Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ένα μέλλον, δυο Ελλάδες…

Γράφει
ο Χρήστος Κώνστας

Η επιστροφή της Ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά είναι αναμφισβήτητη.
Δυστυχώς όμως τα πρώτα χρόνια αυτής της οικονομικής ανάκαμψης δεν θα είναι ίδια για όλους.
Δεν θα κερδίσουν όλοι οι Έλληνες το ίδιο από αυτή την αλλαγή.
Το προσωπικό στοίχημα κάθε Έλληνα, για την επόμενη δεκαετία, είναι να προετοιμασθεί κατάλληλα, να προσαρμοσθεί και να ενταχθεί στις δομές της νέας ελληνικής οικονομίας η οποία σε τίποτα δεν θα μοιάζει με το παρελθόν.

Στο μέλλον θα υπάρχουν 2 Ελλάδες.
Η Ελλάδα που θα αξιοποιήσει τις νέες συνθήκες εξωστρέφειας, παραγωγικότητας και ανταγωνισμού και η Ελλάδα που θα παραμείνει στο περιθώριο, την ανεργία, την αντίσταση στις αλλαγές με την προσδοκία επιστροφής στο παλιό κρατικοδίαιτο υπερκαταναλωτικό περιβάλλον…

Στην προσπάθεια αυτή, δυστυχώς η Ελλάδα δεν θα έχει σύμμαχο το τραπεζικό της σύστημα.
Ολόκληρη την περασμένη δεκαετία, κάθε επιχειρηματίας το μόνο που έπρεπε να ασχοληθεί ήταν μια καλή ιδέα κι ένα σαφές και ξεκάθαρο επενδυτικό σχήμα για να την υλοποιήσει.
Σήμερα το πρώτο πρόβλημα για την υλοποίηση είναι η χρηματοδότηση.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά πολύ περισσότερο στην Ελλάδα χθες, σήμερα και για τα επόμενα 2 τουλάχιστον χρόνια, οι τράπεζες είναι εστιασμένες στην απομόχλευση και στη συμμόρφωση με τους νέους ρυθμιστικούς κανόνες.

Τις μέρες αυτές συντελείται μια επανάσταση στους θεσμούς της Ευρωπαϊκή Ένωσης.
Η Ευρώπη ενώνει τις τράπεζές της.
Η εποπτεία των τραπεζών περνάει στην ΕΚΤ και θα είναι δυνατή η απευθείας ανακεφαλαιοποίησή τους.
Η Ευρωζώνη, πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, κατάφερε να κάνει το πρώτο βήμα για την ενοποίηση του τραπεζικού της συστήματος.
Η ΕΚΤ θα εποπτεύει απευθείας τις 130 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης και σε συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές το σύνολο των περίπου 6.000 τραπεζών που λειτουργούν στην Ευρωζώνη.
Προτού η ΕΚΤ αναλάβει τον ρόλο της βασικής εποπτικής αρχής, θα προχωρήσει σε ποιοτικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR), ενώ εκτιμάται ότι θα αρχίσει να εποπτεύει απευθείας σε περίπου ένα χρόνο.
Αφότου η ΕΚΤ αναλάβει την κεντρική εποπτεία, θεωρητικά θα είναι δυνατή η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), γεγονός που θα οδηγήσει σε σπάσιμο του φαύλου κύκλου μεταξύ αδύναμων τραπεζών και χωρών, αφού το κόστος της διάσωσης δεν θα προστίθεται στο δημόσιο χρέος.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα αμέσως επόμενα χρόνια, μέχρι να φτάσουμε στην τραπεζική ένωση, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές και όχι από τις τράπεζες.
Για την Ελλάδα αυτό αποτελεί ριζική ανατροπή όλων των δεδομένων επιχειρηματικής δράσης…





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου