Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Ο Κυριάκος και οι άλλοι


 Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

 Η τελευταία μεγάλη κι αναλυτική δημοσκόπηση της MRB αλλά και όλες οι άλλες που είδαν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι κυρίαρχοι στο πολιτικό σκηνικό. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι εξασφαλίζουν θετικές γνώμες ακόμη και στο πολιτικό ακροατήριο –ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ!

Όσο κι αν αναζητήσει κάποιος στην πολιτική ιστορία του

τόπου αντίστοιχη αποδοχή σε φιλελεύθερη-κεντροδεξιά κυβέρνηση, δεν θα βρει προηγούμενη.  Και δη να είναι τόσο σαρωτικά μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις αντιμετωπίζοντας τις μεγαλύτερες κρίσεις της χώρας σε εθνικό επίπεδο και πανδημία, από τη λήξη του παγκοσμίου πολέμου.

Όποιος προσεγγίζει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, συνειδητοποιεί ότι η κοινωνία είναι πιο μεστή και υπεύθυνη από την αντιπολίτευση. Όλη την αντιπολίτευση, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ.  Η υγειονομική κρίση και οι εξ αυτής συνέπειες στην εργασία, αποτελούν το κορυφαίο πρόβλημα της χώρας, συμφώνως με την κοινωνία. Κι ύστερα ακολουθούν όλα τα άλλα. 

Προσέξτε: Στην ερώτηση αναφορικά με το παρόν και το μέλλον, ο Έλληνας απαντά ότι αισθάνεται φόβο σε ποσοστό 54%! Οργή το 37,3% και ελπίδα το 37,9%.

Ακούστε: Μπορεί στις δημοσκοπήσεις ή και στις συζητήσεις μας να αποτυπώνεται σχεδόν πάντα η πεσιμιστική διάθεση όσων απαντούν αλλά στην προκειμένη περίπτωση σήμερα αυτή η διάθεση δείχνει ότι οι άνθρωποι φοβούνται για την υγεία και την εργασία τους αλλά και για κάτι που πιθανόν να γίνει με την Τουρκία. Δηλαδή έχουμε μια κοινωνία που ανησυχεί, φοβάται κι είναι οργισμένη! Κι αυτή η κοινωνία, ανεξαρτήτως αν στηρίζει κι επικροτεί τον Μητσοτάκη, αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τον λαϊκισμό. Μπορεί να υπάρχουν αντισώματα από τη γνώση που σωρεύθηκε από τα δεινά που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνησή του, ειδικά στη Μεσαία τάξη, αλλά ουδείς μπορεί να ξέρει τι θα κάνει ο απρόβλεπτος Έλληνας. Εδώ στο δημοψήφισμα πήγε και ψήφισε ενάντια στα θέση της χώρας στον σκληρό οικονομικό πυρήνα της Ευρώπης….

Είναι και κάτι ακόμη ως συνέπεια των δημοσκοπήσεων και της πρωτοκαθεδρίας Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας. Για να διατηρηθεί αυτή, χρειάζονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ένας γενναίος ανασχηματισμός από τον οποίο θα παγιωθεί η κυριαρχία τους στο πολιτικό σκηνικό και στην κοινωνία. Με μεταρρυθμιστές που δεν θα φοβούνται να κάνουν ρήξεις για το καλό του τόπου και της κοινωνίας κι όχι των συνδικαλιστών και των ρετιρέ.

Δυο σκέψεις για την αντιπολίτευση: Οι επιλογές ΣΥΡΙΖΑ και οι στρατηγικές του ήταν κι είναι επιπέδου Καρανίκα- Νοτοπούλου- Τσίπρα. Εξ ου και παραμένει δέσμιος της μετριότητας, των ιδεοληψιών και όλων των προβλημάτων  που οδήγησαν στις πρόσφατες συνεχείς και μεγάλες ήττες του 2019. Αυτό δεν ανατρέπεται.

Όσο για το ΚΙΝΑΛ; Είναι σχεδόν βέβαιο και σαφές ότι με τη Φώφη Γεννηματά είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πολιτική πρόκληση του παρόντος ή του μέλλοντος.  Εκεί, πιο πολύ ασχολούνται με το ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός παρά για οτιδήποτε θα μπορούσε να προσεγγίσει και επαναπατρίσει όσους κούνησαν μαντήλι και πήγαν στην Κουμουνδούρου. 

Ομολογώ ότι μου έκανε χείριστη εντύπωση η απάντηση – άδειασμα της Γεννηματά στην ερώτηση εάν διάβασε το βιβλίου του Αντρέα Λοβέρδου για την περιπέτειά του με την υπόθεση Novartis, όπου οι αριστεροδέξιοι επιχείρησαν να τον ενοχοποιήσουν, να τον καταρρακώσουν ψυχικά, ηθικά και πολιτικά, εφ’ όρου ζωής, για εξυπηρετήσουν με ευτελή τρόπο τα εκλογικά τους σχέδια. Με παραδικαστικούς μηχανισμούς και τις κρεατομηχανές του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι απάντησε η Γεννηματά; Σε μια ένδειξη μικρότητας , κακεντρέχειας και αντισυντροφικής συμπεριφοράς , είπε ότι…. «αυτή την στιγμή ασχολούμαι με τα σοβαρά της πανδημίας»! Κι αυτό μόνο και μόνο επειδή ο Λοβέρδος  έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον προεδρικό της θώκο.  

Αναφέρω το συγκεκριμένο παράδειγμα επειδή αποτυπώνει πλήρως το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά δεν μπορεί να ασκήσει παρά μόνο μικροπολιτική. Κι αν για τον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουμε την αδυναμία του να εμφανίσει σύγχρονη πρόταση, η Φώφη Γεννηματά επιβεβαιώνει και πάλι ότι ούτε το ΚΙΝΑΛ με την ηγεσία της μπορεί.

Άρα; Άρα ο Μητσοτάκης είναι αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Κυριάρχος!

Κι αν απειλείται από κάτι είναι η απλή αναλογική και κάποιοι γραφικοί φύλαρχοι του πολιτικού του χώρου, εντός κι εκτός της Νέας Δημοκρατίας. Εν δυνάμει … Καρατζαφέρηδες … Που σκάβουν αλλά ως τυφλοπόντικες δεν βγαίνουν στο φως του ηλίου…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου