Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Η χώρα του Δράκου κι εμείς

Η επίσκεψη του Σαμαρά στην Κίνα, ήταν η έκτη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα του Δράκου, μετά τη μεταπολίτευση.
Τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από το Πεκίνο χαρακτηρίζονται από αισιοδοξία, αφού εκδηλώθηκε σαφέστατο και χειροπιαστό ενδιαφέρον της κινεζικής κυβέρνησης για μια σειρά επενδύσεων, αλλά και στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στον διπλασιασμό των εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών.
Η εκτίμησή μου είναι ότι όλα
 στηρίχτηκαν στην επιτυχία της κινεζικής επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά, αφού οι Κινέζοι αντελήφθησαν εμπράκτως τι σημαίνει η Ελλάδα για τις εμπρορικές τους συναλλαγές.
Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του ΠαΣοΚ και της Αριστεράς στην επένδυση της Cosco, παρά τις γραφικότητες των συνδικαλιστών, η επένδυση προχώρησε και δημιουργήθηκε ένας σπουδαίος εμπορικός και διαμετακομιστικός κόμβος, ο οποίος προσφέρει τόσο σε εμάς (θέσεις εργασίας, φόροι κλπ), όσο και στους Κινέζους.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η Κίνα αποτελεί μια υπερδύναμη, που όπως δείχνουν τα στοιχεία έχει ακόμη τεράστια περιθώρια εξέλιξης.
Αυτή η υπερδύναμη, έρχεται σήμερα εξ αιτίας του σχεδόν σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος, να επενδύσει.
Για την Ελλάδα, είναι δώρο Θεού.
Πολύ περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι αναζητούμε παντοιοτρόπως διεξόδους για να βγούμε από την ύφεση.
Πολύ περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι από τα χρόνια του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι άγνωστος για την Ελλάδα ο όρος «οικονομική διπλωματία», αφού είχαμε αρκεστεί για δεκαετίες στα ευρωπαϊκά πακέτα επιδοτήσεων, στα δανεικά και σε στρεβλές αναπτυξιακές πρακτικές.

Από την άλλη πλευρά, όσοι επιχειρηματίες έχουν επιχειρήσει μέχρι τώρα να προσεγγίσουν την αχανή κινεζική αγορά, καταθέτουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα εξ αιτίας τόσο του διαγκωνισμού τους με παγκόσμιους οικονομικούς κολοσσούς, όσο κυρίως με το αχανές της ασιατικής χώρας και την έλλειψη γνώσης αναφορικά μ’ αυτό.
Μέσω διακρατικών συμφωνιών, ειδικά στο δεύτερο σκέλος, αυτά τα ζητήματα μπορεί να εξομαλυνθούν.
Πολύ περισσότερο αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν και τομείς στους οποίους διαθέτουμε εμείς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, κυρίως λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, που διευκολύνει τους Κινέζους να διεισδύσουν στις ευρωπαϊκές αγορές.

Είναι βέβαιο ότι η Ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με πολιτικές και ιδεολογικές προκαταλήψεις, ούτε με λαϊκίστικες κορώνες εκ του ασφαλούς, ούτε συναγελαζόμενοι με αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της…αμερικανικής Αριστεράς.
Υπό αυτή την έννοια, οι καταγγελτικές αναφορές του πρωθυπουργικού ταξιδιού στην Κίνα από την αντιπολίτευση, ότι μέσω αυτού…εξαπατά τον λαό, μόνο γέλωτα προκαλούν.
Ειδικά όταν υπάρχει το προηγούμενο της Cosco.
Όπως γέλωτα προκαλούν, η επιχείρηση απαξίωσης της σημασίας του συγκεκριμένου ταξιδιού από κάποια…έγκυρα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, όπου μπροστά στο γεγονός και τη σημασία του, προτίμησαν να ασχοληθούν αναφορικά με τι ποιοι υπουργοί μπήκαν στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο και ποιοι πήγαν με αυτό της γραμμής…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου