Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Ιδού το κράτος - τέρας και οι «υπηρεσίες» φαντάσματα

Την κατάσταση στην αγορά και στα σπίτια των Ελλήνων της ξέρουμε όλοι πλην των κυβερνητικών στελεχών και των βουλευτών της συγκυβέρνησης.
Η χθεσινή αποκάλυψη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, συμφώνως με την οποία μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2016 έκλεισαν 15.435 επιχειρήσεις, είναι τρομακτική.
Η επίσης χθεσινή αποκάλυψη για την περαιτέρω αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, δείχνει καθαρά τα δεδομένα. 
ΟΙ Έλληνες δεν μπορούν να πληρώνουν πια τους υπέρογκους φόρους που επιβάλλει αυτή
η ληστρική κυβέρνηση για να συντηρεί ένα αντιπαραγωγικό και διεφθαρμένο κράτος. Αυτό το κράτος, που την ώρα που επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, τους οφείλει 7,029 δις ευρώ!

Το λέμε, το γράφουμε, το ξαναλέμε και το ξαναγράφουμε. Κάθε φορά με άλλα στοιχεία.
 Αν η κυβέρνηση δεν αγγίξει την «ιερή αγελάδα» του δημοσίου, όλες οι θυσίες των Ελλήνων θα πηγαίνουν στράφι και κάθε μέρα που θα περνάει οι Έλληνες θα γίνονται όλο και φτωχότεροι.
 Αν δεν σταματήσουν να σπαταλιούνται τεράστια ποσά για να συντηρούνται υπηρεσίες και οργανισμοί με μηδενική ωφελιμότητα, όλοι οι άλλοι θα κάνουμε αυτό που λέει χαρακτηριστικά ο λαός μας –το σκατό μας παξιμάδι- και άκρη δεν θα βρεθεί ποτέ.

Να πούμε και με στοιχεία κάποια πράγματα. Όχι για να μάθει ή να κατανοήσει η κυβέρνηση την ανοησία της, αλλά μήπως κι όλοι εμείς μπορέσουμε να καταλάβουμε τι γίνεται.
Υπάρχουν, λοιπόν ακόμη και σήμερα, παρά την αναγκαστική απογραφή του δημοσίου το 2015, οργανισμοί που αρνήθηκαν να το πράξουν.
Συνολικά 178 φορείς του Δημοσίου είναι φαντάσματα! Νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Σ΄ αυτό το απίστευτο μπάχαλο, για τη σωτηρία του οποίου κόβονται συντάξεις, μισθοί και διαλύονται επιχειρήσεις, ανακαλύπτει κάποιος:
-          Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.
-          «Δημήτριος Βικέλας» ΝΠΔΔ Δήμου Κηφισίας (ένας από τους πολλούς φορείς του Δήμου Κηφισιάς).
-          Αναπτυξιακός Σύνδεσμος ΟΤΑ Ικάριας-Φούρνων.
-          Αρχείο -Μουσείο Παλαιών Χαρτών και Χαρακτικών Αττικής Δήμου Παπάγου -Χολαργού.
-          Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών.
-          Δελήχειο Ίδρυμα Αντώνιου & Ευαγγελίας Δεληχά (στον Τύρναβο, όπου για δαπάνη αγοράς σωλήνα 10 ευρώ απαιτήθηκαν επτά έγγραφα και υπογραφή του προέδρου του ΔΣ: στοιχεία από τη «Διαύγεια»).
-          Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη Διρφύων-Μεσσαπίων (ΔΗ.Κ.Α.ΔΙ.ΜΕ.).
-          Δημοτικό Ιερό Ίδρυμα Αγίας Τριάδας Γύρλας.
-          Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.
-          Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φυσικής του Στερεού Φλοιού της Γης (το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει άλλα πέντε αντίστοιχα ινστιτούτα).
-          Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ.
-          Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων (στο site του αναφέρει μόνο τη συντήρηση ενός μνημείου εκτός Ελλάδος….).
-          Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό.
-          Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου (έδρα Ρόδος, 11μελές ΔΣ που διορίζεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης).
-          Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου (ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων έδωσε μάχη το 2014 να συνεχιστεί η χρηματοδότησή του).
-          Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ) Δήμου Καλαμαριάς.
-          Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΔΑΚ): προτελευταία απόφαση, η έγκριση δαπάνης για το βιολογικό πλύσιμο αυτοκινήτου με κόστος 70 ευρώ.
-          Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Βάσως Γ. Κατράκη Δήμου ιεράς πόλεως Μεσολογγίου.
-          Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, Δήμου Βύρωνα.
-          Κεφάλαιο Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών (ΚΑΦ) Λιμένα Ρόδου (επί 50 για τα 50 λιμάνια της χώρας).
-          Κονιάρειο Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών Κορινθίας(επταμελές ΔΣ, επιχορηγείται από το υπουργείο Γεωργίας).
-          Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων. Φ. Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας.
-          Οίκος Αμπέλου και Κρασιού Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.
Το κορυφαίο:
Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού Διασποράς «Ανδρέας Παπανδρέου» Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας (σύνολο ετήσιων εξόδων 308.000 ευρώ).
-          Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής.

Ερωτήματα και σπατάλη
Λειτουργούν ακόμα φορείς που προκαλούν ευλόγα ερωτήματα:
-     Φορέας για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της παλιάς   Ολυμπιακής Αεροπορίας. Με πρόεδρο και μέλη που πληρώνονται από το υπουργείο Οικονομικών, για να καταφέρουν –επιτέλους– να πουλήσουν ό,τι απέμεινε από τον πρώην εθνικό αερομεταφορέα.
-          Οργανισμός αποπεράτωσης του Μουσείου της Ακρόπολης ( το μουσείο λειτουργεί αλλά ο Οργανισμός δεν καταργήθηκε…). Έχει διοικητικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε πριν από λίγες μέρες και, ύστερα από πολύωρη σύσκεψη, κατέληξε και αποφάσισε… ομόφωνα να διατεθούν 59 ευρώ για να αγοραστεί μία θήκη κινητού τηλεφώνου!
Την ιστορική αυτή απόφαση πήραν τα επτά από τα εννέα μέλη του ΔΣ που ήταν παρόντα.

Ταυτοχρόνως, ερωτηματικά προκαλούν τα αποτελέσματα των παράλληλων ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς διαπιστώθηκε ότι 404 Οργανισμοί του Δημοσίου εξακολουθούν να λειτουργούν σε καθεστώς αδιαφάνειας και με άγνωστο αριθμό εργαζομένων.
Μάλιστα, συνολικά 404 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν έχουν απογραφεί, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει η κεντρική διοίκηση τον αριθμό των εργαζομένων τους, αλλά και το σύνολο των αποδοχών τους.

Παραδείγματα
Η Ελληνική Θαλάσσια Ένωση (υπουργείο Εθνικής Άμυνας) έπρεπε να είχε καταργηθεί, αλλά ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί η οικονομική εκκαθάριση, η παράδοση του αρχείου, ενώ και η έκθεση καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων που ολοκληρώθηκε δεν έχει εγκριθεί προς το παρόν.
-          Οι Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων (υπουργείο Δικαιοσύνης) καταργήθηκαν, εκτός από εκείνες που βρίσκονται σε πόλεις οι οποίες είναι και έδρες Εφετείων. Παρ’ όλα αυτά, το προσωπικό υπηρετεί κανονικά, καθώς δεν έχει ρυθμιστεί η μεταφορά του, και φυσικά εξακολουθούν και όλες οι δαπάνες για λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. Η διαδικασία όχι μόνο εκκρεμεί, αλλά δεν μπορεί να προσδιοριστεί και πότε θα ολοκληρωθεί, καθώς πέραν των άλλων δεν έχουν λυθεί και ζητήματα συναρμοδιότητας.
-          Το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) καταργήθηκε το 2010. Με κοινές υπουργικές αποφάσεις το επόμενο έτος, οι 18 υπάλληλοί του (17 ΙΔΑΧ και ένας δικηγόρος) μετακινήθηκαν σε άλλους φορείς. Η διαδικασία κατάργησής του δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις προς αναδόχους έργων. Έχει συσταθεί Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής για τα έργα που είχε αναθέσει το ΙΜΕΠΟ, των οποίων η αποπληρωμή εκκρεμεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η Διεύθυνση Οικονομικού του υπουργείου Εσωτερικών στην τακτοποίησή τους, ενώ η μεταφορά τραπεζικών λογαριασμών και ταμειακών υπολοίπων βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συνεργασία του ΓΛΚ.
-          Η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ ΑΕ) τελεί υπό εκκαθάριση από το 2010. Ωστόσο, με τη διαδικασία της εκκαθάρισης άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια συσσωρευμένες οικονομικές εκκρεμότητες πολλών ετών. Οι σημαντικότερες; Υποχρεώσεις προς πρώην εργαζομένους, προς τεχνικές εταιρείες, προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή επίκειται να εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις.
 Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι το λογιστήριο δεν ήταν τακτοποιημένο και η οργάνωσή του για να υπάρξουν αξιόπιστα στοιχεία απαίτησε πολύ χρόνο και τη συνδρομή ορκωτών λογιστών. –
-          Παράλληλα με τη ΔΕΠΟΣ, τέθηκαν σε εκκαθάριση δύο κοινοπραξίες στις οποίες συμμετείχε, η μία με τον Δήμο Καβάλας και η δεύτερη με τον Δήμο Ταύρου.
Τα ακίνητα της επιχείρησης δεν είναι καταγεγραμμένα, υπάρχουν εκκρεμότητες σε εκμισθωμένα ακίνητα ιδιοκτησίας της ΔΕΠΟΣ, ενώ για το κλείσιμο γραφείων της και των εργολαβιών σε όλη την Ελλάδα οι υπηρεσίες ζητούν πρόσθετο χρόνο.-
-          Η Όπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης απασχολούσε έναν υπάλληλο αποσπασμένο από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου και επέστρεψε. Ακόμη και με αυτόν τον έναν υπάλληλο, δημιουργήθηκαν δαπάνες διαφόρων κατηγοριών (μισθώματα, λογαριασμοί, συμβόλαια συντήρησης, έργα αναδόχων που εκκρεμούν κ.ά.), ενώ εκκρεμούν αγωγές τρίτων εις βάρος της Όπερας Θεσσαλονίκης.
-          Ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ καταργήθηκε το 2011. Εξακολουθεί να έχει ακίνητη περιουσία, όπως και εξοπλισμό και αρχειακό υλικό, που έχουν αποθηκευτεί σε μισθωμένες αποθήκες του Ελληνικού. Η κινητή περιουσία που αφορά καλλιτεχνικές συλλογές έχει παραχωρηθεί με παρακαταθήκη φύλαξης στο Μουσείο Φωτογραφίας και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Απομένει να διακανονιστούν δαπάνες από μισθώματα, λογαριασμούς, συμβόλαια συντήρησης, έργα αναδόχων κ.ά. Η εκκαθάριση βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά εκκρεμεί η επικύρωση διοικητικών πράξεων από τη Γενική Συνέλευση του Μετόχου.

Να πούμε κι άλλα; Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πρόσφατα λειτουργούσαν υπηρεσίες χωρίς αντικείμενο!
Κορυφαία παραδείγματα:
Στην Πάτρα, μέχρι προσφάτως, δημοτική εταιρεία είχε 5μελές διοικητικό συμβούλιο, αλλά κανέναν εργαζόμενο.
Στο υπουργείο Παιδείας λειτουργούσε (και λειτουργεί) Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, αλλά –εδώ και χρόνια– δεν έχει πλέον αντικείμενο.
Επίσης στο υπουργείο Παιδείας, λειτουργούσε Διεύθυνση Εξωσχολικών Οργανώσεων με τρία τμήματα και αντίστοιχους προϊστάμενους, αλλά –και πάλι– χωρίς κανέναν υπάλληλο.
Χωρίς αντικείμενο λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα στο υπουργείο Τουρισμού Τμήμα Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης.
Το ίδιο συνέβαινε και με το Τμήμα Δακτυλογράφησης και Αντιπαραβολής και το Γραφείο Σχεδιαστηρίου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κατά τα άλλα, κόβουν συντάξεις… Διαλύουν τον τόπο… Για να συντηρούν τους πελάτες τους. Κι όταν επισημαίνουμε τις στρεβλώσεις και τις μη ρεαλιστικές πολιτικές, χαρακτηριζόμαστε … ανάλγητοι … νεοφιλελεύθεροι!
Έλεος πια…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου