Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Μητσοτάκης, Τσίπρας κι Ερντογάν


Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Πριν από καμιά δεκαριά ημέρες, διάφοροι ψεκασμένοι θύλακες στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, θεώρησαν ότι με το προσφυγικό και την κατάσταση στα νησιά θα μπορέσουν να στείλουν μηνύματα τον κεντρώο Μητσοτάκη. Από τη μια ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, από την άλλη κάποιοι δήμαρχοι, απόστρατοι που τους αρνήθηκε καρέκλες και διάφοροι άλλοι, θεώρησαν ότι θα δώσουν καλό μάθημα στον Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του. 
Νόμιζαν ότι
θα τον καταστήσουν όμηρο των δικών τους παιγνιδιών…
Πάντως ανεξαρτήτως αυτού, η αλήθεια είναι ότι το μεταναστευτικό δεν ήταν το καλύτερο χαρτί του Μητσοτάκη κι η διαχείρισή του χώλαινε εξαιρετικά εξ αιτίας λανθασμένων επιλογών προσώπων.
Κι ενώ συνέβαιναν αυτά, ενώ ο «ψεκασμός» επιχειρούσε να δημιουργήσει –και εν πολλοίς τα κατάφερε- έκρυθμο κλίμα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ο Ερντογάν έστειλε στα ελληνικά σύνορα το … Πακιστάν, το… Αφγανιστάν, την… Σομαλία, το… Μαρόκο και κάθε πικραμένο που ονειρεύεται να φτάσει στη Γερμανία, την Αυστρία ή τις χώρες της Σκανδιναβίας. Ο σουλτάνος θέλησε να πανικοβάλει και να εκβιάσει την Ευρώπη με τα ισλαμικά μούσια που έχουν στα χέρια τα πανάκριβα tablets και iPhones. Θέλησε να πανικοβάλλει την Ευρώπη για να παρέμβει στον Πούτιν και να τον σώσει στη Συρία. Βρόμικο, ελεεινό, απάνθρωπο, σιχαμένο παιγνίδι από έναν φαντασμένο άνθρωπο.
Τότε λοιπόν, ο Μητσοτάκης στον οποίο έστηναν παγίδες με μουτζούρες, ποδοσφαιρικούς οπαδούς και διάφορους απόστρατους, αντέδρασε αστραπιαία χωρίς να φοβηθεί ότι η Αριστερά (Κυρίτσης, νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Αυγή, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λοιπές… δημοκρατικές δυνάμεις) θα τον κατηγορήσουν για … ακροδεξιό, για… Όρμπαν, για… ρατσιστή ή και… εθνικόφρονα. Κινητοποίησε αστραπιαία Στρατό, Λιμενικό, Αστυνομία, σφράγισε τα σύνορα, ενώ είχε φροντίσει σιωπηρά να αποκαταστήσει τις ζημιές και τις θερμικές κάμερες στον φράχτη του Έβρου που είχαν αφεθεί στην εγκατάλειψη από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Η κινητοποίηση αυτή των Ελλήνων από τον Μητσοτάκη, η ολοφάνερη στήριξή στις επιλογές του, ανάγκασαν σε νέα κολοτούμπα τον Αλέξη Τσίπρα που διαφοροποιήθηκε από το κόμμα του (με τις εκφρασμένες ακόμη και τώρα πολιτικές του …ελάτε όλοι στη χώρα μας να λιαστείτε) κι ουσιαστικά συντάχθηκε με τις πολιτικές Μητσοτάκη.
Επιπλέον ο Μητσοτάκης πέτυχε σε πέντε σημαντικότατα μέτωπα:
Α. Κέρδισε την κοινή γνώμη με την αποτροπή της «εισβολής».
Β. Έφερε με διπλωματική κίνηση ματ στα ελληνικά/ευρωπαϊκά σύνορα την ευρωπαϊκή ηγεσία παρά τις «επιφυλάξεις» της Μέρκελ!
Γ. Δεν ακολούθησε τον Ερντογάν σε κραυγές και έδειξε τι σημαίνει Ευρωπαίος ηγέτης.
Δ. «Απομόνωσε» κραυγές –μουτζούρες (ακόμη και οπαδών της ΝΔ) που ωρύονταν στα social media και ζητούσαν απελάσεις… λαθραίων, … λαθροπιθήκων και …  σκουρόχρωμων φιδιών! Σ’ όλους αυτούς, ο Μητσοτάκης απάντησε με τη δική του προσωπικότητα, τη δική του σύνεση και μετριοπάθεια.
Ε. Απομόνωσε την αντιπολίτευση. Την οδήγησε σε αμηχανία, σε νευρικότητα και τελικά στην σύνταξή της με τις πολιτικές του. Ας μη ξεχνάμε ότι τη στιγμή που η αντιπολίτευση ζητούσε επιτακτικά τη σύγκλιση των ευρωπαϊκών οργάνων (λες κι οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν τι να κάνουν), ο Μητσοτάκης έφερε στα σύνορα την ευρωπαϊκή ηγεσία.
Εν κατακλείδι, κάποιοι είχαν επενδύσει σε …μουτζούρηδες και στο … άχαστο του Τσίπρα για να πλήξουν τον Μητσοτάκη και τελικά τον βλέπουν σήμερα να έχει την αποδοχή του εθνικού αισθήματος. Ο Τσίπρας έκανε τη νέα κολοτούμπα κι ομολογουμένως έχει μεγάλη πλάκα ν’ ακούς μέσα σε μια εβδομάδα από το στόμα του δυο διαφορετικές και παντελώς αντικρουόμενες θέσεις απόψεις. Στην πρόσφατη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, 22 Φεβρουαρίου στο Tae kwon do,  μιλούσε για ανοικτά σύνορα και λίγες ημέρες μετά κι αφού «ακροάστηκε» την κοινή γνώμη, έκανε την κολοτούμπα. Έτσι συρόμενος  από τον Μητσοτάκη και από το studio του Mega…έκλεισε κι εκείνος τα σύνορα…
Φυσικά, τα πάντα είναι ρευστά. Απρόβλεπτα. Όπως απρόβλεπτος είναι και ο Ερντογάν. Άρα ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί στο προσεχές διάστημα.
Κάτι τελευταίο. Είναι γελοίο, είναι αστείο, είναι προκλητικό όλοι όσοι είχαν ταχθεί υπέρ του grexit να χύνουν τα δάκρυά τους για την  απουσία της Ευρώπης και να ζητούν και τα ρέστα από τον Μητσοτάκη. Όταν οι πάντες γνωρίζουν πόσο βραδυκίνητη είναι η Ευρώπη αλλά κι ότι πρωτίστως αποτελεί οικονομική ένωση. Με μη κοινές πολιτικές.
Η ουσία είναι μια και μόνο. Όσο συνεχίζεται η επιχείρηση «εισβολής» του Ερντογάν με όπλο δυστυχισμένους ανθρώπους, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι ένα και μόνο:  Ισχυρή διπλωματία, μετριοπαθείς κινήσεις, αυστηρή φύλαξη συνόρων και υψηλό φρόνημα. Δηλαδή ο δρόμος του Μητσοτάκη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου