Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Η νίκη της μετριοπάθειας στις ΗΠΑ

Με δεδομένο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξελιχθεί η μάχη για τη κρίση χρέους της Ευρώπης, η επανεκλογή Ομπάμα δημιουργεί αισθήματα ανακούφισης.
Οι ακραίες θέσεις του αντιπάλου του σε ζητήματα οικονομίας και το πιθανότατο πισωγύρισμα σε έκρυθμες ή πολεμικές καταστάσεις ανά τη υφήλιο σε περίπτωση εκλογής του, θα δημιουργούσαν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στο πολιτικό σκηνικό.
Οι Αμερικανοί ψήφισαν με
 κριτήριο τη λογική και τη μετριοπάθεια, αφού είδαν κι έπαθαν από την καταστροφική θητεία του νεότερου Μπους.

Ο Ομπάμα, θα συνεχίσει ως ένοικος του Λευκού Οίκου να υπερασπίζεται τη θέση του ότι αποτελεί τεράστιο ρίσκο με αμφίβολα αποτελέσματα η περιοριστική και μόνο δημοσιονομική πολιτική.
Ασφαλώς, θα συνεχίζει να πιέζει το Βερολίνο για περισσότερη «στοργή και προδέρμ» στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, άρα και την Ελλάδα, όπως έκανε και τον περασμένο Αύγουστο, την περίοδο που ο Σόιμπλε και πολλοί άλλοι είχαν εγείρει ζήτημα εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

Για την Ευρώπη, η επανεκλογή ενός "ηρεμου αντιπάλου", αποτελεί εχέγγυο για την αποφυγή μεγάλων ρίξεων που θα συνεπάγονταν κρίσεις και αστάθεια.
Κάτι που θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι δεν θ’ αργήσει η κρίση χρέους να κτυπήσει τόσο τις ίδιες τις ΗΠΑ, όσο και τη Γαλλία, τη στιγμή που η Γερμανία θα αντιμετωπίζει χρονιά εκλογών.

Για την Ελλάδα, ακόμη και τίποτα να μη συμβεί από πλευράς Ομπάμα, είναι θετικό ότι δεν θα βρίσκεται στο τιμόνι των ΗΠΑ ο σκληρός και ακραίος Ρόμνεϊ, ο οποίος όπου στεκόταν και όπου βρισκόταν μας καθύβριζε σκαιότατα, ενώ είναι δεδομένο ότι θα πίεζε το ΔΝΤ να καταστεί το σκληρό παγόβουνο που θα την βύθιζε.

Τέλος, κατά τα φαινόμενα, ο Ομπάμα θα συνεχίσει να κρατά γερά το χαλινάρι στο άκρως επιθετικό Ισραήλ, το οποίο ενδεχομένως να δημιουργούσε (αν εκλεγόταν ο Ρόμνεϊ, στενός φίλος του Νετανιάχου) σοβαρά γεωπολιτικά προβλήματα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου