Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Το σχέδιο Δένδια για την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ

Η διαβούλευση του προσχεδίου για τις αλλαγές στη δομή της ελληνικής αστυνομίας έχει ολοκληρωθεί, μετά από συνεχείς συσκέψεις μεταξύ αρμοδίων φορέων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν των πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων, στη διαβούλευση συμμετείχαν για πρώτη φορά εκπρόσωποι πολιτών κι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν βαθύτατες τομές και καινοτομίες.
Από τη διαβούλευση διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά ότι είναι λανθασμένος επιχειρησιακά ο τρόπος εισαγωγής στελεχών στην αστυνομία, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.
Το γεγονός αποδεικνύεται από την ολοφάνερη διαφορά ποιότητος στελεχών που επανδρώνουν συγκεκριμένες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ (Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Δίωξη Ναρκωτικών κλπ), στις οποίες προσλαμβάνονται στελέχη με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προσωπικές ικανότητες, βάσει επιστημονικών προσόντων κι όχι μέσα από την κολυμβήθρα των πανελλαδικών.
Στο νέο σχήμα της ΕΛΑΣ, κορυφαίο ρόλο θα έχει η Ασφάλεια, που θα απεγκλωβιστεί από τις 13 αστυνομικές διευθύνσεις και θα συγκροτηθεί αυτόνομα σε οκτώ διευθύνσεις ανά την Ελλάδα. Ταυτοχρόνως προβλέπεται παράλληλη εποπτεία των γειτονιών από αστυνομικούς των τμημάτων αλλά και της Ασφάλειας. Οι τελευταίοι θα περιπολούν με πολιτικά.
Μια άλλη καινοτομία αφορά τη δημιουργία Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία θα υπάγεται απ’ ευθείας στον αρχηγό της ΕΛΑΣ. Θα έχει ως αποστολή την συγκέντρωση, ανάλυση και αξιολόγηση πληροφοριών και θα βρίσκεται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της οποίας αναμένεται η σύντομη τεχνολογική αναβάθμιση.
Τρίτη καινοτομία αποτελεί η ένταξη της Αντιτρομοκρατικής στην Ασφάλεια, πολύ περισσότερο αφού καταδεικνύεται και αποδεικνύεται ότι υπάρχει πλέον ευρύτατη διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με την τρομοκρατία. 
Τέταρτη καινοτομία είναι η δημιουργία ανεξάρτητης διεύθυνσης μετανάστευσης, στην οποία προβλέπεται να τεθεί επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός, μάλλον υποστράτηγος.
Πέμπτη καινοτομία είναι η επιστροφή περίπου 3 χιλιάδων αξιωματικών στον δρόμο, σε συνδυασμό με την διαθεσιμότητα, που επιτρέπει στην ΕΛΑΣ την απορρόφηση 1500 δημοσίων υπαλλήλων, σε υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την «γραφειοκρατία» (ταυτότητες, παράδοση δικογράφων κλπ), καθώς και τα τμήματα παροχής ασύλου.
Έκτη καινοτομία αποτελεί η κατάργηση των ομάδων ΔΙΑΣ και η συγχώνευσή τους σε ενιαία μονάδα ταχείας επέμβασης, με στόχο την ενίσχυση της Άμεσης Δράσης (του γνωστού 100). Από τη διαβούλευση προέκυψε ότι οι ομάδες ΔΙΑΣ ενώ στην αρχή της λειτουργία τους είχαν σημαντικά οφέλη στο κοινωνικό σύνολο, σιγά σιγά έφτασαν στο σημείο να έχουν πολλά προβλήματα λόγω ελλιπούς συντονισμού.
Πάντως, το θέμα αυτό παραμένει ανοικτό και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην αλλάξει η δομή των ομάδων ΔΙΑΣ, αλλά να δημιουργηθεί συντονιστικό κέντρο ειδικά γι’ αυτές. Κάτι, όμως, που θα δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση (και στους πολίτες) αφού θα πρέπει να καλούν ανάμεσα στο 100 και στο νέο συντονιστικό κέντρο.
Τέλος το ζήτημα των περαιτέρω συγχωνεύσεων αστυνομικών τμημάτων παραμένει ανοικτό σε σχέση με τη γεωγραφική κάλυψη της περιφέρειας.
Ενώ στο κέντρο της Αθήνας θα υπάρχουν 5 τμήματα (Συντάγματος, Ομονοίας, Κυψέλης, Πατησίων, Εξαρχείων) στα οποία θα ενσωματωθούν αυτά της Ακρόπολης, των Άνω Πατησίων και του Αγίου Παντελεήμονος, σε όλα τα άλλα αστικά και περιαστικά τμήματα, επικρατεί χάος. Που εντείνεται μετά τις συγχωνεύσεις δήμων που δημιούργησε ο «Καλλικράτης», αλλά και την αύξηση του πληθυσμού που παρατηρείται τα τελευταία τρία –τέσσερα χρόνια σε περιοχές της περιφέρειας και της υπαίθρου.
Επί παραδείγματι, σε πόλεις όπως η Λάρισα, το Ηράκλειο, η Πάτρα, αλλά και στις κωμοπόλεις και χωριά πέριξ αυτών, η αστυνόμευση είναι από πολύ δύσκολη έως ανύπαρκτη εξ αιτίας των μεγάλων αποστάσεων από την έδρα των αστυνομικών τμημάτων.
Το παράδειγμα του αστυνομικού τμήματος της Ακράτας που με λίγη δύναμη έχει να αστυνομεύει περιοχές που εκτείνονται μέχρι τη Ζαρούχλα, τα Καλάβρυτα και τις παρυφές του Αιγίου (δηλαδή ολόκληρη την Αιγιάλεια), είναι χαρακτηριστικό και συμβαίνει κατά κόρον σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.
Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι εξετάζεται η δημιουργία Σταθμών (τα παλιά παραρτήματα) στα περίχωρα πρωτευουσών νομών και μεγάλων επαρχιακών κόμβων, που θα διασυνδέονται επιχειρησιακά με τις αντίστοιχες διευθύνσεις και τους περιφερειακούς σταθμούς.

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικές επισημάνσεις και αλλαγές με πολύ θετικό χαρακτήρα εκσυγχρονισμού και διοικητικής και λειτουργικής αποτελεσματικότητας.
    Το μόνο που θα χρειαστεί προσοχή είναι η διατήρηση και όχι η κατάργηση των ομάδων ΔΙΑΣ.
    Αντί να καταργηθούν θα πρέπει να αποτελέσουν ενιαία μονάδα με το 100 με ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων αλλά να συνεχίσουν να είναι πανταχού παρόντες ενώ εκείνοι που την επανδρώνουν να είναι εναλλάξ πότε με τα αυτοκίνητα του σημερινού 100 και πότε με τις μοτοσυκλέτες...
    Ο χαρακτήρας όμως των παρεμβάσεων να είναι ενιαίος και η άσκηση τους με αποτελεσματικό οπλισμό το κυριότερο μέλημα.
    Πρέπει να διαθέτουν και βαρύ οπλισμό που θα είναι ασκημένοι να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά.
    Η αποτελεσματική χρήση του οπλισμού τους να αποτελεί κριτήριο παραμονής τους στο σώμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή