Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Περί τοκογλυφίας

Οι δυο συνεταίροι του άκρατου λαϊκισμού, ο Αλέξης Τσίπρας κι ο Πάνος Καμμένος, είχαν στηρίξει μεγάλο μέρος της πολιτικής του ρητορείας στα …τοκογλυφικά επιτόκια των δανείων που λαμβάνει η χώρα μας από τους εταίρους της.
«Τοκογλύφους» τους ανέβαζαν, «τοκογλύφους» τους κατέβαζαν κι από κοντά το πόπολό τους αλαλάζων περί τούτου.
Φυσικά με τη συνδρομή των
 τηλεοπτικών δικτύων της μιζέριας και της στοχευμένης τηλεθέασης στην κυρά Κατίνα και τον κυρ Ευλάμπιο.
Κανένας δεν καθόταν να ακούσει το βασικότερο επιχείρημα που υπήρχε.
Δηλαδή, ότι δεν είναι τοκογλυφία όταν ένα κράτος κι οι πολίτες του δανείζονται με μεγαλύτερο επιτόκιο απ’ ότι σου δίνουν εσένα βοήθεια μέσω των δανείων που σου παρέχουν.
Αυτά όμως, είναι ψιλά γράμματα μπροστά στη στρατηγική της αντιμνημονιακής υστερίας των κοντόφθαλμων.
Οι αποφάσεις του τελευταίου συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ασφαλώς αποτελούν χαστούκι στην παρέα του εγχώριου λαϊκισμού.
Το επιτόκιο του EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) περικόπηκε κατά μία εκατοστιαία μονάδα και έγινε ίσο με το τρέχον επιτόκιο της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς, το γνωστό και ως Euribor.
Στη βάση αυτή, ο τόκος των νέων δανείων κινείται στο 0,70%, ποσοστό που κανέναν τρόπο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τοκογλυφικό.
Πολύ περισσότερο όταν με τις ίδιες αποφάσεις δίνεται στην Ελλάδα δεκαετής περίοδος χάριτος πριν ξεκινήσει η καταβολή των τόκων, δηλαδή η μεγαλύτερη χρονική περίοδος που έχει δοθεί ποτέ από δανειστή προς δανειζόμενο. Συνδυασμένη με τη νέα 15ετή παράταση αποπληρωμής των δανείων μας.
Είναι και κάτι ακόμη.
Η απόφαση για την επιστροφή στην Ελλάδα των κεφαλαιακών κερδών της ΕΚΤ.
Δηλαδή του ποσού που προκύπτει μεταξύ της τιμής κτήσης και αποπληρωμής των ομολόγων. Τοκογλυφικό κι αυτό;
Να δούμε τώρα, τι άλλο θα σκαρφιστούν για να συντηρούν την προπαγάνδα τους.
Αυτή την προπαγάνδα που είναι πρόθυμοι να στηρίξουν διάφοροι τηλεαστέρες και στοχεύει –το είπαμε- στην ψήφο του αδαούς πόπολου, της κυρά Κατίνας και του κυρ Ευλάμπιου….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου