Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Βλακεία κι ιδεοληψίες της πενταροδεκάρας…



Γράφει
 ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Να ξεκινήσουμε με απλά ερωτήματα:
-          Γιατί ένας γονιός στέλνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο;
-          Γιατί ένας γονιός στέλνει το παιδί σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών ενώ διδάσκονται ξένες γλώσσες στα δημόσια σχολεία;
-          Γιατί ένας γονιός στέλνει το παιδί του σε φροντιστήριο προετοιμασίας για τις εισαγωγικές του εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, ενώ υποτίθεται στη χώρα υπάρχει δημόσια Παιδεία;

Να τα πάρουμε από την αρχή.
  1. Ένας γονιός στέλνει το παιδί του –αν έχει φυσικά την δυνατότητα- σε ιδιωτικό σχολείο επειδή:
-          Το δημόσιο σχολείο είναι ο αδελφός - καθρέφτης του ελληνικού κράτους της πλάκας.
-          Το δημόσιο σχολείο αποτελεί κορωνίδα της αναξιοκρατίας του εκπαιδευτικού του προσωπικού.
-          Το δημόσιο σχολείο έχει μόνιμες ελλείψεις προσωπικού και ανύπαρκτες ή ελάχιστες υποδομές.
-          Το δημόσιο σχολείο καταλαμβάνεται κάθε λίγο και λιγάκι από 2-3-5 άτομα, ακόμη και για τους πλέον ασήμαντους ή αστείους λόγους με αποτέλεσμα να χάνονται ακόμη κι ολόκληροι μήνες διδασκαλίας.
-          Το δημόσιο σχολείο κλείνει κάθε λίγο και λιγάκι για να κάνουν… συνελεύσεις δάσκαλοι και καθηγητές.
-          Το δημόσιο σχολείο διδάσκει τη λογική της ήσσονος προσπάθειας σε μια κοινωνία που τρέχει με ασύλληπτες ταχύτητες.
-          Το δημόσιο σχολείο αδυνατεί να καθορίσει ακόμη και τους αρίστους, εξ ου και ο σημαιοφόρος …επιβραβεύεται δια…κληρώσεως.
-          Κι επειδή ο γονιός πιστεύει ότι στο ιδιωτικό σχολείο οι συνθήκες μάθησης και το περιβάλλον είναι καλύτερες από αυτές του δημοσίου.

  1. Ένας γονιός στέλνει το παιδί του σε φροντιστήριο εκμάθησης ξένων γλωσσών επειδή:
-          Ποτέ και κανένα παιδί δεν έμαθε ξένη γλώσσα στο δημόσιο σχολείο, όπως ομολογείται κατά κοινή πεποίθηση.
-          Δεν συνοδεύεται η όποια εκμάθηση της ξένης γλώσσας με κανένα τίτλο, ούτε είναι συνδεδεμένα τα δημόσια σχολεία με τους φορείς που εξετάζουν τους μαθητές και τους χορηγούν τίτλους σπουδών (lower, proficiency, delf, Sorbonne, Zertificat κλπ).

  1. Ένας γονιός στέλνει το παιδί σε φροντιστήριο προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις του πανεπιστημίου:
-          Επειδή η διδασκαλία στο δημόσιο σχολείο δεν επαρκεί. Για λόγους που όλοι γνωρίζουμε, οι δε πολιτικοί κι εκπαιδευτικοί απλώς στρουθοκαμηλίζουν.
-          Επειδή –σε μεγάλο βαθμό- το εκπαιδευτικό προσωπικό χωρίς αξιολόγηση και με τη βούλα του δημοσίου υπαλλήλου, δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις του.

Υπό φυσιολογικές λοιπόν συνθήκες, μια κυβέρνηση και δη της Αριστεράς, θα ήταν φυσιολογικό να επιβραβεύει τους γονείς που αντί κατανάλωση αγαθών επενδύουν στην μόρφωση του παιδιού τους.
Πολύ περισσότερο αφού ταυτοχρόνως μέσω της φορολογίας τους, αφενός στηρίζουν και τη δημόσια εκπαίδευση κι αφετέρου απελευθερώνουν πόρους για να χρησιμοποιηθούν σ’ αυτή.

Αντ’ αυτού ο ιδεοληπτικός και κουτοπόνηρος υπουργός Παιδείας (όπως κι ο προκάτοχός του), αποφάσισαν ότι η ιδιωτική εκπαίδευση είναι εμπορικό προϊόν κι είδος πολυτελείας, επιβάλλοντας τιμωρητικά φορολογία στον πολίτη που επιθυμεί να δώσει στο παιδί του εφόδια.
Δεν είναι μόνο όπως είπαμε τα ιδιωτικά σχολεία. Είναι και τα φροντιστήρια.
Κι από πάνω, με υπεροπτική πολιτική ηλιθιότητα μιλάει για επιβάρυνση… πενταροδεκάρων!

Ένας άλλος δε συνάδελφός του, κάποιος Σεβαστάκης, βγήκε κι είπε απροκάλυπτα ότι το μέτρο του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ίδια και τα ίδια.
Τα ίδια δεν έλεγαν όταν έκλεισαν οι τράπεζες κι επιβλήθηκαν τα capital controls;
«Νομίζετε ότι απασχολεί τους ψηφοφόρους μας να θα κλείσουν οι τράπεζες», δεν έλεγαν διάφοροι περίεργοι κυβερνητικοί τύποι στις τηλεοράσεις;
Τα ίδια και τα ίδια.
Τα ίδια δεν έλεγε ο Φίλης όταν αυξήθηκε ο ΦΠΑ στα τρόφιμα:
«Πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος» αναρωτιόταν «για να βγάλουμε το 10% στις δαπάνες του; Το 10% είναι 6 λεπτά το πακέτο μακαρόνια»….
Πόση βλακεία μπορεί ν’ αντέξει ακόμη τούτη η κοινωνία;
Πόση ιδεοληψία;
Πόση ουτοπία;
Πόσο λαϊκισμό;
Δηλαδή βρε γίγαντες της πολιτικής τέχνης, τα παιδιά των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν πάνε σε ιδιωτικά σχολεία;
Δεν πάνε σε φροντιστήρια να μάθουν ξένες γλώσσες;
Δεν κάνουν φροντιστήρια για τις εισαγωγικές στα Πανεπιστήμια;
Ή έχουν όλοι τα εισοδήματα του Τσακαλώτου, του Σταθάκη, του Τσουκαλά, του Παπαδημούλη, του Αμανατίδη και πολλών άλλων συναδέλφων σας;

Εν κατακλείδι.
Και στο μείζον ζήτημα της Παιδείας, κάνουμε ολοταχώς βήματα προς τα πίσω.
Προφανώς το ξέρει καλά ο πρωθυπουργός και φρόντισε να στείλει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο…



1 σχόλιο:

  1. Εχω μιά ένσταση όσον αφορά στα ιδιωτικά σχολεία,αλλά και γενικά ότι είναι και θεωρείται σαυτή τη χώρα ιδιωτικό,όπως είναι π.χ. οι παντός τύπου επιχειρήσεις κ.λ.π.
    Η ένστασή μου είναι ότι και τα ιδιωτικά σχολεία ακολουθούν ακριβώς τη πεπατημένη των δημόσιων,όταν το διδακτικό προσωπικό δεν προσλαμβάνεται με αξιοκρατικά κριτήρια,όταν δεν γίνεται καμμία αξιολόγηση μαθητών και διδασκόντων,όταν γιά λόγους σκοπιμότητας κρατάνε μαθητές που είναι στούρνοι,όταν δεν υπόκεινται τα ιδιωτικά σχολεία σε καμμία αξιολόγηση και έλεγχο κ.λ.π.
    Πιστεύω ακράδαντα ότι όταν δεν υφίσταται κρατική δομή με σύγχρονη λειτουργία και δεδομένα και κυρίως η αξιοκρατία, δεν υπάρχει περίπτωση να ορθοπεδήσουμε σαν χώρα,είτε με την εντελώς τόπου και χρόνου αριστερά(ο Ράμφος έχει πεί ότι το πλέον καθυστερημένο τμήμα της κοινωνίας είναι οι αριστεροί),είτε με όλους τους άλλους πολιτικούς χώρους που έχουν ασελγήσει πάνω στη χώρα αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή