Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Κυκλοφόρησε το βιβλίο: «Οι μύθοι και το παραμύθι»

Γράφει
η Αφροδίτη Παπαδημητρίου


Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΨΜ το νέο βιβλίο του Νίκου Γ. Σακελλαρόπουλου με τίτλο «Οι μύθοι και το παραμύθι».
Αφορά μια περιήγηση του συγγραφέα στις θρησκευτικές κι ιστορικές παραμυθίες των Ελλήνων και τους θλιβερούς πρωταγωνιστές που τιμάμε ως ήρωες.
Όπως αναφέρει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος σε πρόσφατη τοποθέτησή του, με όσα καταγράφει στο βιβλίο δεν έχει την πρόθεση –ούτε μπορεί άλλωστε- ν’ αλλάξει όσα είναι βαθειά ριζωμένα μέσα στην κοινωνία μας, αλλά να καταδείξει τα ψέματα, τα παραμύθια, τους φανφαρονισμούς και τα παράλογα όσων μας διδάσκουν.
Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία που διδαχθήκαμε θα
μπορούσε να ήταν ανώδυνη αν δεν περιείχε εξωφρενικούς πατριωτικούς μύθους, πασπαλισμένους με θρησκευτικές υστερίες.
Αλλά εμείς, σε συνδυασμό με τους ψηφο…δεείς πολιτικούς, τον λαϊκισμό της πολιτικής και την πατριδοκαπηλία της εκκλησίας, αναζητήσαμε φαντάσματα για να τα κάνουμε ήρωες.
Είμαστε η μοναδική θεοκρατική χώρα της Ευρώπης με βούλα στο Σύνταγμά μας.
Την ιστορία μας την μαθαίνουνε στρεβλωμένα, μονόπλευρα, με μοναδικό σκοπό και στόχο την ανάδειξη ενός κίβδηλου ελληνοχριστιανικού ιδεώδους, το οποίο έχουμε φορέσει και στο Σύνταγμά μας.
Ταυτοχρόνως τιμάμε ως ήρωες ανθρώπους που ο βίος κι η πολιτεία τους επ’ ουδενί δικαιολογεί κάτι τέτοιο.
Καταστήσαμε ίσους κι όμοιους τον Καποδίστρια με τον Μαυρομιχάλη, τον Κολοκοτρώνη με τον Μαυροκορδάτο, τον Νικηταρά με τον Κωλέτη και τον Κουντουριώτη.
Ψάχνοντας κάποιος βιβλία και πηγές αναφορικά με την ιστορία των Ελλήνων, δεν μπορεί παρά να μείνει έκπληκτος από τις ανακρίβειες και τους μύθους που έχουμε διδαχτεί και γαλουχηθεί.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον θεό που ετσιθελικά μας μάθανε να πιστεύουμε.
Έχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο να τιμάμε, να ηρωοποιούμε και να γιορτάζουμε πρόσωπα που με διαφορετικές συνθήκες θα έπρεπε να έχουν ψοφολογήσει στην ανωνυμία, την περιφρόνηση και την ταπείνωση.
Αυτά και πολλά άλλα, ο συγγραφέας τα ξεσκεπάζει, τα ξεγυμνώνει.

Προσοχή:
Όπως αναφέρει το οπισθόφυλλο:
  1. Το βιβλίο δεν προσφέρεται για τα παιδιά του κατηχητικού ή τους ταγούς του ράσου. Ούτε για εκείνους που θεωρούν τη γυναίκα σκουλήκι, όπως εις εκ των τριών προστατών της Παιδείας μας. Ούτε για όσους θεωρούν ήρωες εκείνους που σήκωσαν τα όπλα εναντίον των συμπατριωτών τους για οφίτσια και χρήματα.
  2. Για αφορισμούς ή λοιπές κατάρες προς τον συγγραφέα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ απευθύνονται στον εκδοτικό οίκο.
  3. Οι πιθανές πράξεις μιμητισμού των «ηρώων» της θρησκείας και του έθνους και δη δολοφονίες και βανδαλισμοί, επ’ ουδενί θα οφείλονται στην ανάγνωση του παρόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου