Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Στο Καλντερίμι (Νο 252)


Το εβδομαδιαίο πολυπεριοδικό του grpost
με τα Πολιτικά – Παραπολιτικά σχόλια
τις Τυπολογίες,
το Αθλητικό Καλντερίμι,
τις Σταγόνες ιστορίας & τις Μουσικές ιστορίες
δια χειρός         

Νίκου Γ. Σακελλαρόπουλου


@ Η πληροφορία ότι ο Τσίπρας θα προσλάβει κι άλλες καθαρίστριες για να διατηρούν καθαρή την έξοδο από τα μνημόνια, είναι υπό διερεύνηση…

@ Αφού ο Κουρουμπλής είδε το καθαρό βλέμμα του Τσίπρα και τον ακολούθησε, το θαύμα της Κανά περνά στη λήθη… της παραγραφής…

@ Πήγε ο Βούτσης στο ΣΕΦ για να δει μπάσκετ Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός κι όλοι έλεγαν ότι πήγε για να παζαρέψει το κυλικείο…

@ Συνειδητοποιώ ότι για
τις εκδηλώσεις βίας των Ολυμπιακών μου άνοιξε τα μάτια η Καρακώστα.
Γεννήθηκαν με καισαρική!

@ Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος αφού δεν έβαλαν στην έκθεση των πανελλαδικών το θέμα «ο θάνατος του νεοφιλελεύθερου μινώταυρου»…

@ Τι να έγραψαν άραγε τα παιδιά με τα… ευλογημένα στυλό;

@ Με τόσο διάβασμα στα Μαθηματικά από την κόρη μου, ξύπνησε μέσα μου ο μαθηματικός μηχανισμός μου….

@ Καλώς ήρθατε και σήμερα στη μεγάλη κυριακάτικη παρέα του grpost και του «Καλντεριμιού».


1η ενότηταΠολιτικά – Παραπολιτικά σχόλια


@ Θα ξεκινήσουμε σήμερα με μια πληροφορία που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Αναφορικά με το γιατί δεν γίνεται το …τηλεφώνημα του Ζάεφ στον Τσίπρα για να λυθεί το Σκοπιανό.
Συμφώνως, λοιπόν, με πληροφορίες που έρχονται από το περιβάλλον του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, οι Σκοπιανοί ζητούν να ισχύσει το erga omnes στο μέλλον!!!!

@ Προσέξτε.
Όχι στο εγγύς μέλλον και δη μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια.
Ούτε καν μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ζητούν να ισχύσει μετά …το δημοψήφισμα, μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά ΚΑΙ ΜΕΤΑ την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση!!!

@ Προσέξτε:
Στις συζητήσεις μεταξύ Κοτζιά και Ντιμιτρώφ ΔΕΝ ετέθη τέτοιο θέμα.
Ετέθη, όμως, από τον Ζάεφ.
Ο οποίος, προφανώς έχει αντιληφθεί την ελληνική ενδοτικότητα και χαλαρή διάθεση και όλο ζητά…

@ Θα προχωρήσουμε μ’ ένα θέμα το οποίο το προσεχές διάστημα θα λάβει διαστάσεις.
Αναφέρομαι στην «επιχείρηση» της κυβέρνησης για μεταφορά 20-30 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου ν’ αδειάσουν τα Hot spots για να μπορέσουν να φιλοξενήσουν τα νέα κύματα που αναμένονται προς τη χώρα μας, εντός του καλοκαιριού.

@ Το γεγονός είναι απολύτως εξακριβωμένο και δεν επιδέχεται οιασδήποτε διάψευσης ή αμφισβήτησης.
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει βοήθεια προς τούτο από την Ε.Ε. και ήδη έχει εγκριθεί κονδύλι 3 ευρώ, που θα είναι διαθέσιμο από 1ης Ιουλίου.
Με μεσολάβηση του Αβραμόπουλου.

@ Να σας πούμε ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία νέων καταυλισμών στην ενδοχώρα κάθε νησιού (Λέσβος, Χίος, Λήμνος κλπ) αλλά αυτό εγκαταλείφτηκε από την ανησυχία σοβαρών αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών.
Πολύ περισσότερο αφού σκέφτηκαν ότι ήδη η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

@ Στο Μαξίμου αλλά και στο αρμόδιο υπουργείο φοβούνται ότι ολόκληρες «θάλασσες» προσφύγων και μεταναστών θα βρεθούν οσονούπω στο Αιγαίο με κατεύθυνση την Ελλάδα.
Ήδη, το πρώτο τετράμηνο του 2018 καταγράφεται αύξηση ροών προς τα νησιά, κατά 60%, αναφορικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
Στον δε Έβρο, οι ροές είναι διπλάσιες από πέρυσι, στο ίδιο διάστημα.
Προσέξτε:
Οι ροές προσφύγων ίσως δεν είναι μόνο εξ Ανατολών αλλά κι εκ της Δύσης.
Στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες ακούγονται διάφορα περί ειλημμένης απόφασης επιστροφής χιλιάδων προσφύγων στην αρχική χώρα υποδοχής τους.
Με την ανοχή αν όχι με την συγκατάθεση του Τσίπρα.

@ Πού θα μεταφερθούν όσοι είναι τώρα στα νησιά;
Ουδείς γνωρίζει.
Μόνο φημολογία υπάρχει για διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

@ Πάμε σε άλλο θέμα.
Στις πρωτοφανείς απειλές του Κοτζιά ότι θα δημοσιεύσει απόρρητα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών για να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι η Νέα Δημοκρατία (στην περίοδο του Κώστα Καραμανλή και δη το 2005) είχε διαπραγματευθεί ως όνομα των Σκοπίων το «Μακεδονία – Σκόπια».
Με υπουργό Εξωτερικών τον Πέτρο Μολυβιάτη.

@ Κι όχι μόνο αυτό.
Ο Κοτζιάς, γνήσιο τέκνο των κομμουνιστικών μεθόδων στις οποίες για δεκαετίες εντρύφησε, διαστρέβλωσε πλήρως τις συζητήσεις κι αποφάσεις του συνεδρίου του ΟΗΕ (1977) στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «έδωσε» την «Μακεδονική γλώσσα» στους Σκοπιανούς!
Αυτό παπαγαλίστηκε από ΜΜΕ προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά –φυσικά- και από την ΕΡΤ και τις γνωστές προπαγανδιστικές εκπομπές της.

@ Τόσο το ένα ζήτημα, όσο και το άλλο καταρρίφθηκαν με επιχειρήματα, αλλά η λάσπη που έπεσε στον ανεμιστήρα εκτοξεύθηκε προς κάθε κατεύθυνση.

@ Κατ’ αρχάς να σας πω ότι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τσίπρας επιχείρησε, αλλά δεν κατάφερε, να ελέγξει τον υπουργό του.
Άλλωστε, εδώ και καιρό σας έχουμε πει ότι ο Κοτζιάς δρα αυτόνομα κι έχει μετατρέψει το υπουργείο Εξωτερικών σε κράτος εν κράτει.

@ Εκείνο, πάντως, που έχει ενδιαφέρον και δεν έχει δημοσιοποιηθεί είναι η αντίδραση του συνήθως πράου και μειλίχιου Πέτρου Μολυβιάτη.
Ο οποίος εξερράγη.
Μαθαίνουμε ότι μετά την έκρηξή του, έκανε πολύ ώρα να συνέλθει.
Κι όπως είπε σε συνομιλητή του θεωρεί ντροπή ότι ανοίγει ο Κοτζιάς μια συζήτηση για κάτι που ουδέποτε συνέβη. Κι ότι αν είχε συμβεί δεν θα είχε λόγο σήμερα ο Κοτζιάς ν’ ασχολείται με το Σκοπιανό.

@ Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής (που κατέβηκε μισοβδόμαδα στον Πειραιά για συνάντηση με παλιούς οννεδίτες που διοργάνωσε ο Μιχαλολιάκος), φάνηκε αιφνιδιασμένος με τα ατοπήματα του Κοτζιά.
Μάλιστα, σε κλειστό κύκλο φίλων του ανέφερε ότι το 2007 η κυβέρνησή του απέρριψε (υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη) την πρόταση Νίμιτς (μέσω Σκοπίων) για ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια».
Κι υπενθύμισε ότι η Ντόρα, τότε, είχε κάνει και διευκρινιστικές δηλώσεις επί τούτου.

@ Κι όταν παλιοί του φίλοι τον ρώτησαν για ποιον λόγο δεν αδειάζει δημοσίως τον Κοτζιά, απάντησε ότι δεν προτίθεται να το πράξει επειδή οι πάντες γνωρίζουν αλλά κι επειδή δεν είναι διατεθειμένος ν’ ανοίξει δημόσιο διάλογο για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

@ Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνεχιστούν τα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη, αφού ο Τσίπρας, ο Κοτζιάς κι η κυβέρνηση συνολικά είναι στριμωγμένοι με τις παραχωρήσεις που κάνουν προς τα Σκόπια και δη χωρίς άμεσα κι ουσιαστικά ανταλλάγματα.
Κι αυτά τα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη θα έχουν να κάνουν με επιλεκτικές διαρροές απόρρητων διπλωματικών εγγράφων από περασμένες δεκαετίες.
Κάτι που εκτός από πολιτικά ανήθικο κι εθνικά επικίνδυνο, αποτελεί και βαρύτατη παρανομία, όπως ισχυρίζονται διπλωματικοί κύκλοι.

@ Να μείνουμε ακόμη σ’ αυτό το ζήτημα.
Σας είπαμε προηγουμένως ότι ο Τσίπρας επιχείρησε αλλά δεν κατάφερε να ελέγξει τον Κοτζιά.
Κι η δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων εγγράφων (όπως έγινε με την περίπτωση του συνεδρίου του ΟΗΕ, του 1977) εμπίπτει στις διατάξεις παραβίασης και διακίνησης εθνικών απορρήτων.
Ίσως κι ακόμη χειρότερα.

@ Για να ξέρετε:
Το περασμένο Σάββατο, μετά τις δηλώσεις του Κοτζιά ότι εκείνος έκλεισε συμφωνία, ο Τσίπρας περιήλθε σε μέγιστο εκνευρισμό.
Όχι μόνο επειδή ο Κοτζιάς επιχείρησε να του πάρει τη δόξα της όποιας συμφωνίας, αλλά επειδή στον ουρανό δεν διαφαινόταν κάτι τέτοιο και δη άμεσα.
Έτσι, έδωσε εντολή να παρακαμφθεί ο Κοτζιάς και ν’ αναλάβει οποιαδήποτε συνεννόηση με τους Σκοπιανούς ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου, Βαγγέλης Καλπαδάκης.
Τότε ήταν που άρχισε το παιγνίδι του τηλεφωνήματος…
Θα το κάνει δεν θα το κάνει ο Ζάεφ;

@ Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι φωνές αμφισβήτησης για τον Τσίπρα δυναμώνουν.
Οι «53» κι ο Φίλης μ’ ένα μικρό λεφούσι ατάκτων, στέλνουν μηνύματα για το που πρέπει να σταθεί κατ’ ελάχιστο ο εκλογικός πήχης.
Που τον προσδιορίζουν στο 30-32%.

@ Το αίτημα του Φίλη και κάποιων ατάκτων να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να ενημερωθεί και συζητηθεί το νέο πολυνομοσχέδιο, θεωρήθηκε από το Μαξίμου «πολεμική κίνηση».
Κι απαντήθηκε με άρνηση που θεωρήθηκε επίδειξη δύναμης.

@ Μαθαίνουμε ότι στο Μαξίμου δεν εκτιμούν ότι οι Τσακαλώτος, Φίλης, «53» και το λεφούσι των ατάκτων, μπορούν να έχουν πέραση στην κοινωνία και στους ψηφοφόρους.
Αλλά, «φοβούνται» ότι με το λέγε –λέγε, θα δημιουργήσουν την πεποίθηση ή και εδραίωση ισχυρής εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με στόχο την επόμενη ημέρα.

@ Α, φοβούνται και τον Σκουρλέτη, ότι συμπλέει με τον Φίλη… σιωπών.
Εξ ου και ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρει συχνά την παροιμία που λέει «τα σιγανά ποταμάκια να φοβάσαι»…

@ Σας υπενθυμίζουμε κάτι ακόμη που αναφέραμε και στο προηγούμενο «Καλντερίμι».
Ότι δεν είναι διόλου απίθανο να προχωρήσει ο Τσίπρας σε ανασχηματισμό μετά την… καθαρή έξοδο.
Με αντικατάσταση των …λερωμένων με μνημόνια υπουργών του.
Δηλαδή, όρα Τσακαλώτο.
Που δεν τον υπολογίζουν σοβαρά ως εν δυνάμει εσωκομματικό αντίπαλο.

@ Πάμε και στη Νέα Δημοκρατία.
Στο προηγούμενο «Καλντερίμι» σας είπαμε ότι ο Κυριάκος έβαλε επικεφαλής της ομάδας που θ’ αξιολογήσει τα αυτοδιοικητικά στελέχη, τον Νικήτα Κακλαμάνη.
Στην ίδια ομάδα που ήδη άρχισε δουλειά, θα έχουν ρόλο οι Αυγενάκης, Τσιάρας, Βορίδης  Θεοδωρικάκος.

@ Η προσπάθεια της συγκεκριμένης ομάδας, εκτός από την αξιολόγηση περιφερειαρχών, δημάρχων κι άλλων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα επικεντρώσει και στην αποφυγή διασπαστικών ή αντάρτικων ψηφοδελτίων.
Που τόσο πλήγωσαν τη Νέα Δημοκρατία, το 2014 αλλά και παλαιότερα.

@ Προσέξτε:
Η επιλογή του Νικήτα Κακλαμάνη μπορεί να ξένισε κάποιους.
Μα θεωρείται ιδανική.
Αφενός επειδή γνωρίζει άριστα την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος και της τοπικής αυτοδιοίκησης κι αφετέρου επειδή μπορεί να ισορροπεί επάνω στο σχοινί όταν το τεντώνουν συγκεκριμένες τάσεις.

@ Να σας πούμε κι άλλα από την αυτοδιοίκηση και τη Νέα Δημοκρατία.
Προσφάτως, έγινε συνάντηση του Κυριάκου με τον δήμαρχο Περιστερίου Α. Παχατουρίδη.
Ήταν με αφορμή την πιθανή μετακίνησή του στην Περιφέρεια;
Δεν μάθαμε.
Το βέβαιο είναι ότι αν τελικά ισχύσει στην αυτοδιοίκηση η καταστροφική απλή αναλογική που ετοιμάζει ο Σκουρλέτης, δύσκολα ο Παχατουρίδης θα μετακινηθεί από το Περιστέρι.

@ Μια κι αναφέρθηκα στην απλή αναλογική που ετοιμάζει ο Σκουρλέτης, να υπενθυμίσω ότι αν προηγηθούν οι εθνικές εκλογές των αυτοδιοικητικών, αυτή ΔΕΝ θα ισχύσει.
Ακόμη κι αν ψηφιστεί από τους Συριζανέλ ή όποιους άλλους.
Ο Μητσοτάκης θα την καταργήσει μ’ ένα εκ των πρώτων νόμων της κυβέρνησής του.
Προκειμένου να μη δημιουργηθεί χάος και καθεστώς χυδαίας συναλλαγής κι εκβιασμών σ’ όλη τη χώρα.

@ Να σας πω κι άλλα.
Σε όλες μα όλες τις δημοσκοπήσεις που κάνει η Νέα Δημοκρατία για την δημαρχία της Αθήνας, προηγείται με συντριπτική διαφορά ο Κώστας Μπακογιάννης.
Στην Κεντρική Μακεδονία, ο αντάρτης του 2014 που νίκησε στις περιφερειακές εκλογές, ο Απόστολος GGΚώστας, θα είναι τώρα ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας.

@ Προσέξτε:
Στη Θεσσαλονίκη κι αναφορικά με τον Δήμο, έχει πέσει στο τραπέζι το όνομα του Λάζαρου Κυρίζογλου.
Ο οποίος είναι δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κι έχει επιτελέσει εξαιρετικό έργο.

@ Να σταθούμε και να σχολιάσουμε και τη διαγραφή του δημάρχου Άργους από τη Νέα Δημοκρατία.
Πολύς αχός σηκώθηκε στο ίντερνετ.
Κυρίως από σκληρούς Δεξιούς και λαϊκοδεξιούς.
Που κατέκριναν τον Μητσοτάκη για την απόφασή του κι άρχισαν τα κλάματα αναφορικά με το …ποιος θ’ αγωνιστεί για το κόμμα, όταν …διαγράφονται οι «αγωνιστές»…
Υπενθυμίζω ότι έτσι αποκαλούσαν και τον Καμμένο, την Κουντουρά, τον Τέρενς Κουίκ, τον ομοφοβικό Κατσίκη, την Παπακώστα ή και τον Καρατζαφέρη παλαιότερα…
Βολικός τίτλος των κενών…

@ Οι περισσότεροι είτε από άγνοια είτε ηθελημένα συνδυάζουν –κακώς, κάκιστα- τη διαγραφή του με όσα είπε, πάλι, για τον Μπουτάρη.
Μα δεν είναι έτσι.
Ο Καμπόσος δεν διαγράφηκε επειδή καταφέρθηκε εναντίον του Μπουτάρη.
Αλλά, επειδή όσα είπε είναι χυδαία, μισαλλόδοξα, ρατσιστικά και φτηνά.
Κι ένας φιλελεύθερος πολιτικός (και κόμμα) δεν μπορεί να χαρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αριστερά.

@ Ιδού τι είπε ο Καμπόσος.
«Ενοχλήσαμε τον Μπουτάρη που είναι αρεστός των Εβραίων και δεν μπορεί λέει να ταλαιπωρείται ο Μπουτάρης. Ο Μπουτάρης μπορεί να λέει ό,τι θέλει να κάνει εκπομπές μέσα σε πορνεία.
Να βρίζει όποιον θέλει, να λέει τον Καμμένο ότι δεν τον γουστάρει και ότι είναι χοντρός.
 Ότι θέλει ξύλο ο μητροπολίτης Πειραιώς και μύρια χίλια άλλα.
Αυτά όλα μπορεί να τα λέει ο Μπουτάρης γιατί φοράει το καπελάκι.
Εμείς επειδή δε φοράμε το καπελάκι δεν μπορούμε να τα λέμε και πρέπει να μας επιτίθενται όλοι».
Λόγια γεμάτα μίσος, σύμπλεγμα, ρατσισμό.

@ Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ο Καμπόσος, την ημέρα του ξυλοδαρμού του Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, βγήκε και με μια ανάρτησή του επικρότησε την βία.
Του ζητήθηκαν εξηγήσεις από τη Νέα Δημοκρατία κι εκείνος άρχισε να ψελλίζει ότι… δεν τα έγραψε εκείνος, ότι δεν συμφωνεί με όσα αναφέρθηκαν  κι άλλα παρόμοια φαιδρά.
Στη Νέα Δημοκρατία έκαναν τους χαζούς, κακώς. έκαναν ότι τον πίστεψαν, κακώς,  και παρά τον σάλο που προκάλεσαν όσα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του, έκλεισαν το θέμα.
 Προχθές, ο Καμπόσος επανήλθε. Με το κείμενο που αναφέραμε προηγουμένως.

@ Προσέξτε:
Πριν επανέλθει με το χυδαίο κείμενο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε συνεχείς επικοινωνίες με τον Καμμένο, τον οποίο υπερασπίστηκε σ’ αυτό.
Πριν επανέλθει με το χυδαίο κείμενο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άνθρωποί του έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να μη συσταθεί σε σώμα η νέα Νομαρχιακή της Νέας Δημοκρατίας που εξελέγη στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.

@ Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν δυο μεγάλες και σημαντικές τάσεις.
1.      Των φιλελευθέρων
2.      Των ακραιφνών σκληροπυρηνικών Δεξιών του κρατισμού και της συντήρησης που εκφράζονται από την λεγόμενη «Λαϊκή Δεξιά».

@ Όμως, όσο ανοχή  και να θέλει να δείξει κάποιος στην διαφορετική πολιτική προσέγγιση της Λαϊκής Δεξιάς των καμμένων, όσο και να αποδέχεται ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές στάσεις ή και ιδεολογικές εκφάνσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας, ΔΕΝ μπορεί να παραβλέπει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το αξιακό σύστημα μιας πολιτισμένης κοινωνίας και κατ’ επέκταση κόμματος.
Υπό αυτή την έννοια, σωστά ο Κυριάκος διέγραψε τον Καμπόσο.

@  Όποιος είναι μέσα στο μαντρί, δεν μπορεί να εκφράζει χυδαίο και ρατσιστικό λόγο.
Ξεκάθαρα πράγματα.
 Όποιος είναι έξω από αυτό, μπορεί να εκφράζεται κατά το δοκούν και να κρίνεται.

@ Ουδείς όμως είναι υποχρεωμένος ν’ απολογείται για όσα λέει ο κάθε καμπόσος.
Κι αν θέλει να λέει όσα λέει, ας τα λέει παρέα με τους ψεκασμένους φίλους του.

@ Θέλω να τονίσω κάτι ακόμη.
Όσα λέει ο Καμπόσος κι ο κάθε καμπόσος, είναι βέβαιο ότι απολαμβάνουν αποδοχής από μεγάλες μάζες της κοινωνίας.
Όμως, ο πολιτικός που διαθέτει ηθικό, αξιακό και δημοκρατικό υπόβαθρο και δεν άγεται και φέρεται από έναν λανθάνοντα «Λαϊκό ολοκληρωτισμό», οφείλει να «διδάσκει» συμπεριφορές και την σωστή θεώρηση των πραγμάτων.
 Ο ηγέτης οφείλει να είναι μπροστά από την κοινωνία.
Ακόμη, λοιπόν και μ’ αυτή την προσέγγιση, φτάνουμε πάλι στο συμπέρασμα ότι καλά έκανε ο Κυριάκος και προχώρησε στη διαγραφή.

@ Προσέξτε κάτι ακόμη.
Ο Καμπόσος κι ο κάθε καμπόσος γνωρίζουν άριστα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το μοναδικό κόμμα στον τόπο που μπορεί να σηματοδοτήσει το αύριο του τόπου.
Που μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα ακόμη και στα πιο συντηρητικά ή και φιλελεύθερα κεντροαριστερά στρώματα.
Που μπορεί να ξεφύγει από τον διχαστικό λόγο που διασπείρει η Αριστερά κι η ακροδεξιά συνιστώσα της.
Κι όμως, καταθέτουν διχαστικό λόγο που προκαλεί την κοινωνία και πράττουν ότι είναι δυνατόν για να μη φτάνει το μήνυμά της στην κοινωνία και ν’ ασχολείται μ’ εκείνους.
Τους Αντώναρους, τις Παπακώστες, τους Καμπόσους, τους Φαήλους και τους ψεκασμένους συνοδοιπόρους τους, που είναι ολοφάνερο –και δια λόγων και πράξεων- ότι επιμένουν στην κουλτούρα του λαϊκισμού, του διχασμού και της βίας.

@ Οφείλουμε να δούμε την όλη ιστορία με τον Καμπόσο και από μια άλλη σκοπιά.
Όσα είπε, μετά τις πρώτες συγγνώμες και τα κλαψουρίσματα, τα επανέλαβε και δυο ημέρες πριν το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.
Το οποίο, ως γνωστόν έχει εθνική σημασία αφού το Ισραήλ είναι ο μόνος σύμμαχος της χώρας μας στις προκλήσεις του Ερντογάν, ενώ μαζί με την Αίγυπτο και την Κύπρο οι χώρες που συμπορεύονται με την Ελλάδα στα ζητήματα της ΑΟΖ και των ερευνών στο Αιγαίο για ενεργειακά κοιτάσματα.
Κι αυτό το ταξίδι επιχείρησε να το δυναμιτίσει ο Καμπόσος φίλος του Πάνου Καμμένου!
Κι ο έχων ώτα ακουέτο κι ο νοοών νοείτο.

@ Εν κατακλείδι.
Η διαγραφή του Καμπόσου, έδειξε για μια ακόμη φορά τη διαφορά του Μητσοτάκη από τον Τσίπρα.
Στην παρούσα φάση αναφορικά με ποιες φωνές τους άγουν και τους φέρουν…

@ Πάμε και σε διάφορα παραπολιτικά σχόλια. 

@ Θα ξεκινήσουμε με την πληροφορία που μετέφερε στο «Καλντερίμι» το γνωστό παπαγαλάκι που κάνει δεκάδες φορές ημερησίως τη διαδρομή «Εθνικός κήπος – Μέγαρο Μαξίμου».
Πληροφορία που αναφέρει ότι κάποιοι από το περιβάλλον του Τσίπρα έχουν ανοίξει κουβεντολόι με συνομιλητές της κυβέρνησης που πιέζουν για λύση του Σκοπιανού.
Κι από αυτό το κουβεντολόι, βγαίνει κι η πρόθεση να προταθεί ο Τσίπρας για …Νόμπελ ειρήνης, αν λύσει το σκοπιανό!!!
Δεν είναι τρολ, δεν είναι παραμύθι, είναι ένας ευσεβής πόθος και στόχος...

@ Για να ξέρετε:
Στενός φίλος, καθημερινός συνομιλητής του Τσίπρα και υπουργός, βλέπει εσχάτως τη γλώσσα του να βγάζει μαλλιά.
Από το μπούρου –μπούρου προς τον πρωθυπουργό ότι πρέπει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν πρόσωπα από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας!!!
Για ν’ αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στοιχεία… «αστικής κανονικότητας»!!!

@ Για να ξέρετε:
Υπάρχουν πρόθυμοι.
Θηλυκοί κι αρσενικοί.
Διαγραμμένοι και περιφερόμενοι…

@ Ερώτηση:
Αν τελικά είναι υποψήφιοι στον δήμο Αθηναίων, από τη μια ο Μπακογιάννης κι από την άλλη η Αχτσιόγλου, ποιος θα κάνει έναν υγιεινό εκλογικό περίπατο;

@ Για να ξέρετε:
Το Μαξίμου θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μείνει εκτός της επόμενης Βουλής ο Φίλης.
Εξ ου κι οι συνεχείς παρεμβάσεις του πρώην διευθυντή της «Αυγής» και πρώην υπουργού.
Ακόμη και για τον… Κουφοντίνα!

@ Για να ξέρετε:
Ο τύπος με το ανέμελο μαλλί, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (του Θεμιστοκλέους βεβαίως – βεβαίως), ετοιμάζεται για την 4η μεταγραφή στην επαγγελματική του καριέρα.
Μετά το ΠαΣοΚ, τη Νέα Δημοκρατία, τους ΑΝΕΛ, τώρα φαίνεται ότι άκουσε τον Κουρουμπλή, σαγηνεύθηκε από το καθαρό βλέμμα του Τσίπρα κι ετοιμάζεται να φορέσει τη φανέλα του ΣΥΡΙΖΑ…
Τέρας σταθερότητας!

@ Ερώτηση:
Τι τους έκανε, άραγε, εκεί στην Πέλλα, η εξοχότατη Θεοδώρα Τζάκρη και την υποδέχονται ολούθε με κατάρες και μπινελίκια;
Και της λένε να φύγει (χωριό Κερασιά Έδεσσας) για να μη … μαγαρίζει το χωριό τους;
Λέτε να είναι ΜΟΝΟ η στάση της κι η ψήφος που ετοιμάζεται να δώσει στο Σκοπιανό;

@ Για να ξέρετε:
Όλο και περισσότερο κοιτάζει προς Βρυξέλλες η Ρένα Δούρου.
Αφού στις εγχώριες εκλογές δεν μπορεί να κατέβει, καθώς ως περιφερειάρχης έχει ασυμβίβαστο.

@ Ερώτηση:
Αληθεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πετάει εκτός ψηφοδελτίων στη Θεσσαλονίκη, τους Κουράκη και Μπόλαρη;

@ Ερώτηση:
Γιατί δεν διαψεύδει άραγε ο Χάρης Θεοχάρης, την έντονη φημολογία εντός κι εκτός Βουλής, ότι ήδη έχει συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ;

@ Ερώτηση:
Αληθεύουν οι φήμες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυσε στον Χάρη Θεοχάρη ότι θα τον υποδεχθεί  αναλόγως της στάσης του σε κρίσιμα επικείμενα νομοσχέδια και εθνικές συμφωνίες;

@ Για να ξέρετε:
Μην εκπλαγεί κανένας αν τελικά ο Πάνος Παναγιωτόπουλος είναι πάλι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές…

@ Για να ξέρετε:
Τη θέση του Αντώνη Αντωνιάδη στις εκλογικές λίστες της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθηνών (εκπροσωπώντας την «πράσινη» οικογένεια) μάλλον θα καταλάβει ο Τάκης Φύσσας.

@  Για να ξέρετε:
Ένας μικρός χαμός γίνεται στο παρασκήνιο αναφορικά με το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Νίκου Σακελλαρίου, μετά την παραίτηση του από την προεδρία του ΣτΕ.

@ Ερώτηση:
Αληθεύει ότι δέκα (!!!) ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί «παίζουν ξύλο» για το ποιος θα καθίσει στη μεγάλη καρέκλα;

@ Ερώτηση:
Αληθεύει ότι ακόμη κι η τελευταία στη δικαστική επετηρίδα, φιλοδοξεί να ηγηθεί του ΣτΕ;
Η κυρία Σ. Χ.;

@ Πάμε και στην Κρήτη.
Καιρό έχουμε ν’ ασχοληθούμε με το νησί.
Θυμόσαστε που εδώ κι ένα μήνα είχαμε γράψει, εδώ στο «Καλντερίμι», ότι ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο Αρναουτάκης, έδωσε τα χέρια με τον ΣΥΡΙΖΑ για να είναι ο εκλεκτός του στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

@ Τότε, λοιπόν, κάποιοι σύντεκνοι από το πάλαι ποτέ ΠαΣοΚ, μου έστειλαν μηνύματα ότι γράφω του κεφαλιού μου.
Κι ότι αν έμενα στην Κρήτη θα μου την έπαιζαν!
Τη μπαλωθιά.

@ Ακούστε, λοιπόν.
Η Φώφη, δηλαδή έμπιστος άνθρωπός της, επικοινώνησε με τον Αρναουτάκη.
Και τον ρώτησε αν αληθεύουν όσα γράφονται και λέγονται.
Ξέρετε τι απάντησε;
Ότι δέχεται φλερτ από τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό είναι καλοδεχούμενο!

@ Μπαμ και μπουμ οι κουμπουριές λοιπόν…

@ Κι άλλα περί Αρναουτάκη.
Ο οποίος –μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις- εκεί που ήταν πολέμαρχος της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων και φώναζε ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και στην Οικονομία τση Κρήτης κι ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι για ν’ αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση (10 Οκτωβρίου 2014), σήμερα κάνει…. κωλοτούμπα!

@ Τώρα, λοιπόν, λέει άλλα.
Διαφορετικά κατά 180 μοίρες!!!
Τώρα, λοιπόν, βρήκα μια δήλωσή του που αναφέρει:
Η επέκταση της τουριστικής περιόδου μπορεί να ξεκινήσει από τα Χανιά, λόγω του ότι το συγκεκριμένο αεροδρόμιο το έχει πάρει η Fraport που μπορεί να κάνει ότι δεν μπορούσε το δημόσιο»!!!!
Βλέπετε, ανακοινώθηκε επισήμως ότι στο αεροδρόμιο των Χανίων σημειώθηκε αύξηση διεθνών αφίξεων κατά 17%.

@ Τέρας διορατικότητας, πολιτικής συνέπειας και  σκέψης ο Αρναουτάκης.

@ Θα κλείσουμε την ενότητα με τα Πολιτικά και Παραπολιτικά σχόλια με την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθήνα.
Για να πει, λένε, στον Τσίπρα ότι όλα είναι εντάξει με την επιστροφή της εκκλησίας των Σκοπίων στο πατριαρχείο.

@ Ερώτηση:
Δεν μπορούσε να του το πει στο τηλέφωνο;
Κι επιπλέον, έπρεπε να έρθει στην Ελλάδα για να πει ότι συμφωνεί με τη λύση του Σκοπιανού;

@ Η ιστορία είναι άλλη.
Το παρασκήνιο τεράστιο.
Ο πόλεμος ανάμεσα στο πατριαρχείο και στην εκκλησία της Ελλάδας μαίνεται.
Κι ο πατριάρχης –που πρώτα είναι πολιτικός και μετά παπάς- ήρθε για να πουλήσει στην κυβέρνηση ότι συμφωνεί μαζί της, εν αντιθέσει με την εκκλησία της Ελλάδας.

@ Ο πατριάρχης προσβλέπει σε βοήθεια της κυβέρνησης για να πάρει από την εκκλησία της Ελλάδας όσα θέλει και ζητά.
Για το πατριαρχείο είναι ενοχλητική η δύναμη που έχει αποκτήσει αθόρυβα ο Ιερώνυμος και ανυπόφορη η ενδυνάμωση της εκκλησίας της Ελλάδας στα εννέα χρόνια που είναι επικεφαλής της.
Μέσα στα εννέα αυτά χρόνια, χωρίς κανένας να το πάρει χαμπάρι έχει κάνει δεκάδες (ίσως και τριάντα) αλλαγές –τροπολογίες στον καταστατικό χάρτη της εκκλησίας της Ελλάδας.
Οι περισσότερες χωρίς καν να έχουν συζητηθεί στην ιερά σύνοδο.

@ Οι περισσότερες ρυθμίσεις –τροπολογίες αφορούν οικονομικά ζητήματα.
Κι αυτά περνούν μέσω γραφείων υπουργών στα μουλωχτά για να μη προκαλούν κανέναν.
Ούτε το χριστεπώνυμο πλήθος ούτε το πατριαρχείο.
Για τις ιερές μπίζνες!
Κορυφαίος άνθρωπος της εκκλησίας στις κυβερνήσεις (και στην πρώτη φορά Αριστερά πιο πολύ) είναι ο μόνιμος γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γ. Καλαντζής.
Άνθρωπος του Θεόδωρου Πάγκαλου, εξαιρετικά μορφωμένος, συνετός και σοβαρός.
Τον οποίο διόρισε στο υπουργείο η Διαμαντοπούλου (2011) κι έκτοτε με απαίτηση των παπάδων ουδείς κούνησε από τη θέση του.

@ Όμως, ο Ιερώνυμος δεν σταματά μόνο στις οικονομικές ρυθμίσεις –τροπολογίες.
Επιβάλλει και πρόσωπα επιρροής του σε θέσεις κλειδιά.
Όπως είχε συμβεί με τον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ που παραιτήθηκε πριν λίγο καιρό.
Ενίοτε επιβάλλει και την απομάκρυνση υπουργών.
Όπως έγινε με τον Φίλη.

@ Προσέξτε:
Ο πατριάρχης κι οι άνθρωποί του διαμαρτύρονται –διακριτικά πάντα- ότι η επιρροή του στην Ελλάδα έχει περιοριστεί σημαντικά.
Κι ότι η εκκλησία της Ελλάδας δεν εφαρμόζει το πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο Εκκλησιών, που υπεγράφη κατά την πρώτη επίσκεψη του Ιερωνύμου στο Φανάρι.
Έτσι, ούτε ο ναός της Αγ. Ειρήνης παραχωρήθηκε στο Πατριαρχείο ούτε αναβαθμίστηκε το γραφείο του στην Αθήνα.

@ Προσέξτε:
Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει καταθέσει αγωγή κατά του πατριαρχείου!!!
Με αφορμή την τύχη ενός κληροδοτήματος, του Προμπονά.

@ Τι είναι το κληροδότημα Προμπονά;
Ένα κτήμα στα όρια των δήμων Αθηναίων και Νέας Φιλαδέλφειας, στο οποίο είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Γεωργίου, κατά επιθυμία του Ναξιώτη γιατρού Δημήτρη Προμπονά.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς πήρε στην ιδιοκτησία του τον ναό.
Κάτι που αμφισβητεί η αρχιεπισκοπή.
Αφού εκτός των οικονομικών δεδομένων και των πολλών εσόδων που υπάρχουν εκεί, βλέπει ότι το πατριαρχείο βάζει πόδι και στην Αθήνα.

@ Εκτός από αυτά, την πολεμική ατμόσφαιρα δυναμιτίζουν συστηματικά οι επιθέσεις που εξαπολύουν κατά του Πατριαρχείου, μέσα στη Σύνοδο, ιεράρχες όπως ο Ναυπάκτου και ο Πειραιώς, οι οποίες μένουν πάντα αναπάντητες από τον Αρχιεπίσκοπο, με τρόπο που υποδηλώνει ότι, πάντως, δεν τις αποδοκιμάζει.

@ Είναι και το θέμα του διοικητή του Αγίου Όρους, όπου ο Πατριάρχης πιέζεται να αποδεχθεί τον εκλεκτό της Αθήνας.
Με αυτό τον σκοπό επισκέφθηκαν προ καιρού τον Πατριάρχη στενός συνεργάτης του Ιερωνύμου, ο Κωστής  Δήμτσας, συνοδευόμενος από τον αδελφό (όχι τον γνωστό εξάδελφο) του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

@ Είναι και κάτι ακόμη, ιδιαιτέρως σημαντικό.
Μεγαλοπαππάδες δεν σταματούν να λένε με νόημα ότι ο πατριάρχης ευλόγησε τα τουρκικά στρατεύματα που εισέβαλλαν στο Αφρίν.
Προφανώς για να ενισχύουν την άποψή τους ότι ο πατριάρχης στηρίζει τον Ερντογάν.

@ Η επίσκεψη, λοιπόν, του πατριάρχη είχε την πολιτική της σκοπιμότητα.
Κι η γκρίνια «έρρευσε» άφθονη.
Μόνο που τα είπε στο πιο αναξιόπιστο πρόσωπο…

2η ενότητα
Τυπολογίες

@ Τα φαινόμενα ισχυρότατου κομματισμού αλλά κι οι εσωτερικές έριδες και συγκρούσεις καλά κρατούν στην ΕΡΤ.
Την αρχή την έκανε πριν λίγες εβδομάδες ο Νίκος Μιχαλίτσης (γενικός διευθυντής τεχνολογίας) που παραιτήθηκε με καταγγελίες εναντίον της διοίκησης της ΕΡΤ.
Το ξέρετε, το έχουμε γράψει, το έχετε διαβάσει κι αλλού.

@ Εκείνο, ίσως, που δεν ξέρετε είναι ότι ο Μιχαλίτσης ήταν κι είναι Διόσκουρος με τον Γ. Θαλασσινό.
Που είναι μέλος του Δ.Σ. και σε σύγκρουση τόσο με τον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Κωστόπουλο, όσο και με τους συνδικάλες της ΠΟΣΠΕΡΤ που απαιτούν να διοικούν το «μαγαζί».

@ Προχθές, ακολούθησε παραιτούμενος από την παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων των 23.00, ο Γιάννης Δάρρας.
Με αναφορές για την άσκηση της δημοσιογραφίας και περί αξιοπρέπειας.

@ Απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δάρρας διαφωνούσε στην ιεράρχηση των ειδήσεων που του έδιναν να εκφωνεί.
Κι όχι μόνο αυτό.
Διαφωνούσε και ως προς το περιεχόμενο ειδήσεων που τον ανάγκαζαν να εκφωνεί.

@ Ο αναβρασμός στην ΕΡΤ είναι μεγάλος .
Κι όσο εντείνεται η υπόγεια διαμάχη ανάμεσα σε Τζανακόπουλο και Παππά αναφορικά με ποιος θα την ελέγχει, αυτός ο αναβρασμός θα μεγαλώνει.

@ Σάρωσε στις τηλεθεάσεις του Μαΐου ο Skai.
Στο σύνολο ημέρας ακούμπησε το 20%, έναντι 14,4% του Alpha, 12%  του Star και 10,8% του ΑΝΤ1.

@ Σας το δημοσιεύω, εκτυπώστε το, βάλτε το στην πόρτα του ψυγείου με μαγνητάκι, ετοιμάστε τον καναπέ κι ετοιμαστείτε:
ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ 2018
Πέμπτη 14/6
18:00 Ρωσία – Σαουδική Αραβία
ΕΡΤ1
Luzhniki Stadium, Μόσχα
Παρασκευή 15/6
15:00 Αίγυπτος – Ουρουγουάη
ΕΡΤ1
Ekaterinburg Arena, Εκατερίνμπουργκ
Παρασκευή 15/6
18:00 Μαρόκο – Ιράν
ΕΡΤ1
Saint Petersburg Stadium, Αγία Πετρούπολη
Παρασκευή 15/6
21:00 Πορτογαλία – Ισπανία
ΕΡΤ1
Fisht Stadium, Σότσι
Σάββατο 16/6
13:00 Γαλλία – Αυστραλία
ΕΡΤ1
Kazan Arena, Καζάν
Σάββατο 16/6
16:00 Αργεντινή – Ισλανδία
ΕΡΤ1
Spartak Stadium, Μόσχα
Σάββατο 16/6
19:00 Περού – Δανία
ΕΡΤ1
Mordovia Arena, Σαράνσκ
Σάββατο 16/6
22:00 Κροατία – Νιγηρία
ΕΡΤ1
Kaliningrad Stadium, Καλίνινγκραντ
Κυριακή 17/6
15:00 Κόστα Ρίκα – Σερβία
ΕΡΤ1
Samara Arena, Σαμάρα
Κυριακή 17/6
18:00 Γερμανία – Μεξικό
ΕΡΤ1
Luzhniki Stadium, Μόσχα
Κυριακή 17/6
21:00 Βραζιλία – Ελβετία
ΕΡΤ1
Rostov Arena, Ροστόβ
Δευτέρα 18/6
15:00 Σουηδία – Νότια Κορέα
ΕΡΤ1
Nizhny Novgorod Stadium, Νίζνι Νόβγκοροντ
Δευτέρα 18/6
18:00 Βέλγιο – Παναμάς
ΕΡΤ1
Fisht Stadium, Σότσι
Δευτέρα 18/6
21:00 Τυνησία – Αγγλία
ΕΡΤ1
Volgograd Arena, Βόλγογκραντ
Τρίτη 19/6
15:00 Κολομβία – Ιαπωνία
ΕΡΤ1
Mordovia Arena, Σαράνσκ
Τρίτη 19/6
18:00 Πολωνία – Σενεγάλη
ΕΡΤ1
Spartak Stadium, Μόσχα
Τρίτη 19/6
21:00 Ρωσία – Αίγυπτος
ΕΡΤ1
Saint Petersburg Stadium, Αγία Πετρούπολη
Τετάρτη 20/6
15:00 Πορτογαλία – Μαρόκο
ΕΡΤ1
Luzhniki Stadium, Μόσχα
Τετάρτη 20/6
18:00 Ουρουγουάη – Σ. Αραβία
ΕΡΤ1
Rostov Arena, Ροστόβ
Τετάρτη 20/6
21:00 Ιράν – Ισπανία
ΕΡΤ1
Kazan Arena, Καζάν
Πέμπτη 21/6
15:00 Δανία – Αυστραλία
ΕΡΤ1
Samara Arena, Σαμάρα
Πέμπτη 21/6
18:00 Γαλλία – Περού
ΕΡΤ1
Ekaterinburg Arena, Εκατερίνμπουργκ
Πέμπτη 21/6
21:00 Αργεντινή – Κροατία
ΕΡΤ1
Nizhny Novgorod Stadium, Νίζνι Νόβγκοροντ
Παρασκευή 22/6
15:00 Βραζιλία – Κόστα Ρίκα
ΕΡΤ1
Saint Petersburg Stadium, Αγία Πετρούπολη
Παρασκευή 22/6
18:00 Νιγηρία – Ισλανδία
ΕΡΤ1
Volgograd Arena, Βόλγογκραντ
Παρασκευή 22/6
21:00 Σερβία – Ελβετία
ΕΡΤ1
Kaliningrad Stadium, Καλίνινγκραντ
Σάββατο 23/6
15:00 Βέλγιο – Τυνησία
ΕΡΤ1
Spartak Stadium, Μόσχα
Σάββατο 23/6
18:00 Νότια Κορέα – Μεξικό
ΕΡΤ1
Rostov Arena, Ροστόβ
Σάββατο 23/6
21:00 Γερμανία – Σουηδία
ΕΡΤ1
Fisht Stadium, Σότσι
Κυριακή 24/6
15:00 Αγγλία – Παναμάς
ΕΡΤ1
Nizhny Novgorod Stadium, Νίζνι Νόβγκοροντ
Κυριακή 24/6
18:00 Ιαπωνία – Σενεγάλη
ΕΡΤ1
Ekaterinburg Arena, Εκατερίνμπουργκ
Κυριακή 24/6
21:00 Πολωνία – Κολομβία
ΕΡΤ1
Kazan Arena, Καζάν
Δευτέρα 25/6
17:00 Ουρουγουάη – Ρωσία
ΕΡΤ1
Samara Arena, Σαμάρα
Δευτέρα 25/6
17:00 Σ. Αραβία – Αίγυπτος
ΕΡΤ2
Volgograd Arena, Βόλγογκραντ
Δευτέρα 25/6
21:00 Ισπανία – Μαρόκο
ΕΡΤ1
Mordovia Arena, Σαράνσκ
Δευτέρα 25/6
21:00 Ιράν – Πορτογαλία
ΕΡΤ2
Kaliningrad Stadium, Καλίνινγκραντ
Τρίτη 26/6
17:00 Δανία – Γαλλία
ΕΡΤ1
Luzhniki Stadium, Μόσχα
Τρίτη 26/6
17:00 Αυστραλία – Περού
ΕΡΤ2
Fisht Stadium, Σότσι
Τρίτη 26/6
21:00 Νιγηρία – Αργεντινή
ΕΡΤ1
Saint Petersburg Stadium, Αγία Πετρούπολη
Τρίτη 26/6
21:00 Ισλανδία – Κροατία
ΕΡΤ2
Rostov Arena, Ροστόβ
Τετάρτη 27/6
17:00 Νότια Κορέα – Γερμανία
ΕΡΤ1
Ekaterinburg Arena, Εκατερίνμπουργκ
Τετάρτη 27/6
17:00 Μεξικό – Σουηδία
ΕΡΤ2
Kazan Arena, Καζάν
Τετάρτη 27/6
21:00 Σερβία – Βραζιλία
ΕΡΤ1
Spartak Stadium, Μόσχα
Τετάρτη 27/6
21:00 Ελβετία – Κόστα Ρίκα
ΕΡΤ2
Nizhny Novgorod Stadium, Νίζνι Νόβγκοροντ
Πέμπτη 28/6
17:00 Σενεγάλη – Κολομβία
ΕΡΤ1
Samara Arena, Σαμάρα
Πέμπτη 28/6
17:00 Ιαπωνία – Πολωνία
ΕΡΤ2
Volgograd Arena, Βολγκογκράντ
Πέμπτη 28/6
21:00 Αγγλία – Βέλγιο
ΕΡΤ1
Kaliningrad Stadium, Καλίνινγκραντ
Πέμπτη 28/6
21:00 Παναμάς – Τυνησία
ΕΡΤ2
Mordovia Arena, Σαράνσκ
Σάββατο 30/6
17:00 Φάση των «16»
ΕΡΤ1
Kazan Arena, Καζάν
Σάββατο 30/6
21:00 Φάση των «16»
ΕΡΤ1
Fisht Stadium, Σότσι
Κυριακή 1/7
17:00 Φάση των «16»
ΕΡΤ1
Luzhniki Stadium, Μόσχα
Κυριακή 1/7
21:00 Φάση των «16»
ΕΡΤ1
Nizhny Novgorod Stadium, Νίζνι Νόβγκοροντ
Δευτέρα 2/7
17:00 Φάση των «16»
ΕΡΤ1
Samara Arena, Σαμάρα
Δευτέρα 2/7
21:00 Φάση των «16»
ΕΡΤ1
Rostov Arena, Ροστόβ
Τρίτη 3/7
17:00 Φάση των «16»
ΕΡΤ1
Saint Petersburg Stadium, Αγία Πετρούπολη
Τρίτη 3/7
21:00 Φάση των «16»
ΕΡΤ1
Spartak Stadium, Μόσχα
Παρασκευή 6/7
17:00 Προημιτελικός
ΕΡΤ1
Nizhny Novgorod Stadium, Νίζνι Νόβγκοροντ
Παρασκευή 6/7
21:00 Προημιτελικός
ΕΡΤ1
Kazan Arena, Καζάν
Σάββατο 7/7
17:00 Προημιτελικός
ΕΡΤ1
Samara Arena, Σαμάρα
Σάββατο 7/7
21:00 Προημιτελικός
ΕΡΤ1
Fisht Stadium, Σότσι
Τρίτη 10/7
21:00 Ημιτελικός
ΕΡΤ1
Saint Petersburg Stadium, Αγία Πετρούπολη
Τετάρτη 11/7
21:00 Ημιτελικός
ΕΡΤ1
Luzhniki Stadium, Μόσχα
Σάββατο 14/7
17:00 Μικρός τελικός
ΕΡΤ1
Saint Petersburg Stadium, Αγία Πετρούπολη
Κυριακή 15/7
18:00 Τελικός
ΕΡΤ1
Luzhniki Stadium, Μόσχα




3η ενότητα
Σταγόνες ιστορίας

Βενιζέλος – Καραμανλής
& κι οι τορπίλες Αβέρωφ στον Ράλλη

@ Τον 20o αιώνα, δυο ήταν οι πολιτικές προσωπικότητες που σφράγισαν τον ελληνισμό.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ο πρώτος κατά τη μεταπολεμική περίοδο κι ο δεύτερος κατά τη μεταπολεμική εποχή.
Τηλεγραφικά η σύγκρισή τους.

@ Ο Βενιζέλος συνδέεται άμεσα με δυο περιόδους.
Η πρώτη είναι εκείνη που με την πολιτική του δράση και διορατικότητα συνέδεσε το όνομά του με την ακμή της Ελλάδας.
Η χώρα μεγάλωσε με τους Βαλκανικούς πολέμους, είχε εθνική ομοψυχία κι ενότητα κι ανορθώθηκαν τα πολιτικά και κοινωνικά ήθη.
Η δεύτερη περίοδος του Βενιζέλου συνδέθηκε ΚΑΙ με δική του ευθύνη με την περίοδο του ολέθριου εθνικού διχασμού και της κορύφωσης των πολιτικών παθών που οδήγησαν στην εθνική καταστροφή.
Αμέσως μετά δε, οι συνοδοιπόροι του προέβησαν αρκετές φορές σε κατάλυση της Δημοκρατίας αλλά και σε απόπειρες κατάλυσης ΚΑΙ με τη δική του σύμφωνη γνώμη.

@ Ο Καραμανλής στην πρώτη του περίοδο (1955 -1963) δημιούργησε εξ αρχής συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που οδήγησαν στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της Οικονομίας .
Ο ίδιος, με σοβαρότητα και κύρος επέβαλλε ανώτερο ήθος στον δημόσιο βίο κι ουσιαστικά έβγαλε την χώρα από την υπανάπτυξη οδηγώντας στην αναγνωρισμένη άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.
Η δεύτερη περίοδος διακυβέρνησης του Καραμανλή συνετέλεσε στην αναίμακτη μετάβαση από την επτάχρονη δικτατορία και στην αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας.
Ενώ με το προσωπικό του κύρος στην Ευρώπη, κατάφερε κι ενέταξε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, παρά το γεγονός ότι η χώρα υστερούσε, τότε, σε Οικονομικά και διαρθρωτικά μεγέθη των υπολοίπων εννέα εταίρων της.

@ Κοινό χαρακτηριστικό των δυο ανδρών:
Η σύγκρουσή τους με το παλάτι!
Ο μεν Βενιζέλος «κτύπησε γροθιά στο μαχαίρι» και προήλθε ο εθνικός διχασμός.
Ο δε Καραμανλής επιχειρούσε συστηματικά τακτική ήπιων τόνων απέναντι στον θεσμό.
Με την ουδετερότητα που επέδειξε, όμως, στο δημοψήφισμα του 1974, ουσιαστικά έδωσε το «σήμα» καταψήφισης της βασιλευομένης δημοκρατίας.

Μια από τις διενέξεις Ράλλη – Αβέρωφ

@ Αύγουστος 1980.
Πρωθυπουργός ο Γεώργιος Ράλλης, μετά τη «μετάβαση» του Καραμανλή στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Κι η εσωτερική αντιπαράθεση στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, πιο έντονη από ποτέ.
Με το κόμμα σχεδόν χωρισμένο σε δυο κομμάτια αφού ο Αβέρωφ κι οι βουλευτές που τον υποστήριξαν στην εσωκομματική διαδικασία, σχεδόν ποτέ αποδέχτηκαν την ήττα.
Ταυτοχρόνως, είτε με δημόσιες παρεμβάσεις τους είτε εντός των κόλπων της Νέας Δημοκρατίας «μουρμούριζαν» συστηματικά ότι «δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με τον Ράλλη», δημιουργώντας έντονη εσωστρέφεια αλλά δίνοντας και λαβή στον Παπανδρέου να «κάνει παιγνίδι»…

@ Οι πιστοί του Αβέρωφ εντός της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας , αντί να ασχολούνται με την διάδοση του κυβερνητικού έργου, ασχολούνταν πως θα επικρίνουν τους υπουργούς και τον Ράλλη.
Πρωτεργάτες οι Αλέξανδρος Παπαδόγγονας (Α’ Αθηνών), Βάιος Σταθόπουλος (Α’ Αθηνών), Αντώνης Σαμαράς (Μεσσηνία) , Αριστείδης Κατσαούνης (Α’ Θεσσαλονίκης) , Σωτήρης Χατζηγάκης (Τρίκαλα) , Γεώργιος Τζιτζικώστας (Β’ Θεσσαλονίκης) , Δημήτριος Νιάνιας (Λέσβος) , Αθανάσιος Κονταξής (Άρτα) , Βασίλειος Μαντζώρης (Αρκαδία) , Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (Κιλκίς), Χριστόφορος Στράτος (Αιτωλοακαρνανία, υπουργός της κυβέρνησης Ράλλη) κ.α.
Αυτοί, σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσαν το πρόπλασμα της ισχυρής, μετέπειτα, εσωκομματικής τάσης, της Λαϊκής Δεξιάς.

@ Την Κυριακή 31 Αυγούστου 1980, η εφημερίδα «Ακρόπολις» δημοσιεύει άρθρο του Ευάγγελου Αβέρωφ.
Στο οποίο, ο τότε υπουργός Άμυνας, ανέφερε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου «οργανώνει μυστικό στρατό για να επιβάλλει σε δεδομένη στιγμή ολοκληρωτικό μονοκομματικό κράτος».

@ Μόλις ο λογογράφος του Ράλλη (Χαρίλαος Σάππας, δικηγόρος)  το μαθαίνει, τηλεφωνεί και του το γνωστοποιεί.
Εκείνος παραλίγο να πάθει «εγκεφαλικό».
Όσοι ήταν στο μικρό σπίτι του πρωθυπουργού, στο Πόρτο Ράφτη, ισχυρίζονται ότι όσα εκστόμισε δεν είχαν να ζηλέψουν το παραμικρό από την «καραμανλική» διάλεκτο.

@ Άλλωστε, ήταν βαθειά πεποίθηση της τότε «πεφωτισμένης Δεξιάς, ότι με παραμύθια όπως αυτά του μυστικού στρατού που θα φέρει κομμουνισμό τη χώρα, δεν μπορούσε να προσεγγιστεί ο χώρος των μετριοπαθών κεντρώων και κεντρογενών ψηφοφόρων.
Κι εκεί, ίσως, σ’ αυτή τη διαφορά σκέψης βρισκόταν (κι εν πολλοίς συνεχίζει ακόμη να βρίσκεται) η «διαφορά» εντός των κόλπων της Νέας Δημοκρατίας.
Από τη μια μεριά ο μετριοπαθής και φιλελεύθερος Ράλλης.
Από την άλλη, ο σκληρός Δεξιός Αβέρωφ.

@ Το άρθρο του Αβέρωφ, δημιούργησε τεράστιο «θόρυβο» στην κοινή γνώμη.
Κι έφερε στην επιφάνεια τις διαφορές σκέψης και γραμμής που υπήρχαν στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αθανάσιος Τσαλδάρης, έμοιαζε απελπισμένος αφού δεν ήξερε τι ν’ απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, πολλές με δόσεις ειρωνείας,  κι απευθύνθηκε στο Ράλλη.
-          Τι κάνουμε, τώρα πρόεδρε;
-          Τι κάνουμε; Το αυτονόητο! Απαντάς ότι, όπως όλοι οι υπουργοί και βουλευτές έτσι κι ο Αβέρωφ μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του. Και να τονίσεις ότι ελπίζουμε να έχουν τις ίδιες δυνατότητες κι οι πολιτικοί των άλλων κομμάτων.

@ Την επόμενη ημέρα οι εφημερίδες «σήκωσαν» το θέμα στην κορυφή.
Στην κύρια αρθρογραφία τους προέβαλλαν τον ισχυρισμό ότι ο Αβέρωφ με το άρθρο του αποβλέπει να προκαλέσει ανησυχία στις Ένοπλες Δυνάμεις και την επαναφορά του κλίματος του πρώτου τετραμήνου του 1967.
Μάλιστα, ως οι διευθυντές τους να ήταν συνεννοημένοι, προέβαλλαν όλες ένα ερώτημα:
«Συμφωνεί ο πρωθυπουργός  με όσα λέει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης  για μυστικό στρατό;
Αν συμφωνεί να ζητήσει αμέσως την επέμβαση της Δικαιοσύνης για να διερευνηθεί το θέμα.
Αν διαφωνεί, πρέπει ν’ απομακρυνθεί από την κυβέρνηση ο υπουργός που διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και δημιουργεί ανησυχία στην κοινή γνώμη».

@ Βράδυ Δευτέρας 1ης Σεπτεμβρίου, ο Ράλλης τηλεφωνεί στον Αβέρωφ και του ζητά να πάει την επομένη, πρωί –πρωί, στο γραφείο του να μιλήσουν, πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη κυβερνητική επιτροπή.
Το τηλέφωνο που έκανε ο Ράλλης στον Αβέρωφ, δεν το ανέφερε σε κανέναν.
Ούτε καν στη γραμματέα του.
Κι όμως, λίγη ώρα μετά, μια φημολογία διαχύθηκε σε όλα τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία:
«Ο Ράλλης διώχνει τον Αβέρωφ από τη Νέα Δημοκρατία»!

@ Ο Αβέρωφ, πράγματι, πρωί –πρωί, είναι στο γραφείο του Ράλλη.
Κι ακούει τον πρωθυπουργό να του λέει ότι δεν μπορεί συνεχώς να γράφει άρθρα ή να κάνει παρεμβάσεις χωρίς να τον ενημερώνει ή να συνεννοούνται.
Ο Αβέρωφ απαντά:
-          Μα και με τον Καραμανλή, το ίδιο έκανα, γιατί ν’ αλλάξω τώρα;
-          Γιατί με τον Καραμανλή ουδείς μπορούσε να ισχυριστεί όσα τώρα έγραψες.
Κι επιπλέον, ουδείς μπορούσε να σε κατηγορήσει ότι επιχειρείς να πλήξεις τον Καραμανλή, ενώ τώρα η πρώτη αντίδραση όλων είναι ότι στρέφεσαι εναντίον μου και δημιουργείς εσωστρέφεια στο κόμμα…

@ Ο Αβέρωφ δεν απάντησε κι ο Ράλλης συνέχισε:
-          Καταλαβαίνω την στενοχώρια σου επειδή εγώ κι όχι εσύ αναδείχθηκα πρόεδρος τον Μάιο, αυτό όμως είναι ένα γεγονός που δεν μπορώ να το αλλάξω.
Σου υπενθυμίζω μάλιστα, πως ότι ζητάς, το ικανοποιώ. Κι η συμπεριφορά μου απέναντί σου είναι υποδειγματική επειδή θέλω όλοι ν’ αντιλαμβάνονται πόσο ξεχωριστή είναι η παρουσία σου στο κόμμα…

@ Ο Αβέρωφ παραδέχθηκε αμέσως ότι η στάση κι η συμπεριφορά του Ράλλη απέναντί του ήταν άψογη.
Και συνέχισε:
-          Οι άνθρωποί σου καταδιώκουν τους δικούς μου…

@ Λέγεται, ότι ο Ράλλης αναψοκοκκίνισε, επειδή ήξερε πως όχι μόνο δεν ήταν έτσι μα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.
-          Ξέρεις τι λάθος (άλλη λέξη χρησιμοποίησε) κάνεις; Έχω εγώ δικούς μου και δικούς σου; Ξεχωρίζω εγώ κανέναν; Που πιστεύω ότι όλοι είναι στρατιώτες του κόμματος και της παράταξης;
Να σου πω και κάτι ακόμη; Θέλω να μου πεις ένα, μόνο ένα πρόσωπο του περιβάλλοντός μου που είχε ή έχει απρεπή συμπεριφορά απέναντί σου. Μήπως, αντιθέτως, θέλεις να σου πω εγώ ακόμη και για απλούς υπαλλήλους του κόμματος που με βρίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ κι ορκίζονται στο όνομά σου;
Ο Αβέρωφ δεν μίλησε.

@ Κι ο Ράλλης συνέχισε.
-          Όπως έκανε ο Καραμανλής, έτσι κι εγώ, στα περισσότερα θέματα ζητώ τη γνώμη σου και τη γνώμη πολλών άλλων. Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο σου είναι δύσκολο όταν θέλεις να κάνεις κάποια σοβαρή παρέμβαση να συνεννοούμαστε πριν…
Ο Αβέρωφ, με μεγάλη προσπάθεια αποδέχθηκε ότι η τελευταία τοποθέτηση του Ράλλη ήταν σωστή κι απέβλεπε στην ομαλή πορεία της κυβέρνησης και του κόμματος.
Κι υποσχέθηκε ότι στο μέλλον κι όταν θέλει να κάνει δηλώσεις για σοβαρά ζητήματα, θα επικοινωνούν και θα συνεννοούνται.

@ Η συνέχεια κι η πορεία μέχρι τις εκλογές, έδειξαν άλλα…


4η ενότητα
Μουσικές ιστορίες

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου
Η μικρασιάτισσα μποέμισσα και μάγισσα των στίχων


@ Όποια πέτρα κι αν σηκώσουμε επάνω, κάτω ή πέριξ του λαϊκού μας τραγουδιού, συναντάμε τα ίχνη της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.
Μιας γυναίκας που μέσα από την ανάγκη εξυπηρέτησης των παθών της, δημιούργησε αριστουργήματα με τη «μαγική» πένα της.

@ Η ζωή της μυθιστορηματική.
Γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας (1893), έζησε έντονα για τα απολύτως συντηρητικά πλαίσια της εποχής της, παντρεύτηκε, χώρισε, παντρεύτηκε πάλι, βίωσε τη μικρασιατική καταστροφή, έγινε δασκάλα για να ζήσει, μετά παράτησε τα σχολεία και βγήκε στο σανίδι ως ηθοποιός ,  γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της ζωής και τελικά με τους στίχους της έγινε αθάνατη αφού πλούτισε την ελληνική λαϊκή μουσική με στίχους που μιλάνε στις καρδιές και τις ψυχές των ανθρώπων.

@  Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ήταν μια προσωπικότητα που δεν ενδιαφέρθηκε καν για την αναγνώριση του έργου της ή και τις οικονομικές απολαβές από αυτό.
Πουλούσε τα τραγούδια της για πενταροδεκάρες, μόνο και μόνο για να έχει χρήματα να ικανοποιεί το μέγιστο πάθος της. Τη χαρτοπαιξία.
«Εγώ γράφω τραγούδια για να τα πουλάω, από εκεί και πέρα δεν ανακατεύομαι αν θα πιάσουν ή όχι, αν θα βγουν ή όχι σε δίσκους», έλεγε σε συνέντευξή της, το 1960, στην «Ακρόπολη».
Έτσι, ενώ έχει γράψει κι έχει πουλήσει χιλιάδες τραγούδια, στο όνομά της είναι καταγεγραμμένα ΜΟΝΟ  197!!!
Ο χρόνος, η λήθη και τα κλειστά στόματα πήραν μαζί τους  το μεγαλύτερο μέρος όσων έγραψε.

@ Η ιστορία καταγράφει ότι η πρώτη της επαφή με το τραγούδι έγινε μέσω της γνωριμίας της με τη Μαρίκα Νίνου, η οποία τότε ήταν μούσα του Τσιτσάνη.
Σ’ εκείνον έδωσε για πρώτη φορά του στίχους «Για μια γυναίκα χάθηκα» και λίγο αργότερα άλλους δυο, γραμμένους επάνω σε πακέτα τσιγάρων.
«Στο παλιόσπιτο ετούτο» και «Πήρα τη στράτα κι έρχομαι».
Όταν κυκλοφόρησαν τα τραγούδια κι έγιναν μεγάλες επιτυχίες, ο Τσιτσάνης έσπευσε ν’ αγοράσει κι άλλα από εκείνη.
Ταυτοχρόνως, στην πόρτα της άρχισαν να συρρέουν οι κορυφαίοι συνθέτες της εποχής, αφού στο πρόσωπό της έβλεπαν μια τεράστια φλέβα χρυσού κι επιτυχίας.
Απόστολος Καλδάρας, Μανόλης Χιώτης, Μπάμπης Μπακάλης, Στέλιος Χρυσίνης, Κώστας Καπλάνης, Στέλιος Καζαντζίδης, μερικοί εξ αυτών.

@ Τα τραγούδια κυκλοφορούσαν, γίνονταν επιτυχίες μα το όνομά της απουσίαζε από τους δίσκους.
Μόνο ο Καλδάρας την έβαζε στα τραγούδια του ως στιχουργό.
Πολύ αργότερα, αυτό άλλαξε εξ αιτίας του Μάνου Χατζηδάκι.
Ο οποίος, όταν η Παπαγιαννοπούλου του έδωσε το «είμαι αητός χωρίς φτερά» και κυκλοφόρησε σε δίσκο, έβαλε μεγαλοπρεπώς το όνομά της στον δίσκο.

@ Η ανάγκη της για συνεχή ροή χρημάτων προκειμένου να τα διοχετεύει στην πράσινη τσόχα, την ανάγκασε να γράφει συστηματικά και να πουλά στίχους.
Δεν έγραφε ότι κι ότι, ξεπέτες κι ευκολάκια.
Έγραφε βαθειά φιλοσοφημένα και ανθρώπινα.
Ειδικά μετά από την απώλεια της κόρης της Μαίρης, το 1960.
Τότε, που έγραψε το συγκλονιστικό  λαϊκό τραγούδι «Δυο πόρτες έχει η ζωή».
Οι στίχοι της είχαν έρωτα, κοινωνικό προβληματισμό, χρώμα,  ζωντάνια, κίνηση.
Ο κάθε ακροατής τους νόμιζε ότι είναι γραμμένοι για εκείνον.

@ Μορφωμένη και πνευματώδης γυναίκα, απαθανάτισε πλήρως την ψυχοσύνθεση του Έλληνα.
Έλεγε: «Βλέπετε τον Έλληνα και μερακλώνεται και σηκώνεται και χορεύει ζεϊμπέκικο.
Ας είναι και βιομήχανος! Δεν λέω τον σνομπ, αλλά τον άλλο, που παθιάζεται και στριφογυρίζει, ζώντας εκείνη τη στιγμή τους πόθους του και τα όνειρά του.
Τραγουδά και χορεύει τις λύπες του και τις χαρές του, βαλσαμώνει τον πόνο του, μεταμορφώνει σε ήχους τους χτύπους της καρδιάς του.
Το λαϊκό μας τραγούδι ξεπήδησε από μια ανάγκη, γι' αυτό είναι αληθινό, γι' αυτό εξελίχθηκε. Πρέπει όμως ν' αδειάσεις ψυχή και πνεύμα για να το πιάσεις.
Πρέπει να ζυμωθείς με το λαό, να ζήσεις τους καημούς του.
Γράφεται πρώτα με την καρδιά και το συναίσθημα και ύστερα με τεχνική.
Κι έτσι μόνο μας αναστατώνει, μας βάζει σε κίνηση, μας προβληματίζει».

@ Αξίζει να γίνει μνεία και στα λόγια του Αλέκου Σακελλάριου για εκείνη:
 «Αυτά τα λίγα λεφτουδάκια, που χρειαζότανε για την ψυχαγωγία της, τα έβγαζε μόνη της.
Έπαιρνε συχνά μέρος σε κάτι αρπαχτές παραστάσεις σε μακρινές αθηναϊκές συνοικίες και έγραφε πάντα τραγούδια, που τα πουλούσε σε λαϊκούς συνθέτες για ένα πενηντάρι ή για ένα κατοστάρικο.
Το κακό είναι ότι πουλούσε τραγούδια και σε άθλιους στιχουργούς που είχαν μια οικονομική επιφάνεια και καμώνονταν τους σπουδαίους...
Κατόρθωσε το τρελό: να συνδυάσει ερωτικό και κοινωνικό τραγούδι σε τρία τετράστιχα. Ίσως αυτό ήταν και η αποθέωσή της και ίσως το μυστικό της επιτυχίας της, κάτι που πολύ αργότερα το “δανείστηκαν” αρκετοί.
Τραγούδια που αφήσανε στους αγοραστές περιουσίες ολόκληρες, είχανε πουληθεί από την Ευτυχία για τέσσερα-πέντε δεκάρικα.
Η καημένη, όμως η Ευτυχία, ποτέ δεν βαρυγκώμησε: “Με γεια τους με χαρά τους”, έλεγε.
Κι όταν είχε πάλι αδεκαρίες -και πότε δεν είχε;- έγραφε μερικά τραγούδια και πήγαινε και τα μοίραζε δεξιά κι αριστερά.
Η ζωή της όλη, ήτανε μια ζωή γεμάτη μιζέρια και φτώχεια.
Η Ευτυχία, όμως, ποτέ δεν έχασε το κέφι της.
Σατίριζε όλους και όλα. Και πρώτα-πρώτα τον ίδιο της τον εαυτό»...

@ Οφείλουμε ν’ αναφέρουμε κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό για τους στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.
Ήξερε άριστα ελληνικά.
Μα χρησιμοποίησε πολλές τούρκικες λέξεις που πέρασαν στην ελληνική γλώσσα.
Τις χρησιμοποίησε ως ένας «περπατημένος» άντρας.
Κοντραμπατζής, σεκλέτι, κιτάπι, παστρικιά, τραχηλιά, φαρί, καρακόλι και τόσες ακόμη.
Ήθελε δύναμη και ψυχή για να γίνει πράξη.

@ Όπως, ήθελε γνώση και μαεστρία η δομή των στίχων της, οι στροφικές ενότητες που περιέκλειαν ολόκληρα νοήματα, η ευρηματικότητα της ρίμας.
Κι ο σπουδαίος βηματισμός του δεκαπεντασύλλαβου χωρισμένου σε δυο ημιστίχια των επτά συλλαβών.
Αυτό το γεγονός, αν και δεν εξακριβώθηκε ποτέ, οφείλεται στη βαθειά μελέτη της στην λογοτεχνία και στην ποίηση, σε συνδυασμό με την παράδοση της κουλτούρας που κουβαλούσαν οι Μικρασιάτες.

@ Οι μελοποιημένοι στίχοι της αποτέλεσαν πάντως ακρογωνιαίο λίθο της λαϊκής μουσικής: «Αντιλαλούνε τα βουνά», «Είμαστε αλάνια», «Σε τούτο το παλιόσπιτο», «Ηλιοβασιλέματα», «Περασμένες μου αγάπες», «Δυο πόρτες έχει η ζωή», «Φεύγω με πίκρα στα ξένα», «Γυάλινος κόσμος», «Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά», «Όνειρο απατηλό», «Στο τραπέζι που τα πίνω», «Στου Αποστόλη το κουτούκι», «Ρίξτε στο γυαλί φαρμάκι», «Μου σπάσανε το μπαγλαμά», «Ανεμώνα», «Αργά είναι πια αργά», «Λίγο-λίγο θα με συνηθίσεις», «Πήρα από τη νιότη χρώματα», «Αν είναι η αγάπη έγκλημα», «Η διπρόσωπη», «Ένας αϊτός γκρεμίστηκε», «Συρματοπλέγματα βαριά», «Είμαι αετός χωρίς φτερά», «Τι έχει και κλαίει το παιδί», «Η Μαλάμω», «Πετραδάκι, πετραδάκι», «Του ντερβίση το πιοτό», «Τι να σου κάνει μια καρδιά» και τόσοι και τόσοι ακόμα αξιοθαύμαστοι σταθμοί του λαϊκού πενταγράμμου.
@ Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου έφυγε στις 7 Ιανουαρίου 1972, έχοντας στο πλευρό της εγγονή της, Ρέα, που τη φρόντισε ως τα γεράματά της.

@ Δυο πόρτες έχει η ζωή
Μουσική - Ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης

@ Σε τούτο το παλιόσπιτο
Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης
Ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης

@ Είμαστε αλάνια
Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης
Ερμηνεία: Βασίλης Τσιτσάνης Μαρίκα Νίνου

@ Ηλιοβασιλέματα
Μουσική: Μανόλης Χιώτης
Ερμηνεία: Μανόλης Χιώτης – Μαίρη Λίντα

@ Μου σπάσανε το μπαγλαμά
Μουσική: Απόστολος Καλδάρας
Ερμηνεία: Πάνος Γαβαλάς

@ Είμαι αητός χωρίς φτερά
Μουσική: Μάνος Χατζηδάκις
Ερμηνεία: - ανέκδοτη ηχογράφηση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης

@ Τι έχει και κλαίει το παιδί
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Ερμηνεία: Βίκυ Μοσχολιού

@ Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα
Μουσική: Απόστολος Καλδάρας
Ερμηνεία: Βίκυ Μοσχολιού

@ Όνειρο απατηλό
Μουσική: Απόστολος Καλδάρας
Ερμηνεία: Σταμάτης Κόκοτας

@ Μαλάμω
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Ερμηνεία: Άλκηστις Πρωτοψάλτη

@ Είσαι η ζωή μου
Μουσική: Θόδωρος Δερβενιώτης
Ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης

@ Η φαντασία
Μουσική: Απόστολος Καλδάρας
Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας

@ Μα είναι και Θεός
Μουσική – Ερμηνεία: Σταύρος Τζουανάκος

@ Περασμένες μου αγάπες
Μουσική: Μανόλης Χιώτης
Ερμηνεία: Μαίρη Λίντα


5η ενότητα
Αθλητικό Καλντερίμι

@ Δυο «σπασίματα» έδρας στα δυο πρώτα παιγνίδια των τελικών του πρωταθλήματος μπάσκετ δεν είναι κι άσχημα.
Κι αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η «μάχη» για το πλεονέκτημα έδρας ολόκληρη τη χρονιά, έχει χάσει την ισχύ της.
Τα τελευταία χρόνια οι έδρες έχουν «πέσει» επανειλημμένως.

@ Οι φίλοι του Παναθηναϊκού έχουν κάθε λόγο να χαρακτηρίζουν το ΣΕΦ …εξοχικό της ομάδας τους.
Τα τελευταία 16 χρόνια οι «πράσινοι» έχουν φύγει από εκεί 24 φορές με ρο ροζ φύλλο αγώνα! 17 στο πρωτάθλημα, 6 στο κύπελλο και 1 στην Ευρωλίγκα (εφέτος).
Στον αντίποδα, τα τελευταία 16 χρόνια ο Ολυμπιακός έχει φύγει νικητής από το ΟΑΚΑ 12 φορές (σε 46 παιγνίδια). 10 στο πρωτάθλημα και 2 στην Ευρωλίγκα.

@ Ο Παναθηναϊκός μπήκε στους τελικούς με 31 συνεχείς νίκες.
Κι όμως, έχασε από τον Ολυμπιακό στην έδρα του.
Απόδειξη ότι στο μπάσκετ κάθε παιγνίδι είναι διαφορετικό.
Πόσο μάλλον μεταξύ σχεδόν ισοδύναμων ομάδων.
Των οποίων η εκάστοτε διαφορά είναι η κατάσταση που βρίσκεται η καθεμιά την στιγμή του παιγνιδιού.

@ Τα δυο μέχρι τώρα παιγνίδια ήταν καρμπόν.
Στο πρώτο, που ο Ολυμπιακός «έσπασε» την «πράσινη» έδρα, οι παίκτες του ήταν πιο συγκεντρωμένοι και πέντε εξ αυτών έφτασαν σε υψηλά επίπεδα απόδοσης.
Οι Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Ρόμπερτς, Στρέλνιεκς και Μάντζαρης.
Ο δε Παναθηναϊκός, με εγκλωβισμένο τον Καλάθη και σε μέτρια ημέρα όλους τους άλλους, εδώ πατούσε κι εκεί βρισκόταν.
Άλλωστε, μόνο όσοι βλέπουν το μπάσκετ επιφανειακά δεν αναγνωρίζουν ότι πλέον τη μεγάλη δουλειά την κάνουν τα γκαρντ.

@ Στο δεύτερο παιγνίδι οι ρόλοι αντιστράφηκαν.
Ο Παναθηναϊκός πατούσε καλά κι ήταν ισορροπημένος κι ο Ολυμπιακός έδειχνε ότι έχει πάει για μπάνιο στα Βοτσαλάκια.
Είχε σε μεγάλη μέρα τον Καλάθη, είχε τον Τζέιμς να του βγαίνει το παιγνίδι της αλάνας, είχε τον Λοτζέσκι να κάνει μια από τις σπάνιες εξαιρετικές εμφανίσεις του, τον Ρίβερς συγκεντρωμένο στις αλλαγές της άμυνας κι όλα πήραν τον δρόμο τους.

@ Κι ας προσπάθησε ο Σφαιρόπουλος να γυρίσει το παιγνίδι με το τρικ του Πρίντεζη στο «5» και την απόσυρση του Μπράουν από τη ναφθαλίνη.
Όμως, έκανε για μια ακόμη φορά το λάθος να επιμείνει στον Σπανούλη (29 λεπτά συμμετοχής) και ν’ αγνοήσει το δίδυμο Στρέλνιεκς – Ρόμπερτς που του είχαν δώσει τη νίκη στο ΟΑΚΑ.
Μα αυτός ξέρει περισσότερα.

@ Όμως, δεν μπορεί να συνεχίζεται επί μακρόν η ιστορία με τον Σπανούλη.
Τόσα χρόνια ο Ολυμπιακός είχε μάθει να ζει και να πεθαίνει με τον Βασιλη.
Το σύστημα ήταν απλό μα δεν μπορούσε κανένας να το αντιμετωπίσει.
Η μπάλα στον Σπανούλη κι όλοι οι υπόλοιποι σκριν και ξύλο για να βρει χώρο να κάνει σόλο.
Μα πια αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Το λέμε από την αρχή της χρονιάς κι οι πιστοί αναγνώστες αυτής της στήλης το γνωρίζουν.

@ Μου λένε κάποιοι φίλοι για το πάθος του Σπανούλη και τις βουτιές του στο παρκέ για να διεκδικήσει ή να σώσει μπάλες.
Ναι, πάθος μπορεί να έχει.
Μα δεν τον «ακούνε» πια τα πόδια του και δη σε σειρά αγώνων.
Απόδειξη η τελευταία φάση του δεύτερου παιγνιδιού, με το σκορ 66-70 υπέρ του Παναθηναϊκού και 20 δευτερόλεπτα καθαρού χρόνου, που έκανε μπάσιμο και δεν μπόρεσε να σηκωθεί για το εξ επαφής λέι απ.

@ Κάτι ακόμη περί τούτου.
Ο Ολυμπιακός «έσπασε» την έδρα του Παναθηναϊκού με τον Σπανούλη παρκαρισμένο στον πάγκο!
Κι όποιος βλέπει το μπάσκετ όπως είναι, καταλαβαίνει…

@ Οφείλω να επαναλάβω κάτι ακόμη, αν και το γράφω συστηματικά.
Οι δυο ομάδες διαθέτουν σπουδαίες προσωπικότητες.
Περιγράφω το μπάσκετ που είδαμε από τα μισά της 4ης περιόδου του δεύτερου παιγνιδιού, με τον Παναθηναϊκό να είναι μπροστά 55-67.
Όλοι λένε ότι το παιγνιδάκι τελείωσε.
Κι εκεί ξεπετάγεται ο αόρατος στα δυο παιγνίδια Πρίντεζης και το γυρίζει μόνος του.
Αμέσως, ο Γκιστ που βολόδερνε χαρίζοντας προσπάθειες στον Ολυμπιακό, αλλάζει τσιπάκι και βάζει τρία συνεχόμενα καλάθια.
Κοντά του ο Τζέιμς. Ο οποίος μετά από ένα σωρό κουταμάρες (μέχρι και 8΄΄ έκανε στο κατέβασμα της μπάλας και μάλιστα χωρίς πίεση) αρχίζει να τα χώνει πάλι.
Κι έρχεται ο Μπράουν από τα αζήτητα και χώνει συνεχείς πόντους κι ένα τρίποντο μαχαιριά.
Προσωπικότητα!
Κι υπόκλιση.

@ Τι μέλλει γενέσθαι;
Ουδείς γνωρίζει. Νομίζω ότι η σειρά έχει δρόμο.
Όμως, ο Παναθηναϊκός έγινε πάλι φαβορί.
Αφενός επειδή πήρε πάλι την έδρα του κι αφετέρου επειδή πείθει λίγο περισσότερο από τον ασταθή Ολυμπιακό.

@ Πάντως, ο Ολυμπιακός για να εξαντλήσει τις πιθανότητές του πρέπει να πάρει περισσότερα από τις δυο κολώνες και πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες του.
Τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη.
Ή να πάει τη σειρά με λιγότερο Σπανούλη και περισσότερο Ρόμπερτς και Στρέλνιεκς.


-----------------------------------------------------------------------


@ Φτάσαμε και σήμερα, αισίως, στην τελευταία σελίδα.
Με τις μικρές ανάσες χαλάρωσης.

@ Τα νέα λαϊκοαρκουδιάρικα άσματα που χαλάνε κόσμο τ’ ακούσατε;

@Το πρώτο:
 «Αφού μου πήρες την καρδιά, πάρε μου τώρα τα χαλιά»!!!!

@ Το δεύτερο:
«Σε βρίσκω πολύ κύριο, μα μπήκα κλιμακτήριο»!!!

@ Έπος!

@ Κυκλοφορεί:
Τις κοντές που είναι πολύ μαυρισμένες τις λες και καρβουνάκια!

@ Η μάνα της γυμναστριούλας έκανε μπάνιο στην Ακράτα χωρίς να φοβηθεί τις τσούχτρες.
Ξέρει ότι αυτές δεν τσιμπάνε το είδος τους…

@ Το άλλο; Το παρατηρήσατε;
Ρώτησε μια κυριούλα ποιος είναι ο σωστός τρόπος να κόβεται το τοστ και όλο το FB πλακωνόταν για ώρες…

@ Ανέκδοτο:
Δυο πόντιοι φίλοι συναντήθηκαν μετά από πολύ καιρό.
-          Τι κάνεις ρε Γιωρίκα; Χαθήκαμε ρε μαλάκα…
-          Α ρε Κωστίκα, περάσαμε τόσα και τόσα μαζί… Όλα καλά; Τι κάνεις;
-          Θυμάσαι τη Μαρία από το δημοτικό; Ε λοιπόν παντρευτήκαμε και είμαστε μια χαρά. Εσύ;
-          Εγώ πήρα γυναίκα απ’ το χωριό. Πολύ καλή σου λέω. Νοικοκυρά, πάει κάθε Κυριακή στην εκκλησία, με προσέχει πολύ. Άρχοντας είμαι…
-          Την πηδάς ρε μαλάκα;
-          Μπα τίποτα. Αφού δεν ξέρουμε πως γίνεται. Φοβόμαστε! Δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε…
-          Μα τόσο Πόντιος είσαι; Τι φοβάσαι;
-         
-          Θα σε βοηθήσω εγώ… Λοιπόν άκου τι σκέφτηκα να κάνουμε. Θα πάω τώρα εγώ να το κάνω με τη γυναίκα μου. Εσύ θα έρθεις μαζί μου για να παρακολουθήσεις έξω από το παράθυρο και ελπίζω να μάθεις μερικά πράγματα….
Πράγματι, πάνε σπίτι του Κωστίκα και βλέπουν τη γυναίκα του να ζυμώνει ψωμί στον πάγκο της κουζίνας.
 Ο Γιωρίκας στήνεται έξω από το παράθυρο και βλέπει τον φίλο του να πλησιάζει τον πάγκο, να πιάνει τη γυναίκα του, να την ανεβάζει επάνω σ’ αυτόν και να το κάνουν. Τρίβει τα χέρια του από χαρά και τρέχει σπίτι του.
Μετά από λίγες ημέρες συναντιούνται πάλι.
-          Τι έγινε ρε; Το κάνατε; Σας έφυγαν οι φόβοι;
-          Ευχαριστώ πολύ ρε φίλε. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό που έκανες για εμένα..
-          Έλα ρε, μη λες ευχαριστώ, φίλοι είμαστε…
-          Μα θέλω να σε ρωτήσω κάτι…
Εσύ, τόσο ψωμί τι το κάνεις;

@ Αυτά και για σήμερα,
Ευχαριστούμε για την παρεούλα.
Την επόμενη Κυριακή, νέος περίπατος στο Καλντερίμι.

@ Να προσέχετε αυτούς που αγαπάτε.
Και μη ξεχνάτε ότι οι μεθυσμένοι, τα παιδιά και τα κολάν, λένε πάντα την αλήθεια….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου