο. Την επόμενη Πέμπτη 29/11 κάλεσμα για πανελλαδική κατάληψη σε όλα τα σχολεία της χώρας με θέμα εθνικά θέματα, Μακεδονικό, Κατσίφας και Βόρειος Ηπειρος. Μιλήστε όλοι με τα 15μελή σας και τους συλλόγους γονέων και κανονίστε την κατάληψη. Μην φοβάστε για ποινικά θέματα. Δεν υπάρχει ανησυχία».
Δεν είναι τελευταία μόδα οι καταλήψεις σχολείων στη Βόρειο Ελλάδα (κυρίως) με αφορμή το Μακεδονικό ζήτημα και τη… δολοφονία του Κατσίφα.  Είναι κάτι πολύ πιο επικίνδυνο. Κι εξόχως θλιβερό. Όχι επειδή 13χρονα και 15χρονα παιδιά φορούν τη στολή του Μακεδονομάχου, αλλά επειδή χωρίς καν να γνωρίζουν τι τους γίνεται, χωρίς καν να κατανοούν τα συνθήματα που φωνάζουν,  παρασύρονται στα παιγνίδια εθνικισμού της Χρυσής Αυγής. Που αναζητά οπαδούς του μέλλοντος όπως κάνει η Αριστερά στα Πανεπιστήμια.  Είναι τραγικό ν’ ακούς στα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, παιδάκια που καλά καλά δεν έχουν ακόμη απογαλακτιστεί και δεν γνωρίζουν πού τους πάνε τα τέσσερα, να τραγουδούν άσματα των λοκατζήδων και να φωνάζουν συνθήματά τους.
Είναι απίστευτο πόσο εύκολα τα παιδιά μας γίνονται έρμαια της φασιστικής (κάθε χρώματος) προπαγάνδας, στο όνομα δήθεν του …μαθητικού ή …πατριωτικού … κινήματος. Είναι απίστευτο με πόση ευκολία τρία –τέσσερα κατευθυνόμενα παλικαρόπουλα και κοπελούδες βάζουν λουκέτα στα σχολεία και «παίζουν» κασιδιάρικα παιγνίδια σπέρνοντας σπόρους φασισμού. Είναι θλιβερό ότι δεν υπάρχουν πέντε –δέκα διευθυντές σχολείων να καλέσουν την αστυνομία για κάτι που αποτελεί παρανομία, όπως η κατάληψη. Κι είναι ακόμη πιο θλιβερό, ότι όλα αυτά, πρώτα οι γονείς και μετά η κοινωνία, τα θεωρούν περίπου ως φυσιολογικά. 
Ξέρετε ποιο είναι το δύσκολο για όλους; Πώς τα βάζεις με μαθητές που φωνάζουν για την πατρίδα;
Άλλο όμως είναι η πατρίδα κι άλλο τα στρατιωτικά συνθήματα κι οι εθνικιστικές κορώνες που ακούγονται. Εκεί βρίσκεται η λεπτή γραμμή, η  διαφοροποίηση, η  διείσδυση της Χρυσής Αυγής.
Άλλο είναι ο πατριωτισμός κι η καλλιέργειά του κι άλλο ο εθνικισμός προς άγραν «πελατών» και ψηφοφόρων του μέλλοντος.  Ο πατριωτισμός και το έθνος μας δεν συμπορεύονταν ποτέ με το αυγό του φιδιού. Ούτε τώρα μπορεί να συμπορευθούν.
Εμείς πρωτίστως οφείλουμε να το διδάξουμε στα παιδιά μας.  Και να τα μαζέψουμε…
Να τα μαζέψουμε και από το άλλο άκρο. Αυτό που με την ίδια φασιστική λογική φώναζε από τα μπαλκόνια «ή εμείς ή αυτοί» ή έλεγε  (και εν πολλοίς λέει ακόμη) «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».
Αυτό το άλλο άκρο που ξεσηκώνεται με δικά του sms (σαν εκείνα που κατά χιλιάδες στέλνονταν προς ανυποψίαστα παιδιά το βράδυ της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου) στα οποία αναφέρεται ότι ο εχθρός είναι … η καπιταλιστική φτώχεια, η … εκμετάλλευση, οι … τράπεζες, τα … κέρδη των αφεντικών και λοιπά παρόμοια επαναστατικά κι ηλίθια.
Είναι θλιβερά όλα αυτά. Καθόλου απίθανο να δούμε σε σχολεία ακόμη και εμφυλίους. Με την περίεργη ανοχή και σιωπή του υπουργείου Παιδείας, καθηγητών, της ολοκληρωτικής ψευδοδιανόησης και της κοινωνίας που κοιμάται τον μακάριο ύπνο της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου