Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Από τους πολλούς ελιγμούς ο Αντ. Σαμαράς... έχασε την μπάλα

Γράφει
η Ζέζα Ζήκου


Σύγχυση και ψιλοπανικός φαίνεται να επικρατεί εκεί στη Συγγρού. Αλλιώς, δεν εξηγείται το πώς υπολογίζουν την ανανέωση ότι αγγίζει το 60%, όπως μας ενημερώνει επισήμως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δίδοντας στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια με τις 412 υποψηφιότητες για τις 56 περιφέρειες της χώρας.
Μια αναγέννηση που είναι για γέλια και για κλάματα.
Πάντως, μόλις στα δάχτυλα του ενός χεριού μετριούνται οι υποψήφιοι που είναι άξιοι και ικανοί να
 αντιμετωπίσουν την πολυσύνθετη οικονομική κρίση, τη διάλυση της κοινωνίας, το γκρέμισμα της άμυνας της χώρας και το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που μας κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ.
Ούτε μπορούν καν να τα κατανοήσουν...
Ο καπιταλισμός μεταλλάσσεται, ο πολιτικός κόσμος αλλάζει.
Η οικονομία δεν μπορεί να είναι ασύνδετη από την πολιτική και κόντρα στο γενικότερο συμφέρον της κοινωνίας.
Η Ιστορία καταδεικνύει ότι μέσα από την ίδια την κρίση, κάθε φορά, μπαίνει μπροστά μια δυναμική ανατροπής, η οποία προβάλλει ή υποβαθμίζει δυνάμεις, μεταβάλλει επιρροές και κυριαρχίες στον σκληρό οικονομικό και, κατ’ επέκταση, πολιτικό στίβο.
Kαι η Eλλάς;
Αυτοκαταστρέφεται μονίμως.
Το κλεπτοκρατικό και σπάταλο μοντέλο, που κυριάρχησε για πάρα πολλά χρόνια στη χώρα, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία ιδιότυπη «φούσκα».
Η αιτία είναι διπλή:
Πρώτον, η μάστιγα της διαπλο­κής/διαφθοράς εμπόδισε την ανάπτυξη.
Δεύτερον, η εκτεταμένη σπατάλη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι πόροι δεν διοχετεύθηκαν σε παραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργούσαν πρόσθετο πλούτο.
Κατά κανόνα, λεηλατήθηκαν και σπαταλήθηκαν.
Τροφοδότησαν την κατανάλωση, και μάλιστα τις εισαγωγές.
Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε πολύ χρήμα, αλλά με δυσανάλογα μικρό παραγωγικό αποτέλεσμα.
Αυτό ισχύει από την εκπαίδευση μέχρι τους εξοπλισμούς, από την έρευνα μέχρι την υγεία και από την κοινωνική πολιτική μέχρι τα δημόσια έργα.
Με μαθηματική ακρίβεια, κάποια στιγμή η «φούσκα» θα έσκαγε.
Προφανώς, ο τρόπος που χρησιμοποιείται η οικονομική επιστήμη έχει οδηγήσει σε μια σειρά χονδροειδών λαθών.
Το μεγαλύτερο από τα λάθη αυτά είναι η ψευδαίσθηση ότι τα δανεικά ισοδυναμούν με πραγματικό πλούτο, όπως είναι τα χρήματα ή οι πολύτιμοι λίθοι.
Όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, αποκάλυψαν τον εύθραυστο χαρακτήρα του αμερικανικού καπιταλιστικού συστήματος, που έμοιαζε ανίκητο.
Και ο κινεζικός κρατικός καπιταλισμός, που μοιάζει περισσότερο με μείγμα ταοϊσμού και λενινισμού, δεν είναι κάτι βιώσιμο.

Η μόνη σοβαρή προσπάθεια για συμμάζεμα έγινε από τον Αλέκο Παπαδόπουλο επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου (1993-95).
Από το 1996 η προσπάθεια νοθεύθηκε από τη «δημιουργική λογιστική», αφού στόχος ήταν η με κάθε τρόπο ένταξη στην ΟΝΕ και όχι το πραγματικό νοικοκύρεμα.
Έτσι, στην οκταετία 1996 - 2004, η κυβέρνηση Σημίτη διπλασίασε σχεδόν το χρέος που παρέλαβε.
Το ίδιο έπραξε η κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά σε πεντέμισι χρόνια.
Και μετά ήλθε το παπανδρεϊκό χάος...

Υφεση, αρνητικό πληθωρισμό, υψηλή ανεργία και μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην εαρινή έκθεση του Ταμείου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) εκτιμάται πως το 2011 η ύφεση στην Ελλάδα ήταν στο 6,9% και φέτος θα βρεθεί στο 4,7%. Επίσης, αναφέρεται ότι η ανεργία βρέθηκε στο 17,3% του εργατικού δυναμικού το 2011 και θα ανέλθει στο 19,4% το 2013.
Εκείνο όμως που προκαλεί δέος είναι η πρόβλεψη για την ανεργία φέτος, που εκτιμάται στο 19,4%, ποσοστό που δεν προβλέπεται να υποχωρήσει αλλά θα παραμείνει αμετάβλητο και το 2013.
Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων (χωρίς τους ημιαπασχολούμενους), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 1.000.000.

Δυσοίωνες είναι, όμως, οι προβλέψεις και για την εξέλιξη του ελλείμματος και του χρέους.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρέος θα υποχωρήσει φέτος στο 152,3% του ΑΕΠ από 160,8% πέρυσι λόγω του PSI, για να ανέβει ξανά στο 160,9% το 2013 και να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά τα επόμενα έτη.
Το Ταμείο εκτιμά πως το χρέος θα υποχωρήσει στο 136,8% του ΑΕΠ το 2017.
Όσον αφορά το έλλειμμα, για το οποίο αναμένονται επίσημες προβλέψεις από τη Eurostat τις επόμενες ημέρες, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 7,2% του ΑΕΠ φέτος από 9,2% του ΑΕΠ το 2011, για να φτάσει στο 4,6% του ΑΕΠ το 2013 και να βρεθεί το 2014 κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3%, υποχωρώντας στο 2,1% του ΑΕΠ.
Για το 2017, το Ταμείο προβλέπει έλλειμμα για την Ελλάδα 1,6% του ΑΕΠ.

Δηλαδή, αυτήν τη δυσοίωνη κατάσταση μας λένε από τη Ν.Δ. ότι θα την αντιμετωπίσουν αυτοί οι υποψήφιοι βουλευτές!
Άραγε, ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν...


Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου