Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Η υπηρεσία του Δένδια στον τόπο

Η υπηρεσία του Δένδια στον τόπο


 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσα συνέβησαν με τις συλλήψεις του γραμματέα, των βουλευτών και των περιφερειακών οργάνων της Χρυσής Αυγής, φέρουν φαρδιά –πλατιά την υπογραφή του υπουργού Δημόσιας Τάξης.
Ο Νίκος Δένδιας, ανάμεσα στα πολλά σημαντικά της υπουργίας του, πρόσθεσε την επιχείρηση –αποκάλυψη του τι είναι η Χρυσή Αυγή και σε χρόνο πρωτόγνωρο για τα  δεδομένα του οκνού ελληνικού κρατικού μηχανισμού, κατάφερε να ξετυλίξει το κουβάρι που οδήγησε στις χειροπέδες και τα κάγκελα τα στελέχη της.
Είναι πολλοί εκείνοι που θα αναρωτηθούν τι απ’ όλα αυτά θα είχε επιτύχει ο Ν. Δένδιας, αν δεν είχε μεσολαβήσει καταλυτικά το γεγονός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα;
Εγκυρότατες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι θα είχε επιτύχει περίπου τα ίδια πράγματα.
Ο ογκωδέστατος φάκελος που εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και περιελάμβανε τις σκόρπιες υποθέσεις μεμονωμένων στελεχών, που ουσιαστικά «έδεσαν» την εγκληματική οργάνωση, καταδεικνύει ότι με μεθοδικότητα εδώ και μήνες (οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι είναι περισσότεροι από έξι μήνες) εξελίσσονταν στο παρασκήνιο.
Δεν πρέπει να λησμονούμε και κάτι ακόμη.
Ο Νίκος Δένδιας, σε στιγμές πολιτικά ανύποπτες, μιλούσε για την αναγκαιότητα συσπείρωσης των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου απέναντι στο εθνικιστικό μόρφωμα κι ήταν η αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης απέναντι στις κορώνες του Μιχαλολιάκου και των υπολοίπων στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν μετά την φριχτή δολοφονία στο Κερατσίνι ήταν ραγδαίες.
Ο Δένδιας έδωσε το πρώτο στίγμα του τι θ’ ακολουθήσει.
Πρώτα απ’ όλα έσπασε σημαντικά αποστήματα στους κόλπους της Αστυνομίας και των υπηρεσιών της, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο αναταράξεων ακόμη και στα υψηλά της κλιμάκια. Απομακρύνθηκαν πρόσωπα που χαρακτηρίστηκαν θύλακες της Χρυσής Αυγής και αποδόμησε πρόσωπα κλειδιά, είτε στις έρευνες, είτε στην πορεία των πραγμάτων.
Κι επιπλέον, με τους χειρισμούς του και την ευελιξία του κατάφερε κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό. Ανάγκασε Αστυνομία και Δικαιοσύνη να υπερβούν την καχυποψία που επικρατούσε παραδοσιακά στις σχέσεις τους.
Η εμπειρία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον οδήγησε στην γρήγορη κατανόηση του προβλήματος μεταξύ των δυο υπηρεσιών –θεσμών της ελληνικής Πολιτείας.
Κι αυτό το πρόβλημα, είχε επανειλημμένως λειτουργήσει ως τροχοπέδη σε σημαντικές πλευρές της συνεργασίας τους.

Ακόμη κι όταν η Δικαιοσύνη κινήθηκε με απίστευτη ταχύτητα, η αρμοδιότητα του Δένδια, η ΕΛΑΣ, ήταν κι εκείνη έτοιμη. Σαν από καιρό.
Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, η μόνη υπηρεσία της ΕΛΑΣ που λειτουργεί με απολύτως επαγγελματικά δεδομένα, ανέλαβε δράση.
Κι εκεί ο Δένδιας ήταν «παρών».
Στον σχεδιασμό των συλλήψεων, στην επιλογή των τριών (και μόνο) αξιωματικών που θα έφερναν σε πέρας την επιχείρηση, στην απαίτησή του για σιγή ασυρμάτου, στην εξασφάλιση του απόλυτου αιφνιδιασμού.
Η φιλελεύθερη κουλτούρα του Νίκου Δένδια, προσέφερε μια σημαντική υπηρεσία στον τόπο.
Στάθηκε απέναντι στην επιχείρηση της Χρυσής Αυγής να αστικοποιηθεί και να καταστεί οιονεί ρυθμιστής των πολιτικών πραγμάτων.
Οι εικόνες με τους σιδηροδέσμιους πρωτεργάτες της –κατά εισαγγελέα- «εγκληματικής οργάνωσης», ήταν ένα απίστευτο σοκ για την ελληνική κοινωνία, που ασφαλώς θα συντελέσει καταλυτικά στην πολιτική σκηνή.
Κι είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η δόξα ανήκει στον Δένδια.
Που καθίσταται ο εξολοθρευτής μιας απίστευτης παραφωνίας στα πολιτικά δρώμενα του τόπου.
Κι οφείλουμε να του αποδώσουμε –και με το παραπάνω- τις δάφνες του!

1 σχόλιο: