Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Τα 12 βιβλία που σας προτείνουμε για τις γιορτές

Γράφει
η Αφροδίτη Παπαδημητρίου




«Οι άνθρωποι», λέει ο Γάλλος φιλόσοφος Ντενί Ντιντερό, «σταματάνε να σκέφτονται όταν σταματάνε να διαβάζουν».
Φράση που αντέχει στον χρόνο σχεδόν τριακόσια χρόνια και παραμένει άκρως επίκαιρη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το βιβλίο αποτελεί το σπουδαιότερο δώρο για όλες τις περιστάσεις, για όλες τις ηλικίες.
Διήγημα ή δοκίμιο, μυθιστόρημα ή βιογραφία, ποίηση ή παιδικό βιβλίο, νουβέλα ή κόμικς, τόσα και τόσα είδη.
Σήμερα καταγράφουμε και σας προτείνουμε δώδεκα βιβλία που μπορείτε να προσφέρετε στις γιορτές στα αγαπημένα σας πρόσωπα ή να διαβάσετε εσείς οι ίδιοι.
Για κάθε γούστο και διάθεση.
Ας τα πάρουμε από την αρχή.

  1. «Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν», εκδόσεις Ίκαρος
Συγγραφέας του ο Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες, που στο μυθιστόρημά του αναφέρεται στην άγρια πραγματικότητα της ζωής στην Κολομβία, από το 1960 μέχρι σήμερα.
Θεωρείται από τους βιβλιοκριτικούς ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς.

2.«Σάνσετ Παρκ», εκδόσεις Μεταίχμιο
Συγγραφέας του ο Πολ Όστερ, ο οποίος στο μυθιστόρημά του «τοποθετεί» τους τέσσερις ήρωές του –δυο αγόρια και δυο κορίτσια- σ’ ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, με φόντο την κρίση του 2008, τη χρεοκοπία και τα όνειρα για τη νέα εποχή.

3. «Κουρσάροι της Ανατολής», εκδόσεις Πατάκη
Συγγραφέας ο πολυδιαβασμένος Ισπανός ακαδημαϊκός Αρτούρο Πέρεθ Ρεβέρτε, ο οποίος ταξιδεύει τον αναγνώστη του στον 17ο αιώνα, με τις περιπέτειες του κλασικού του ήρωα, λοχαγού Αλατρίτσε.

  1. «Ο χρόνος που θα ήθελα», εκδόσεις Καστανιώτη
Συγγραφέας ο Ιταλός Φάμπιο Βόλο, ο οποίος καταθέτει με χειμαρρώδη τρόπο την ψυχή ενός ανθρώπου που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για τα συναισθήματά του.

  1. «Το καλό θα έρθει από τη θάλασσα», εκδόσεις Πόλις
Ελληνική λογοτεχνία από τον βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, Χρήστο Οικονόμου.
Οι ήρωές του είναι εσωτερικοί μετανάστες που άφησαν τις πόλεις για μια καλύτερη ζωή σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Εκεί αντιμετωπίζουν την «εχθρότητα» της τοπικής κοινωνίας. «Ξενομπάτες» εναντίον «αρουραίων», όλοι άνθρωποι με τσακισμένες ψυχές που ξεκινούν έναν παράλογο «πόλεμο».

6. «Ακόμη φεύγει», εκδόσεις Πόλις
Μετά από δυο συλλογές διηγημάτων η Ευγενία Μπογιάννου επανέρχεται με το μυθιστόρημα στο οποίο περιγράφει όσα βιώνουν δυο γονείς που αγνοούν που βρίσκεται το παιδί τους, που δικάστηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, αθωώθηκε και χάθηκε.
Επίκαιρο μυθιστόρημα, διακριτικά γραμμένο, χωρίς πομπώδεις φράσεις και κλισέ.

  1. Beatles – Η γέννηση ενός θρύλου, εκδόσεις Ψυχογιός
Η ιστορία των Beatles έχει χιλιοειπωθεί και χιλιογραφεί.
Ποτέ όμως με τόσο χιουμοριστικό και τρελό τρόπο, όσο την παρουσιάζει ο Φιλανδός σκιτσογράφος Μάουρι Κούνας.

  1. «Τσιτσάνης, αιώνιος καλπασμός», εκδόσεις Λιβάνη
Όπως στο προηγούμενο βιβλίο, έτσι κι εδώ, η θεματολογία του είναι πολυγραμμένη.
Όμως, ο Γιώργος Λιάνης καταθέτει μια νέα ματιά για τον τεράστιο αυτόν συνθέτη της λαϊκής μας μουσικής, τον εκσυγχρονιστή που εμφανίστηκε μισό αιώνα νωρίτερα.
Όλοι θεωρούν ότι ο Τσιτσάνης ήταν ένας μύστης του ρεμπέτικου.
Αλήθεια είναι, αλλά εκείνος το εξέλιξε, το έκανε να ξεφύγει από τα βαριά ζεϊμπέκικα ή χασάπικα, με τον περιορισμένο στίχο –λεξιλόγιο και τη θεματολογία των υπογείων.

  1. Δέκα ζωές σε μία, εκδόσεις Μεταίχμιο
Βιογραφικό μυθιστόρημα για την άγνωστη ζωή του Ευάγγελου Αβέρωφ, γραμμένο από την κόρη του Τατιάνα Αβέρωφ, η οποία ζωντανεύει υποδειγματικά την ταραγμένη ατμόσφαιρα και τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την χώρα μας, από το 1908 που γεννήθηκε ο ήρωας, μέχρι τον εμφύλιο.

  1. Στην αυλή του Σουλεϊμάν- η ιστορική αλήθεια, εκδόσεις Περίπλους
Συγγραφέας ο σημαντικός Διονύσης Βίτσος, ο οποίος «βούτηξε» στα ιστορικά βιβλία και στις λοιπές πηγές αναφορικά με τον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, την εποχή και την αυλή του.
Η ομολογημένη μα κυρίως η ανομολόγητη ιστορική αλήθεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας κι όσα δύσκολα γίνονται κατανοητά από τον πολίτη της Δύσης, αλλά έχουν επηρεάσει τη ζωή του για αιώνες. Κυρίως ημών των Ελλήνων.

  1. «Η Αγρία Γραφή», εκδόσεις ΚΨΜ
Ο Στέλιος Κανάκης παραλαμβάνει την αγία γραφή και φύλλο φύλλο, σελίδα σελίδα, καταδεικνύει υπερβολές, λογοκλοπές, ανούσιες θεϊκές διαπάλες, θηριωδίες.
Ένα ανατρεπτικό κι άκρως σαρκαστικό βιβλίο για τις θρησκείες, τις «απόλυτες αλήθειες των γραφών» και τους ιδεαλισμούς τους.

  1. «Οι μύθοι και το παραμύθι», εκδόσεις ΚΨΜ
Το τρίτο βιβλίο του Νίκου Γ. Σακελλαρόπουλου, ο οποίος με την διεισδυτική γραφίδα του τσαλαβουτά με αποκαλυπτικό και πολλές φορές σατυρικό τρόπο, στις πτυχές της θρησκείας και της ταύτισής της με την ελληνική ιστορία.
Βιβλίο, «γροθιά» στο στομάχι», έγραψαν οι βιβλιοκριτικές.
Τι είπε και με ποιον τρόπο επιβλήθηκε η χριστιανισμός στη Δύση και πως ταυτίστηκε με το ελληνικό κράτος, ανίερα και προσβλητικά.
Ταυτοχρόνως, καταδεικνύεται με ονοματεπώνυμα ο τρόπος που ο κοτζαμπασισμός, αφού κυριάρχησε και εκφύλισε την επανάσταση του 1821, φτάνει θριαμβευτής έως τις ημέρες μας, που η ιστορία μας κατέστησε ίσους κι όμοιους τον Καποδίστρια με τον Μαυρομιχάλη, τον Κολοκοτρώνη με τον Μαυροκορδάτο, τον Νικηταρά με τον Κωλέτη, την ανιδιοτελή Φιλική Εταιρεία με τον τοκογλύφο κι αρχαιοκάπηλο Μακρυγιάννη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου