Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Θα πούμε «όχι» στη μυστική διπλωματία του Κοτζιά;






Έχουμε στηλιτεύσει επανειλημμένως την προσωπομετρική πολιτική που εφαρμόζει ο υπουργός Εξωτερικών στα μέγιστα εθνικά μας θέματα.
Ο Νίκος Κοτζιάς, αφού έχει καταστήσει σχεδόν ανενεργούς κορυφαίους πρέσβεις και διπλωμάτες, δείχνει να προχωρά ΜΟΝΟΣ του σε διαπραγματεύσεις με Σκοπιανούς και Αλβανούς.
Με τους μεν για το όνομα των Σκοπίων και με τους δε για
την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και λοιπά ζητήματα.
Χώρια η περίεργη και χωρίς νόημα πρόσκληση του Ερντογάν στην χώρα μας κι οι περιοδείες του στη Θράκη, αφού πρώτα μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο είπε τα ... δικά του.
Το πιο περίεργο κι ανησυχητικό είναι ότι ο Κοτζιάς δείχνει να μην ελέγχεται από κανέναν και συζητά τα πάντα ερήμην της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης που δεν ενημερώνεται για το παραμικρό και φυσικά της κοινής γνώμης.
Ότι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε από τους Σκοπιανούς και τους Αλβανούς.
Οι οποίοι, συν τοις άλλοις,  δείχνουν να βρίσκονται σε αγαστή συμπόρευση θέσεων με τον σουλτάνο Ερντογάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών έχει καταφέρει, όπως λένε οι γνωρίζοντες, να δρα ασύδοτος και να αυτοσχεδιάζει ασκώντας μυστική διπλωματία.
Κι αν το ζήτημα με τους Σκοπιανούς έλαβε μεγάλη έκταση στη χώρα μας εξ αιτίας και των συλλαλητηρίων, στο Αλβανικό έχουμε οι πάντες μαύρα μεσάνυχτα.
Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε συνάψει συμφωνία μαζί τους , το 2009, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε ποτέ επειδή οι Αλβανοί βρήκαν τεράστια αντίσταση στο «εσωτερικό» τους κι επειδή τα δικαστήριά τους την ακύρωσαν.
Τώρα, συμφώνως με τα αλβανικά ΜΜΕ, ο Κοτζιάς έχει συμφωνήσει σε νέα οριοθέτηση!
Ποιος τον εξουσιοδότησε για κάτι τέτοιο;
Ο πρωθυπουργός;
Ας μας το πούνε!
Και τι είδους νέα οριοθέτηση είναι αυτή αφού την προηγούμενη την ακύρωσαν οι Αλβανοί;;
Και τι άλλο συνοδεύει μια τέτοια συμφωνία, όταν οι ίδιοι οι Αλβανοί ισχυρίζονται ότι έχει ανοίξει και το θέμα του «Τσάμικου»;
Όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο έξω από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα, που εκατοντάδες «Τσάμηδες» πυροδότησαν –ασφαλώς με την συμπαράσταση της αλβανικής κυβέρνησης- το ανθελληνικό κι εθνικιστικό κλίμα, είναι ενδεικτικό ότι κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει.
Κάτι που εμείς ΔΕΝ γνωρίζουμε.
Τι είναι αυτό;
Για ποιον λόγο ο πρόεδρος του κόμματος των «Τσάμηδων» στην Αλβανία, Σχπετίμ Ιντρίζι, με μια παραληρηματική ομιλία του φώναζε εναντίον της Ελλάδας για «γενοκτονία χιλιάδων Τσάμηδων μέσα στα σπίτια τους»;
Για ποιον λόγο οι Αλβανοί ζητούν από την Ελλάδα να τους ζητήσει συγγνώμη;
Αληθεύει ότι η χώρα μας συμφώνησε να αποκηρύξει τον όρο «Βόρειος Ήπειρος» με απαίτηση προς τους Αλβανούς ν’ αποκηρύξουν τον όρο «Τσαμουριά»;
Ότι και νάναι, όπως και νάναι, ο υπουργός Εξωτερικών οφείλει να ελεγχθεί.
Οφείλουμε να μάθουμε τι συζητά. Οφείλουμε να μην είμαστε στο σκοτάδι.
Όχι μόνο επειδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και μεγάλη  μερίδα του ελληνικού λαού είναι πλέον καχύποπτη κι ανησυχεί για την πορεία των εθνικών θεμάτων, αλλά πρωτίστως επειδή αυτό επιβάλλουν οι κανόνες της δημοκρατίας μας.
Μπορεί ο Νίκος Κοτζιάς να είναι ένθερμος θιασώτης του Στάλιν –προφανώς και των μεθόδων του- μα είναι σημαίνων στέλεχος σε μια δημοκρατία που δεν μοιάζει μ’ εκείνη του Στάλιν.
Μια δημοκρατία που δεν μπορεί ο καθείς να κάνει ότι θέλει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.
Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη να μάθουμε τι σχεδιάζει και τι έχει συμφωνήσει.
Να μάθουμε όλοι.
Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κοινωνία…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου