Ή βαριά καταδίκη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, μπορεί να έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο ευρύ κοινό, αλλά δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους γνωρίζουν εκ των έσω τα της αυτοδιοίκησης.
Απλώς, φαίνεται ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου.
Ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, έχει τοποθετήσει τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στην κορυφή της κατάταξης των φορέων που «ανθεί» η διαφθορά.
Αυτή τη στιγμή, διερευνώνται
σημαντικές υποθέσεις δέκα –τουλάχιστον- αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για «κάποιες καταστάσεις ιδιαιτέρως δυσώδεις».
Παράνομες αναθέσεις δημοτικών έργων με τη μέθοδο της κατάτμησης (κατηγορείται για πολλές τέτοιες περιπτώσεις ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης), ούτως ώστε να μη γίνονται διαγωνισμοί, καταχρήσεις δημοσίου χρήματος, κακοδιαχείριση και πολλά άλλα ερευνώνται από την Δικαιοσύνη.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περιπτώσεις σαφέστατης φοροδιαφυγής αιρετών αρχόντων, σε συνδυασμό με αδικαιολόγητο πλουτισμό.
Η ετήσια έκθεση του Λέανδρου Ρακιντζή, του Ιουλίου 2012, αναφέρει περιπτώσεις έκδοσης εικονικών τιμολογίων, εικονικών βεβαιώσεων κλπ, ενώ ο ίδιος έχει ασκήσει προσφυγές κατά τελεσίδικων αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων (συγκροτημένα κατά κόρο συντεχνιακά), που ουσιαστικά «έριχναν στα μαλακά» ή αθώωναν κραυγαλέες περιπτώσεις.
Όπως είναι γνωστό, μια ιδιαιτέρως σκοτεινή υπόθεση αφορά την υπεξαίρεση χρημάτων που είχαν συγκεντρωθεί για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου στο Μακροχώρι, στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών στο δυστύχημα των Τεμπών.
Πριν από λίγες ημέρες, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, παραπέμπονται σε δίκη στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, ο πρώην δήμαρχος του δήμου Αποστόλου Παύλου Ημαθίας κι ένας ταμίας του δήμου.
Η κατηγορία αφορά την υπεξαίρεση 1,3 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου, την περίοδο 2003 -2006.
Σ’ αυτά τα χρήματα, περιλαμβάνεται και η επιχορήγηση του ΟΠΑΠ, για το αθλητικό κέντρο που δεν κατασκευάστηκε ποτέ!
Ο κατηγορούμενος δήμαρχος και ο ταμίας, ισχυρίζονται ότι έδωσαν τα χρήματα για έργα και μισθοδοσία.
Θα τα βρει το δικαστήριο.
Το δικαστήριο, όμως, βρήκε ένοχο και καταδίκασε ήδη τον τέως δήμαρχο Οιχαλίας (περιοχή Τρικάλων), επειδή έβγαζε αφειδώς ψευδείς βεβαιώσεις μεταδημοτεύσεων.
Ο δήμαρχος «έφαγε» 16 μήνες φυλακή κι έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ενώ οι πολίτες που πήραν τις βεβαιώσεις μεταδημότευσης και ψήφισαν, αθωώθηκαν.
Η ιστορία με τον πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, είναι λίγο πολύ γνωστή.
Την περίοδο της θητείας του ως νομάρχης, μείωσε πρόστιμο 89 χιλιάδων ευρώ, που είχε επιβληθεί σε πρατηριούχο για νόθευση καυσίμων, σε 5 χιλιάδες.
Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή και προσέφυγε στον Άρειο Πάγο. Εκεί η προσφυγή του απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα την έκπτωση από το αξίωμά του.
Εις βάρος του, συνεχίζεται ακόμη η δικαστική έρευνα που αφορά την κατάτμιση των έργων που προκήρυσσε η περιφέρεια, σε ποσά κάτω των 45 χιλιάδων ευρώ, ούτως ώστε να μην γίνονται διαγωνισμοί και να παραχωρούνται απ’ ευθείας.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο νυν δήμαρχος Γιάννης Κουράκης, καταδικάστηκε τον προηγούμενο μήνα σε φυλάκιση οκτώ μηνών με αναστολή, επειδή άλλαξε τη χρήση γης στην περιοχή Τάλως. Με την αλλαγή χρήσης γης, δόθηκαν άδειες λειτουργίας κινηματογράφων, αν και, η καταγγελία αναφέρει πως εκεί επιτρέπονται μόνο σπίτια ή παραδοσιακά εστιατόρια.
Ο Γιάννης Κουράκης, έχει κάνει έφεση εναντίον της πρωτόδικης απόφασης.
Στο Κιλκίς, ο Βαγγέλης Μπαλάσκας διετέλεσε νομάρχης, ενώ το 2010 εξελέγη δήμαρχος.
Όμως, υπήρχε δικαστική εκκρεμότητα που αφορούσε η χορήγηση χιλιάδων δελτίων αναπηρίας κατά την περίοδο που ήταν νομάρχης.
Η κατηγορία αφορούσε την έκδοση περισσότερων από 10 χιλιάδες δελτία αναπηρίας για ελεύθερη μετακίνηση μέσω των ΚΤΕΛ, τη στιγμή που ο αριθμός των αναπήρων της νομαρχία Κιλκίς, ήταν υποπενταπλάσιος!
Η ζημιά για το δημόσιο εκτιμάται ότι υπερέβη το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Ο ίδιος, δεν δέχθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε στο δικαστήριο ότι υπέγραφε τα στοιχεία που του έστελναν τα ΚΕΠ, προκειμένου να δοθεί χρηματοδότηση στα ΚΤΕΛ.
Πριν από ένα μήνα, το τριμελές εφετείο της Θεσσαλονίκης, τον καταδίκασε σε 5μηνη φυλάκιση με αναστολή.
Αυτομάτως τέθηκε σε αργία και περιμένει την αμετάκλητη απόφαση των ποινικών δικαστηρίων, ενώ προτάσσει δικαιολογώντας το καθημερινό του «παρών», το τεκμήριο της αθωότητας, ως την τελική απόφαση.
Πριν από λίγους μήνες, το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Χανίων, έκρινε ομοφώνως ενόχους τον τέως δήμαρχο Ρεθύμνου Δη. Αρχοντάκη και τον πρώην ταμία Ι. Γυπαράκη, για έλλειμμα στον δήμο, ύψους 960 χιλιάδων ευρώ, την περίοδο 2002 -2003.
Ο πρώην δήμαρχος «έφαγε» 13 χρόνια φυλακή για απιστία εις βάρος ΟΤΑ κι ο πρώην ταμίας 19 χρόνια για απιστία εις βάρος ΟΤΑ, υπεξαίρεση και πλαστογραφία.
Ωστόσο, η απόφαση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα, αφού τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.
Πάντως, αυτή τη στιγμή επίκειται η έναρξη διαχειριστικού ελέγχου στην πρώην τοπική ένωση δήμων και κοινοτήτων της Δωδεκαννήσου, για την οποία υπάρχουν καταγγελίες κακοδιαχείρισης.
Επιπλέον, έχει ξεκινήσει μεγάλη δικαστική έρευνα στον δήμο Καρύστου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη –όπως έχει τονίσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαρ. Αθανασίου – για τους δήμους Στυρέων και Μαρμαρίου.
Πριν από λίγες ημέρες, το δημοτικό συμβούλιο Αγράφων, έλαβε απόφαση να ζητήσει τη διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου από το 1999, για τους πέντε δήμους που συνενώθηκαν με τον «Καλλικράτη». Δηλαδή, τους πρώην δήμους Φραγκίστας, Βίνιανης, Αγράφων, Απεραντίων και Ασπροποτάμου.
Παρόμοια απόφαση έλαβε κι ο δήμος Μεγαρέων, για τη διενέργεια ελέγχου στο διάστημα της προηγούμενης τετραετίας.
Επίσης, ερευνώνται και έργα που κατ’ εκτίμηση δεν χρειάζονταν να γίνουν και για τα οποία σπαταλήθηκαν εκατομμύρια ευρώ.
Μια τέτοια περίπτωση αφορά την δημιουργία παρκινγκ τριών επιπέδων (!!!) σε δήμο της Μαγνησίας (κόστος 420 χιλιάδες ευρώ), όπου πέραν δέκα καλοκαιρινών ημερών, είναι αχρείαστο.
Μια άλλη περίπτωση, αφορά μικρό δήμο των Κυκλάδων (μόλις 75 τ.χλμ), για τον οποίο ερευνάται πως είναι δυνατό να έχει χρέη που υπερβαίνουν τα 1,5 εκ. ευρώ.
Τέλος, ερευνώνται εκατοντάδες υποθέσεις, σε διάφορους δήμους, παράνομων προσλήψεων…
Και διαφόρων επιδομάτων…
Κάθε είδους!
Έρευνες, έρευνες, έρευνες παντού.
Τίτλοι εφημερίδων, σχόλια σε ΜΜΕ, χαρακτηρισμοί.
Και χαμένα λεφτά.
Παντού!
Σπατάλες, κακοδιαχείριση, διαφθορά.
«Η μαφία των δημάρχων»…. αναφέρει σήμερα το Βήμα.
Παντού, ξαναλέμε.
«Η μαφία των δημοσίων υπαλλήλων»….
«Η μαφία των πολιτικών»….
«Η μαφία των πειραγμένων ρολογιών της ΔΕΗ»….
«Η μαφία των πολεοδομιών»…
«Η μαφία των καθηγητών»….
«Η μαφία των δημοσιογράφων»….
«Η μαφία των εκδοτών»…
«Η μαφία των εκδοτών»…
«Η μαφία των εφοριακών»…
«Η μαφία των δικηγόρων»….
«Η μαφία των λαθρεμπόρων πετρελαίου»…
«Η μαφία των λαθρεμπόρων πετρελαίου»…
«Η μαφία των λαθρεμπόρων γενικώς»…
«Η μαφία των υπερτιμολογήσεων»….
«Η μαφία των φυλακών»….
«Η μαφία των φαρμάκων»….
«Η μαφία των γιατρών»…
«Η μαφία των συνδικαλιστών»…
Τελικά, μήπως δεν φταίει η τρόικα;
Μήπως δεν φταίει η Μέρκελ;
Μήπως ….τελικά τα….φάγαμε μαζί;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου