Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Κακό χωριό τα λίγα σπίτια


Γράφει η Βάσω Μακρυγιάννη

 Όταν μου ζητήθηκε να γράψω τούτο το άρθρο μπαίνοντας στα ενδότερα του ΠαΣοΚ ή ΚΙΝΑΛ όπως το λένε σήμερα, δεν μπορούσα να διανοηθώ σε τι σκέψεις θα με οδηγήσει το ρεπορτάζ κι η πολιτική πραγματικότητα. Μου έλεγαν πώς όταν ασχολείται κάποιος με το ΠαΣοΚ ή ΚΙΝΑΛ όπως το λένε σήμερα δεν πλήττει λεπτό κι όντως έτσι είναι.

Στη Χαριλάου Τρικούπη και στα πέριξ, λοιπόν, σε καιρό παγκόσμιας πανδημίας και με το συνέδριό τους να είναι προγραμματισμένο

για τον Φεβρουάριο του 2022, εκείνοι ασχολούνται από τον περασμένο Σεπτέμβριο με το ποιος θα διαδεχθεί τη Φώφη Γεννηματά, της οποίας τότε λήγει η θητεία!!

Απίστευτο; Ναι, μα αληθινό και πασοκικό. Κι όχι μόνο αυτό. Αλλά κι ότι μέχρι τώρα έχουν ήδη μαζευτεί περισσότεροι από δέκα υποψήφιοι αρχηγοί! Σε λίγο θα αντιστοιχεί ένας υποψήφιος αρχηγός ανά ψηφοφόρο! Πώς το λέει ο λαός; Κακό χωριό τα λίγα σπίτια…

Προσέξτε και μετρήστε υποψηφίους: Ανδρέας Λοβέρδος (η πιο πειστική και σοβαρή υποψηφιότητα),  Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Εύα Καϊλή. Αυτοί μέχρι τώρα έχουν δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν το χρίσμα.

Προσθέστε: Φώφη Γεννηματά, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Απόστολος Πόντας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που είχαν διεκδικήσει στην προηγούμενη εκλογή την ηγεσία.

Προσθέστε: Παύλος Γερουλάνος που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρεται αλλά και Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας.

Προσθέστε: Πιθανότατα η Μαργαρίτα Παπανδρέου του Γεωργίου, ο Νίκος Παπανδρέου αλλά κι ο Χάρης Καστανίδης. Όλοι τους εκπρόσωποι του παπανδρεϊσμού!

Όλοι αυτοί λοιπόν  και όσοι προκύψουν επιθυμούν να σώσουν το ΠαΣοΚ και μετά τη χώρα. Κι ο χρόνος  διεξαγωγής των εκλογών είναι κρίσιμος παράγων στη δελφινομαχία.  Αν γίνουν πριν από τον Νοέμβριο του 2021, εκτός του Λοβέρδου, σίγουρη θα πρέπει να θεωρήσουμε και την υποψηφιότητα του Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει ενημερώσει το επιτελείο του ότι θα παραιτηθεί από ευρωβουλευτής και θα θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής προκειμένου να μην έχει προβλήματα κοινοβουλευτικής παρουσίας η υποψηφιότητά του. Η Εύα Καϊλή το πιθανότερο είναι (μετά την τέταρτη θέση και το απογοητευτικό ποσοστό 3% που της έδωσε η δημοσκόπηση της Opinion) ότι θα παραμείνει στην Ευρωβουλή.

Η Γεννηματά κι η στάση της

Αν οι εθνικές εκλογές γίνουν μετά το τέλος της πανδημίας, φθινόπωρο 2021, τότε η Φώφη Γεννηματά θα μοιάζει ως αρχηγός-ταύρος εν υαλοπωλείο αφού δεν πρόκειται να κρατήσει (όπως αναφέρει το περιβάλλον της) καμιά ισορροπία σαν αυτές που κράτησε το 2019 και θ’ αφήσει να «σφαχτούν» μεταξύ τους οι πρωτοκλασάτοι! 

Τι έκανε τότε η Φώφη; Υποτάχθηκε στις απαιτήσεις και τα βέτο των κορυφαίων που ζητούσαν να μην υπάρχουν  στις εκλογικές τους περιφέρειες άλλα δυνατά πρόσωπα, για να εξασφαλιστεί η επανεκλογή τους. Αυτό έγινε στην Α’ Αθήνας από τον Σκανδαλίδη αλλά τώρα η Φώφη θα βάλει και Καμίνη και Γερουλάνο. Έγινε και στον Βόρειο τομέα όπου δίπλα στον Λοβέρδο θα μπει ο Ανδρουλάκης αλλά κι ο Νίκος Παπανδρέου.

Γιατί θα το κάνει αυτό η Φώφη; Για πολλούς λόγους μα ο κυριότερος είναι ότι θα τους βάλει όλους να «τρέχουν» κι αν το κόμμα λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το 8%, θα επαίρεται ότι αυτό αποτελεί επίτευγμά της στον δρόμο για την επανεκλογή της στη ηγεσία!

Κάτι ακόμη: Η Φώφη Γεννηματά ισχυρίζεται ότι κακώς άνοιξε το θέμα εκλογής προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Λησμονά όμως ότι η ίδια άνοιξε το θέμα όταν στη ΔΕΘ, πριν από δύο μήνες, είπε ότι τον Νοέμβριο του 2021 θα είναι εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Οι Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου ασχολείται με τα δικά του. Κλιματική αλλαγή,  ψηφιακό καπιταλισμό, απειλές από βιολογικά και πυρηνικά όπλα και φυσικά ποδήλατο και κανό είναι οι τομείς των προτεραιοτήτων του, μαζί με τα ταξίδια. Δεν έχει όρεξη για νέα πολιτική εμπλοκή παρά μόνο αν τον καλέσουν ως σωτήρα της παράταξης και δη με την ευρεία έννοια του όρου!

Να τονίσουμε αναφορικά με τη Μαργαρίτα Παπανδρέου ότι ο τελευταίο διάστημα έχει «πέσει επάνω της» ο παπανδρεϊκός μηχανισμός και καλείται συστηματικά από κομματικές οργανώσεις για να συμμετέχει ως ομιλήτρια σε διάφορες εκδηλώσεις. Οι ισχυρισμοί των κομματικών –παπανδρεϊκών είναι ότι η κόρη του Γιώργου, εγγονή του Ανδρέα και δισεγγόνα του Γεωργίου Παπανδρέου προορίζεται για κορυφαία πολιτικά αξιώματα. Μα δεν θεωρείται έτοιμη ακόμη ενώ είναι μόλις 30 ετών. Λέγεται ότι θα ξεκινήσει την πολιτική της διαδρομή με μια υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές του 2024.

Ο δε Νίκος Παπανδρέου, παρ’ ότι θα ήθελε πολύ να ηγηθεί του ΚΙΝΑΛ δεν φαίνεται να δείχνει ικανός να το καταφέρει. Ίσως πιο πολύ είναι εφικτό να δοκιμάσει πάλι στην Ευρωβουλή ή και στην εγχώρια πολιτική σκηνή για να εκλεγεί βουλευτής.

Νίκος Ανδρουλάκης

Κορυφαίος δελφίνος του κόμματος μα «βολεμένος» στην Ευρώπη χωρίς την πολιτική τριβή της εγχώριας πολιτικής σκηνικής. Καλές σκέψεις, καλές προθέσεις μα η κομματική νομενκλατούρα του προσάπτει ότι τόσα χρόνια δεν έχει καταφέρει να «λάμψει» αλλά και ν’ αποβάλλει το έντονο επαρχιώτικο προφίλ και το …κρητικό

κρητικό αξάν…

Ανδρέας Λοβέρδος

Απόντος του Βενιζέλου η πιο σοβαρή προσωπικότητα –υποψηφιότητα του ΠαΣοΚ/ΚΙΝΑΛ. Κάτι που αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση της Opinion που τον φέρνει στην πρώτη θέση στο σύνολο της κοινής γνώμης και στη δεύτερη (πίσω από τον Ανδρουλάκη) στο ΚΙΝΑΛ!

Με ιδιαιτέρως θεσμικές κινήσεις έχει ενημερώσει όλους τους προέδρους (Σημίτη, Παπανδρέου, Βενιζέλο και Γεννηματά) για τις προθέσεις του ενώ έχει προσεγγίσει συνδικάτα κι οργανώσεις που μπορούν να παίξουν ρόλο στην επόμενη ημέρα. Η ουσιαστική διαρροή της υποψηφιότητάς του έγινε με …ευθύνη της Φώφης Γεννηματά που είχε αρχίσει να προσεγγίζει πολιτικούς του φίλους  και συνεργάτες…

Αυτά είναι τα μέχρι τώρα δεδομένα. Τα περισσότερα θ’ αλλάξουν στην πορεία του χρόνου. Κάποιοι θα ξεχάσουν τις σημερινές τους προθέσεις, κάποιοι άλλοι θα τις επιβεβαιώσουν με θέρμη ενώ θα υπάρξουν και πιθανές απρόβλεπτες σήμερα κινήσεις…

Θα έχει ενδιαφέρον. Είπαμε: πάντα ότι έχει να κάνει με το ΠαΣοΚ προκαλεί ενδιαφέρον. Μακάρι να προκληθεί και παραγωγή πολιτικής.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου