Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

Πανεπιστήμια ή θέατρα του παραλόγου;

Δεν γνωρίζω καμιά πολιτισμένη χώρα στην οποία κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε ημέρα, τα πανεπιστήμιά της γίνονται χώροι που η παραλογία, η πολιτική αντιδικία δια τελεσιγράφων, η κουρελαρία, ο κομματισμός, η αναξιοκρατία κι η έλλειψη διαλόγου βρίσκονται στο «κόκκινο».
Δεν γνωρίζω καμιά πολιτισμένη χώρα στην οποία τα πανεπιστήμιά της βρίσκονται σε καθεστώς συνεχών διενέξεων και συγκρούσεων.
Εσχάτως, τα ελληνικά πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά, επειδή οι πρυτάνεις κι οι διοικήσεις τους αποφάσισαν να (ξανά)κάνουν επανάσταση, με αφορμή την κινητικότητα των υπαλλήλων υποστήριξης.
Απίστευτα πράγματα, από μικρόνοες ανθρώπους, ελαχίστων προσόντων, επικίνδυνων ακόμη και για να διδάξουν την προπαίδεια στους φοιτητές.

Νέοι φοιτητές δεν μπορούν να εγγραφούν, την ώρα που οι γονείς τους ήδη πληρώνουν ενοίκια και λοιπά έξοδα διαμονής των παιδιών τους στα ιδρύματα της περιφέρειας.
Χιλιάδες φοιτητές χάνουν την εξεταστική περίοδο.
Εκατοντάδες φοιτητές βρίσκονται ήδη εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό με τις ανταλλαγές των προγραμμάτων «Έρασμους» και δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό, αφού τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι κλειστά και δεν αποστέλλουν τους φακέλους τους στα ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η φεουδαρχία των πρυτάνεων καλά κρατεί.
Ενώ η μεγάλη πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, παρακολουθεί εξ αποστάσεως, βυθισμένη στην υπνηλία της σιωπής.
Είναι εκείνοι που ενώ επιθυμούν βαθύτατες αλλαγές για την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που ενώ εκφράζονται δημοσίως υπέρ αυτών, στην ουσία και στην πράξη εγκλωβίζονται στη σιωπή τους κι ακυρώνουν όσα πρέπει αν γίνουν.
Ανέχονται τις συγκρουσιακές πρακτικές μιας χούφτας κομματόσκυλων που δεν επιθυμούν να κινηθεί το τέλμα.
Υπομένουν τις συντεχνιακές πρακτικές μια χούφτας βολεμένων δήθεν πνευματικών ταγών.
Αυτές τις πρακτικές που ήδη έχει πληρώσει ακριβά ο τόπος και ήδη πληρώνουν κι οι νέοι φοιτητές κι οι οικογένειές τους.
Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου