Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Με θράσος κι απόβλητα από τη χωματερή της μεταπολίτευσης


Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Δεν είχε περάσει μια εβδομάδα από την Ιθάκη, όπου ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε για νέο ξεκίνημα της χώρας, με νέες δυνάμεις που θα στελεχώσουν την κυβέρνησή του κι άλλα παρόμοια ανέκδοτα.
Πριν αλέκτωρ λαλήσαι, ο ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε καταδεικνύει τη μέγιστη απελπισία του αφού για το νέο ξεκίνημα της χώρας επέλεξε την Παπακώστα, την Ξενογιαννακοπούλου, τον Μπόλαρη και κάθε τοξικό απόβλητο που ξέβρασαν τα άλλα κόμματα. Μάζεψε όσους
έδιωξαν ο Μητσοτάκης κι η Φώφη, παζάρεψε με δαύτους και μας λέει για διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Κι ύστερα έχει το θράσος να μιλάει για το παλιό που κατέστρεψε τη χώρα!
Ο Τσίπρας προχώρησε σε ανασχηματισμό της πλάκας. Περισσότερο κι από εκείνον που είχε κάνει στην απελπισία του ο Σαμαράς με τα ρετάλια της «Λαϊκής Δεξιάς», το 2014.
Ο Τσίπρας, όμηρος των βαρονιών του κόμματός του, έδωσε στο κόμμα και στους «53» τον Σκουρλέτη κι ως αντάλλαγμα πήρε το ελεύθερο για κυβέρνηση δικών του και …διεύρυνση.  Εξ ου και δεν μπήκε στην κυβέρνηση ο Φίλης, δεν μπήκε ο Ζαχαριάδης (για τον οποίο αντέδρασαν πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ), δεν μπήκε η Σβίγγου από το κόμμα, δεν μπήκαν κάποιοι που δεν ήταν απολύτως πιστοί προεδρικοί.  Εξ ου και προωθήθηκαν απολύτως έμπιστοι. Με πιο εμβληματική περίπτωση αυτή του Μιχάλη Καλογήρου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ενός φανατικού κομμουνιστή, συνηγόρου υπεράσπισης των "Πυρήνων της Φωτιάς",  που χειρίστηκε κι άλλες υποθέσεις για τις οποίες ο πρωθυπουργός διατηρεί εντονότατο ενδιαφέρον.  Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του Αλέξανδρου Χαρίτση, που θα τρέξει τις πολλαπλές εκλογικές  διαδικασίες. Το ίδιο και για τη Νοτοπούλου, κορυφαίο ρουσφέτι σε στενό του συνεργάτη…
Μόνο που η διεύρυνση δεν είναι διεύρυνση αλλά ικανοποίηση του καιροσκοπισμού των παλιών και νέων φίλων του. Δεν διατάραξε τις ισορροπίες, δεν τόλμησε ρήξεις, δεν πέταξε εκτός τους άχρηστους. Κι όπως συμβαίνει συχνά πυκνά, δεν θυμήθηκε όσα ο ίδιος έλεγε, ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βάλουμε από το παράθυρο στην κυβέρνηση το παλιό, αμαρτωλό, ένοχο για τα σημερινά δεινά πολιτικό κατεστημένο που ο λαός έδιωξε από την πόρτα».
Είναι σαφές πλέον, ότι οι εφεδρείες που διαθέτει αποτελούν ανυπόληπτα πολιτικά σαπρόφυτα που για μια καρέκλα πουλάνε ακόμη και το γάλα της μάνας τους…
Τώρα; Τώρα η πάλαι ποτέ ενζενί του Άκη Τσοχατζόπουλου κι ευεργετηθείσα από τον Γιώργο Παπανδρέου Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Μάρκος Μπόλαρης κι άλλα πολιτικά όντα του βαθέως παρελθόντος, θα είναι, προφανώς, περήφανοι που εκπλήρωσαν το όνειρό τους να κάτσουν στα ίδια υπουργικά έδρανα με τον Καμμένο και την Παπακώστα.
Κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς οι δυο κυρίες θα συνυπάρξουν με τον Τσίπρα που μιλάει για τα σαράντα χρόνια της μεταπολίτευσης που κατέστρεψαν την Ελλάδα. Όταν κι οι δυο ήταν με το μεδούλι τους μέσα σ’  αυτό.
Έχει, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συνυπάρξουν με τον Πολάκη που αποκαλεί λαμόγια όσους συμμετείχαν στο «παλιό αμαρτωλό καθεστώς». Όταν κι οι δυο χρημάτισαν στο υπουργείο Υγείας, η δε  Ξενογιαννακοπούλου ήταν υπουργός Υγείας την περίοδο που ο Πολάκης κατονομάζει ως την πιο αμαρτωλή!
Έχει, επιπλέον, μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα πει η «Αυγή» για την Παπακώστα, που χαρακτήριζε αμοραλιστή και καιροσκόπο τον Τσίπρα.
Προφανώς, έχουν βρει τη λύση. Θα λένε ότι ψιχαλίζει. Αφού η αξιοπρέπεια είναι κάτω από την καρέκλα…
Η ουσία είναι ότι οι ελπίδες του Αλέξη Τσίπρα για να …τελειώσει το παλιό πολιτικό σύστημα είναι ο Καμμένος, ο Κουβέλης, η Μαριλίζα, η Παπακώστα, ο Τέρενς Κουίκ, η Ζορμπά, η Χρυσοβελώνη, ο Μπόλαρης, η Κόλλια - Τσαρουχά κι οι δικοί του πολιτικοί ογκόλιθοι Κατρούγκαλος, Σπίρτζης,  Γαβρόγλου, Παππάς (με τη διαστημική του υπηρεσία), Τζανακόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Κοτζιάς. Τελιγιορίδου κι Ακρίτας Καϊδατζής….




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου