Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

Ο Φιγιόν και η Ευρώπη


Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Την ώρα που η Ευρώπη σκέφτεται με τρόμο το πιθανό ενδεχόμενο της ήττας Ρέντσι στο δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής στην Ιταλία και την άνοδο του ακραίου λαϊκισμού, την ώρα που δείχνει πιθανότατη η νίκη του ακροδεξιού υποψηφίου προέδρου στην
Αυστρία, την ώρα που έρχονται κρίσιμες εκλογές σε Ολλανδία, Γερμανία που θα γίνουν μέσα στο 2017, ενώ ήδη υπάρχει το Brexit και η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, η χθεσινή νίκη του Φρανσουά Φιγιόν στις προκριματικές  για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, δίνει μια ανάσα σε όλους όσοι πιστεύουν ότι με τον λαϊκισμό και τις ακρότητες δεν υπάρχει «ζωή».
Ο Φιγιόν δεν θα είναι απλώς ο αντίπαλός της Λεπέν στη Γαλλία.
Θα είναι ο υποψήφιος της Ευρώπης. Ο υποψήφιος της μετριοπάθειας, της υπευθυνότητας και του ρεαλισμού, που θα κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο γαλλικό κι ευρωπαϊκό αύριο.
Ο Φιγιόν έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Είναι φιλελεύθερος στα οικονομικά ζητήματα και συντηρητικά Δεξιός στα κοινωνικά. Κι αυτό το γεγονός μπορεί να σταματήσει στον δεύτερο γύρο τον έρποντα φασισμό της Λεπέν. Λογικά θα συνταχθούν μαζί του μετριοπαθείς Δεξιοί, συντηρητικοί Δεξιοί, Κεντρώοι, Φιλελεύθεροι, αλλά και Κεντροαριστεροί που «τρέμουν» στη σκέψη ότι μπορεί η Γαλλία να εκλέξει φασίστα – ακροδεξιό πρόεδρο.
Αυτό, θα είναι το πραγματικό «Εθνικό Μέτωπο» της Γαλλίας, όχι το συνώνυμο της Λεπέν.
Και μέσω αυτού η Γαλλία δεν θα ολισθήσει εκτός των διαχρονικών κεκτημένων της και θα παραμείνει φάρος δημοκρατίας και ελευθερίας.

Και φάρος και για την Ευρώπη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου