Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Ρασοφόροι … παρατράγουδα!


Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

 Αν μπορούσα να γνωρίσω τον αστυνομικό που επέβαλλε πρόστιμο σε παππά και νεωκόρο εκκλησίας στο Κορωπί, θα του έσφιγγα το χέρι. Έχει ξεχειλίσει η ανοχή μεγάλου μέρους της κοινωνίας στους ρασοφόρους που δείχνουν ότι νοιάζονται μόνο για τις φαρδιές τσέπες των ράσων τους.

Οι ρασοφόροι ισχυρίζονται ότι δεν

μπορεί να ανοίγουν κουρεία και κομμωτήρια και να μένουν κλειστές οι εκκλησίες. Δεν λένε όμως ότι ο πιστός την προσευχή του μπορεί να την κάνει παντού και δεν είναι ανάγκη να πηγαίνει στους ναούς. Δεν λένε ότι η συνομιλία του καθενός μας με τον Θεό αποτελεί προσωπική και πνευματική διεργασία που δεν δίνει καμιά σημασία στον χώρο. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών κάνει τον σταυρό της όπου δει και δεν πάει σχεδόν καθόλου στην εκκλησία.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ένας μετά τον άλλο μερικοί ακραίοι κι έξαλλοι μητροπολίτες αποφάσισαν αντάρτικο. Μάλιστα προκάλεσε έκπληξη η στάση του Μητροπολίτη Μεσογαίας, που εθεωρείτο εκ των σημαντικών πνευματικών προσωπικοτήτων της ορθοδοξίας και πιθανός «αυριανός» Αρχιεπίσκοπος. Ο Μεσογαίας βγήκε και είπε ότι όσα πρόστιμα μπουν σε εκκλησίες της περιοχής του (που προφανώς θα παρανομούν) δεν θα τα πληρώνει η εκκλησία αλλά το… φιλόπτωχο ταμείο!

Καμαρώστε ιεράρχη! Καμαρώστε Χριστιανό! Δηλαδή, θα στερήσει πόρους και φαγητό από τους πτωχούς του ποιμνίου του, για να κάνει την ανέξοδη «επανάστασή» του!

Περίπου τα ίδια έλεγαν πολλοί! Κάποιος μάλιστα έφτασε στο έσχατο σημείο χαζομάρας (sic) να ισχυρίζεται ότι η εκκλησία υφίσταται διωγμούς!!!

Αυτά και πολλά άλλα μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν έχουμε να κάνουμε με πνευματικούς ταγούς ή με συνδικαλιστές του αισχίστου είδους. Παππάδες που συμπεριφέρονται σαν ξενοδόχοι που τους κλείνουν μήνα Αύγουστο! Παππάδες που υποθηκεύουν την πνευματικότητα της εκκλησίας χάριν της κοσμικότητας.

Πρέπει να πούμε κι αυτό. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι συνετός άνθρωπος. Ήταν συνετός από τα χρόνια των συλλαλητηρίων του κληρικού λαϊκισμού. Το σκαρί της εκκλησίας επί των ημερών του δεν δέχθηκε κλυδωνισμούς, παρά το γεγονός ότι στην ιερά σύνοδο βρέθηκαν ακραίων θέσεων ιεράρχες. Η πίεση που δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος ήταν «τρομακτική»! Ειδικά όταν οι λοιμωξιολόγοι πρότειναν κι η κυβέρνηση αποδέχθηκε να γίνουν δύο λειτουργίες τα Χριστούγεννα και τα Φώτα, με μόλις εννέα  άτομα στους ιερούς ναούς και 25 στους μητροπολιτικούς. Το τι μηνύματα έφταναν από παππάδες από όλες τις γωνιές της χώρας, δεν περιγράφεται. Κάποια πέραν κάθε Χριστιανικής ηθικής.

Από την πλευρά της κυβέρνησης γνωρίζουν ότι η επιβαρυμένη (και από την περιπέτεια του κορονοϊού) υγεία του Αρχιεπισκόπου απαιτεί «ανάσες». Εξ ου και η συμβιβαστική πρόταση που έπεσε στο τραπέζι εν όψει της χθεσινής τηλεδιάσκεψης της Ιεράς Συνόδου.

Όμως, είναι κοινό μυστικό ότι ιεράρχες –κοράκια έχουν αρχίσει να επιδίδονται –και με κτυπήματα κάτω από τη μέση- σε μάχη αναφορικά με τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου. Οι μισοί κι ίσως και περισσότεροι Μητροπολίτες θεωρούν ότι …αυτοδικαίως πρέπει να είναι … κεφαλές της εκκλησίας την επόμενη ημέρα! Χωρίς ίχνος ταπεινοφροσύνης, αλληλεγγύης, αγάπης και λογικής… Ακόμη κι από εκείνους που άλλα έδειχναν κι άλλα τους αναγκάζει να πράττουν η αρχομανία τους…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου