Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

«Η τρύπια κουβέρτα»

Γράφει
ο Κωστής Χατζηδάκης

Το επίκεντρο των συζητήσεων είναι, φυσικά, η οικονομική κρίση.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή η ζωή, ιδίως στα αστικά κέντρα, χειροτερεύει λόγω της εγκληματικότητας.
Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι ιδιαίτερα το κέντρο της Αθήνας δεν ελέγχεται.
Ο φόβος των πολιτών για την εντεινόμενη με τα χρόνια εγκληματικότητα έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους.
Μια πτυχή της εγκληματικότητας σχετίζεται με το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ως ένα βαθμό ότι για τα αμιγώς οικονομικά προβλήματα δεν
μπορούν να υπάρχουν μαγικές συνταγές και λύσεις, λόγω και των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας.
Σε θέματα, όμως, όπως ο νόμος και η τάξη δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία.
Γιατί δεν υπάρχει, φυσικά και κανένας περιορισμός από την Τρόικα.
Γι’ αυτό και όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές πρέπει να είναι σκληρή στο έγκλημα. Στο έγκλημα κάθε μορφής.
Μια σημαντική πλευρά της σύγχρονης παραβατικότητας είναι το παρεμπόριο.

Το φαινόμενο που, φυσικά, προϋπήρχε, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις την τελευταία διετία. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο βλέπουν τις ασφαλιστικές εισφορές, τον υγιή ανταγωνισμό και - σε τελική ανάλυση- τις θέσεις εργασίας να χάνονται στην τρύπια κουβέρτα του παραεμπορίου.
 Το Δημόσιο χάνει πολύτιμα έσοδα, τα σχετικά στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι, άλλωστε, ενδεικτικά. Ο ετήσιος τζίρος του παραεμπορίου υπολογίζεται ετησίως στα 25 δισ. ευρώ, στερώντας από το Δημόσιο  9 δισ. ευρώ.

Αλλά δεν χρειαζόμαστε τα στοιχεία για να δούμε ή να μάθουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Λαθραίες εισαγωγές προϊόντων χαμηλής ποιότητας που διοχετεύονται στην αγορά. Ανεπαρκείς έλεγχοι. Χιλιάδες αλλοδαποί μικροπωλητές σε κάθε γωνιά, ακόμη και στις νόμιμες λαϊκές αγορές πωλούν τα προϊόντα τους, ακριβώς όπως και οι αδειούχοι πωλητές.
Παράνομες συναλλαγές λαθραίων προϊόντων, με άθλια εκμετάλλευση της ανέχειας και της εξαθλίωσης μεταναστών από επιτήδειους.
Επιπλέον, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες καθιστούν ελκυστικά ορισμένα από αυτά τα προϊόντα.
Το φαινόμενο γιγαντώνεται και δημιουργείται, έτσι, ένας φαύλος κύκλος.

Εδώ και κάποια χρόνια η νομοθεσία που επιχείρησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έτυχε μεν καθολικής αποδοχής, αλλά όχι καθολικής εφαρμογής.
Η δημοτική αστυνομία, ο έλεγχος στα τελωνεία, ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών δε λειτούργησαν σε πολλές περιπτώσεις με τον τρόπο που θα έπρεπε. Αντίθετα, την ίδια στιγμή τα παράνομα κυκλώματα οργανώθηκαν καλύτερα για να αντιμετωπίσουν τους όποιους κρατικούς ελέγχους.

Από εδώ και πέρα η ολοκληρωμένη πάταξη του παρεμπορίου πρέπει να βασιστεί σε τρεις άξονες: στον αυστηρότερο έλεγχο των παράνομων κυκλωμάτων εισαγωγής, στην εξάλειψη της παράνομης διακίνησης και, φυσικά, στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. 

Όσoν αφορά τον πρώτο άξονα, είναι επιτακτικό να επιβληθούν πιο εντατικοί και πιο συστηματικοί έλεγχοι κατά το στάδιο της λαθραίας εισαγωγής.
Με εγκατάσταση ειδικών συστημάτων ελέγχου φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια-πύλες της χώρας, για το οποίο ήδη γίνονται συζητήσεις.
Με αξιοποίηση, επίσης,  για το σκοπό αυτό κονδυλίων  από το ΕΣΠΑ, ύστερα από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με ίδρυση ειδικού  τμήματος πάταξης στο ΣΔΟΕ, για τη διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων στους μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους.

Στα πλαίσια του δεύτερου άξονα έχουν ήδη γίνει κάποια βήματα, που, όμως, πρέπει να έχουν συνέχεια.
Ο Ν.3982/2011 προβλέπει την κατάσχεση και επιτόπια καταστροφή προϊόντων που κυκλοφορούν παράνομα στην αγορά.
Ο νόμος κινείται στη σωστή κατεύθυνση, απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής , ώστε να καλύπτει ευρύτερο φάσμα προϊόντων. Στα πλαίσια της συζήτησης του προσφάτως ψηφισθέντος πολυνομοσχεδίου του ΥΠΑΝ πρότεινα, μάλιστα, τα απομιμητικά προϊόντα που παραποιούν εμπορικό σήμα να καταστρέφονται αμέσως και με απλούστερη διαδικασία, μέσα σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα πριν την παραπομπή σε δικαστήριο.
Ενώ ζήτησα παράλληλα να επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα, ώστε να αποτρέπεται μελλοντική εμπορία αντίστοιχων προϊόντων.
Δυστυχώς, για την τροπολογία αυτή ίσχυσε το «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά».
Επειδή συνέπεσε με την κατάθεση αρκετών άλλων τροπολογιών, που έτυχαν αρνητικής κριτικής λόγω προεκλογικής περιόδου, καμιά τροπολογία δεν έγινε δεκτή. Ούτε κι αυτή για το παρεμπόριο με την οποία όλοι συμφωνούσαν.

Κανένας νόμος, όμως, και καμία ρύθμιση δεν μπορεί να έχει ολοκληρωμένα αποτελέσματα, χωρίς τη συνδρομή και των ίδιων των καταναλωτών.
Με τη λειτουργία, ενδεχομένως, ειδικής γραμμής καταγγελιών,  επικουρικά προς τον μόνιμο μηχανισμό ελέγχου των αδειών των πωλητών λαϊκών αγορών της Αττικής. Και, φυσικά, με την ένταξη του ζητήματος στη νέα  εθνική μεταναστευτική  πολιτική, για τη χάραξη της οποίας έχει δεσμευτεί η Νέα Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου