Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Τα διαρκή δεσμά



Γράφει
ο Νίκος Σίμος

Είναι ίδιον των κυβερνήσεων –κυρίως δε όταν αντιλαμβάνονται ότι η αποτυχία τους είναι μεγάλη σε σχέση με τις εξαγγελίες τους- να εξωραίζουν την πραγματικότητα. Εκείνο που φαίνεται ότι έχουμε ξεχάσει, παρασυρμένοι από την δινη της κυβερνητικής ευφορίας ότι βγαίνουμε από τις αγορές οσουνούπω, είναι η απάντηση που είχε δώσει ο κατά τα άλλα συμπαθών την ελληνική κυβέρνηση Επίτροπος Μοσκοβισί όταν ένας Έλληνας ευρωβουλευτής
τον είχε ρωτήσει για την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Τι είχε πει ο Γάλλος (που οι δηλώσεις του ήσαν ταυτόσημες με εκίνες εκπροσώπου της Κομμισσιόν);

Ότι ακόμη και αν βγει από τα Μνημόνια η Ελλάδα, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ θα τελεί υπό επιτροπεία, μέχρις ότου ξεπληρώσει το 75% τουλάχιστον των δανείων που έχει λάβει. Με άλλα λόγια κράτη και κοινοτικοί Θεσμοί είναι κατωχυρωμένοι για τα δανεικά που μας έχουν δώσει.

Οι σαφείς αυτές αναφορές συνιστούν μία προειδοποίηση προς τη χώρα και την κυβέρνηση αλλά και τις κυβερνήσεις που θα διαδεχθούν την σημερινή. Τούτο σημαίνει ότι ούτε η απαλλαγή από την μνημονιακή επιτήρηση ούτε και η πολυδιαφημιζόμενη έξοδος στις αγορές απαλλάσσουν την χώρα από την συνεχή εποπτεία των δανειστών. Παρακολούθηση που βεβαίως συνεπάγεται και παρεμβάσεις κάθε φορά που θα παρατηρούνται δημοσιονομικές παρεκκλίσεις ή υπερβολές δαπανών, που θα θεωρούνται επικίνδυνο οικονομικό πλαίσιο που δεν θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των δανειστών.

Όλα αυτά σημαίνουν και κάτι άλλο ιδιαιτέρως σημαντικό. Ότι προκειμένου να απαλλαγούμε από την στενή αυτή επιτήρηση απαιτείται η αποπληρωμή του 75% του χρέους. Με την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία και την βαθειά ύφεση μεσα στην οποία «κολυμπάει», η ευρωπαϊκή επιτροπεία θα είναι περίπου διαρκής, λαμβανομένου υπόψιν ότι η καλύτερη προοπτική, επειδή έχει αποκλεισθεί κούρεμα του χρέους, είναι η χρονική παράταση της εξόφλησης των δανειακών υποχρεώσεων. Επομένως θα απαιτηθεί η οικονομική δράση, κάτω μάλιστα από άλλες συνθήκες, τουλάχιστον δύο γενεών προκειμένου να ‘έχουμε, ως χώρα, μία πραγματικά αυτόνομη δημοσιονομική πορεία.

Ασφαλώς τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι περισσότερο αισιόδοξα αν η χώρα ήταν σε θέση να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα επέτρεπε την ταχύτερη εξόφληση των δανειακών μας υποχρεώσεων, με ίδιους πόρους και όχι, όπως σήμερα, με συνεχή αναδιάρθρωση των δανείων που συνεπάγεται διαρκείς δεσμεύσεις.

Αντιθέτως σήμερα το παραγωγικό μοντέλο είναι οι πρόσκαιρες επενδύσεις σε μπαρ, καφετέριες και ταβέρνες και σε υπηρεσίες γενικώς που δεν παράγουν κάποιο εθνικό προϊόν, ενώ και οι ξένες επενδύσεις ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως διαπιστώνουμε.

Το συμπερασμα με τα σημερινά δεδομένα είναι θλιβερό. Διότι επιτροπεία είναι ένα άλλο είδος οικονομικής κατοχής, με δική μας μάλιστα ευθύνη.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το site ysterogrfaonews.gr στα πλαίσια της συνεργασίας του με το grpost.blogspot.com

2 σχόλια:

  1. Επικοινωνήστε με τον Ηλία πρωτεύουσες και ενυπόθηκα δάνεια Limited ® για μικρό και μεγάλο ποσό δανείων. Δίνουμε δάνειο με επιτόκιο 2%. Επίσης δίνουμε από. £5000 λίρες σε 50.000.000 λίρες για τα άτομα και τις επιχειρήσεις, η πίστωση είναι ανοικτή σε όλους, ανεξάρτητα από την εθνικότητα....

    Ο Θεός να ευλογεί
    Ηλίας πρωτεύουσες και ενυπόθηκα δάνεια Limited ®
    E-mail: elijahcapitals@gmail.com
    Αριθμός τηλεφώνου εταιρείας: (469) 378-4575

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dear Sir/Ma,

    We have direct providers for BG/SBLC specifically for Sale/Lease, at leasing price of (0.5 + X)% of face value, Issuance by HSBC London/Hong Kong or any other AA rated Bank in Europe, Middle East or USA.

    Our BG/SBLC Financing can help you get your project funded, loan financing by providing you with yearly renewable leased bank instruments. We work directly with issuing bank lease providers, this Instrument can be monetized on your behalf for 100% funding : For further details contact us with the below information.

    Contact : Mr. SIVAJOTHI GNANATHEEVAM
    Email: leasingmandate@gmail.com

    Intermediaries / Consultants / Brokers are welcome to bring their clients and are 100% protected. In complete confidence, we will work together

    Regard,
    Sivajothi

    ΑπάντησηΔιαγραφή