Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Επιτάχυνση τώρα!

Η χθεσινή αναβάθμιση –κατά τι- της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, η απόφαση του Eurogroup να προχωρήσει σε εκταμίευση δύο δόσεων χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση τον Ιούνιο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ουσιαστικά ξεκίνησε, η σαφής αλλαγή στάσης της Ευρώπης στο ελληνικό ζήτημα (προϊόν σοβαρότητας και φερεγγυότητας της ελληνικής κυβέρνησης), οι προβλέψεις για
 αλματώδη αύξηση τουριστικού ρεύματος, δείχνουν ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται στην ελληνική οικονομία.
Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία και οι εργαζόμενοι δεν το αισθάνεται και μάλλον θ’ αργήσουν πολλούς μήνες ακόμη να το αισθανθούν.
Όμως, είναι βέβαιο ότι παρά τον άκρατο λαϊκισμό της αντιπολίτευσης και τις πολλές αντιδράσεις του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, τείνει να διαμορφωθεί ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας και σαφούς αλλαγής της ψυχολογίας. Κι ως γνωστό η οικονομία, εκτός από αριθμούς και στατιστικές, στηρίζεται κατά κόρον στην ψυχολογία.
Δεν πρέπει να λησμονούμε και κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό.
Στο τέλος του δρόμου του σχεδιασμού της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αναμένεται να αλλάξει περισσότερο το κλίμα και να μπει ένα φρένο στην ύφεση.

Προς Θεού, δεν είναι ρόδινα τα πράγματα.
Εξ ου και οφείλει η κυβέρνηση να μην παλινδρομήσει και να μην ανοίξει τα ώτα στον λαϊκισμό. Οφείλει να προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα στις τομές και τις μεταρρυθμίσεις.
Οφείλει να απεγκλωβιστεί από τις αγκυλώσεις είτε των εταίρων της, είτε ακόμη ακόμη και μερικών υπουργών της.
Οφείλει να παραδειγματιστεί από τα δεινά που υφιστάμεθα εξ αιτίας των καθυστερήσεων, των δογματισμών και της ανεπάρκειας των κυβερνήσεων του Παπανδρέου.
Αν η κυβέρνηση αμφιταλαντευθεί ή χαλαρώσει εξ αιτίας του ευνοϊκού κλίματος που διαμορφώνεται, τότε όχι μόνο δεν θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ, αλλά θα μας πάρει ο διάβολος.
Αν η κυβέρνηση επαναπαυθεί από το γεγονός ότι πήραμε χωρίς διαπραγμάτευση και τη δόση του Ιουνίου και δεν προχωρήσει σε όσα πρέπει να γίνουν, τότε το φως στην άκρη του τούνελ θα είναι άλλη μια εικονική πραγματικότητα.
Κάτι που δεν θα μπορέσει ν’ αντέξει ο τόπος, αλλά και τα εκατομμύρια των ανέργων που καθημερινά αναζητούν ακόμη κι ένα πιάτο φαγητό.
Τώρα λοιπόν. Τώρα οφείλει να επιταχύνει.
Το απαιτούν όσοι έκαναν το σκατό τους παξιμάδι τα τελευταία τρία χρόνια...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου