Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Ο όχλος του Τραμπ(ούκου) κι εμείς…


 Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

 Ο Τραμπ(ούκος), δεν μπορεί παρά να καταγραφεί ο χειρότερος πρόεδρος στη μακρόχρονη δημοκρατική παράδοση των ΗΠΑ. Εμετικός τόσο ως πρόεδρος όσο κι ως άνθρωπος. Άνθρωπος επειδή δεν δίστασε με χυδαίο τρόπο να διακωμωδήσει  τη φυσική αδυναμία της ανθυποψηφίας του Χίλαρυ Κλίντον, το διάστημα της σοβαρής ασθένειάς της, αλλά και για πολλά άλλα. Κι ως πρόεδρος επειδή κυβέρνησε αλήτικα κάνοντας μπίζνες μέσα από το αξίωμά του, εκμισθώνοντας στο αμερικανικό κράτος κτίριο ιδιοκτησίας του στη ΝΥ, ως κατάλυμα για την προσωπική φρουρά του, οσάκις πήγαινε στη μεγαλούπολη! Και πολλά άλλα.

Ο «εμετικός» αυτός άνθρωπος, χωρίς

ηθικές αναστολές, δεν δίστασε να δημιουργήσει καθεστωτικά χαρακτηριστικά στον Λευκό Οίκο, κάτι ως τον παλιό μας γείτονα Τσαουσέσκου! Που τρομοκρατούσε φίλους για να μη διαφωνούν μαζί του. Όπως έγινε προχθές με τον έντιμο αντιπρόεδρό του.

Όσα είδαμε προχθές να συμβαίνουν στην καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας, μας θυμίζουν πολλά. Σ’ εμάς τους Έλληνες παραμένουν αξέχαστες οι κραυγές μερικών δήθεν αντισυστημικών (που μια χαρά αργότερα κατέλαβαν και καρπώθηκαν την εξουσία) που κραύγαζαν αλλάζοντες «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή»! Παραμένουν αξέχαστες κι οι κραυγές από προεκλογικά μπαλκόνια, του τύπου «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»! Παραμένουν αξέχαστοι οι ανά τους αιώνες διχασμοί κι οι συνέπειές τους, με πρόσφατο τον εμφύλιο που ξέσπασε όταν οι κομμουνιστές επιχείρησαν να καταλάβουν τον τόπο και την εξουσία του. Είμαστε η κοιτίδα της δημοκρατίας, με την Ακρόπολη και την Πνύκα δίπλα μας και κάποιοι συνεχώς τρέφονται σκορπώντας το μίσος, τον διχασμό, τη βία.

Τα σκεφτόμουν αυτά βλέποντας με δέος όσα γίνονταν από τον μεγαλύτερο τραμπούκο πρόεδρο που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ. Που δεν δίστασε να καταστήσει την ισχυρότερη δημοκρατία του πλανήτη μια τριτοκοσμική χώρα. Η θέα των… αγελαδάρηδων με τις προβιές και τα κατσικοτόμαρα να βανδαλίζουν το Καπιτώλιο …βγάζοντας σέλφι με την αστυνομία, αποτελεί τη μεγαλύτερη ήττα των ΗΠΑ στην ιστορία τους και μάλιστα μέσα στην καρδιά της δημοκρατίας τους. Ο όχλος του Τραμπ(ούκου) κατέλυσε για τρεις ώρες τη δημοκρατία! Ο τοξικός λόγος του Τραμπ(ούκου) εξέθρεψε κάθε καρυδιάς καρύδι και γέμισε δηλητήριο την αμερικανική κοινωνία. Σας θυμίζει κάτι αυτό;

Τα περάσαμε. Ο λαϊκισμός είναι παντού ο ίδιος. Οι ακόλουθοί του, λίγο πολύ είναι ίδιοι. Θυμόσαστε;  Θυμόσαστε που κάποιοι περιέφεραν τις κρεμάλες στα σπίτια πολιτικών κατόπιν ηθικής αυτουργία των… μπαλκονάτων; Θυμόσαστε τα γιαουρτώματα και τις αιματοβαμμένα πρόσωπα πολιτικών;

Ε, αυτά έγιναν και στο Καπιτώλιο. Ο Τραμπ(ούκος) Τζούνιορ, ο υιός, κραύγαζε κι απειλούσε βουλευτές πριν ο όχλος διαλύσει το Καπιτώλιο. Ο Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης «σκορπούσε» φραστικά τοξικά απόβλητα μπροστά στο Καπιτώλιο κι ο Τραμπ(ούκος) με την κόρη του ενθάρρυναν τους αφιονισμένους οπαδούς  αποκαλώντας τους ακόμη και… πατριώτες! Οι δε τραμπούκοι ενθαρρυμένοι από την ύποπτη στάση κι ανοχή της αστυνομίας (κάτι μας θυμίζει αυτό από το 2008) αφού έσπασαν και λεηλάτησαν, ποζάριζαν περήφανοι στο γραφείο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και σε άλλα γραφεία γερουσιαστών! Μια σύγχρονη, φιλελεύθερη δημοκρατία έφτασε στο χείλος της καταστροφής, στάθηκε στην άκρη του πολιτικού γκρεμού και αντίκρισε στιγμιαία την άβυσσο, μόνο και μόνο επειδή ένας νάρκισσος Τραμπ(ούκος) πριόνισε την δημοκρατία και τη λογική όλα τα χρόνια που κυβέρνησε. Υπέσκαψε θεσμούς, αποδόμησε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας με την προπαγάνδα των fake news και των θεωριών συνωμοσίας αλλά και τη ρητορική μίσους. Τα είδαμε κι εδώ! Θυμόσαστε;

Ξέρετε κάτι; Αν βάλουμε στη σειρά όλες τις αρετές του δημοκρατικού πολιτεύματος δεν μπορούμε να το καταστήσαμε αλώβητο κι άτρωτο. Πάντα οι εχθροί της δημοκρατίας, πρωτίστως με τον λαϊκισμό και τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα θα ΜΠΟΡΟΥΝ να την πυροβολούν. Ενίοτε να τη σκοτώνουν κιόλας ή να τη βάζουν σε κρεμάλες! Γι αυτό οι κοινωνίες πρέπει να είναι σε συνεχή επιφυλακή.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η πρώτη άμυνα της δημοκρατίας και η ζωή της είναι η Παιδεία. Κι από την άλλη πλευρά, όσοι την πυροβολούν το κάνουν ξεκινώντας από την κάλπη.

Τι ψηφίζεις; Αυτό θα σου προκύψει. Ψηφίζεις ηθοποιό; Θα σου προκύψει θίασος! Τα ξεχάσατε; Ψηφίζεις κλόουν; Θα σου προκύψει τσίρκο! Πάντως, δημοκρατία με αυτόματο πιλότο δεν «τρέχει».

Α, μη ξεχάσουμε κι αυτό: «Μπορεί ο τρόπος που παρεμβαίνει ο Πρόεδρος Τραμπ να φαίνεται διαβολικός, όμως γίνεται πάντα για το καλό»! Αλέξης Τσίπρας, 17 Οκτωβρίου 2017.

Κάτι τελευταίο: Τα 74 εκ. άνθρωποι που ψήφισαν τον Τραμπ(ούκο) είναι συγκλονιστικός αριθμός… Όμως,  θεσμικά, νοητικά και κοινωνικά η

πολιτισμένη Αμερική, κατίσχυσε της πρωτόγονης!  Έστω κι οριακά…

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου