Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Να βουλιάζουμε τις βάρκες;



Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε μετρήσει σωστά το ζήτημα του μεταναστευτικού. Δεν ξέρω αν μπορούσε να προβλέψει ότι ο Ερντογάν θα προχωρούσε (σε αντίθεση με όσα έχει υπογράψει με την Ευρώπη έναντι μεγάλου οικονομικού τιμήματος) σε απελευθέρωση των ροών προς το Αιγαίο ή τον Έβρο. 
Η ουσία είναι ότι
ενώ σε όλα τα άλλα θέματα ήρθε διαβασμένη στην εξουσία, στο μεταναστευτικό αγκομαχά.
Φταίει η κυβέρνηση για τις μεταναστευτικές ροές; Φταίει ο Μητσοτάκης; Ο Χρυσοχοΐδης; 
Κι αν φταίνε, γιατί φταίνε; Τι να κάνουν; Να βουλιάζουν τις βάρκες των δουλεμπόρων; Να πνίγουν κόσμο στο Αιγαίο; 
Μπορεί κάποιος ν’ απαντήσει σ’ αυτά τα ερωτήματα;
Προσέξτε: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών από τους μετανάστες. 
Με τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα να ξεσηκώνει αντιδράσεις, αφού οι τοπικές κοινωνίες –το έχουμε δει επανειλημμένως- πάντα  «ταμπουρώνονται» πέριξ των στενών τους συμφερόντων, χωρίς να μπορούν ή και να θέλουν ν’ αντιληφθούν το θέμα στην εθνική του διάσταση.

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και να συνειδητοποιήσουμε κάτι: 
Ότι το μεταναστευτικό ζήτημα «ήρθε» εδώ και χρόνια και θα μείνει εσαεί. 
Όπως πριν 30 χρόνια ήρθαν στη χώρα μας σχεδόν 1 εκατομμύριο Αλβανοί, έμειναν κι ενσωματώθηκαν στις κοινωνίες, κάπως έτσι θα πορευτούμε και τώρα.
Ακούμε πολλά. Για τους Μουσουλμάνους που θα μας «καταπιούν», για την Ελλάδα που θα χαθεί, για εγκληματίες που θα γεμίσει η ελληνική κοινωνία. Φυσικά, όλα αυτά είναι υπερβολικά σε υπερθετικό βαθμό.
Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση; Όχι πολλά πράγματα επί της ουσίας. 
Πολύ περισσότερο αφού η Ευρώπη δεν στέκεται με αλληλεγγύη στη χώρα μας κι αφού το μεταναστευτικό δεν μπορούμε να το λύσουμε μόνοι μας.
Μπορεί, όμως, να ενεργοποιήσει τα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά των ευρωπαϊκών κοινωνιών. 
Όχι των ηγετών μα των κοινωνιών. Που αυτές με τη σειρά τους θα πιέσουν τους ηγέτες τους.
Μπορεί, επιπλέον, να συνομιλήσει με τις φωνές γνώσης και λογικής των τοπικών κοινωνιών της ηπειρωτικής Ελλάδας, απομονώνοντας τις ακραίες φωνές. 

Κι αυτά, όμως, σχετικά είναι. Αφού ουδείς γνωρίζει τι ξημερώνει για να μπορέσει να κάνει σχεδιασμούς και προγράμματα. Πόσοι μετανάστες θα καταφθάνουν καθημερινά και για πόσο;
Όσα ανακοινώθηκαν για μεγάλα κλειστά κέντρα φιλοξενίας, είναι θετικά. 
Ασχέτως αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα χαρακτηρίζει φυλακές. Το γεγονός ότι θα υπάρχει πιο σκληρή και αποφασιστική αντιμετώπιση όσων λαθραία περνούν τα ελληνικά σύνορα, είναι κι αυτό θετικό. 
Να ξέρει ο άλλος που ετοιμάζεται να μας «επισκεφθεί» ότι δεν θα έρθει να κάνει περιπάτους και να λιαστεί αλλά ότι θα κλειστεί σε κάποιο κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο. Κι οι διαδικασίες (ας το ελπίσουμε αφού δεν μπορεί να έχει κανένας εμπιστοσύνη στο ελληνικό δημόσιο ) θα είναι ταχύτατες.   
Κάτι τελευταίο: Επαναλαμβάνω ότι η ΕΕ αδειάζει και πάλι την Ελλάδα. Λες και τιμωρούν τους Έλληνες επειδή κάποιος πολιτικάντης  απειλούσε πως θα τους γεμίσει τζιχαντιστές!
Ας μη ξεχνάμε ότι οι Ευρωπαίοι έκλεισαν τα σύνορα μετά από αυτές τις απειλές και την ανάγκη τους να προασπίσουν/περιφρουρήσουν την δική τους δημόσια τάξη από εκείνους που … λιάζονταν κι ύστερα εξαφανίζονταν χωρίς να τους έχει καταγράψει κανένας! 
Τώρα λοιπόν, που λογικά οι ροές θα μειωθούν λόγω χειμώνα, η κυβέρνηση ας δουλέψει πυρετωδώς. Ας κτίσει ή διαμορφώσει τα κλειστά κέντρα, ας προμηθευτεί θερμικά μηχανήματα για να βλέπουν Λιμενικό και Ναυτικό ποιος αναχωρεί από τις τουρκικές ακτές, ας εντατικοποιήσει την ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Κι ας προτάξει και το καίριο ερώτημα στην ελληνική κοινωνία: 
Τι θέλετε, να βουλιάζουμε τις βάρκες με τους πρόσφυγες;  
Κι όποιος έχει το θράσος ή διαθέτει τον πολιτικο ή κοινωνικό κυνισμό, ας πει «ναι»…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου