Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Βέρτιγκο και … εξωθεσμική ξευτίλα!


Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Οι τελευταίες ημέρες ήταν δύσκολες για τον Αλέξη Τσίπρα, σε εσωκομματικό επίπεδο. 
Η πρότασή του να είναι ίσοι κι όμοιοι όσοι εγγράφονται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ (διαδικτυακά και χωρίς να τους έχει δει κανείς) με τα παλιά μέλη, δημιούργησε πολλές αντιδράσεις και τελικά πέρασε με πέντε (5) ψήφους διαφορά από την πρόταση που υποστήριζε το αντίθετο.
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, επίσης, αναμενόταν να
προτείνει το όνομα που θα μπει δίπλα σ’ αυτό του ΣΥΡΙΖΑ και θα σηματοδοτεί το άνοιγμα στον Ραγκούση, τον Μπίστη, τον Μωραΐτη και τους ξέμπαρκους των ΑΝΕΛ. Οι αντιδράσεις της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης  («53», Φίλης, Βούτσης, Σκουρλέτης κλπ) είναι σκληρές κι ο Τσίπρας δεν τόλμησε, προς το παρόν να το κάνει. Όχι ότι δεν θα γίνει στο τέλος, αλλά όπως και να το κάνουμε όλα δείχνουν ότι δεν λειτουργεί πλέον χωρίς αντίλογο.
Σκέφτομαι ότι η εποχή παντοδυναμίας του Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει πια. Δηλαδή, αυτή η εποχή όπως τότε που σε κάποιο συνέδριο ή ΚΕ οι σύνεδροι είχαν καταψηφίσει κάποια πρόταση και τους έβαλε να ψηφίσουν πάλι, ισχυριζόμενος  ότι… δεν ξέρω αν καταλάβατε αλλά ψηφίσατε ενάντια σ’ αυτό που θέλω! Και οι σύνεδροι –πρόβατα άλλαξαν ψήφο και υπερψήφισαν ότι επιθυμούσε ο μέγας αρχηγός της αγέλης.
Η αλήθεια είναι ότι στα κόμματα πάντα υπάρχουν  πάντα διαμάχες για τον έλεγχο όσο το δυνατόν περισσοτέρων … αρμών τους. Πάντα υπάρχουν οι βυζαντινισμοί, οι δολοπλοκίες ακόμη και οι προβοκάτσιες. Τίποτα άλλωστε δεν είναι αγγελικά πλασμένα, πολύ περισσότερο στην Αριστερά που μέχρι και μπροστάρηδές της έβγαλε χαφιέδες! Η ουσία όμως είναι ότι ο Τσίπρας δεν πέρασε προς το παρόν τις θελήσεις του. Αφού οι άλλοι γνωρίζουν κιόλας ότι είναι θέμα χρόνου να εξωπεταχτούν από τον ΣΥΡΙΖΑ ή να «σπρωχθούν» σε κάποια γωνιά του.  Έτσι, ο Τσίπρας που ήξερε ότι θα ήταν πλήγμα για εκείνον η οριακή υπερψήφιση της πρότασή του, άφησε το όνομα για άλλη φορά. Πρότεινε ν’  αναβληθεί η συνεδρίαση της Κ Ε Ανασυγκρότησης (των «μουσαφιρέων» δηλαδή) για να υπάρξει ,όπως ανέφερε, «προγραμματική συζήτηση» – αυτό που κακόηχα αποκαλείται «μασάζ».
Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την εγγραφή νέων μελών, όπως προανέφερα. Η πρόταση Τσίπρα εγκρίθηκε μόνο με 5 ψήφους διαφορά, ενώ υπήρξαν και 5 λευκά! Έτσι όσοι εγγράφονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας isyriza, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους. Οι «53» κι εν συνόλω η  εσωκομματική αντιπολίτευση απαιτούσαν όσα μέλη εγγράφονται στον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν προσωπική παρουσία. Από την πλευρά του ο Τσίπρας πρότεινε να μην υπάρχει διαχωρισμός νέων και παλιών μελών, ούτε διαχωρισμός σε «ψηφιακά» και «αναλογικά» μέλη. Όσοι γραφούν στην πλατφόρμα isyriza θα παραλάβουν και κάρτες μέλους (δηλαδή θα γίνουν «followers» που είχε πει ο Σκουρλέτης, και οι οποίοι – απολιτικοποίητοι όντες - θα πάνε στο θηριώδες συνέδριο των 6 χιλιάδων  μελών και θα ψηφίσουν …  ότι προτείνει ο μέγας αρχηγός!
Λένιν ζεις εσύ μας οδηγείς…
Εκτός από αυτά, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είχε άπλετο χρόνο κομμουνιστικής αναπόλησης, αφού ο μέγας πατερούλης ανέφερε ότι μόλις έρθει η … δεύτερη φορά Αριστερά, θα πρέπει να κάνει κατάληψη όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά καις στους… αρμούς της εξουσίας.
Τα γράψαμε και χθες. Μόνο «Λένιν ζεις εσύ μας οδηγείς», δεν φώναξαν. Νοσταλγώντας την εποχή  που η ΚΕ του ΚΚΣΕ, είχε την ευθύνη όλων των δραστηριοτήτων του κόμματος και της κυβέρνησης. Κι αργότερα για λόγους καθημερινότητας και συντονισμού, δημιουργήθηκε το ΠΓ, γνωστό ως  «Πολιτμπιρό». Αυτά, μάλιστα, συνέβαιναν στην προσταλινική εποχή κι αναμφισβήτητα μ’ αυτά γαλουχήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν την εποχή που κατέρρεε ο κομμουνισμός, εκείνος έσπευσε να γίνει μέλος του ΚΚΕ (ΚΝΕ)!
Εδώ όμως, ενσκήπτουν σημαντικά ερωτήματα: Αυτά που λέει και πιστεύει ο Τσίπρας κι ο ΣΥΡΙΖΑ, τι σχέση έχουν με την Κεντροαριστερά την οποία επιθυμούν να κατακτήσουν; Αυτά που λένε Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ περί της κατάληψης των αρμών της εξουσίας, τι σχέση έχουν με την αστική δημοκρατία και την ίδια τη Δημοκρατία; 
«Αντιθεσμική ξευτίλα»!
Η αλήθεια είναι, όπως προκύπτει από επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ότι κάποια μέλη της ΚΕ δυσαρεστήθηκαν και προβληματίστηκαν όταν άκουσαν τον Τσίπρα να μιλάει για την κατάληψη των αρμών της εξουσίας. Πολύ περισσότερο όταν ο Πολάκης, ίδιας κουλτούρας με τον Αλέξη Τσίπρα, άρχισε να εκφράζει τις αντιρρήσεις του επειδή το «κείμενο απολογισμού» δεν είχε αυτοκριτική κι επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνώμη του, έχασε τη μάχη της εξουσίας λόγω του ότι δεν…. άλλαξε τις ανεξάρτητες αρχές! Κι είναι χαρακτηριστικό ότι έκανε επίθεση στον Βούτση. Ο οποίος με τη σειρά του τον κατηγόρησε για  «αντιθεσμική ξεφτίλα»!
Εν κατακλείδι. Ο Τσίπρας –παρά το γεγονός ότι όλοι ξέρουν ότι δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτόν- δεν είναι πλέον παντοδύναμος κι έχει παύσει να είναι το απόλυτο αφεντικό. Ψαλλιδίζεται ενώ κι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί τριγμούς στους …αρμούς του…  Κι είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι από την ΚΕ, προερχόμενοι όπως ο Βούτσης από το παλιό ΚΚΕ εσωτερικού, ανέφεραν σε  ομήγυρη συντρόφων τους και δημοσιογράφων ότι «παρά τις βαριές και συνεχόμενες ήττες, ο Τσίπρας δεν έχει καταλάβει το παραμικρό και βρίσκεται σ’ ένα άνευ προηγουμένου πολιτικό βέρτιγκο»…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου