Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Αλέξη το καλαμπούρι τελειώνει…

Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Εντολή στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θ’ αναλάβουν, λέει, τους κυβερνητικούς θώκους έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας για να ετοιμάσουν τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής του.
Την είδηση μπορεί ο καθένας να τη σχολιάσει κατά το δοκούν, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι οι συνεχείς, πλέον, ερωτήσεις κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου προς τα ανώτατα ηγετικά κλιμάκια του κόμματός τους, αναφορικά με την κατεύθυνση που θα κινούνται αυτά.
Θα πάμε σε μονομερείς ενέργειες;
«Όχι», είπε σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα ο εξ απορρήτων του προέδρου, Νίκος Παππάς.
«Ναι», λέει και ξαναλέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Θα εφαρμοστούν αμέσως όσα είπε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας», λένε και ξαναλένε όσοι κάνουν τους περιπάτους τους στο τηλεοπτικό γυαλί.
«Θα δανειστούμε από τη Ρωσία για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας», ανέφερε στον Skai ο εκ των της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τόλιος.
Μύλος!

Η αλήθεια είναι ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τρομάζει εκείνα τα στελέχη που έχουν πραγματική σχέση με την οικονομία και γνωρίζουν καλά το εξωτερικό περιβάλλον και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Γνωρίζουν ότι αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, οι εκλογές της 8ης
Φεβρουαρίου (;) κι αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα τους φέρει στην εξουσία, ίσως μ’ ένα μικρότερο κόμμα.
Άρα, από τα μέσα Φεβρουαρίου, θα έχουν αφενός την υποχρέωση να εκλέξουν Πρόεδρο (κάτι εύκολο), αλλά και την ολοκλήρωση εντός 15θημέρου της σημαντικότερης διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους δανειστές της.
Μια διαπραγμάτευση για την οποία τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ιδέα τι τους περιμένει.
Εν τω μεταξύ, μετά τις 27 Φεβρουαρίου, η χώρα θα είναι στον αέρα, χωρίς καμιά ασπίδα προστασίας.
Γι αυτό, λένε, θα ζητήσουν …παράταση.
Ειρωνεία!
Να πάνε οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη και να ζητήσουν παράταση του Μνημονίου που έλεγαν ότι …θα σκίσουν!

Κι όχι μόνο αυτό.
Γνωρίζουν και φοβούνται ότι όσοι έχουν λάβει υποσχέσεις επιστροφής στα παλιά «κεκτημένα», θα είναι ήδη ανεβασμένοι στα κάγκελα και θα απαιτούν.
Κι όλα αυτά, την ώρα που τόσο εντός Ελλάδας όσο και κυρίως στο εξωτερικό, δεν υπάρχει σώφρων άνθρωπος που να μην ισχυρίζεται ότι μπαίνουμε πάλι σε μια θάλασσα αβεβαιότητος, ενώ τα spreads των ελληνικών ομολόγων εκτινάχτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη δανεισμού.
Στις δε τράπεζες, κορυφαία στελέχη τους ανησυχούν ότι θα παρατηρηθεί και πάλι μαζική έξοδος κεφαλαίων, ίδια με αυτή που παρουσιάστηκε τις παραμονές των εκλογών του 2012.

Ξέρετε δε, ποιο είναι το χειρότερο;
Ότι την άνοδο των spreads και την δυσπιστία των αγορών, μεγάλη μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ (όρα δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα iskra που εκφράζει την «Αριστερή Πλατφόρμα» του Π. Λαφαζάνη) την χαρακτηρίζει «ωμή παρέμβαση του κεφαλαίου» στα εσωτερικά της Ελλάδας.
Δηλαδή, ζουν σ’ έναν κόσμο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού εκτός από την φαντασία τους.
Όμως τα ψέματα τέλειωσαν.
Τα καλαμπούρια τέλειωσαν.
Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα είναι το πιθανότερο, οι ωμές αλήθειες είναι μπροστά τους και μπροστά μας.
Κι ο θεός –αν υπάρχει- βοηθός.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου