Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Μείζων απογοήτευση από τα ψηφοδέλτια

Γράφει
ο Στάμος Ζούλας

Η ανακοίνωση των συνδυασμών των δύο «μεγάλων» κομμάτων, καθώς και το παρωχημένο περιεχόμενο της προεκλογικής τους αντιπαράθεσης (αλληλοεπίρριψη των ευθυνών για την κρίση) είναι βέβαιον πως επιτείνουν την παρακμιακή τους κατάσταση, η οποία καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Ενώ η αξίωση της πλειονότητος των πολιτών ήταν, μέσω -έστω- μιας ευρείας και αξιόπιστης ανανέωσης των συνδυασμών τους, να προβούν σε αυτοκριτική για τα όσα διαχρονικώς έχουν προκαλέσει στη χώρα, οι ηγεσίες τους κατέφυγαν για μια ακόμη φορά στα
 «υλικά κατεδαφίσεως».
Και όχι μόνον αυτό.
Επανέφεραν στην «ενεργό δράση» πρόσωπα που είχαν αποστρατευθεί από τους προκατόχους τους στην ηγεσία, για την ανικανότητά τους (κατά την πλέον ευμενή εκδοχή) να αποτρέψουν γνωστά σκάνδαλα.
Η αποδοκιμασία της επιλογής αυτής εκφράσθηκε ήδη με τις έντονες αντιδράσεις συνυποψηφίων, είναι βέβαιον δε πως θα καταγραφεί έντονα και στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Η εμμονή των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου σε παλαιοκομματικές συνταγές και μεθόδους είναι προφανές ότι αποθάρρυνε κάθε αξιοκρατική ανανέωση, με την προσέλκυση προσώπων, τα οποία είχαν επιδείξει ενδιαφέρον για τα πολιτικά μας πράγματα, μετέχοντας ενεργώς και εξωκομματικώς μέχρι τώρα, στη δημόσια ζωή.
Αναφέρομαι ενδεικτικά στον καθηγητή Θάνο Βερέμη και στον συγγραφέα Απ. Δοξιάδη.
Ο πρώτος αγωνίζεται επί χρόνια, με τόλμη, συνέπεια και ανιδιοτέλεια, για την αναβάθμιση της Παιδείας. (Και όχι μόνον).
Ο δεύτερος πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Κοινωνικού Συνδέσμου, ο οποίος, κατά τον ίδιο, «δεν φιλοδοξούσε να γίνει κόμμα, αλλά να συμβάλει στην προσέγγιση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που έχουν κοινό όραμα για την Ελλάδα, μέσα στο ευρώ, ως σύγχρονο και δημιουργικό κράτος».
Στις επερχόμενες εκλογές ο κ. Βερέμης πολιτεύεται για πρώτη φορά, ως υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών με τη Δράση του Στέφανου Μάνου.
Ο δε κ. Δοξιάδης θεωρεί σκόπιμο να διακηρύξει δημόσια, ως απλός ψηφοφόρος, την εκλογική του προτίμηση και στήριξη στο ίδιο κόμμα.
Όπως προανέφερα τα δύο πρόσωπα παρουσιάζονται ενδεικτικά, με κριτήριο την ενεργό και δραστήρια πολιτική τους παρουσία, αλλά και το γεγονός ότι παρέμεναν, μέχρι τώρα, κομματικώς ανέντακτα.
Θα προκαλέσει, λοιπόν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν γνωστοποιηθούν και ευρύτερα οι λόγοι, τους οποίους έχουν επικαλεσθεί σε άρθρα τους, κυρίως στο Διαδίκτυο, οι κ. Βερέμης και Δοξιάδης, για τη συγκεκριμένη εκλογική τους προτίμηση.
Ιδίως για όσους από μας έχουμε επιλέξει να εκφράσουμε τη μεθεπόμενη Κυριακή την οργή μας, ψηφίζοντας μόνον αρνητικά και πρεσβεύοντας το «γαία πυρί μιχθήτω».
Νομίζω πως ο κ. Μάνος, του οποίου οι πάγιες θέσεις και η πολιτική του συνέπεια είναι γνωστές αλλά «ανανταπόκριτες», θα ωφεληθεί σημαντικά αν χρησιμοποιήσει μέρος -έστω- από τον ελάχιστο τηλεοπτικό χρόνο που του έχει διατεθεί, παρουσιάζοντας το προεκλογικό «διά ταύτα» των δύο νέων υποστηρικτών του.
Οσο για τους «πιστούς» ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., για τους οποίους η ανακοίνωση των συνδυασμών είναι η σταγόνα που κάνει το ποτήρι της απογοήτευσης να ξεχειλίζει, ας μην εκτραπούν σε αυτοκαταστροφική ψήφο.
Είναι προτιμότερο, για τη χώρα και για όλους μας, να παραμείνουν στο κόμμα τους.
Σταυρώνοντας, όμως στα ψηφοδέλτια τους, μόνον τους πλέον άγνωστους και άσημους υποψηφίους. Με αυτούς, άλλωστε, οι ηγεσίες τους επαγγέλλονται την «ριζική ανανέωση» και τη «νέα σελίδα»...

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου