Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Αντίμετρα - δέσμευση για να γίνουμε… Ιαπωνία…..



Από τη Θεσσαλονίκη
γράφει
ο Μιχάλης Δεμερτζής


Θρίαμβος!
Τίποτα λιγότερο μπορεί να χαρακτηρίσει τα αποτελέσματα της τελευταίας αξιολόγησης και χαλάλι οι καθυστερήσεις και η επιδείνωση στην οικονομία μας.
Το λένε και τα κυβερνητικά στελέχη. Και τα μισά να ισχύουν, θα έχουμε γίνει Ιαπωνία σε ένα εξάμηνο…
Αυτό, αν επικεντρωθούμε στις προβλέψεις για ανάπτυξη. Αν το πάμε σύμφωνα με το πολιτικό όραμα, μιλάμε για σοσιαλιστικό παράδεισο.
Το γράφημα, το οποίο
παρουσίασε το δελτίο ειδήσεων του καναλιού που ορίζει την δημοσιογραφική αντικειμενικότητα (αν δεν σας ήρθε αμέσως στο μυαλό η ΕΡΤ είστε σίγουρα νεοφιλελεύθεροι), τα λέει όλα: 4,9 δις μέτρα- 7,5 δις αντίμετρα.
Αν κι ένα περίσσευμα 2,6 δις υπέρ του λαού δεν είναι αρκετό για να γυρίσουμε στις ένδοξες εποχές ΠαΣοΚ, βάζει γερά τα θεμέλια για να τις ξεπεράσει, αφού, εξαφανίζοντας στο μεταξύ τον ιδιωτικό τομέα, θα σταματήσουμε να δουλεύουμε όλοι, για να μας ταΐζει το κράτος.
Οπότε κανένα περίσσευμα και κανένα πλεόνασμα δεν θα έχει σημασία. Και με ελλείμματα και με (ακόμα πιο) διογκωμένο το δημόσιο χρέος, αν ξέρεις να τα ξοδεύεις, μια χαρά περνάς.
Αν κάπου σε όλα αυτά βρίσκετε κάτι λάθος, προφανώς και είστε άσχετοι.
Δεν τους συμφέρει να χρεοκοπήσουμε, δεν τους συμφέρει να πάμε στη δραχμή, οπότε πάντα, με κάποιο τρόπο, θα μας δανείζουν. Όπως έδειξαν και τα καταπληκτικά αποτελέσματα της τελευταίας αξιολόγησης, «θα μας παρακαλάνε».
Οι κακοπροαίρετοι που τονίζουν πως τα μέτρα είναι αναπόφευκτα, ενώ, από την άλλη, τα αντίμετρα είναι «στον αέρα», προφανώς κάνουν πως δεν ξέρουν τη δύναμη του κρατισμού στην Ελλάδα.
Αν πρέπει να έχουμε, λ.χ., 12% πλεόνασμα για να μην αλλάξουν τα πράγματα, για να συνεχίσουμε να τα τρώμε όλοι μαζί, θα το πετύχουμε αβλεπεί.
Αν οι ίδιοι κακοπροαίρετοι έχουν ενδοιασμούς για τα νούμερα και για το κατά πόσο βγαίνουν, ακόμα δεν έχουν καταλάβει σε ποια χώρα ζουν. Αν χρειάζεται να βγει ένα ποσοστό για να παραμείνουμε στην εξουσία, θα βρούμε την άκρη.
Τα επιμέρους νούμερα και λοιπές δεσμεύσεις, όμως, έχουν αξία ίση με την υπογραφή μας. Το «7,5 δις» θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερο αν η κυβέρνηση είχε περισσότερα κέφια, αλλά κι αν ήταν μικρότερο, μήπως έχει σημασία;
Αφού προς τον ίδιο λαό που ψήφισε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης γίνεται η δέσμευση.
Για εκείνον, σημασία έχει «να τα τρώμε» γιατί μια ζωή την έχουμε- έτσι ψηφίζει και για αυτό βγαίνει κυρίως στους δρόμους- και, αν το «όλοι μαζί» στο τέλος δεν περιλαμβάνει τον μισό πληθυσμό, δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί ακόμα προλαβαίνει να μεταναστεύσει. Μέσα σε αυτόν και οι περίεργοι που θέλουν επιχειρηματικότητα, αξιοκρατία και άλλα χούγια ξένων πολιτισμών.
Ξεκάθαρα βρίσκονται στη λάθος χώρα. Το ξέρουμε, το ξέρουν. Ηθικά, είμαστε εντάξει.
Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά από τον άχρωμο και άοσμο βορρά και είμαστε τόσο περήφανοι για αυτό, που κατοχυρώσαμε τις μεθόδους μας μέχρι το 2021. Σε λίγο ούτε εκλογές θα χρειαζόμαστε.
Όταν ξέρεις τι θες, όταν ο στόχος είναι ξεκάθαρος, όλα τα τριγύρω θολώνουν. Έτσι, όχι μόνο την επόμενη κυβέρνηση δεσμεύεις, αλλά χαντακώνεις και δυο- τρεις γενιές στην πορεία.
Αρκεί τα αντίμετρα να ξεπερνούν τα μέτρα,  η θεωρία την πράξη, το παραμύθι την αλήθεια και, γενικά, αρκεί το οτιδήποτε, φτάνει να παραμένεις στην εξουσία. Έτσι, ως βουλευτής, ψηφίζεις μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος…
Για την ενοχλητική λεπτομέρεια που λέγεται κοινή λογική, έχεις τον τρόπο να την πιέσεις κάτω από το αφήγημά σου.
Αλλιώς δεν θα ήσουν Αριστερά...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου