Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Στο Καλντερίμι (Νο 251)


Το εβδομαδιαίο πολυπεριοδικό του grpost
με τα Πολιτικά – Παραπολιτικά σχόλια
τις Τυπολογίες,  το Αθλητικό Καλντερίμι,
τις Σταγόνες ιστορίας
& τις Μουσικές ιστορίες
 δια χειρός        

Νίκου Γ. Σακελλαρόπουλου




@ Θέλουνε να υπογράψουνε τη συμφωνία με τα Σκόπια για να μη μπούνε σ’ αυτά, όπως λένε, οι Τούρκοι.
Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι στη Θράκη οργιάζουν!

@ Δηλαδή, για να καταλάβω.
Περίμενε κάποιος σώφρων άνθρωπος να λύσουν το Σκοπιανό ο Τσίπρας με τον Κοτζιά;

@ Ζούμε, φίλτατοι, τον υπέρτατο εκτσογλανισμό!

@ Αναρωτιέμαι αν στη χώρα που
έκανε ήρωα τον Μιαούλη, τον Μακρυγιάννη και τον Βελουχιώτη, οι Καρανίκας,  Πολάκης,  Γαβρόγλου κι όλα τα άλλα παλικάρια και κοπελούδες του ημετέρου θιάσου,  αποτελέσουν βαριά κληρονομία σκέψης…

@ Δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά στην ορκωμοσία του Κόντε στην Ιταλία, δεν υπήρχε ούτε ένας παπάς!
Αλλά, τι ξέρουν τώρα αυτοί; Ε;

@ Ξύπνησα πρωί πρωί κι η πρώτη μου έννοια είναι αν έφαγε ο Κουφοντίνας.

@ Λύσσα στο διαδίκτυο αναφορικά με το πόσο όμορφος είναι ο Πέτρος, ο Σάτσεζ.
Δεν επιθυμώ να ταράξω τη σοσιαλιστική νιρβάνα κάποιων, αλλά δεν θα μπει στο
στο power of love

@ Και τον Γιάνη (με ένα «νι») αρρενωπό κι όμορφο τον βρίσκατε μα άφησε παλούκι 100 δις…

@ Τέλος τα καλαμάκια από τον φραπέ!
Άντε να δούμε με τι θα παίζει τώρα ο κυρ Αλέκος, ο Φλαμπουράρης.

@ Καλώς ήρθατε και σήμερα στο κυριακάτικο Καλντερίμι του grpost.

1η ενότητα
Πολιτικά – Παραπολιτικά σχόλια

@ Θα ξεκινήσουμε σήμερα μ’ ένα θέμα που ήδη συζητείται (όλο και πιο φωναχτά) στους κύκλους των δανειστών της χώρας αλλά στην ημετέρα μπανανία η κυβέρνηση το εξορκίζει επιμένοντας στην καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο.
Χώρια που όπου μπορεί το εξοβελίζει από τα ΜΜΕ.

@ Συμφώνως, λοιπόν, με απολύτως αξιόπιστες πηγές από τις Βρυξέλες οι δανειστές κρίνουν αναγκαία την προληπτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας.
Προσέξτε:
Οι δανειστές ισχυρίζονται ότι η περυσινή απόφαση που βγήκε στο Eurogroup και τόσο πολύ πανηγύρισε η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ότι στο θέμα του χρέους επιμήκυνση μπορεί να γίνει από… 0 μέχρι 15 χρόνια.
Άρα;
Άρα, το χρέος, είκοσι ημέρες πριν τις 21 Ιουνίου και την κρίσιμη σύσκεψη του Eurogroup, όλα δείχνουν ότι τείνει για εφιάλτη της κυβέρνησης.

@  Σε ότι αφορά την καθαρή έξοδο που προαναγγέλλει ο Τσίπρας, όλο και περισσότερα μηνύματα φτάνουν στο Μαξίμου, που αναφέρουν… ξέχασε τη!
Σας αποκαλύπτουμε, μάλιστα, ότι έχουν στείλει στο Μαξίμου και στον Τσακαλώτο και το νέο μνημόνιο (MoU), με τη μορφή της ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής (ECCL).
Το οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα περιέχει κορυφαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να εξακολουθήσει ο χαμηλότοκος (έναντι των αγορών) δανεισμός.

@ Υπάρχει κι ένα ακόμη ενδεχόμενο.
Να δοθεί στον Τσίπρα η δυνατότητα να μιλάει για …καθαρή έξοδο, αλλά προηγουμένως να έχει υπογράψει την αυστηρή ενισχυμένη εποπτεία.
Με ασφυκτικό έλεγχο των δημοσιονομικών, των κυβερνητικών αποφάσεων και συγκεκριμένες ρήτρες.
Προσέξτε:
Τόσο η μια όσο κι η άλλη περίπτωση δεν θα γίνουν με νέα δανεικά αλλά με τη χρησιμοποίηση των 27 δις ευρώ που έχει ο κουμπαράς του ESM.

@ Προσέξτε:
Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε  ότι φτηνό χρήμα από τις αγορές ΔΕΝ υπάρχει.
  1. Αφενός επειδή είναι  ρευστό ευρωπαϊκό περιβάλλον που προκαλεί η Ιταλία κι η νέα της αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση.
  2. Αφετέρου λόγω του οικονομικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ στην Ευρώπη.
  3. Από το γεγονός ότι ήδη τα ελληνικά ομόλογα έχουν φτάσει στο 5% λόγω της κρίσης στην Ιταλία.
  4. Από το γεγονός ότι αναμένεται νέα αύξηση επιτοκίων.

@ Προσέξτε:
Η Ελλάδα έχει παρκαρισμένα στον ESM πολλά δις.
Συνολικά 27 δις ευρώ.
Κι οικονομικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι πρέπει ΤΩΡΑ να προχωρήσει σε δανεισμό.
Όσο το επιτόκιο του μνημονίου είναι 1,6%.

@ Όμως, αν το κάνει αυτό ο Τσίπρας, αυτομάτως καταρρίπτει μόνος του το αφήγημα της καθαρής εξόδου.
Αφού για να υπάρξει πρόσβαση σ’ αυτά τα 27 φτηνά δις, πρέπει πρώτα ν’ αποδεχθεί την …προληπτική γραμμή.
Δηλαδή και κατά τα φαινόμενα, προτιμούν να βγάλουν τη χώρα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα εν καιρώ καταιγίδων, μόνο και μόνο για να στηρίζουν το αφήγημά τους.

@ Ξέρω, σας ζαλίζω πρωί πρωί με τα οικονομικά, αλλά πρέπει να ξέρουμε και κυρίως να κατανοούμε.
Δεν είναι οικονομικά, είναι καθαρά πολιτικά.
Αν κι αυτά είναι σιαμαία.

@ Είναι κι άλλα.
Η αναταραχή που ήδη έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο με την δραματική, τότε, πτώση των χρηματιστηρίων, έχει κάνει τις αγορές πιο αρπακτικές απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.
Το τελευταίο διάστημα, σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν θεριεύσει και πάλι οι αποδόσεις του ελβετικού φράγκου, του αμερικανικού δολαρίου και των γερμανικών ομολόγων.

@ Αυτό συμβαίνει, επειδή σε μια περίοδο οικονομικής αναταραχής παγκοσμίως, οι πολίτες, οι επενδυτές κι οι αγορές εμπιστεύονται τα συγκεκριμένα προϊόντα που λειτουργούν ως ασφαλή καταφύγια.
Το ελβετικό φράγκο και τα ομόλογα  επειδή η Ελβετία αποτελεί την ασφαλέστερη τράπεζα της υφηλίου.
Το δολάριο επειδή οι ΗΠΑ επειδή αποτελούν την μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου, με συνέπεια σε περιόδους κρίσης το δολάριο να είναι ισχυρό αποθεματικό νόμισμα.  Γεγονός που σημαίνει ότι όλες οι χώρες διατηρούν το μεγαλύτερο ποσοστό των αποθεματικών τους σε δολάρια.
 Η δε Γερμανία, είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης που θα χρεοκοπήσει καθώς διαθέτει νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά στοιχεία και πανίσχυρη εξαγωγική οικονομία.
Γεγονός που σημαίνει ότι σε κάθε κρίση, οι πάντες ασφαλίζουν τα χρήματά τους αγοράζοντας γερμανικά ομόλογα.

@ Δηλαδή, αγορές κι επενδυτές οικονομικών προϊόντων πληρώνουν για να κατέχουν γερμανικό χρέος, αποφεύγοντας τα ομόλογα της Τουρκίας (παρ’ ότι έχουν απόδοση άνω του 13%), της Ελλάδας (παρ’ ότι έχουν απόδοση 5%) και της Ιταλίας (παρ’ ότι έχουν απόδοση περί το 3%).

@ Προσέξτε:
Το τελευταίο διάστημα (μετά το μικρό κραχ των χρηματιστηρίων τον Φεβρουάριο και πριν ακόμη την κρίση στην Ιταλία και πριν την κήρυξη οικονομικού πολέμου από τον Τραμπ στην Ευρώπη)  οι ισοτιμίες του ελβετικού φράγκου και του δολαρίου ενισχύονται σημαντικά έναντι του ευρώ. Το ελβετικό φράγκο από 1,20 έχει βρεθεί περί το 1,15 και το δολάριο από 1,20 στο 1,16!
Όταν, λοιπόν, μετοχές και ομόλογα αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία των αγορών και το σημείο ισορροπίας απ’  όπου η ρευστότητα αφήνει τις μετοχές και πάει στα ομόλογα, εμείς που πάμε ξυπόλητοι στ’ αγκάθια και με τέτοιες τιμές των ομολόγων μας στις διεθνείς αγορές;

@ Ποιος θα πάρει ελληνικά ομόλογα (που ανήκουν στην κατηγορία junk bonds, δηλαδή σκουποδοχρεόγραφα υψηλότερου ρίσκου ακόμη και από μετοχές μέτριων οικονομικά εταιρειών) και δη για συστηματικό δανεισμό όταν έχει να επιλέξει αυτά της ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ελβετίας;
Πολύ περισσότερο όταν οι τελευταίες αναταράξεις (στην Ιταλία ή με την κήρυξη οικονομικού πολέμου του Τράμπ στην Ευρώπη ή με τη συνεχιζόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράν) περιπλέκουν τις εξελίξεις κι αυξάνουν το ρίσκο;

@ Φυσικά, περί όλων τούτων και πολλών ακόμη, στην καθ’ ημάς Ανατολή δεν ασχολούμαστε ή δεν έχουμε ιδέα.
Κι ο Τσίπρας απλώνει ξαπλώστρες στις παραλίες για να κάνει φιέστες της «καθαρής εξόδου», χωρίς καν να κοιτάει το δελτίο θυέλλης…

@ Ερώτηση:
Αναλογίζεστε πόσο κωμικά και γελοία ήταν όσα έλεγε το τρίο Μπελκάντο (Τσίπρας – Καμμένος – Βαρουφάκης) του εγχώριου λαϊκισμού,  ότι «θα παρακαλάνε να μας δανείσουν»;

@ Αλλάζουμε θέμα.
Θα συνεχίσουμε με πληροφορίες αναφορικά με το μέγιστο ρουσφέτι που ετοιμάζεται και θα έχει τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα και του Μεγάρου Μαξίμου.
Οι πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου για την αντικατάσταση του Χρήστου Παπουτσή από την Παγκόσμια Τράπεζα, που εδρεύει στις ΗΠΑ.

@ Ποιο είναι το ρουσφέτι;
Ότι τη συγκεκριμένη καρέκλα (για την οποία ενδιαφέρονται κι οι Λούκα Κατσέλη, Γιώργος Σταθάκης) ο Αλέξης Τσίπρας την έχει υποσχεθεί στον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου!
Ως αντάλλαγμα, λένε οι πληροφορίες, για την υποβολή της παραίτησής του, όταν «έσκασε» το θέμα για την καταβολή ενοικίου από τον κρατικό κορβανά στη σύζυγό του Ράνια Αντωνοπούλου.

@ Η συγκεκριμένη καρέκλα αποτελεί ζηλευτό δέλεαρ, λόγω των υψηλότατων οικονομικών απολαβών που παρέχει.
Οι οποίες ξεκινούν από 10 χιλιάδες δολάρια και φτάνουν στα ύψη….

@ Εδώ και καιρό, πριν ακόμη προκύψει η υπόσχεση Τσίπρα προς τον Παπαδημητρίου, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έντονες παρασκηνιακές κινήσεις για να «φάει» από εκεί τον Παπουτσή.
Μάλιστα, πέρυσι το φθινόπωρο (θυμόσαστε, φαντάζομαι, που τα γράφαμε) κυβερνητικά στελέχη ζητούσαν με διαρροές προς φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ την παραίτηση Παπουτσή, επειδή είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά σε αίτημα του Τσακαλώτου για δάνειο 3 δις δολαρίων.

@ Προσέξτε:
Διαρροές από το φιλικό περιβάλλον της Λούκας Κατσέλη αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί ΚΑΙ σ’ εκείνη τη συγκεκριμένη καρέκλα.

@ Προσέξτε:
Ο Παπουτσής ισχυρίζεται ότι ουδείς μπορεί να τον αντικαταστήσει από την Παγκόσμια Τράπεζα, επειδή όταν πήγε (με απόφαση Σαμαρά – Βενιζέλου) υπέγραψε σύμβαση αορίστου χρόνου!
Κι η ζωή συνεχίζεται…

@ Πάμε σε δεύτερη σημαντική αποκάλυψη.
Που αφορά όσα συμβαίνουν στο υπουργείο Άμυνας, όπου Καμμένος και Κουβέλης επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου ρουσφετολογία.
Ο Καμμένος μεταθέτει σε «πολυτελείς θέσεις» του εξωτερικού αξιωματικούς που του είχαν δηλώσει πίστη και δη με φωτογραφικές διατάξεις.
Ο Κουβέλης επιδίδεται σε άκρατη ρουσφετολογία μετατάξεων κληρωτών από τον Στρατό Ξηράς στο Ναυτικό και την Αεροπορία.
Επιπλέον, στα «Ελληνικά Αμυντικά συστήματα» διόρισε στο Δ.Σ. μέλη της … ΔΗΜΑΡ με παχυλό μισθό.

@ Να τα πούμε με διευθύνσεις και ονόματα για να μη μένουν σκιές ότι αναφέρουμε γεγονότα χωρίς να τα τεκμηριώνουμε.

@ Ο Καμμένος, λοιπόν, γνωρίζοντας ότι βρίσκεται σε αποδομή κι ότι δεν θα κάθεται πολύ στην σημερινή του καρέκλα, επιχειρεί να τακτοποιήσει σε «χρυσές» καρέκλες όσους ήταν πέριξ του γραφείου του και δούλευαν για εκείνον.
Ακούστε:
  1. Δημιουργήθηκε θέση στη πρεσβεία της Ουάσινγκτον (βοηθού αεροπορικού ακολούθου) , όπου με διαταγή Καμμένου μετατέθηκε ο υπασπιστής του στην Αεροπορία , σμήναρχος Χ. Ν.
Προσέξτε:
Στην πρεσβεία μας στην Ουάσινγκτον υπηρετούν ήδη πέντε (5) αξιωματικοί της Αεροπορίας, ενώ στις ΗΠΑ υπηρετούν κι άλλα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας στα διάφορα προγράμματα συντήρησης οπλικών συστημάτων.
Προσέξτε κάτι ακόμη:
Ο αεροπορικός ακόλουθος που ήδη υπηρετεί στην πρεσβεία είναι κι αυτός Σμήναρχος.
Κι η θέση που θεσπίστηκε ως βοηθού του, περιγράφεται φωτογραφικά ότι πρέπει να καταληφθεί πάλι από Σμήναρχο!
Ο μόνος Σμήναρχος που μπορούσε να πάει ήταν, συμπτωματικά, ο υπασπιστής του Καμμένου!

  1. Δημιουργήθηκε θέση «Συνδέσμου ΥΕΘΑ – Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας ΝΑΤΟ» στις Βρυξέλλες, όπου μετατέθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Καμμένου, Συνταγματάρχης Α.Χ.
Προσέξτε:
Η υπηρεσία αυτή, η ΣΕΒΑΣ, υπάγεται κατ’ ευθείαν στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο οποίος τη συντονίζει με συνεργασία με τους επιτελείς του.
Και την καπέλωσαν με σύνδεσμο –καρέκλα που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες για τον διευθυντή του γραφείου του Πάνου Καμμένου.

  1. Στην ίδια υπηρεσία διορίστηκε κι ένας επαγγελματίας οπλίτης!!!
Ο Κ.Β.
Προσέξτε:
Ο στρατιωτικός κανονισμός απαγορεύει να έχουν οι επαγγελματίες οπλίτες οργανικές θέσεις στο εξωτερικό.
Όμως, ο συγκεκριμένος, παντρεύτηκε την ιδιαιτέρα του Πάνου Καμμένου….

@ Κάτι ακόμη:
Ο Καμμένος υπέγραψε απόφαση με την οποία ακύρωσε τη διαδικασία μοριοδότησης που ίσχυε εδώ κα χρόνια (και επί των ημερών του), με την οποία τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούσαν να υλοποιήσουν τις επιθυμίες τους για τοποθετήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές που τυχόν υπήρχαν απαιτήσεις.
Κι έβγαλε νέο τρόπο μοριοδότησης με βάση τις μεταθέσεις του 2018!
Έτσι, έκανε άνω κάτω σχεδόν όλο το στράτευμα, αφού αξιωματικοί που είχαν κάνει οικογενειακούς προγραμματισμούς έμειναν μετέωροι για να μετακινηθούν πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος ή όσων είχαν σχέση με τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

@ Πάμε και στον μπάρμπα Φώτη Φανούρη.
Σας είπαμε προηγουμένως ότι εκτός των αθρόων μετατάξεων κληρωτών, διόρισε στο Δ.Σ.. των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ανθρώπους του από τη ΔΗΜΑΡ.
Κάποιοι εκ των οποίων τον παρακινούσαν να φύγει από την κυβέρνηση των… σαμαροβενιζέλων.
Ακούστε λοιπόν:
Από τα «Ελληνικά Αμυντικά συστήματα» είχαν παραιτηθεί κάποια μέλη του Δ.Σ.
Στη θέση τους ο μπάρμπα Φώτης –Φανούρης διόρισε:
  1. Τον δικηγόρο Χρήστο Πετράκο.
Υποψήφιο βουλευτή της ΔΗΜΑΡ το 2015 κι αντίπαλο του Θεοχαρόπουλου για τη θέση του γραμματέα του κόμματος, το 2014.
Άνθρωπο που επηρέασε καταλυτικά τον μπάρμπα Φώτη – Φανούρη να φύγει από την κυβέρνηση των σαμαροβενιζέλων, ν’ αρνηθεί την πρόταση για την προεδρία της Δημοκρατίας και να συνταχθεί με τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
  1. Τον απόστρατο υποπτέραρχο Μιχάλη Κουγιουμτζίδη.
Υποψήφιο βουλευτή της ΔΗΜΑΡ το 2015 και μέλος του τομέα Άμυνας της ΔΗΜΑΡ της περιόδου του μπάρμπα Φώτη - Φανούρη
  1. Τον οικονομολόγο Ευάγγελο Μονασηριώτη.
Υποψήφιο βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, στις εκλογές του 2015 και μέγιστο χειροκροτητή του Κουβέλη σε όλη την πορεία της ΔΗΜΑΡ.

@ Προσέξτε:
Όλοι αυτοί, μόλις ο Θεοχαρόπουλος συνεργάστηκε με το ΠαΣοΚ, έφυγαν από τη ΔΗΜΑΡ κι έφτιαξαν με τον μπάρμπα Φώτη –Φανούρη το κόμμα (;;;) της «Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΕΚΙΕΑ), που εν συνεχεία …ερωτεύθηκε τον Αλέξη Τσίπρα.
Κι ο αναπληρωτής του Πάνου Καμμένου, τους αντάμειψε με καρέκλες και μισθό από τους φόρους όλων μας…

@ Έχουμε πει:
Ηθική ανωτερότητα!

@ Πάμε και στο Σκοπιανό.
Όπου για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι ο Τσίπρας, λόγω της ελλιπούς του μόρφωσης και της κοσμοθεωρίας που πιστεύει,  έχει άγνοια –πλην της Οικονομίας- και σε μεγάλα εθνικά ζητήματα.
Όπως είχε κάνει με την Οικονομία που την παρέδωσε στα χέρια κάποιου Βαρουφάκη, το ίδιο έκανε και στα ζητήματα Εξωτερικής πολιτικής, που τα παρέδωσε εν λευκώ στο Κοτζιά.
Σας το έχουμε γράψει εδώ και  καιρό .
Ότι ο Κοτζιάς έχει καταστήσει το υπουργείο Εξωτερικών κράτος εν κράτει.

@ Αυτό που έκανε, όμως, ο Κοτζιάς στην περίπτωση του «Ίλιντεν», δεν έχει προηγούμενο στα πολιτικά χρονικά.
Ακούστε:
Το όνομα «Ίλιντεν», έπεσε στο τραπέζι στη συνάντηση που είχαν Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ στο Σούνιο, πριμ από καιρό, από το Σκοπιανό.
Ο Κοτζιάς δεν απάντησε, αλλά δεν το είπε και στον Τσίπρα.
Οπότε, όταν εκείνος συνάντησε τον Ζάεφ δεν ήξερε το παραμικρό.
Καλά – καλά δεν ήξερε τι είναι το Ίλιντεν.
Εξ ου και άφησε ανοικτό παράθυρο.
Μέχρι που γύρισε και δέχθηκε την εθνική κατακραυγή κι ανέκρουσε πρύμναν…

@ Κυβέρνηση που ο καθένας κάνει ότι θέλει, όποτε το θέλει.
Κυβέρνηση που ο καθένας λέει ότι θέλει.
Με μοναδικό υπεύθυνο τον πιο ανερμάτιστο πρωθυπουργό που είχε ποτέ η Ελλάδα.
Τον οποίο στήριξαν και στηρίζουν οι… πατριωτάρες της Δεξιάς.
Από τον Καμμένο και τα ψεκασμένα στίφη του, μέχρι τον Κατσίκη και τη Κουντουρά…
Η οποία, συν τοις άλλους θα ψηφίσει κι υπέρ της  ονομασίας, αν ποτέ έρθει το θέμα  στη Βουλή.
Μαζί με το άλλο τέρας της πολιτικής διανόησης, τον  Αθανάσιο Παπαχριστόπουλο!
Του Θεμιστοκλέους, βεβαίως  βεβαίως!

@ Αυτό που έγινε με το άδειασμα του Κοτζιά από τον Τσίπρα, με το προσβλητικό κι απαξιωτικό non papers κι ο Κοτζιάς το αποδέχεται και δεν αντιδρά, μπορούμε να το αποκαλέσουμε και πολιτικό παχυδερμισμό.
Δεν θυμάμαι ποτέ στην ιστορία ένας πρωθυπουργός ν’ αδειάζει με τόσο χυδαίο, ειρωνικό και προσβλητικό τρόπο υπουργό του.
Γ αυτό το non papers, ευθύνονται κι οι δυο.
Ο μεν Κοτζιάς επειδή έσπευσε να πάρει τη δόξα από τον Τσίπρα με τη δήλωσή του «τελειώσαμε, συμφωνήσαμε, τώρα αναλαμβάνουν οι πρωθυπουργοί».
Ο δε Τσίπρας επειδή έσπευσε ν’ αδειάσει τον υπουργό του με αυτόν τον πρωτάκουστο τρόπο.

@ Πάντως, η αντίδραση του Σκοπιανού προέδρου Ιβανόφ (και καλού φίλου του Ερντογάν) να μην αποδεχθεί την συμφωνία του παρασκηνίου – κι ειδικά το erga omnes- ανάμεσα σε Τσίπρα – Κοτζιά- Ζάεφ και Ντιμιτρόφ, προμηνύει δύσκολο τέλος στο ζήτημα ή και προσωρινό (;;) ναυάγιο.
Τώρα, εκτός της άρνησής του να αποδεχθεί την ονομασία και το erga omnes, ζητά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των συζητήσεων!
Με στόχο να εκθέσει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του και να παίξει το δικό του αλυτρωτικό παιγνίδι.

@ Πάντως, αν δημοσιευθούν τα πρακτικά των συζητήσεων, έχω την αίσθηση ότι δεν θα εκτεθούν μόνο οι Σκοπιανοί.

@ Σας έχουμε γράψει εδώ και καιρό ότι ο Κοτζιάς ασκεί στο υπουργείο Εξωτερικών  προσωπική πολιτική χωρίς κανέναν έλεγχο από κανέναν.
Για τον Κοτζιά όλοι ή σχεδόν όλοι οι διπλωμάτες είναι απλώς υπάλληλοι αφού θεωρεί τον εαυτό του μέγιστη αυθεντία στην ελληνική και διεθνή διπλωματία.
Χώρια ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν.
Προφανώς από τις εμμονές και τις φοβίες που κόλλησε όταν ήταν στο ΚΚΕ.
Που όλοι ήταν… πράκτορες, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.
Ενίοτε και χωρίς αποδείξεως του αντιθέτου.

@ Ε, λοιπόν, στο Σκοπιανό απέκλεισε από κάθε συζήτηση όλους τους έμπειρούς διπλωμάτες της χώρας που γνωρίζουν σε βάθος το ζήτημα και στηρίχθηκε στον εαυτό του και σε μερικούς  έμπιστους από την περίοδο που ήταν ο ΓΑΠ υπουργός Εξωτερικών.
Όπως στον Θεόδωρο Πασσά.
Που ήταν και στο διπλωματικό γραφείο του Κάρολου Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας.

@ Για το Σκοπιανό, λένε οι πληροφορίες, δούλεψε κι η Σοφία Γραμματά.
Η οποία μέχρι το 2016 ήταν απλή διπλωματική υπάλληλος στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Μόναχο.
Και βρέθηκε πρέσβης το 2016!
Προσέξτε:
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν –πλην Πασσά και Γραμματά- ότι η ολιγομελής ομάδα που χειρίστηκε το Σκοπιανό, συμπληρώθηκε από τον υπέργηρο Χρήστο Ροζάκη (υφυπουργός Εξωτερικών σε κυβέρνηση Σημίτη) και τον Χάρη Παμπούκη (υπουργό του ΓΑΠ 2009 -2011).

@ Αυτά συμβαίνουν όταν λαλούν πολλοί κοκκόροι κι ο αρχικκόκορας είναι τελείως αμόρφωτος κι ανερμάτιστος.

@ Αλλά, τα ίδια δεν έχουν γίνει σχεδόν με όλους τους υπουργούς του;
Με όλες τις επιλογές του;
Δεν βλέπουμε συστηματικά ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να συνεννοηθεί (πρωτίστως) και να επιβληθεί (δευτερευόντως) με τους υπουργούς του;
Ο Βαρουφάκης δεν έκανε προσωπική πολιτική με την ανοχή του;
Ο Λαφαζάνης δεν έκανε το ίδιο;
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου; Ο Κατρούγκαλος; Ο Γαβρόγλου;
Ο Τόσκας; Ο Κουρουμπλής; Ο Σκουρλέτης; Ο Φίλης;
Μέχρι κι η κυρά Θεανώ, η Φωτίου.
Μέχρι κι η … Κονιόρδου!!!

@ Ερώτηση:
Αν και όταν δρομολογηθεί το Σκοπιανό, μπορεί να το υπογράψει ο… Τσακαλώτος;
Ως υπουργός Εξωτερικών;
Μη βιαστείτε ν’ απαντήσετε αρνητικά.

@ Ερώτηση:
Είναι δυνατό να μετακομίσει στο Άμυνας ο Κοτζιάς;
Με ταυτόχρονη θέσπιση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην οποία να είναι πρόεδρος κι έτσι να εποπτεύει και το Άμυνας και το Εξωτερικών;
Μη βιαστείτε ν’ απαντήσετε αρνητικά.

@ Το παπαγαλάκι που κάνει συνεχώς τη διαδρομή από τον εθνικό κήπο στο Μέγαρο Μαξίμου, άκουσε ότι μετά… την καθαρή έξοδο που ονειρεύεται ο Αλέξης, θα κάνει ανασχηματισμό.
Κι αναζητά, λέει, άφθαρτα και γελαστά πρόσωπα…

@ Το παπαγαλάκι άκουσε κι άλλα.
Ότι Αλέξης και Πάνος θα κάνουν μαζί τη φιέστα της καθαρής εξόδου.
Στην Πνύκα ή ακόμη και στις ξαπλώστρες των παραθεριστών.
Κι ύστερα, ειδικά αν έχει προχωρήσει το Σκοπιανό (δηλαδή καλό φθινόπωρο) θα πάρουν διαζύγιο.

@ Όπου ο Πάνος, θα εμφανιστεί ως Μακεδονομάχος που δεν υπέκυψε…
Ίσως με τους ξέμπαρκους ακροδεξιούς.

@ Αλλάζουμε θέμα.
Ερώτηση:
Τι κύρος και ποια σοβαρότητα διαθέτει ο υπουργός Δικαιοσύνης όταν εμφανίζεται στον Άρειο Πάγο με μπλουτζίν κι αθλητικά παπούτσια;
Και τι σεβασμό επιδεικνύει στους θεσμούς;

@ Ερώτηση:
Μπορεί ένας υπουργός Δικαιοσύνης να φωνάζει όπως φώναζε μέσα στο γραφείο θεσμικού οργάνου του Αρείου Πάγου;
Και να ζητά εξηγήσεις για κάποια υπόθεση που έχει… καθυστερήσει;
(Δεν γράφω το όνομα του ή της δικαστού από σεβασμό στο πρόσωπο και στη Δικαιοσύνη).

@ Για να ξέρετε:
Μην εκπλαγείτε αν ακούσετε ή μάθετε ότι ο Στρατής Λιαρέλης θα είναι υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ στη Λέσβο.

@ Για να ξέρετε:
Μην εκπλαγείτε ή απορήσετε αν ακούσετε ή μάθετε ότι ο Δημήτρης Καμπουράκης θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στα Χανιά.

@ Για να ξέρετε:
Μην εκπλαγείτε αν ακούσετε ή μάθετε ότι η Κατερίνα Παπακώστα «παίξει» με τον ΣΥΡΙΖΑ….
Ίσως ξέρει κάτι παραπάνω ο Νίκος  Παππάς  που έχει δώσει εντολή σε συγκεκριμένα site (επιρροής του) να την προβάλλουν…

@ Για να ξέρετε:
Την εβδομάδα που πέρασε είχε συνδιάσκεψη η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή ο συνδυασμός του Μπουτάρη.
Εκεί παραβρέθηκαν λιγότεροι από μια δεκάδα δημοτικοί σύμβουλοι και λίγοι διαμερισματικοί.
Κι από αυτούς, ούτε ένας από το ΠαΣοΚ.

@ Ένας από αυτούς (ομολογώ ότι δεν έμαθα ποιος) ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνει η «Πρωτοβουλία» σκουπιδότοπος του ΣΥΡΙΖΑ!
Κι ο Μπουτάρης, προσπαθώντας να σώσει ότι σώζεται ανέφερε από μικροφώνου:
« Εγώ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ»…

@ Αλλά, δεν λέει κι ευθέως ότι δεν θέλει τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ…

@ Για να ξέρετε:
Στη Θεσσαλονίκη έγινε δημοσκόπηση από πλευράς Νέας Δημοκρατίας  για ν’ αποτυπωθεί η δημοφιλία των στελεχών της.
Μαθαίνω ότι κατά σειρά είναι:
Γκιουλέκας, Καλαφάτης, Ράπτη, Σπυράκη, Σιμόπουλος, Κούβελας, Ορφανός και Κοκόρης.

@ Αλλάζουμε θέμα.
Ακούστε ανοησία.
Στην απεργία της περασμένης Τετάρτης ένα πανό των επαγγελματιών εκβιαστών της ΑΔΕΔΥ έγραφε:
«Απεργούμε ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, την λιτότητα και την υπερφορολόγηση».
Δηλαδή, απεργούν για να συνεχίζονται οι… φιλολαϊκές πολιτικές.
Τουτέστιν προνόμια, ελάχιστος κόπος, ουδεμία αξιολόγηση και πέρα βρέχει.
Δηλαδή, χαρακτηριστικά που επιτυγχάνονται ΜΟΝΟ με υπερφορολόγηση ή δανεικά…

@ Ερώτηση:
Ως πότε θα τους επιτρέπουμε στην ανίατη ασθένεια να σκυλεύει στα σώματά μας; 

@ Ακούστε ανοησία.
Ο Κουφοντίνας (παρεμπιπτόντως δεν είναι πολιτικός κρατούμενος όπως θέλουν κάποιοι κι ο ίδιος να εμφανίζεται, αλλά στυγνός δολοφόνος) κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι έκανε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για να μη λάβει άδεια!
Φυσικά, δεν μπορεί ν’ απαντήσει για ποιον λόγο, ο Μητσοτάκης, δεν παρενέβη τις προηγούμενες φορές για να μη του δοθεί άδεια.

@ Πάλι καλά που κατηγόρησε μόνο τον Μητσοτάκη κι όχι τη Μαρέβα…

@ Θα κλείσουμε την ενότητα με τα Πολιτικά και Παραπολιτικά σχόλια με το μέγα θέμα της Folli Follie.
Το οποίο λαμβάνει δραματικές διαστάσεις με την παραπομπή της στη Δικαιοσύνη και τη μεγέθυνση των ερωτημάτων αν τα εκατοντάδες σημεία πώλησης είναι εικονικά και τι γίνεται με τα ταμειακά διαθέσιμα.

@ Η αδυναμία της Folli Follie να δώσει απαντήσεις καταδεικνύουν τεράστιο πρόβλημα.
Στο οποίο συνυπεύθυνη κι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς.
Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθεί η φήμη ότι από τον δανεισμό των (σχεδόν 90 εκ. ευρώ) στις ελληνικές τράπεζες, τα 40 είναι χωρίς εξασφαλίσεις, τότε … μαύρη είν’ η νύχτα στα βουνά.

@ Το ζήτημα δεν είναι η αμφισβήτηση της Folli Follie.
Είναι η αναξιοπιστία που κτυπά εν συνόλω την ελληνική οικονομία, αφού στην μετοχή της είναι εγκλωβισμένα δεκάδες ισχυρά επενδυτικά σχήματα (funds).
Κάποιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι η διαδρομή ανθρώπων της εταιρείας προς το Χρηματιστήριο, είχε ισχυρές πλάτες.
Ειδικά, μετά το 2015…

@ Για να ξέρετε:
Όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι επίκεινται αποκαλύψεις που από μόνες τους θα φτάνουν να γεμίζουν όλες της σελίδες των εφημερίδων.

@ Ερώτηση:
Για ποιον λόγο η οικογένεια Κουτσολιούτσου προσέλαβε ως δικηγόρο την σύζυγο του Πάνου Καμμένου;

@ Ερώτηση:
Κι αφού την προσέλαβε, για ποιον λόγο δηλώνει  μετανιωμένη;

2η ενότητα
Τυπολογίες

@ Καμώματα αγραμμάτων στην ΕΡΤ.
Ακούστε:
Πρωί πρωί Παρασκευής, ο ανταποκριτής από τη Ρόδο (Αριστείδης Μιαούλης) έλεγε και ξανάλεγε:
-          Ασελγούσε κατά μονάς!
-          Ασελγούσε κατά μονάς!
-          Ασελγούσε κατά μονάς!

@ Προς στιγμή κατάλαβα ότι κάποιος είχε πάρει σβάρνα τα μοναστήρια και πηδούσε τις καλόγριες και τους καλόγερους.
Μα συνειδητοποίησα ότι αναφερόταν στους «γονείς» της Λέρου!
Φυσικά, ο άνθρωπος ήθελε να πει ότι «ασελγούσαν κατά μόνας ή κατά συναυτουργίαν», αλλά δεν…

@ Δεν είναι προς θάνατο να μη ξέρει.
Μα εγώ κι όλοι μας τον πληρώνουμε για να ξέρει.
Οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν και την αμοιβή του.
Κι αν δεν ξέρει να πάει σπίτι του.
Και μη πείτε αν ξέρω το άλλο με τον Τοτό…

@ Ερώτηση:
Αληθεύει ότι στην ΕΡΤ υπάρχει κατάλογος με τους δημοσιογράφους που επιτρέπεται ή όχι να προσκαλούνται στις ενημερωτικές εκπομπές;

@ Για να ξέρετε:
Ξεκινά αύριο στον Skai το πρώτο μέρος μιας σειράς τεσσάρων επεισοδίων με ιστορικές καταγραφές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σε ανέκδοτες συνεντεύξεις του στον Αλέξη Παπαχελά.
Με ατυχέστατη ώρα μετάδοσης.
Στις 00.30, δηλαδή καλές …01.00…

@ Για να ξέρετε:
Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου περνούν ο ένας μετά τον άλλο οι καναλάρχες.
Με πρόσκληση Τσίπρα.
Κι αφού τους βλέπει εκείνος και μιλάνε για το πώς θα περνά ανώδυνα το Σκοπιανό για την κυβέρνηση, τους παραλαμβάνει μετά ο κυρ Αλέκος και τους κερνάει φραπέ.

@ Την εβδομάδα που πέρασε εμφανίστηκαν εκεί οι Γιάννης Βαρδινογιάννης, Δημήτρης Κοντομηνάς και Θοδωρής Κυριακού.

@ Για να ξέρετε:
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη κι η Ελευθερία Αρβανιτάκη, αρνούνται συστηματικά να εμφανιστούν στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου, «Στην υγειά μας βρε παιδιά»…


3η ενότητα
Σταγόνες ιστορίας

Ο Γεώργιος Ράλλης, τα αγροτικά προϊόντα
κι η εκ των έσω «μαχαιριά», στις εκλογές του 1981

@ 1981.
Πρωθυπουργός ο Γεώργιος Ράλλης.
Η Ελλάδα μόλις έχει εισέλθει στην ΕΟΚ και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό κυριαρχεί η ένταση, ο φανατισμός, η συνθηματολογία του Ανδρέα Παπανδρέου και της Αριστεράς.
Τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι φανερά και από την κυβέρνηση Ράλλη καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για διευθετήσεις.
Τόσο σε επίπεδο δομών στην ελληνική διοίκηση, όσο και στην υπεράσπιση των τιμών των αγροτικών προϊόντων.

@ Στα τέλη Αυγούστου, έρχεται στην Ελλάδα ο Τορν, πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, για επίσκεψη κι ενημέρωση.
Με ενέργειες του υπουργού Γεωργίας Θανάση Κανελλόπουλου είχε επιτευχθεί η σύγκλιση τιμών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων με τα ομοειδή των χωρών της ΕΟΚ, παρ’ ότι σε επίπεδο εμπορικής διακίνησης, συσκευασίας κλπ, απείχαν από τα ευρωπαϊκά.
Ταυτοχρόνως, ο Θανάσης Κανελλόπουλος είχε επιτύχει επιδότηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων για τα ελληνικά καπνά, γεγονός που εξασφάλιζε την ανταγωνιστικότητα τους στη διεθνή αγορά.
Ενώ, υπεγράφη για να συμπεριληφθούν στην κοινή ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική τα σύκα και  το βαμβάκι, που πριν την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ δεν προστατεύονταν  επειδή οι άλλες χώρες δεν είχαν παρόμοια παραγωγή.

@ Οι Ράλλης, Θανάσης Κανελλόπουλος αλλά κι ο αρμόδιος υπουργός άνευ xαρτοφυλακίου με αρμοδιότητα επί των σχέσεων με την ΕΟΚ, Γιώργος Κοντογεώργης εξασφάλισαν τότε, κάτι ακόμη.
Ότι από την 1η Ιανουαρίου 1983 η Κομισιόν θα καταβάλλει για επιδοτήσεις της σταφίδας, σύκων , λαδιού και κονσερβών  750 εκατομμύρια ευρωπαϊκές μονάδες  που αντιστοιχούσαν με 800 εκ. δολάρια.
Κι επιπλέον, είχαν ανοίξει συζήτηση για την καθιέρωση του θεσμού των Μεσογειακών προγραμμάτων για να βελτιωθεί η θέση των Μεσογειακών αγροτικών προϊόντων και να ενισχυθεί ο μηχανισμός προστασίας τους, ούτως ώστε να επέλθει μείωση της ανισορροπίας ανάμεσα στους αγρότες του πλούσιου ευρωπαϊκού βορρά κι εκείνους του Νότου.

@ Για λόγους αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή η συζήτηση άνοιξε για πρώτη φορά την Κυριακή 7 Ιουνίου 1981, στο σπίτι του Γεωργίου Ράλλη στο Πόρτο Ράφτη.
Παρόντες ήταν ο ίδιος, ο Τορν, κι ο Κοντογεώργης, ενώ σε παράπλευρο δωμάτιο ήταν παρών ο Αναστάσης Παπαληγούρας.
Σημείωση:
Αργότερα, τον θεσμό των Μεσογειακών προγραμμάτων, τον παρουσίασε ως επίτευγμά του ο Ανδρέας Παπανδρέου . Για να δικαιολογήσει εν μέρει την κυβίστηση που έκανε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΟΚ, αφού επί χρόνια μαχόταν λυσσαλέα αυτή την επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

@ Αμέσως μετά από την επίσκεψη του Τορν και των συνεργατών του στην Ελλάδα, ο Γεώργιος Ράλλης πήγε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή κι υπέβαλλε την παραίτηση της κυβέρνησής του και ζήτησε να γίνουν οι εκλογές, αφού εξέπνεε η τετραετία από τις προηγούμενες εκλογές.

@ Ο Καραμανλής, αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης Ράλλη κι έγραψε μια επιστολή προς τον πρωθυπουργό που ανέφερε, μεταξύ άλλων τυπικών ως προς το Σύνταγμα.
« Σας αναθέτω  την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια των εκλογών, τοσούτο μάλλον καθ’ όσον εξακολουθείτε να έχετε τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής».

@ Η επιστολή Καραμανλή έκλεινε με την εξής παράγραφο:
«Έχουμε όλοι, κόμματα, Τύπος και λαός, μεγάλη και οδυνηρή πείρα από τις οξύτητες του παρελθόντος. Και γνωρίζουμε συνεπώς το πρέπει να κάνουμε και τι να αποφύγουμε για να προστατεύσουμε από καινούργιες περιπέτειες τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την πρόοδο του τόπου μας. Αν αγνοήσουμε την πικρή αλλά και πολύτιμη αυτή πείρα, δεν θα έχουμε ασφαλώς το ελαφρυντικό της πλάνης».

@ Αυτή η τελευταία παράγραφος της επιστολής Καραμανλή, θεωρήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου ως … σύσταση προς τον… Ράλλη.
Επειδή, όπως έλεγε, εκείνος δεν είχε καταφύγει ποτέ στην οξύτητα.
Οι εφημερίδες που στήριζαν τον Παπανδρέου και το ΠαΣοΚ, έδωσαν τεράστια έκταση στις τυπικές συστάσεις και παραινέσεις του Καραμανλή προς τον… Ράλλη, με πύρινα πρωτοσέλιδα στα οποία ουσιαστικά ανέφεραν ότι ο Καραμανλής …αδειάζει τον Ράλλη και τη Νέα Δημοκρατία .

@ Ο Ράλλης, βγήκε αμέσως κι ανέφερε ότι δεν υπάρχει πουθενά και ποτέ υβριστική τοποθέτησή του προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, ενώ αντιθέτως υπάρχουν πάμπολλες του Ανδρέα Παπανδρέου.
Με τις οποίες χαρακτήριζε το πρωθυπουργό «θλιβερό κομματάρχη», «ανθέλληνα» αφού προσφέρει τμήμα της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο στους Τούρκους, εκπρόσωπο των συμφερόντων της ολιγαρχίας και του κατεστημένου και άνθρωπο που ποδοπατά τις ανθρώπινες αξίες και καταλύει τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ουδείς –πλην της «Βραδυνής» και της «Απογευματινής» τις δημοσίευσε.
Δεν μεταδόθηκαν ούτε καν από την … ΕΡΤ.
Παρ’ όλα αυτά, ο Γεώργιος Ράλλης, έδωσε έναν ευπρεπή προεκλογικό αγώνα.
Με κορύφωση αυτού την έντονη παρέμβασή του στις αποδοκιμασίες των φίλων της Νέας Δημοκρατίας προς τον Παπανδρέου.
Όταν εκστόμισε σε κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας τη φράση που έμεινε στην ιστορία.
Το περίφημο «δεν θέλω ου»!

@ Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ο Ράλλης δέχθηκε ένα ισχυρότατο  πλήγμα και δη εκ των έσω.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 1981, στην εφημερίδα «Εγνατία» της Θεσσαλονίκης, που υποστήριζε με θέρμη το ΠαΣοΚ, δημοσιεύθηκε μια επιστολή -έκθεση του Ευάγγελου Αβέρωφ, η οποία συνοδεύτηκε με πρωτοσέλιδο πηχυαίων τίτλων:
«Ευ. Αβέρωφ: Διαψεύδω την κυβέρνηση».
Με την υπόμνηση ότι η συνέντευξη αποτελεί «Ντοκουμέντο».

@ Η εφημερίδα αναφέρει για έκθεση του Αβέρωφ προς τον Ράλλη, συμφώνως με την οποία δεν είναι αλήθεια οι κυβερνητικές διακηρύξεις για την πορεία της Οικονομίας.
Συμφώνως με την εφημερίδα, λοιπόν, ο ίδιος ο Αβέρωφ  «δια χειρός του» αποδείκνυε την ολοκληρωτική αποτυχία της κυβέρνησης της Δεξιάς».

@ Αυτή η έκθεση, όντως υπήρξε, τρεις μήνες πριν από τη δημοσίευσή της.
Κι ενώ ήταν άκρως απόρρητη, ουδείς έμαθε ποτέ πως έφτασε στα χέρια του Ανδρέα Παπανδρέου κι από εκεί στη δημοσιότητα.
Αν κι όλοι υπέθεταν.

@ Η συγκεκριμένη ιστορία είχε κι άλλο παρασκήνιο.
Ο Ράλλης ζήτησε συνάντηση με τον Αβέρωφ που έγινε στο πολιτικό του γραφείο στη Βουλή.
Εκεί, ο Ευ. Αβέρωφ εμφανίστηκε απορημένος αναφορικά με το πώς έφτασε το κείμενό του στη δημοσιότητα.
«Όταν μου το έστειλες», απάντησε ο Ράλλης, «και ταυτοχρόνως το έστειλες σε πέντε υπουργούς, σου είπα ότι οι εκτιμήσεις σου είναι λανθασμένες και υπάρχει κίνδυνος να βγει στη δημοσιότητα και να τιναχθούν όλα στο αέρα. Δυστυχώς για φορά ακόμη δικαιώθηκα. Κάποιος από τους παραλήπτες ή κάποιος από το περιβάλλον σου είναι υπεύθυνος. Κι αυτό είναι ενδεικτικό της κακοδαιμονίας που δέρνει το κόμμα μας».

@ Λίγο καιρό μετά, η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές, παραιτήθηκε ο Γεώργιος Ράλλης από την ηγεσία της κι εξελέγη ο Αβέρωφ.

4η ενότητα
Μουσικές ιστορίες

Χαράλαμπος Βασιλειάδης
Ένας μαέστρος του στίχου

@ Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης, αναμφισβήτητα και δικαιωματικά θεωρείται κορυφαία προσωπικότητα του λαϊκού μας τραγουδιού, αφού ως στιχουργός υπέγραψε τεράστια τραγούδια.
Επισήμως, έχει υπογράψει 86 τραγούδια.
Ανεπισήμως έχει γράψει εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες.
Αφού, τα πουλούσε για ένα κομμάτι ψωμί, εδώ κι εκεί.

@ Ουδείς γνωρίζει μ’ ακρίβεια αν το Τσανάκ Καλέ της Μικράς Ασίας είναι ο πραγματικός τόπος της γέννησής του, όπως φέρεται να είναι.
Πάντως, γεννήθηκε το 1902 κι έφτασε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας.
Γνωρίζοντας ξένες γλώσσες, γεγονός σπάνιο για τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, άρχισε να βιοπορίζεται κάνοντας μεταφράσεις στο υπουργείο Ναυτιλίας (τότε Ναυτικών).
Η πρώτη του στιχουργική υπογραφή ήταν προπολεμικά, στο τραγούδι της Ιωάννας Γεωργακοπούλου «Μπρος στον Άγιο Σπυρίδωνα».
Μετά τον πόλεμο (1946) εμφανίζεται να υπογράφει το τραγούδι του Στελλάκη Περπινιάδη «Δυο καρπούζια σ’ ένα χέρι».

@ Ο Ζαμπέτας έλεγε ότι τον είχε γνωρίσει μέσω του Στράτου Παγιουμτζή, το 1945.
Ο Παγιουμτζής, μάλιστα, ήταν εκείνος που του είχε κολλήσει το προσωνύμιο «τσάντας».
Αιτία ήταν το γεγονός ότι ο Βασιλειάδης γύριζε στα μουσικά στέκια κρατώντας μια τσάντα γεμάτη χαρτιά με στιχάκια.
Οι συνθέτες του ζητούσαν στίχους κι εκείνος άνοιγε τη τσάντα του και … δειγμάτιζε την πραμάτεια του.

@ Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης έγραφε τα πάντα.
Είτε με δική του έμπνευση είτε κατά παραγγελία.
Έγραφε για όλα τα είδη του τραγουδιού.
Έχει γράψει απίστευτα τραγούδια και συνεργάστηκε με όλους τους κορυφαίους δημιουργούς και τραγουδιστές.
Επιπλέον, δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι με δικά του τραγούδια εμφανίστηκαν στα μουσικά μας δρώμενα ο Μπιθικώτση (ως συνθέτης, με το «το καντήλι τρεμοσβήνει», που ερμήνευσαν οι Στελάκης Βαμβακάρης αλλά κι η Σούλα Καλφοπούλου.
Αλλά, κι ο Σπύρος Ζαγοραίος, παρ’ ότι εμφανίστηκε στη δισκογραφία υπό την συνθετική σκέπη του Τσιτσάνη, με τραγούδι του Χαράλαμπου Βασιλειάδη έγινε γνωστός.
Το περίφημο «Άναψε το τσιγάρο», σε μουσική του Γεράσιμου Κλουβάτου.
Λίγο μετά, το ηχογράφησε κι η Καίτη Γκρέυ κι έγινε για εκείνη κορυφαία επιτυχία της.
Όπως και το «Κάτσε στον καναπέ μου», του Βασιλειάδη, σε μουσική του Στέλιου Χρυσίνη.

@ Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε αλλά κι επέβαλλε τον Στέλιο Καζαντζίδη.
Τον είχε ακούσει να τραγουδά σ’ ένα ταβερνάκι, τον πήρε από το χέρι και τον πήγε στον Στέλιο Χρυσίνη. Που εκτός από εξαιρετικός συνθέτης, αν και τυφλός ήταν στα μέσω και στα έξω των δισκογραφικών εταιρειών.
Κι όλα πήραν τον δρόμο τους.

@ Ο Βασιλειάδης, ανακάλυψε και την Γιώτα Λύδια.
Εκείνη ήταν δεν ήταν 16 ετών, μόλις είχε παντρευτεί.
Ένα πρωί που περνούσε έξω από το σπίτι της, άπλωνε ρούχα στην αυλή και τραγουδούσε.
Αυτό ήταν. Την πήρε από το χέρι και την πήγε στην Columbia, όπου υπέγραψε αμέσως συμβόλαιο.
Μέσα σε δέκα χρόνια είπε περισσότερα από χίλια τραγούδια κι έγινε η αγαπημένη μούσα όλων των μεγάλων συνθετών.

@ Εκείνος, ανακάλυψε και τη Ρία Κούρτη.
Που την πήγε στον Πάνο Γαβαλά και μαζί έκαναν ένα αξεπέραστο δίδυμο.
Όπως και τη Μαριάννα Χατζοπούλου, που χαρακτηρίστηκε «τυφλό αηδόνι» στα τέλη της δεκαετίας του πενήντα.
@ Η πένα του στον στενό κύκλο των μουσικών και των τραγουδιστών είχε ήδη αρχίσει να ξεχωρίζει. Πολύ περισσότερο μετά το «Η άμαξα μεσ’ τη βροχή» του Απόστολου Χατζηχρήστου, ή το «Γλάροι» του Μεϊμάρη που είπε ο Γαβαλάς.  Ή και το «Σιγανοψιχάλισμα», που στέριωσε και καθιέρωσε τον Πάνο Γαβαλά. Ή και το «Φυσάει ο μπάτης», σε μουσική Τσιτσάνη που είπαν η Ιωάννα Γεωργακοπούλου με τον Στελάκη Περπινιάδη.
@ Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη συνεργασία του με τον Τσιτσάνη προέκυψε «Το πικραμένο αγόρι», που τραγούδησε ο Πρόδρομος Τσαουσάκης.
Τραγούδι που λάτρεψε ο Μάνος Χατζηδάκις και όταν κυκλοφόρησε τα «Πέριξ», το συμπεριέλαβε εκεί με τη φωνή της Βούλας Σαββίδη.

@ Εκεί, που γράφηκε μουσική ιστορία, ήταν όταν ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Γιάννη Παπαϊωάννου.
Θυμίζω:
«Πριν το χάραμα μονάχος», «Απ’ της Ζέας το λιμάνι», «Σβήσε το φως να κοιμηθούμε», «Άνοιξε γιατί δεν αντέχω» και πολλά άλλα.

@ Όμως, η εκτόξευση της πορείας του «Τσάντα», είχε την υπογραφή του Γιώργου Ζαμπέτα.
Ειδικά στην περίοδο από τα τέλη της δεκαετίας του ΄50 μέχρι και το 1970, που ο Βασιλειάδης έφυγε από τη ζωή.
Θυμίζω:
«Βραζιλιάνα μου γλυκιά», «Μεξικάνα», «Ο αράπης», «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου», «Κυρ Αλέκο», «Ο πιο καλός ο μαθητής», «Πάει –πάει», «Τα δειλινά», «Αγωνία», «Πατέρα κάτσε φρόνιμα», «Άκου τα’ αηδόνια», «Γιαννάκη ομορφόπαιδο», «Ο Αγαθοκλής», «Πού ‘σαι Θανάση» κλπ.

@ Μάλιστα, ο Ζαμπέτας στην αυτοβιογραφία του αναφέρει:
«Αυτός που ήτανε τρέλα, ήτανε ο γέρος. Αυτός ήτανε μπαξές!
Ερχότανε ο Μπάμπης στο σπίτι και καθόμαστε ώρες ατέλειωτες.
Γράψε-σβήσε συνέχεια. Του έλεγα τη βλέψη μου για κάθε τραγούδι κι αμέσως τό ‘γραφε, μεγάλη ευχέρεια στο γράψιμο...
Ήτανε αδελφός της πρώτης γυναίκας του Παπαδόπουλου, του δικτάτορα, μ’ αυτήν που είχε τα δυο παιδιά. Ο Παπαδόπουλος την είχε χωρίσει την αδελφή του Τσάντα, την είχε όμως σ’ ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη με φρουρά και την προστάτευε γιατί είχε τα παιδιά του.
Ο Τσάντας είχε και γραφείο κοντά στο γραφείο του Παπαδόπουλου, αλλά πολύ σπάνια καθότανε εκεί. Έμενε σε μιαν οκέλα, ένα προσφυγικό χαμόσπιτο στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Εκεί πήγαινα εγώ και γράφαμε τραγούδια, γράφαμε στίχους σβήναμε.
Ήτανε πολύ δυνατός, του έλεγες τι θέλεις περίπου, πέντε λέξεις κι αμέσως, τάκα-τάκα το έφτιαχνε. Ήτανε παντρεμένος με την κυρία Άννα... Μου λέει η κυρία Άννα ότι την ώρα που πέθανε άνοιξε την τσάντα του και έδωσε ένα τραγούδι για μένα. Το «Πού ‘σαι Θανάση». Σημαδιακό τραγούδι. Με έλεγε γιο του ο Τσάντας. Δεν είχε παιδιά, άκληρος ήταν.
Αφού τα ποσοστά του απ’ τα τραγούδια που κάναμε ήτανε κανονικά το 50% κι ο γέρος ήθελε το 1/3. Έλεγε πως τα άλλα ανήκουνε στα εγγόνια του, τα δικά μου παιδιά δηλαδή. Χρυσός άνθρωπος, μας αγαπούσε πάρα πολύ.
Μεγάλος θησαυρός για το ελληνικό τραγούδι, απ’ τους μεγαλύτερους!».

@ Ο Ζαμπέτας λέει κι άλλα:
«Ο Τσάντας με την τσάντα του όλη μέρα γύρναγε κι έδινε στίχους και μοίραζε και στίχους, και τού ‘κλεβαν και στίχους. Του τα παίρνανε για ένα πακέτο τσιγάρα. Έχει γράψει παρα-πάρα πολλά τραγούδια, αλλά τα μισά μόνο έχουνε το όνομά του. Τον κλέβανε πολλοί διάφοροι επιτήδειοι, δεν του γράφανε το όνομα κι αυτός δεν έκανε και τίποτα, δεν τους κυνήγαγε».

@ Ο Γιάννης Παπαϊωάννου, στη δική του αυτοβιογραφία αναφέρει:
«Πολύ καλός στιχουργός, είπαμε, αλλά τα τραγούδια του τα πούλαγε 5 δεκάρες ή τα χάριζε, όπως η Παπαγιαννοπούλου. Ξέρω πολλά τραγούδια που έδωσαν αυτοί κι έγιναν μεγάλες επιτυχίες χωρίς να παίρνουνε δεκάρα. Ναι, τσάμπα!».

@ Ο Τσάντας είχε ένα απίστευτο προσόν που με τον καιρό έγινε χαρακτηριστικό του γνώρισμα.
Με τους στίχους του «οδηγούσε» τη μελωδία.
Ήταν αδύνατο ένας συνθέτης να γράψει κάτι διαφορετικό από αυτό που τελικά έβγαινε ως τελικό άκουσμα.
Κι είναι λυπηρό ότι καμιά δισκογραφική εταιρεία δεν έχει κυκλοφορήσει έστω κι ένα δίσκο «ανθολόγιο» των μεγάλων του επιτυχιών.


@ Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης, που έζησε μια λιτή κι απέριττη ζωή στα προσφυγικά της Νέας Φιλαδέλφειας άφησε πίσω του αιώνια τραγούδια.
Η ιδιοσυγκρασία του, ο πυρήνας της σκέψης του για την καθημερινότητα και τη ζωή κι δημιουργικότητά του, είναι βέβαιο ότι «πυρπόλησαν» το ελληνικό λαϊκό τραγούδι και δημιούργησαν σχολή.
Μαζί με την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τον Χρήστο Κολοκοτρώνη και τον Κώστα Βίρβο.
Πριν ακόμη εμφανιστούν οι Λευτέρης Παπαδόπουλος,  Άκης Πάνου,  Πυθαγόρας κι αργότερα ο Μανόλης Ρασούλης, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Άλκης Αλκαίος κι ο Κώστας Τριπολίτης.

@ Κι ο στίχος του Μάνου Ελευθερίου στην αναφορά του για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, άκρως χαρακτηριστικός:
Στα περιβόλια τώρα μες τον Άδη
 
θά 'χεις συντροφιές και συντροφιές
 
και του Τσάντα του Βασιλειάδη
 
θα του λες πως κλείνονται οι δουλειές.


@ Άναψε το τσιγάρο
Μουσική: Γεράσιμος Κλουβάτος
1η εκτέλεση: Σπύρος Ζαγοραίος

@ Απ’ της Ζέας το λιμάνι
Μουσική – 1η ερμηνεία: Γιάννης Παπαϊωάννου
https://www.youtube.com/watch?v=q6NQ9VqxzcU (Μπάμπης Τσέρτος)

@ Ένας μάγκας στον Βοτανικό
Μουσική :Σπύρος Περιστέρης
1η εκτέλεση: Στράτος Παγιουμτζής
https://www.youtube.com/watch?v=6a4vP9J-6ng (Σπύρος Ζαγοραίος)

@ Μ’ έκανε η αγάπη σου ξενύχτι
Μουσική: Αντώνης Κατινάρης
1η ερμηνεία: Πάνος Γαβαλάς

@ Οι γλάροι
Μουσική: Νίκος Μεϊμάρης
1η ερμηνεία: Πάνος Γαβαλάς

@ Βρε μάγκα το παράκανες
Μουσική: Μανόλης Χιώτης
1η ερμηνεία: Τάκης Μπίνης – Στέλλα Χασκίλ

@ Πριν το χάραμα
Μουσική: Γιάννης Παπαϊωάννου
1η ερμηνεία: Οδυσσέας Μοσχονάς

@ Σβήσε το φως να κοιμηθούμε
Μουσική: Γιάννης Παπαϊωάννου
1η ερμηνεία: Σωτηρία Μπέλου – Στελάκης Περπινιάδης

@ Σιγανοψιχάλισμα
Μουσική: Πάνος Γαβαλάς
1η ερμηνεία: Πάνος Γαβαλάς

@ Τα δειλινά
Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας
1η ερμηνεία: Βίκυ Μοσχολιού

@ Μου λένε να μη κλαίω
Μουσική: Στράτος Καμενίδης – Γιάννης Σαριδάκης
1η ερμηνεία: Μιμίκα Καζαντζή
https://www.youtube.com/watch?v=AwNvsS665Hw (Τα παιδιά από την Πάτρα»

@ Πάει –πάει
Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας
1η ερμηνεία: Βίκυ Μοσχολιού

@ Αγαπούλα μου οκ
Μουσική: Μανόλης Χιώτης
1η ερμηνεία: Μανόλης Χιώτης – Ελένη Λαμπίρη

@ Σκαλί καλέ μου σκαλί
Μουσική – 1η ερμηνεία: Νίκος Γούναρης

5η ενότητα
Αθλητικό Καλντερίμι

@ Θα ξεκινήσουμε σήμερα με μια πληροφορία από το μπάσκετ του Παναθηναϊκού.
Που λέει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να φορά τα «πράσινα» ο Νίκ Καλάθης.
Με συμβόλαιο ηγεμονικό που θα έχει παράθυρο για το ΝΒΑ.

@ Ξεκινούν οι τελικοί του πρωταθλήματος μπάσκετ σήμερα.
Με φαβορί, στα χαρτιά, τον Παναθηναϊκό.
Λόγω έδρας και κατάστασης.
 Όμως, έχουμε δει πάμπολλες φορές αυτά ν’ ανατρέπονται.

@ Εκείνο που είναι απορίας άξιο είναι για ποιον λόγο οι αδελφοί Αγγελόπουλοι χειρίστηκαν με τον τρόπο που χειρίστηκαν το ζήτημα των διαιτητών που δεν ορίζονται από την ΕΟΚ σε παιγνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος, επειδή παίζουν στην Ευρωλίγκα.
Ουσιαστικά, τους «έδωσε» βορά στο αδηφάγο κοινό.
Δεν έχει συμβεί ποτέ στην παγκόσμια ιστορία μια ομάδα να κατονομάζει διαιτητές που επιθυμεί να παίζουν τα παιγνίδια της.

@ Πώς μπορεί να σφυρίξει πια ο Γκόντας παιγνίδι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού;
Όταν οι Αγγελόπουλοι τον «έκαψαν»;
Κι όταν λειτούργησαν ως δημόσιοι συνήγοροί του στη διένεξή του με την ΕΟΚ και την επιτροπή διαιτησίας που δεν τον βάζει να παίζει επειδή έχει πάει στην Ευρωλίγκα;

@ Ειλικρινά δεν κατανοώ για ποιον λόγο οι Αγγελόπουλοι έριξαν λάδι και τορπίλισαν τους τελικούς του πρωταθλήματος μπάσκετ.
Πολλά λέγονται, περισσότερα ακούγονται.
Κάποιοι το συνδέουν και με την υπόθεση της απόσυρσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εξ αιτίας της διένεξης με τον πατέρα τους.
Και την προετοιμασία, λένε, εξόδου τους…

@ Δεν μπορώ, επίσης, να καταλάβω για ποιον λόγο ενέπλεξαν νυν διαιτητή (του οποίου ο πατέρας είναι στην ΚΕΔ) επειδή διαθέτει κατάστημα franchise μεγάλης αλυσίδας καφέ που είναι ιδιοκτησίας του προέδρου του Προμηθέα.
Και τον κατηγορούν ότι ορίστηκε κι έπαιξε σε παιγνίδια της ομάδας της Πάτρας.
Με τη λογική αυτή, δεν θα έπρεπε κι ο Ολυμπιακός να βάλει να παίξει στα παιγνίδια με τον Προμηθέα δικό του παίκτη που διαθέτει αντίστοιχο franchise της ίδιας εταιρείας στην οδό Χαμοστέρνας…

@ Επιπλέον, δεν μπορώ να κατανοήσω τι δουλειά έχει ο Τσίπρας στον ορισμό διαιτητών στα παιγνίδια του μπάσκετ, αφού σε εκείνον έστειλαν επιστολή… ζητώντας να παίξουν ξένοι διαιτητές στους τελικούς!!!
Προφανώς για να παίξει ο πάντα αγαπητός στον Πειραιά Λαμόνικα…

@ Από την άλλη πλευρά όλες οι μέχρι τώρα δικαστικές αποφάσεις δείχνουν ότι η ΕΟΚ δεν λειτουργεί σωστά.
Οι εμμονές του Βασιλακόπουλου έχουν πια κόστος για το ελληνικό μπάσκετ.
Κι έχω την αίσθηση ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου.
Όχι με αφορμή τη διαιτησία αλλά με πολλά πολλά άλλα.

@ Για να ξέρετε:
Αν αληθεύει η πληροφορία ότι αποσύρεται από την χορηγία της Φενέρ η Dogus, αλλάζει σοβαρά το σκηνικό του μπάσκετ στην Τουρκία και στην Euroleague.
Μιλάμε, ότι θα λείπει από τους Τούρκους ποσό που ξεπερνά τα 20 εκ. ευρώ.
Το οποίο είναι άγνωστο πώς θα καλυφθεί.

@ Και κάτι τελευταίο από το ποδόσφαιρο.
Ερώτηση:
Λέτε να προχωρήσει ο ΠΑΟΚ στην απόκτηση του Αραούχο;

@ Για να ξέρετε:
Το ψάχνουν όσο τίποτα άλλο…

@ Για να ξέρετε:
Μπορεί να λύθηκε το συμβόλαιο του Λουτσιάνο με τον Παναθηναϊκό, αλλά αν δεν βρει ομάδα στην Αραβική χερσόνησο, ουδόλως απίθανο να μείνει στην Ελλάδα.
Τον εκτιμούν πολύ, άλλωστε,  Ουζουνίδης και Λυμπερόπουλος.

-----------------------------------------------------------------------

@ Φτάσαμε και σήμερα στην τελευταία σελίδα.

@ Δεν ξέρω αν συμβαίνει κι αλλού, αλλά στο σχολείο της κόρης μου και στην εξεταζόμενη ύλη της ιστορίας στην Α’ Γυμνασίου, δεν έβαλαν την… μάχη του Μαραθώνα και τη… μάχη των Θερμοπυλών.
Αλλά, έβαλαν τη… θέση της γυναίκας στη νομοθεσία του Χαμουραμπί.
Έβαλαν και τα… καμαραϊκά αγγεία!

@ Πάλι ιστορία θα διδάσκω όλο το καλοκαίρι…

@ Η γυμναστριούλα διάβασε είκοσι σελίδες μιας νουβέλας κι άδειασε το βάζο μιας Νουτέλας…

@ Θα πάρω τα βουνά, λέει και ξαναλέει.
Κι όταν της είπα να φέρει ρίγανη, μούτρωσε…

@ Ερώτηση:
Ποιο είναι το αγαπημένο συγκρότημα του Ιούδα;

@ Απάντηση:
Οι Kiss!

@ Οι φολιφολίδες από την Ψαρού πάνε σούμπιτοι ψειρού…

@ Ανέκδοτο:
-          Έστειλα τον άντρα μου να πάρει κατσικάκι και βρέθηκε στο νοσοκομείο…
-          Πώ πώ τι έπαθες; Και τι θα κάνεις τώρα;
-          Έχω μοσχάρι στην κατάψυξη…

@ Αυτά και σήμερα.
Ευχαριστούμε για την παρεούλα.
Την άλλη Κυριακή το πρωί, νέο Καλντερίμι.

@ Να προσέχετε όσους αγαπάτε και μη ξεχνάτε ότι οι μεθυσμένοι, τα παιδιά και τα κολάν, λένε πάντα την αλήθεια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου