Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Να με συγχωράει το …περί δικαίου αίσθημα κι ο λαϊκισμός, αλλά στο κομμάτι των πόθεν έσχες θα πάρω τα κομμάτια των βουλευτών.
Την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκαν τα πόθεν έσχες των βουλευτών για το 2011, ο Γιάννος Παπαντωνίου περνούσε την πόρτα των ανακριτικών αρχών για ν’ απολογηθεί για ψευδή δήλωση, κατηγορούμενος για
κακούργημα.
κακούργημα.
Επιπλέον, επειδή η μνήμη πολλών είναι κοντή, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός, ότι πριν την καταδίκη του Τσοχατζόπουλου για τις μίζες, είχε καταδικαστεί ήδη σε οκτώ χρόνια φυλάκισης, επειδή είχε αποκρύψει από το πόθεν έσχες του το σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Μέσα στο 2012 γίναμε μάρτυρες κι αναγνώστες πολλών δημοσιευμάτων που ανέφεραν για παραλείψεις στο πόθεν έσχες βουλευτών. Γίναμε μάρτυρες κι αναγνώστες αιτημάτων του λαϊκισμού για έλεγχο ή παραλείψεις πολλών βουλευτών.
Ό έλεγχος της Δικαιοσύνης τους κάλεσε. Όσοι γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι τους «ξετίναξε». Κι όλοι, μα όλοι όσοι εκλήθησαν (εκτός κάποιου που ακόμη ελέγχεται από το ΣΔΟΕ για κάποια αδήλωτα σκάφη)απαλλάχτηκαν.
Χωρίς ουδείς να ζητήσει συγγνώμη για τη διαπόμπευσή τους.
Κάτι ακόμη.
Βάσει αυτού του πόθεν έσχες, δεν έγιναν γνωστές οι τραγελαφικές δηλώσεις των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που άλλος είχε λάβει εφάπαξ ενός εκατομμυρίου ευρώ κι άλλοι έχουν επενδύσει στα περίφημα και….ληστρικά καπιταλιστικά funds, που κατά τα άλλα μέμφονται;
Τι θέλω να πω μ’ αυτά τα παραδείγματα;
Ότι το σύστημα, σε γενικές γραμμές δουλεύει.
Μπορεί βουλευτές να ελέγχουν βουλευτές –όπως λέει ο νόμος που έχουν φτιάξει- αλλά δουλεύει.
Αφήστε που συμφώνως με τον νόμο (4065/2012) δεν ελέγχουν μόνο βουλευτές, αλλά και ανώτατοι δικαστικοί και πανεπιστημιακοί και δεκάδες ορκωτοί λογιστές.
Το μόνο σημείο που με βρίσκει αντίθετο, είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στον έλεγχο των βουλευτικών πόθεν έσχες, αμείβονται γι’ αυτό αν και είναι δημόσιοι λειτουργοί.
Στον προϋπολογισμό του 2013 υπάρχει αναγεγραμμένο ποσό 600 χιλιάδων ευρώ γι’ αυτόν τον σκοπό, ενώ το ποσό για το 2014 ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο!
Οφείλουμε να πούμε και κάτι ακόμη, ενισχυτικό των θέσεων των βουλευτών.
Ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση το 2012, ο υπ. αριθμόν 2472, περιλαμβάνει ακόμη και αναδρομικό έλεγχο των βουλευτών, των αρχηγών κομμάτων κι όσων διετέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί, γραμματείς κλπ.
Οι δεν βουλευτές, στον ίδιο νόμο, έχουν απεμπολήσει κάθε προσωπικό τους δικαίωμα, παραιτούμενοι ρητά και κατηγορηματικά υπέρ του ελληνικού δημοσίου, από κάθε ενοχικό ή εμπράγματο δικαίωμά τους. Και δη για το σύνολο της περιουσίας τους, σε περίπτωση παραλείψεών τους ή ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες.
Κι όχι μόνο αυτά.
Έχουν παραχωρήσει στην επιτροπή ελέγχου του πόθεν έσχες, την δυνατότητα οιουδήποτε ελέγχου σε όλο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
Κάπως έτσι ξετρυπώθηκαν οι Άκης και Γιάννος, κάπως έτσι έγιναν γνωστά τα κότερα που ήταν δηλωμένα σε off shore εταιρείες.
Νομίζω ότι πρέπει να τονίσουμε και κάτι ακόμη.
Ο λαϊκισμός έχει καλλιεργήσει τον μύθο ότι ελέγχεται μόνο το «έσχες» των βουλευτών κι όχι το «πόθεν».
Εξ ου και ουκ ολίγα πρωτοσέλιδα με τίτλους του τύπου «Πόθεν Αίσχος»!
Δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Μετά από κάθε εκλογική διαδικασία, οι νεοεκλεγόμενοι βουλευτές, είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν στην επιτροπή ελέγχου όσα αφορούν την περιουσιακή τους κατάσταση. Τα πάντα!
Τις φορολογικές τους δηλώσεις των πέντε τελευταίων ετών, τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, τα Ε9, συνδικαιούχους λογαριασμών, ακόμη και όλους τους συγγενείς τους πρώτου βαθμού.
Επιπλέον, είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν διαθήκες, συμβόλαια ακινήτων που να καταδεικνύουν από πότε τα κατέχουν και με ποιον τρόπο τα απέκτησαν, δάνεια, μετοχές, αυτοκίνητα ή ότι άλλο διαθέτουν.
Όλα αυτά, είναι ψηφισμένα από τους ίδιους τους βουλευτές.
Κι εφαρμόζονται, όσο κι αν ο λαϊκισμός, ακροδεξιός κι Αριστερός, περί άλλων τυρβάζει, βρίσκοντας συμμάχους στα θλιβερά ΜΜΕ, τα οποία χωρίς να το κατανοούν στρώνουν το χαλί της αμφισβήτησης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Κάτι για το οποίο «εργάζονται» άλλωστε, οι δυνάμεις του λαϊκισμού που όπως θα καταδειχθεί στο πόθεν έσχες του 2012 που θα κατατεθεί σε λίγους μήνες, οι περισσότεροι ήταν άνεργοι, ανεπάγγελτοι ακόμη και φοροφυγάδες, πριν κατακτήσουν βουλευτικά αξιώματα κι αρχίσουν να καταγγέλλουν το…σάπιο σύστημα.
Σας διαβεβαιώ ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Ναι, το σύστημα είναι σάπιο σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής.
Ναι, οι βουλευτές ευθύνονται για πολλά από τα δεινά που μαστίζουν την κοινωνία, πάντα σε αγαστή συμπόρευση μαζί της. Από το πελατειακό σύστημα μέχρι τις στρεβλώσεις της οικονομίας.
Ναι, οι βουλευτές υποκρίνονται σε ουκ ολίγα από εκείνα που άπτονται της ζωής μας.
Ναι, οι περισσότεροι βουλευτές δεν διαθέτουν το ηθικό και επιστημονικό ανάστημα να θεωρούνται ως οι άριστοι των Ελλήνων.
Ναι, οι βουλευτές απολαμβάνουν προνομίων που θεωρούνται προκλητικά.
Όμως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι στον τομέα του πόθεν έσχες έχουν γίνει σημαντικά, σημαντικότητα νομοθετικά βήματα. Ακόμη κι εις βάρος των προσωπικών τους δεδομένων.
Κι όσα λέγονται, γράφονται ή θρυλούνται, εκπορεύονται είτε από άγνοια είτε από άκρατο λαϊκισμό ή δόλο….
Κι όλοι μας οφείλουμε να γνωρίζουμε την αλήθεια.
Οι καιροί είναι πονηροί και κυρίως δύσκολοι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου