Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει ήδη δικαιωθεί



Γράφει
ο Μιχάλης Δεμερτζής


Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι θα διανείμει στο τέλος του έτους κοινωνικό μέρισμα από το φετινό υπερπλεόνασμα και άρχισαν αμέσως οι εξισώσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Μία κανονική κριτική στην κυβέρνηση δεν είναι αρκετή, βλέπετε. Χρειάζεται να συνοδεύεται και
από μία κάποια αυτοεπιβεβαίωση.
Αντί δηλαδή να πουν οι πάσης φύσεως αντιπολιτευόμενοι ότι, λ.χ., με κοινωνικά μερίσματα δεν έρχεται η ανάπτυξη ή ότι με τους προαναγγελθέντες διορισμούς στο δημόσιο μεγεθύνεται το ελληνικό πρόβλημα ή, έστω, να κατηγορήσουν τη ΝΔ για ασυνέπεια λόγων και έργων, λένε ουσιαστικά «και τι καταλάβατε που έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ;»

Το θέμα είναι, όμως, πως όσοι τα είχαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα είχαμε γιατί πιστεύαμε ότι η ΝΔ θα σώσει τη χώρα. Τα είχαμε, γιατί πιστεύαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφει τη χώρα. Υπάρχει διαφορά... Είναι άλλο πράγμα το καράβι να έχει καπετάνιο με δίπλωμα, κι ας αποδειχθεί μέτριος ή κακός ο καπετάνιος, και άλλο το καράβι να πηγαίνει μόνο του.
Για να είμαστε ακριβέστεροι, δεν θέλαμε να αλλάξει η κυβέρνηση για να μειωθούν οι φόροι ή να ανοίξουν τα επαγγέλματα (που πρέπει και οι φόροι να μειωθούν – ήδη μειώθηκαν – και τα επαγγέλματα να ανοίξουν), αλλά για να αναλάβουν άνθρωποι που δεν θεωρούν ότι η καριέρα είναι χολέρα, που δεν χυδαιολογούν δημοσίως εντός κι εκτός Βουλής, που ξέρουν τι σημαίνει Ευρώπη, που εν τέλει δεν καταρρίπτουν συστηματικά την κοινή λογική. Τέτοιοι είμαστε οι αντι-ΣΥΡΙΖΑ, απλοί άνθρωποι…

Είναι αλήθεια, βέβαια, πως από αυτήν εδώ τη στήλη έχουμε γράψει πολλές φορές για τη ζημιογόνο πολιτική των φόρων, των διορισμών και των επιδομάτων/μερισμάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αν δεν είχε νωρίτερα φορτώσει τη χώρα με Capital Control, δεν είχε υποθηκεύσει τη δημόσια περιουσία για 100 χρόνια, δεν συνέχιζε να κυβερνά με εμφυλιοπολεμικούς όρους, αν με λίγα λόγια δεν έδειχνε ότι μαζί της η παρακμή της χώρας σε όλα τα επίπεδα είναι βέβαιη, δεν θα γράφαμε ποτέ για τίποτα…
Με τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτρα και σταθμά, λοιπόν, δεν χρειάζονταν και πολλά για να δικαιωθούμε. Παράδειγμα, η αποκατάσταση της – τόσο βασικής για μία κοινωνία – έννομης τάξης στα αστικά κέντρα, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε και την περασμένη Κυριακή, 17 Νοεμβρίου. 
Τέτοιου είδους διαφορές περιμέναμε μεταξύ της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης. 
Το γράφαμε και τότε, με ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία:
«Έστω ότι η οικονομία θα είχε τα χάλια της και με τους άλλους (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ)· Ο πολιτικός λόγος θα ήταν τόσο απαξιωμένος, όσο είναι τώρα; Θα έσπαγαν τόσο συχνά το κέντρο της Αθήνας, θα επιτίθονταν σε ξένες πρεσβείες αναρχικές ομάδες ατιμωρητί; Θα είχαμε Capital Control; Τέτοιας έντασης προκλητικότητα από την Τουρκία; Έναν αιώνα με τη δημόσια περιουσία υποθηκευμένη;… Και, καθώς έτσι έχουν τα πράγματα, φανταστείτε τώρα την περίπτωση να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2023…» (GR POST, 7/6/2018, «Ναι, να φύγουν και μετά βλέπουμε…»)
Τώρα, αντιστοίχως, ο πολιτικός λόγος έχει ανέβει σαφέστατα επίπεδα (πληθυντικός), η νομιμότητα επιστρέφει, Capital Control δεν έχουμε («δεν προλάβαμε» λένε), ο Ερντογάν, ναι, έχει ξεφύγει, αλλά αυτό το ζήτημα έχουμε πάψει να το ελέγχουμε από τότε που φωνάξαμε ότι δεν έχει σύνορα η θάλασσα, και η δημόσια περιουσία φυσικά παραμένει υποθηκευμένη… 
Και, καθώς έτσι έχουν τώρα τα πράγματα, ξαναφανταστείτε την περίπτωση να κυβερνούσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι το 2023…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου