Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Λιτή και καλαίσθητη μεγαλοπρέπεια

Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Να σας πω την αλήθεια, τη χάρηκα πολύ την παρέλαση και όλες τις γιορτές στην εθνική γιορτή της Άνοιξης. Περισσότερο απ’ όλα χάρηκα το κλίμα. Το απενοχοποιημένο κλίμα! Είδα χιλιάδες σημαίες στα σπίτια των Ελλήνων, ενθουσιάστηκα από την λιτή και καλαίσθητη μεγαλοπρέπεια, συγκινήθηκα με την τελετή έπαρσης της γαλανόλευκης στο Ιερό Βράχο. Εντυπωσιάστηκα και από το δάκρυ του Κάρολου και από την συμμετοχή- συμπαράσταση της Παγκόσμιας κοινότητας στη γιορτή της Ελλάδας και της Ελευθερίας!

Κι ας μιζέριαζε η Αριστερά με

τον …κιμά γαρίδας στο γεύμα του Προεδρικού Μεγάρου (Αυγή) κι ας έδειξαν πάλι τον πιο κακό τους εαυτό στελέχη που ΣΥΡΙΖΑ που βρήκαν ένα σωρό προβλήματα στον εορτασμό! Που έγραφαν στα social media για… στρατοκρατική επίδειξη, για … χουντικά κατάλοιπα ή για ..σπατάλη πόρων!

Προσέξτε: Η υπουργός Πολιτισμού, επί ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνη Ζορμπά, έγραψε για τον εορτασμό:  «Μετά το τέλος της παρέλασης και τον κενό νοήματος επίσημο εορτασμό με την ελεήμονα συνδρομή κάτι αγγαρεμένων ξένων επισήμων στον έρημο δημόσιο χώρο της πονεμένης και σε αποκλεισμό πόλης, μετά την ασημαντολογία και τιποτολογία των σχολιασμών της δημόσιας τηλεόρασης, μετά τις αερολογίες και τις αφόρητες κοινοτοπίες λόγων και χαιρετισμών, ας ξαναβρούμε το χιούμορ και την αλήθεια μας κι ας ξεχάσουμε γρήγορα όσα είδαμε».

Κρίμα κυρά μου! Κρίμα! Πόσο μικρό πολιτικό μέγεθος διαθέτεις.

Προφανώς όλοι αυτοί θα επιθυμούσαν παρέλαση για τα δικαιώματα του Κουφοντίνα ή τις παλέτες με το κόκκινο χαλί που ο Καμμένος έκανε … ορθόδοξο μνημόσυνο στους νεκρούς της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας  ή ακόμη ακόμη και τις μούντζες προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ομού μετά των μπαχαλάκηδων!  

Ξαναλέω, ήταν ένας υπέροχος εορτασμός. Μασκοφορεμένος αλλά εντυπωσιακός, χωρίς φανφάρες. Με υψηλούς προσκεκλημένους που συμμετείχαν ειλικρινώς κι όχι απλά εθιμοτυπικά και για λόγους εξωτερικής πολιτικής ή πρωτοκόλλου. Μόνο οι μικρόψυχοι δεν το αντιλαμβάνονται.

Έβλεπα τον Μιχάλη Μισούστιν, τον Ρώσο πρωθυπουργό.  Έναν άνθρωπο που έχει βιώσει αμέτρητες παρελάσεις στην Κόκκινη πλατεία. Δήλωσε ευτυχής και το έδειχνε. Το ίδιο κι ο Κάρολος . Οι περισσότεροι Έλληνες τον ξέρουν από την… Καμήλα ή τη Νταγιάνα, αλλά είναι λίγοι όσοι γνωρίζουν πόσο αγαπά τη χώρα μας, ότι έρχεται δυο και τρεις φορές ετησίως, ότι πάει στο Άγιο Όρος ή κάνει μετρημένες διακοπές. Δάκρυσε κι είναι βέβαιο ότι τα συναισθήματά του δεν απείχαν πολύ από τα δικά μας. Το ίδιο κι η Φλοράνς Παρλί, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας. «Το να είσαι φιλέλληνας σήμερα σημαίνει ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη», ανέφερε μεταξύ άλλων στη μεστή τοποθέτησή της.

Ομολογώ και κάτι άλλο: Ξετρελάθηκα με τους έφιππους που φορούσαν  τις στολές όλων των πολέμων που δώσαμε αυτά τα διακόσια χρόνια. Εξαιρετική ιδέα που γεννήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Α, μη ξεχάσω να πω και για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η οποία με προσεκτικές διατυπώσεις και χωρίς τα … αυστηρά μηνύματα του προκατόχου της, έδωσε το στίγμα της σύγχρονης Ελλάδας του μέτρου, της εξωστρέφειας και της συνειδητοποιημένης ιστορικής συνέχειας. . «Η Δημοκρατία μας δεν συρρικνώνεται στη συγκυρία», είπε η Πρόεδρος, απαντώντας στον λόγο της αντιπολίτευσης που μιλά για κάτι παρόμοιο με… χούντα! Την ίδια ώρα που μιλούσε η Πρόεδρος, ο Αλέξης Τσίπρας διάβαζε τον κατάλογο του γεύματος που θ’ ακολουθούσε, λες κι επρόκειτο να παραγγείλλει…

Η ουσία είναι ότι όλα έγιναν με σοφή και λιτή μεγαλοπρέπεια και τώρα που πέρασαν  οι γιορτές ας αφήσουμε πίσω τη μιζέρια που κάποιοι θέλουν να επιβάλλουν στις ζωές μας, ας κρατήσουμε στη σκέψη ότι το ’21 δεν τελειώνει ποτέ, πολύ περισσότερο σε καιρούς ειρήνης. Οι προκλήσεις για το μέλλον είναι εδώ, μας περιμένουν κι εμείς πρέπει να τις «αρπάξουμε». Από το πώς θ’ ανταποκριθούμε, θα εξαρτηθεί με το πώς θα ζήσουν τα παιδιά μας στην Ελλάδα της σύγχρονης εποχής…

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου