Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ο Ρουπακιώτης, οι «ναι», οι «όχι» και πως προκύπτουν οι 154

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για την ψηφοφορία των μέτρων τη Τετάρτη στη Βουλή, βρίσκονται στην κορύφωσή τους.
Μετά την υπογραφή που έβαλε στα μέτρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, αποφεύχθηκε ο ανασχηματισμός που θα ήταν αναπόφευκτος αν δεν στήριζε τα μέτρα.
Το παρασκήνιο ήταν έντονο και το ζήτημα λύθηκε με την παρέμβαση του
 Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έπεισε τον Αντώνη Ρουπακιώτη να υπογράψει.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει προταθεί από τη ΔΗΜΑΡ, είχε έντονο συνειδησιακό πρόβλημα, αφού εκτιμούσε ότι δεν μπορεί να υπογράψει σε κάτι τα οποία ενδεχομένως θα καταψήφιζε στη Βουλή το κόμμα που τον υπέδειξε.
Τελικά, μετά από τη συνάντησή του με τον Φώτη Κουβέλη, υπέγραψε τα μέτρα.
Κύκλοι προσκείμενοι στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ισχυρίζονται ότι δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί από τον ίδιο και το κόμμα του η εντύπωση ότι δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό, ούτε ότι τον οδηγεί σε κρίση ή διάλυση.

Σε ότι αφορά τη στάση της ΔΗΜΑΡ, παρά τις συνεχείς αναφορές ότι δεν θα ψηφιστούν τα μέτρα με αφορμή τα εργασιακά, υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής πλεύσης.
Αυτή έγκειται στην σοβαρή πιθανότητα να επιλεγεί ως στάση στη ψηφοφορία της Τετάρτης, αυτή της ψήφου κατά συνείδηση.
Αν επιλεγεί αυτή η στάση, θα δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να πουν «ναι» στα μέτρα και να υπάρξουν λιγότεροι εσωκομματικοί τριγμοί..
Ακούγεται μετ’ επιτάσεως, ότι αν επιλεγεί η ψήφος κατά συνείδηση, τρεις –τουλάχιστον – βουλευτές βρίσκονται κοντά στο «ναι».
Ακούγονται και ονόματα:  Μαρία Ρεπούση, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός.

Χωρίς τη ΔΗΜΑΡ, οι άλλοι δυο κυβερνητικοί εταίροι αθροίζουν  158 βουλευτές.
Δηλαδή, 127 η Νέα Δημοκρατία και 31 το ΠαΣοΚ.
Είναι, όμως, βέβαιο ότι δεν θα πρέπει να υπολογίζονται όλοι.
Από τη Νέα Δημοκρατία ισχυρίζονται ότι το κόμμα τους θα εμφανιστεί στη βουλή «μπετόν αρμέ», χωρίς διαρροές και εσωστρέφεια.
Δεν είναι, όμως, λίγοι εκείνοι που φοβούνται φαινόμενα «Σακοράφα».
Δηλαδή, «σιγανά ποταμάκια» που δεν εξέφρασαν ποτέ και πουθενά διαφωνίες, αλλά τη κρίσιμη στιγμή θα επιχειρήσουν να «ηρωοποιηθούν» στους ψηφοφόρους τους.

Στο ΠαΣοΚ, το πιο μεγάλο ερωτηματικό ακούει στο όνομα «Κώστας Σκανδαλίδης».
Ακούγεται ότι με το μυαλό του στην επόμενη ημέρα του ΠαΣοΚ, όπου θα θελήσει να διεκδικήσει την ηγεσία, προσανατολίζεται μεταξύ της αποχής από τη ψηφοφορία και του «όχι».
Πλέον αυτού, άλλοι τρεις βουλευτές προσανατολίζονται ή έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν «όχι».
Είναι οι Βασίλης Κεγκέρογλου βουλευτής Ηρακλείου, Μάρκος Μπόλαρης βουλευτής Σερρών και Θεοδώρα Τζάκρη βουλευτής Πέλλας.
Από την άλλη πλευρά, δύσκολα δεν θα ψηφίσουν «ναι» οι Μίμης Ανδρουλάκης, Θάνος Μωραΐτης και Γιάννης Δριβελέγκας, ενώ ακόμη και τώρα υπάρχει απόλυτο σκοτάδι αναφορικά με τις προθέσεις του βουλευτή Γιάννη Κουτσούκου.

Κάπως έτσι προκύπτει ο αριθμός 154 που διαρρέεται ή γράφεται στα ΜΜΕ ότι θα είναι ο ελάχιστος των βουλευτών που θα ψηφίσουν «ναι» στο πολυνομοσχέδιο της Μεγάλης Τετάρτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου