Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Η Συννεφούλα κι οι παπάδες…


Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγκυβέρνηση της εκάστοτε εκλεγμένης εξουσίας με την εκκλησία δεν είναι ζήτημα που συμβαίνει στις ημέρες αλλά έχει παρελθόν που αγγίζει τα πρώτα μετααπελευθερωτικά χρόνια από την επανάσταση του 1821.
Η ιεραρχία τότε, σε αγαστή συμπόρευση με αγράμματους και θρησκόληπτους αγωνιστές του ΄21 (όπως ο τοκογλύφος και αρχαιοκάπηλος Μακρυγιάννης) ή ακόμη κι
εγγράμματους –πλην φαύλους- όπως ο Κωλέττης κι εν συνεχεία με τα ανάκτορα, κατάφερε να βρει θέση στην διακυβέρνηση της χώρας και μάλιστα σε πρώτιστο βαθμό.
Φτάσαμε – το έχουμε ξαναπεί- να είμαστε το μοναδικό θεοκρατικό κράτος της Δύσης με βούλα στο Σύνταγμά μας. Φτάσαμε στο σημείο να ζητά ο κλήρος αλλαγή υπουργών επειδή αυτοί δεν του κάνουν τα χατίρια και δεν συναινούν στη διαιώνιση μεσαιωνικών λογικών και πρακτικών. Φτάσαμε στο σημείο να έχουν οι ιεράρχες γνώμη για τη διδακτέα ύλη των μαθητών.
 Από πού κι ως πού;
Και πού αλλού στη Δύση και στις προηγμένες χώρες συμβαίνει κάτι αντίστοιχο;

Στις μέρες μας η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προχώρησε ακόμη περισσότερο σε σχέση με το τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις .
 Ο ΣΥΡΙΖΑ που προεκλογικά είχε προτεραιότητα να προχωρήσει στον διαχωρισμό κράτους –εκκλησίας, έφτασε στο σημείο να συναποφασίσει με την εκκλησία για την διδακτέα ύλη των θρησκευτικών.
Αυτό ανέφερε ο  Μητροπολίτης Ύδρας - Σπετσών και Αίγινας, που διαχειρίστηκε το θέμα για λογαριασμό της εκκλησίας. «Η εκκλησία συναποφασίζει με την πολιτεία», ανέφερε και ουδείς από την κυβέρνηση τον διέψευσε.
Προχώρησε, μάλιστα και πιο πολύ:
Ακόμα και όταν γραφτούν τα νέα-λογοκριμένα από την εκκλησία-βιβλία, πριν τυπωθούν θα τεθούν υπό την έγκριση των ιεραρχών, είπε!
Απίστευτο; Ναι, αλλά αληθινό.
Σε μια κανονική χώρα ή έστω σε μια χώρα με απλά φιλελεύθερα δημοκρατικά πρότυπα, αυτό το θέμα θα είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό. Μα στη δική μας χώρα που κινείται με χομεϊνικές λογικές, πέρα βρέχει.
Ακόμη και κόμματα που θεωρητικά διαθέτουν φιλελεύθερες δημοκρατικές λογικές (Νέα Δημοκρατία, ΠαΣοΚ, Ποτάμι, ΔημΑρ) δεν έβγαλαν άχνα.  
Κι ύστερα μιλάνε για μεταρρυθμίσεις όταν η πιο αναγκαία μεταρρύθμιση είναι η ενίσχυση λειτουργίας της δημοκρατίας, ώστε να μη μπορεί κάποιος ιεράρχης ή άλλος εξωθεσμικός παράγοντας να καθορίζει ή να απαιτεί τους τρόπους που θα διδάσκονται τα ελληνόπουλα.
Ακόμη κι η σε μόνιμη ύπνωση διανόηση δεν θεώρησε σκόπιμο να εκφράσει την παραμικρή αντίδραση. Τα δε συντρόφια του ΣΥΡΙΖΑ που έκτισαν καριέρες  με θέσεις για απεμπλοκή του κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης από παρόμοιες εξωθεσμικές εξουσίες, σφυρίζουν αδιάφορα.
Κι όλοι ασχολήθηκαν με σκωπτικό τρόπο για την «διαταγή» της εκκλησίας να εξοβελιστεί από την υπάρχουσα διδακτέα ύλη η «Συννεφούλα» του Σαββόπουλου ή του «Μπαγάσα» του Άσημου ή κάποιων άλλων τραγουδιών. Γράφτηκαν κάποια πράγματα στα social media, σχολιάστηκαν, έγινε κι η σχετική πλάκα … κι όλα καλά.
Δυστυχώς όμως, αν και το όλο ζήτημα δείχνει ήσσονος σημασίας μπροστά στα όσα περνάμε εξ αιτίας της κρίσης που μας ταλανίζει, στην πραγματικότητα δεν είναι.

Κάτι ακόμη: Βλέπω σχόλια βουλευτών και στελεχών της αντιπολίτευσης με τα οποία χλευάζουν την κυβέρνηση που υποτάχτηκε στην εκκλησία και εξυμνούν την εκκλησία επειδή πέτυχε να «νικά» τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον διαπομπεύει.
Πόσο βλάκες μπορεί να είναι; Πόσο;
Δεν καταλαβαίνουν άραγε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά όλο το πολιτικό σύστημα που εγκλωβίζεται κάτω από τα ράσα που σήμερα επιβάλλουν τι θα διδάσκονται τα παιδιά μας κι αύριο θα ζητήσουν να έχουν λόγο στην ιστορία (το είπε άλλωστε απ’ έξω απ’ έξω ο μητροπολίτης Γαβριήλ, της Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας στο Γιώργο Κουβαρά -  Action 24) ή θα ζητήσουν ν’ απαγορευτεί το μάθημα της Βιολογίας;
Αφήστε που μπορεί να ζητήσουν να παρακολουθούν υποχρεωτικά τα παιδιά τις περιφορές πτωμάτων και διάφορων άκρων στις οποίες συχνά πυκνά προσφεύγουν…
Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είναι όλα τα ζητήματα αντιπολιτευτικά;
Κι ότι πρέπει να κλείσουν ορέξεις;
Προφανώς, νομίζουν ότι εκείνοι δεν θα τα βρουν μπροστά τους.
Κούνια που τους κούναγε…

Υστρ.1.  
Να θυμίσω ότι η «Συννεφούλα» του Σαββόπουλου πέρασε από τη λογοκρισία της χούντας, αλλά δυστυχώς της έμελλε να μη περάσει από την λογοκρισία του τοποτηρητή της κυβέρνησης Ιερώνυμου και των λοιπών ρασοφόρων…

Υστρ. 2 
Κι αν έδιωξαν τη «Συννεφούλα», οσονούπω θα ρίξουν στην πυρά την «Ευλαμπία», τη «Γυριστρούλα», και τη «Ζωζώ» που φτάνει με φορτηγό περαστικό.
Στην πυρά κι η «Ευανθούλα» που κλαίει πριν να κοιμηθεί και την παρθενιά της βγάζει στο σφυρί…
Όσο για τη «Λίζα», που της λέει ο άλλος «πάρτα και κάντα κορνίζα», δεν το συζητώ.
Κατ’ ευθείαν στην γκιλοτίνα…





4 σχόλια:

  1. Καλά κύριε βλάκα, η Συννεφούλα τι σχέση έχει με τα θρησκευτικά ή και με τα αντιθρησκευτικά ;
    Το you make me dizzy miss Lizzy επίσης τι σχέση θα μπορούσε να έχει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς δεν ξέρετε την τύφλα σας για το περιεχόμενο των βιβλίων... προφανώς όμως θα ξέρετε τι λένε για την ημιμάθεια... Νάστε καλά...

      Διαγραφή
  2. ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΕΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΑΘΕΟΣ ΓΡΑΙΚΥΛΟΣ ΨΕΥΤΟΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΑΠΑΙΣΧΥΝΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΙΚΥΛΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΥΛΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ, Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΥΝΑΜΙΣ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑ ΜΕ ΤΑΣ 5,5 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΑ 138 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ, ΤΑΣ ΕΠΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΝΩΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΝΙΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΩΝ 6,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ--ΚΑΝΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΓΕΝΝΕΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΣ ΕΚΑΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ--ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ,ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΑΠΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΠΑΝ/ΜΙΑ..ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΞΕΝΙΤΕΥΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΑ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ ΤΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ. ΤΑ ΠΑΝ/ΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΑΣ ΠΑΝ/ΜΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ..ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΒΑΠΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ.. ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΛΛΑΣ ΧΩΡΑΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΝΙΤΕΥΜΕΝΟΙ ΟΠΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝ ΕΥΡΩΠΗΝ ΚΛΠ.. ΟΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗΝ ΤΗΣ ΑΣΗΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ.. Ο ΥΠΟΦΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝ/ΜΙΑΚΑ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΕΤΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΣ ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝ/ΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΗΤΟΙ ΤΡΙΑ ΕΤΗ ΕΙΣ ΤΟ ΚΟΛΟΥΜΙΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΕΤΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΗΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΚΑΓΟΥ, ΠΙΣΤΕΥΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΛΛΗΘΙΝΗ.. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΤΑ ΠΙΔΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΟΥ.. ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΝ/ΜΙΟΝ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ ΕΙΧΑ ΟΚΤΩ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΕΣ ΗΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ.. ΤΟ ΙΔΙΟ 29 ΕΤΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝ ΕΙΣ ΤΗΝ SILICON VALLEY CALIFORNIA AND NASA, OΛA TA ΜΥΑΛΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΗΣΑΝ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΝΙΤΕΥΜΕΝΟΙ.Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΣΗΜΟΙ. ΕΙΣ ΤΟ ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 25 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕΤΑΜΟΧΕΔΥΣΕΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜ. ΔΕΣΛΗΣ.ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ. ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είστε όοοοοοοοοοοοολα αυτά και γράφετε με μάσκα και ψευδώνυμο; Και τι σχέση έχουν αυτά που εγώ γράφω με όσα εσείς αναφέρετε; Μάλλον θα σας έχουν πειράξει το μυαλό τα μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο του Συκάγου (δική σας η ορθογραφία).... Πολύ ωραίο το σχόλιό σας περί μπολεβίκου...Δείχνει ότι έχετε χιούμορ. Νάστε καλά πάντως. Σέβομαι όσα πιστεύετε, επειδή έχω μάθει να διαλέγομαι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή