Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Η σύγχυση που προκαλούν οι ειδικοί


 Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

 Έχουμε αναφερθεί κι άλλη φορά στους λαλίστατους λοιμωξιολόγους, των παραθύρων ειδικούς και του μυαλού μας …δράμα! Κάθε μέρα, πρωί –μεσημέρι- βράδυ, πάμπολλοι από δαύτους εκφράζουν μια απίστευτη πανσπερμία θέσεων κι απόψεων για την πανδημία και τη διαχείρισή της.

Άλλος λέει να κλείσουν τα σχολεία, άλλος λέει να μη κλείσουν. Άλλος να κλείσει το λιανεμπόριο, άλλος να μείνει ως έχει… Ένας λέει να

αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι κι ο δεύτερος ότι πρέπει να δουλέψει κι η οικονομία. Ο καθείς το μακρύ και το κοντό του. Ο καθείς προκαλεί κι από μια μικρή ή μεγάλη σύγχυση στην κοινωνία.

Προσέξτε:  Όταν ξεκίνησε η πανδημία, ήταν λογικό να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από την κοινωνία ν’ ακούει τον κάθε Σύψα (ο πιο τρομολάγνος όλων) αφού όλα ήταν άγνωστα και κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Εξ ου κι από φόβο κλειστήκαμε μέσα και πειθαρχήσαμε στο πρώτο lockdown που αποφάσισε η κυβέρνηση.  Τότε όμως, λόγω της παρουσίας του μέγιστου Σωτήρη Τσιόδρα, το εκπεμπόμενο μήνυμα ήταν σαφές και κυρίως ομοιογενές.  

Κάπως έτσι πορευτήκαμε μέχρι το καλοκαίρι. Μετά η μπάλα χάθηκε. Κάθε πρωί οι ουκ ολίγοι στήνονται πίσω από τα laptop τους και περιμένουν την ζώσα και τρέχουσα δημοσιογραφία για να τους φορέσει φωτοστέφανο γνώσης και να τους καταστήσει σχεδόν μόνιμα μέλη των οικογενειών μας. Από λοιμωξιολόγοι κάποια έγιναν αστέρια της επικαιρότητας. Μόνο αν τους ζητάνε αυτόγραφα στον δρόμο δεν έχουμε μάθει. Μέχρι κι ότι φορούσε μίνι (το πάλαι ποτέ φυσικά) μια κυριούλα με τσιριχτή φωνή που έχει καθημερινό στασίδι, πρωί πρωί στον Skai!

Προχθές ένας λοιμωξιολόγος  (Γώγος) βγήκε κι είπε ότι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο! Κανένας δεν τον ρώτησε πόθεν πώς προκύπτει αυτό κι η σύγχυση δημιουργήθηκε αστραπιαία με τη διάδοση της άποψής του από τους ειδικούς του πληκτρολογίου.

Ένας άλλος, ο τρομερός Σύψας, μας είπε ένα πρωί ότι μπορεί να ζήσουμε στιγμές Κίνας (Γουχάν) αν επικρατήσει η  νοτιοαφρικανική μετάλλαξη!

Αν και μπορεί…  Κι η ζωή μας να γεμίζει φόβο, ανησυχία, ανασφάλεια. Επειδή ο ειδικός δεν ξέρει ή δεν μπορεί να μαζέψει το στόμα του.

Μετά, ήρθε η σειρά του προέδρου των γιατρών πανελληνίως, ο Εξαδάκτυλος. Που βγήκε και ζήτησε να κλείσουν τα σχολεία. Καπάκι ο Σύψας πάλι, μίλησε για  καταστροφικά δεδομένα (στοιχεία) που απαιτούν τη λήψη νέων ακαριαίων μέτρων.

Την ίδια ώρα, ρεπόρτερς τηλεοπτικών δικτύων βγαίνουν συνεχώς και …αποκαλύπτουν έγκυρες πληροφορίες. Τη μια ότι είναι θέμα ωρών ένα ολικό lockdown, την άλλη ότι θα κλείσει η Αττική από μια ώρα και μετά, την παράλλη ότι θα κλείσει η Θεσσαλονίκη και πάει λέγοντας. Όλες αυτές τις …αποκλειστικές πληροφορίες δεν τις βγάζουν από την κοιλιά τους… Διαρροές των λοιμωξιολόγων είναι…

Προσωπικά δεν έχω πια καμιά αμφιβολία ότι οι περισσότεροι είναι άκρως  δελεασμένοι από την προβολή και την δημοσιότητα. Μα, άντε κάποιοι να βγαίνουν μια δυο φορές κάθε τόσο να εκφράσουν τη γνώμη τους. Ας πούμε ότι αυτό είναι κατανοητό. Μα να ξυπνάνε καθημερινά ώρες πριν τα χαράματα για να λένε τα ίδια και τα ίδια, δεν κατανοώ τι σκοπιμότητα έχουν…  Ίσως όπως ακούγεται, τα έδρανα της Βουλής για κάποιους…

Πρέπει να πούμε κι αυτό. Όσα ισχυρίζονται οι ειδικοί στα κανάλια δεν σημαίνει ότι αποτελούν πάντα πλειοψηφικά ρεύματα στην επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση. Απόδειξη ότι παρά την αντίθετη τηλεοπτική γνώμη των Σύψα κι Εξαδάκτυλου για το άνοιγμα των Γυμνασίων στις «κόκκινες» περιοχές, κάτι τέτοιο δεν μετατράπηκε σε  πλειοψηφική άποψη στην επιτροπή που συμβουλεύει τον Μητσοτάκη.

Προσέξτε κι αυτό: Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι η τηλεοπτική υπερέκθεση ορισμένων μπερδεύει την κοινωνία. Σχεδόν καθημερινά μάλιστα, υπάρχουν δυο-τρεις κυβερνητικοί παράγοντες που «κτυπάνε τα κεφάλια τους στον τοίχο» κι υφίστανται συνεχείς… νευρικούς κλονισμούς εξ αιτίας αντικρουόμενων θέσεων που προβάλλονται από τους ειδικούς. 

Η ουσία είναι ότι δεν μπορεί πια ο καθείς να ασκεί προσωπική πολιτική. Η κοινωνία κουράστηκε. Πρέπει να μπει φρένο, μέτρο, να επικρατήσει η λογική ακόμη κι εις βάρος των ανθρώπινων αδυναμιών ορισμένων.  Μαθαίνουμε ότι «έπεσε» στο τραπέζι η ιδέα να υπάρξουν δυο-τρεις αποκλειστικοί εκπρόσωποι της επιτροπής που θα μιλάνε στα ΜΜΕ. Μα υπήρξαν αντιδράσεις κι εκ των έσω και από τα κανάλια που θα χάσουν τους πρόθυμους.  Έτσι, θα πορευόμαστε μέσα στην πολυγλωσσία και στη σύγχυση…  Κρίμα!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου