Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Μεταναστευτικό: Μια άλυτη εξίσωση για την κυβέρνηση




Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Είναι σαφές –κι ας μην αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις- ότι το κορυφαίο ζήτημα που έχει ν’ αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. 
Κι όχι μόνο κορυφαίο μα και σύνθετο. 
Κάτι που φαίνεται από τις αντιδράσεις που προκαλούν στις τοπικές κοινωνίες οι μεταφορές που επιχειρούνται για αποσυμφόρηση των νησιών.
Δεν ξέρω, με ποιον τρόπο η κυβέρνηση μπορεί να χειριστεί το θέμα. 
Ξέρετε κάτι; Η κοινωνία πίστευε ότι
δεν θα έχουμε μαντήλες στους δρόμους ή θα έχουμε λιγότερες. Και βλέπει να φτιάχνεται ένα hot spot στο διπλανό στρατόπεδο. Με διάφορους περίεργους να ξεσηκώνουν τον κοσμάκη…
Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε πόσους χωράει κι αν χωράει η Ελλάδα. 
Μια άλλη αλήθεια είναι ότι πολλοί εξ αυτών θα αφομοιωθούν και θα προσφέρουν και στην οικονομία και στην κοινωνία. Όπως έγινε και με τους Αλβανούς. 
Όμως, τι γίνεται μέχρι τότε; Που όσοι ζουν δίπλα ή πέριξ των hot spots είναι υποχρεωμένοι να περάσουν πέντε- επτά-δέκα χρόνια  με την ανησυχία, τον φόβο, την αμφισβήτηση των αξιών τους, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους; 
Πώς τους κουμαντάρει αυτούς τους συμπατριώτες μας η κυβέρνηση;
Αλήθειες υπάρχουν πολλές. 
Μια από αυτές «λέει» ότι η κυβέρνηση δεν ήταν προετοιμασμένη για την έξαρση του φαινομένου. Κι αιφνιδιάστηκε! Τόσο σε πολιτικό όσο και σε διαχειριστικό επίπεδο. 
Μια άλλη αλήθεια είναι ότι βρίσκεται ακάλυπτη από τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους ανά την επικράτεια. Οι οποίοι δεν δείχνουν να στηρίζουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς παρά την στενή ιδεολογική τους (στην πλειοψηφία) σχέση. 
Τέλος, μια άλλη αλήθεια είναι ότι η ρητορική της Νέας Δημοκρατίας από την αντιπολίτευση «πλήττει» την σημερινή της εικόνα που αδυνατεί ν’  αντιμετωπίσει ρεαλιστικά την κατάσταση που διαμορφώθηκε από το καλοκαίρι με τις αυξανόμενες ροές μεταναστών και προσφύγων που έφταναν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Βεβαίως, από αλήθειες  άλλο τίποτα. 
Ας μη ξεχνάμε, επί παραδείγματι, την κουταμάρα του Χρυσοχοΐδη.  
Που πήγε στη Μόρια και διαπίστωσε ότι περίπου όλα εκεί … είναι τέλεια. Προφανώς το έκανε για λόγους πολιτικής μεγαθυμίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όταν έχεις να κάνεις με τους απόλυτους διαστρεβλωτές της πραγματικότητας, καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς… 
Χώρια που έστειλε λάθος μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και περιόριζε το πρόβλημα στον ρόλο και τη δράση της Αστυνομίας, ή το μέγιστο στην προστασία των συνόρων. Όμως, η αστυνόμευση (όπως αποδεικνύεται πια) είναι ΜΟΝΟ το ελάχιστο και το πιο εύκολο του προβλήματος. Τα μείζονα είναι άλλα.  Είναι οι  σχέσεις με την Τουρκία. Είναι η βουβαμάρα της Ευρώπης. Είναι η νομική μας πολυπλοκότητα. Είναι η γραφειοκρατία μας. Είναι η ασυδοσία με την οποία διαφυλάσσονται οι ΜΚΟ. Εξ ου και ο Χρυσοχοΐδης έκανε μέγιστη κουταμάρα.
Μια άλλη αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν έδειξε τα ίδια αντανακλαστικά που έδειξε σε άλλους τομείς. Άργησε να κατανοήσει ή να προσαρμοστεί στα δεδομένα και να καταρτίσει ένα οργανωμένο σχέδιο σαν τον νόμο που ψήφισε την περασμένη Παρασκευή.
Άρα τώρα χρειάζεται εφαρμογή αυτού του νόμου. Δηλαδή να γίνει άμεσος διαχωρισμός
των προσφύγων από τους μετανάστες, παραχώρηση ασύλου σε όσους πρέπει και επαναπροώθηση των άλλων στις πατρίδες τους.  Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα στείλει η κυβέρνηση το μήνυμα ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι…
Κάτι τελευταίο προς τους υπουργούς της κυβέρνησης και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. 
Έχουμε εμπεδώσει όλοι τι κάνει ο Ερντογάν και τι δεν κάνουν οι Ευρωπαίοι. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Σουλτάνος κάνει πόλεμο σε Ελλάδα και Ευρώπη κι η Ευρώπη πετά το μπαλάκι στην Ελλάδα! Όμως ας σταματήσουν πια την καραμέλα των καταγγελιών. Τώρα έχουν σειρά τα έργα. 
Ή μπορείς να πιέσεις ν’ αναλάβουν οι Ευρωπαίοι τις ευθύνες τους ή δεν μπορείς. Ή αποδέχεσαι (γεγονός αδιανόητο που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ) τον εγκλωβισμό όσων καταφτάνουν στα νησιά ή κάνεις αυτό που πρέπει. «Επανάσταση» μέσα στην Ευρώπη. Με άμεση απαίτηση το ξεκαθάρισμα της στάσης της απέναντι στην Άγκυρα. Δεν μπορεί η οικονομία, επί παραδείγματι, της Γερμανίας και διαφόρων βιομηχανιών της να επενδύουν συστηματικά στην Τουρκία την ώρα που η Τουρκία αποτελεί τον μεγαλύτερο ταραξία, αμφισβητεί συνθήκες, νόμους και διεθνές δίκαιο.
Α, μη ξεχάσω. Κ ενημερώσεις! Πολλές ενημερώσεις των τοπικών κοινωνιών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου