Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Οι πληγές του Κορινθιακού από τις μέδουσες



Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Ο περυσινός καλοκαιρινός εφιάλτης  των «Pelagia noctiluca», κοινώς  των μεδουσών, στον Κορινθιακό κόλπο, εφέτος επέστρεψε από την Άνοιξη.
Χιλιάδες μέδουσες έχουν κάνει πάλι την εμφάνισή τους, κυρίως στην περιοχή από το Ξυλόκαστρο μέχρι την Ακράτα, το Αίγιο και το Ρίο. Ενώ, η διασπορά τους φτάνει και στα Επτάνησα, όπου εντοπίστηκε στη Ζάκυνθο μια σπηλιά με
χιλιάδες τσούχτρες, σχεδόν δίπλα σε τουριστική παραλία του νησιού, αλλά και σε ακτές του Σαρωνικού.
Το πρόβλημα, όμως, είναι κυρίως στον Κορινθιακό κόλπο και πυροδοτεί ήδη νέες αντιδράσεις σχεδόν σε όλο το παραλιακό μέτωπο από το Λουτράκι μέχρι την Πάτρα.
Κυρίως από την πλευρά των επιχειρηματιών που προφανώς θα πληγούν οικονομικά για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ήδη, συμφώνως με έγκυρες πληροφορίες, υπάρχει δραματική μείωση κρατήσεων σε ξενοδοχεία  κι ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής, ενώ εκφράζονται φόβοι για μείωση της προσέλευσης ακόμη κι εκείνων που διαθέτουν δικά τους σπίτια στην περιοχή.
Λέγεται κι ακούγεται ότι σε κάποιες περιοχές (αυτές που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα), θα τοποθετηθούν ειδικά προστατευτικά δίκτυα, με στόχο την προστασία των λουομένων.
Όμως, ακόμη κι αν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την κυβέρνηση και την περιφέρεια, είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί να επιτευχθεί.
Κι αυτό, λόγω του τεράστιου κόστους, την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να υποστηρίξει αυτή τη λύση, την παντελή έλλειψη τεχνογνωσίας των ΟΤΑ και φυσικά την έλλειψη αποτελεσματικότητας των διχτυών να προστατεύσουν χώρους μεγαλύτερους από τη διάσταση ενός γηπέδου μπάσκετ ή τένις.
Ακόμη, όμως, κι αν τοποθετηθούν δίχτυα σε κάποιες περιοχές, είναι αμφίβολο αν υπάρχει η δυνατότητα, από την Πολιτεία, να συντηρούνται καθημερινά, αφού λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη του ημερολογιακού καλοκαιριού, δεν έχει γίνει το παραμικρό για να εκπαιδευθεί προσωπικό.
Η εμφάνιση κι η έκρηξη του πληθυσμού των μεδουσών στον Κορινθιακό κόλπο, δεν έχει καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν.
Και το ερώτημα που προκύπτει, χωρίς οι ειδικοί να μπορούν να δώσουν απαντήσεις, είναι για ποιον λόγο προέκυψε τα δυο τελευταία χρόνια;
Διεθνείς μελέτες καταδεικνύουν μεν την αύξηση της παρουσίας μεδουσών στις ακτογραμμές από τη Μεσόγειο μέχρι τη θάλασσα της Ιαπωνίας, αλλά δεν δίνουν απαντήσεις στο γιατί συμβαίνει αυτό.
 Μελέτες για την Ελλάδα και δη για τον Κορινθιακό δεν υπάρχουν κι είναι απορίας άξιο τι κάνει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), που βρίσκεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.
Προς το παρόν, υπάρχουν μόνο υποθέσεις των επιστημόνων.
Μια υπόθεση είναι ότι υπήρξαν κλιματικές ανωμαλίες (όπως η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας) που ευνόησαν τη διασπορά των μεδουσών από την Αδριατική προς το εσώτερο του Κορινθιακού κόλπου.
Μια άλλη υπόθεση είναι ότι οι μέδουσες βρίσκουν μεγάλες ποσότητες τροφής στον Κορινθιακό, εξ αιτίας της απουσίας μεγάλων πληθυσμών ψαριών από την υπεραλίευση.  Και της απουσίας ψαριών –θηρευτών που τρέφονται με μέδουσες, όπως οι τόνοι και οι θαλάσσιες χελώνες.
Η μέδουσα «Pelagia noctiluca» που έχει εισβάλλει στον Κορινθιακό, έχει διάρκεια ζωής δυο ετών. Όμως, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, η παρουσία μεγάλου βάθους της θάλασσας στο κεντρικό τμήμα του κόλπου καθιστά πιθανότατη την παραμονή τους και μετά τα δυο χρόνια, αφού μπορούν εκεί ν’ αναπαράγονται, αμέσως μετά τις ψυχρότερες εποχές του έτους.
Το ζήτημα είναι εξαιρετικό σοβαρό, πλήττει οικονομικά την Κορινθία και την Αχαΐα κι η κρατική μέριμνα ανύπαρκτη.
Εκτός, αν η κυβέρνηση, μέσω της ραθυμίας της, σκοπεύει να δημιουργήσει ένα… νέο επάγγελμα, τον αλιέα μεδουσών, προκειμένου να εξάγονται στην Κίνα, ή σε άλλες ασιατικές χώρες, όπου αποτελούν γευστικό ορεκτικό…







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου