Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Μια εξεταστική που την πήρε το ποτάμι

 

Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας γνωρίζει πια ότι η χώρα «παίχθηκε στα ζάρια» το πρώτο διάστημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με υπουργό επί των Οικονομικών και των διαπραγματεύσεων τον πολύ Βαρουφάκη.

Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας γνωρίζει πια ότι τον πολύ Βαρουφάκη επέβαλλε ο

τηλεοπτικός λαϊκισμός του απόλυτου ανορθολογισμού, παρέα με τον  επαναστάτη Τσίπρα και τον υπόλοιπο θίασο που κυβέρνησε 4,5 χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, προσωπικά θα συμφωνήσω με τον Βαρουφάκη που προχθές στη Βουλή ζήτησε τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Φυσικά η συμφωνία μου με τον Βαρουφάκη εμπεριέχει μόνο θεωρητικό περιεχόμενο, αφού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί δεδομένης της παραγραφής. Κι αν εγώ ή κάποιος από εμάς συμφωνούμε σε θεωρητικό επίπεδο, δεν μπορεί ο Βαρουφάκης να μας κοροϊδεύει προτείνοντας κάτι που γνωρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί να κάνει τον μάγκα εκ του ασφαλούς.  

Ο Βαρουφάκης, μέγας λαοπλάνος και …εντυπωσιοθήρας, ζήτησε (επαναλαμβάνω εκ του ασφαλούς) να συνυπογράψουν όλα τα κόμματα για να γίνει η συγκεκριμένη εξεταστική. Μάλιστα, μπέρδεψε λίγο τα πράγματα ισχυριζόμενος ότι  «είναι ιερό καθήκον μας όπως οι προκάτοχοί μας άνοιξαν τον φάκελο της Κύπρου» και «κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να εκπονηθεί χωρίς να βασίζεται στην κατανόηση της εθνικής καταστροφής που χτύπησε τη χώρα το 2010(…), αλλιώς θα είμαστε συνένοχοι στο έγκλημα που περιέγραψε ο Όργουελ: Το παρελθόν διεγράφη, η διαγραφή ξεχάστηκε, ψέμα έγινε αλήθεια».

Τάδε έφη Βαρουφάκης, λοιπόν και τα σκυλιά δεμένα. Μίλησε και για το ψέμα που έγινε αλήθεια!!! Ποιος; Ο Βαρουφάκης! Ο πιο στενός συνεργάτης του Τσίπρα! Που μαζί του παραπλάνησαν κόσμο και κοσμάκη, έστησαν αγχόνες, εφηύραν ΜΟΝΟ λάθος αιτίες και εξηγήσεις για τη χρεοκοπία.

Ναι, κι εμείς λέμε ότι πρέπει να διερευνηθούν τα πάντα. Κι η χρεοκοπία και τα πεζοδρόμια κι ο λαϊκισμός των σκόπιμων ψεμάτων στο σουλάτσο προς την εξουσία. Να διερευνηθούν κι εκείνα υα χαμένα 100 δις, που στοίχισε η επανάσταση Τσίπρα –Βαρουφάκη.  Μα δεν γίνεται. Νομικά δεν γίνεται.

Θα ήταν ευχής έργο να γινόταν για να κατανοήσουν κι οι τελευταίοι το τέλος των ψευδαισθήσεων και πώς αυτές εκτόξευαν τόνους λάσπης και προκάλεσαν κοινωνικό μίσος κι εκρήξεις αδαών στα πεζοδρόμια, τους δρόμους και τις πλατείες.

Θα ήταν ευχής έργο να θυμηθούμε τους 35άρηδες συνταξιούχους της μεταπολίτευσης, τους συνδικαλιστές που κυβερνούσαν τις χρεοκοπημένες ΔΕΚΟ, τους τυφλούς κατόχους διπλωμάτων οδήγησης, τις αντιδράσεις στις προτάσεις Γιαννίτση στο νοικοκύρεμα και μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων! Θα ήταν ευχής έργο να θυμηθούμε τους δεκάδες χιλιάδες διορισμούς του Προκόπη, τα λεφτόδεντρα, τα … όλα τα κιλά όλα τα λεφτά, την πολιτική αγυρτεία, τόσα και τόσα…  Να θυμηθούμε και τον τηλεοπτικό λαϊκισμό που κραύγαζε με την ανοχή της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» και δημιουργούσε κλίμα εμφυλίου σε μια  κοινωνία ζαλισμένη, που εδώ πατούσε κι εκεί βρισκόταν.

Δυστυχώς αυτά δεν θα γίνουν ποτέ πια, ουδείς θα τα διερευνήσει. Δεν θα διερευνήσει καν την περίοδο από το 2000 και μετά, όπως πρότεινε η Γεννηματά, αφού αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ λες κι υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και στη Ραφήνα. Άρα, δεν θα μάθουμε ποτέ για ποιον λόγο το χρέος αυξήθηκε 80 δις την οκταετία Σημίτη και 120 δις την περίοδο Κώστα Καραμανλή!

Ξέρετε κάτι; Αν γινόταν επιτροπή για το 2000 και μετά, δεν θ’ αναδεικνύονταν μόνο οι ευθύνες ενός συστήματος που στήριξε πολιτικά και εκλογικά τους τσιπροκαμμένους και τους βαρουφάκηδες, αλλά θα μαθαίναμε και τι έγινε το 2015 με δαύτους. Μπορεί να τα ξέρουμε πια από την δημοσιογραφική έρευνα αλλά δεν τα ξέρουμε από τα δικά τους στόματα και τις δικές τους εξηγήσεις για τις μέγιστες ευθύνες τους… Όπως τις λένε σε off the record συνομιλίες τους…

 

 

 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου