Τρίτη 21 Μαΐου 2013

«Ξύπνα Ευρώπη» από Βέρχοφστατ και Κον Μπεντίτ

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» το βιβλίο των Γκι Βέρχοφστατ και Ντάνιελ Κον Μπέντιτ «Ξύπνα Ευρώπη», που πραγματεύεται την πρόταση για μια μεταεθνική Ευρώπη.
 Η εθνική περιχαράκωση είναι η αντεπίθεση των συντηρητικών, λένε ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και ο Γκι Βέρχοφστατ στο νέο τους βιβλίο (πρωτότυπος τίτλος Debout l’Europe, Manifeste pour une revolution postnationale ).
Tο διεθνιστικό πρότυπο βιώνεται ως αλλοτρίωση και ως συνθηκολόγηση στα συμφέροντα των «άλλων» ενώ η
 ευτυχία βρίσκεται στο τόπο μας, μακριά από τις ξένες επιδράσεις.
Οι λαϊκιστές πηγαίνουν ακόμα πιο πέρα: η αντίσταση στην εξωτερική απειλή γίνεται πόλεμος ενάντια στη διαφορετικότητα, τις ξένες γλώσσες, τις θρησκείες και τους πολιτισμούς. Γίνεται εν τέλει ξενοφοβία και ρατσισμός.
Η Ευρώπη αλλά και η κάθε χώρα ξεχωριστά δεν έχουν μέλλον, λένε οι δύο συγγραφείς, αν δεν αλλάξουν οι δομές, που ως ένα βαθμό έφτασαν τα ιστορικά όριά τους.
«Το Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο δεν είναι παρά ένα συνδικάτο  εθνικών συμφερόντων. Αυτοί που το απαρτίζουν (οι πρωθυπουργοί) μετέχουν σ’ αυτό για να υπερασπιστούν εγωιστικά τα εθνικά τους συμφέροντα, σε βάρος του Ευρωπαϊκού συμφέροντος και του συμφέροντος των πολιτών και των λαών της Ευρώπης». 

Μεταξύ των άλλων, οι Κον Μπεντίτ και Γκι Βέρχοφστατ προτείνουν την μετατροπή του υπάρχοντος ταμείου στήριξης σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο και την μετατροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  σε πραγματική κυβέρνηση με επιτρόπους που θα εκλέγονται από το Κοινοβούλιο, με ενισχυμένες αρμοδιότητες και δικαίωμα για νομοθετικές πρωτοβουλίες.
 Όσο για τα έσοδα, αυτά θα πρέπει να προέρχονται από μια απευθείας φορολογία επί του συνόλου των Ευρωπαίων πολιτών , ώστε να γίνει πράξη το σύνθημα «όχι φόροι χωρίς πολιτική εκπροσώπηση».

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 25 Μαΐου από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου και επικεφαλής της ομάδας Adle στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Βερχόφστατ, στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Λεωφόρος Αμαλίας 8.







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου