Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018

Φως λέει ο Τσίπρας, σκοτάδι λέει η κοινωνία…Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

«Θα δούμε φως στο αδιέξοδο, κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος», είπε πάλι ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας μας πληροφορούσε ότι τον τελευταίο μήνα του 2017 αυξήθηκε η απασχόληση σε ποσοστό 2001!
Άλλο ένα τεράστιο ψέμα.
Όχι στον τυπικό σκέλος των λόγων και των ανακοινώσεων μα στην ουσία.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο κι η προστατευόμενη του
υπουργός Εργασίας, παρέλειψαν να πουν  –προφανώς επειδή το θεωρούν ήσσονος σημασίας- ότι βάσει των στοιχείων 6 στους 10 Έλληνες βρίσκουν εργασία με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής. Με αμοιβές που πολλές φορές είναι χαμηλότερες και από το επίδομα εργασίας.
Ιδού τα στοιχεία του υπουργείου:
Από τις προσλήψεις του 2017, μόνο το 40,9% είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Το 45,13% είναι θέσεις μερικής απασχόλησης και το 13, 97% θέσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.
Άρα; Άρα καλλιεργούν ένα ακόμη παραμύθι.
Πολύ περισσότερο αφού όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι πλέον οι αμοιβές είτε σε μόνιμες θέσεις απασχόλησης είτε σε μερικής, είτε σε εκ περιτροπής. Κι όλοι γνωρίζουμε ότι  αυτές οι αμοιβές –χαρτζιλίκι επιβαρύνονται πλέον και με φορολογία, αφού καταργήθηκε το αφορολόγητο.
Αυτά, λοιπόν, βλέπει η σκεπτόμενη κοινωνία και σκέφτεται ότι, όχι μόνο δεν υπάρχει το φως που λέει ο πρωθυπουργός, αλλά απόλυτο σκοτάδι.
Πολύ περισσότερο αφού από αυτά που ψηφίστηκαν προχθές στη Βουλή, υπάρχουν πράγματα που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα ασθενή νοικοκυριά. Βλέπετε, καταργούνται επιδόματα, απελευθερώνεται η αγορά εργασίας και πολλά άλλα. Χώρια οι πλειστηριασμοί για χρέη στο δημόσιο ακόμη και…500 ευρώ!
Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ, μιλά για αύξηση των εξαγωγών αλλά παραδέχεται τη διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος στη ζυγαριά εισαγωγών – εξαγωγών.
Μιλά και για αύξηση εισπράξεων από τον τουρισμό κατά 10%, αλλά δεν αναφέρει ότι το κόστος μειώθηκε εξ αιτίας της μερικής απασχόλησης των Ελλήνων εργαζομένων σ’ αυτόν.
Μιλά για μείωση της ανεργίας κατά 2% σε σχέση με το 2016, αλλά δεν αναφέρει ότι αυτό γίνεται εξ αιτίας της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης.
Αυτά τα στοιχεία «εκμεταλλεύθηκε» η κυβέρνηση για να ισχυριστεί ότι όλα βαίνουν καλώς.
Μα δεν είπε κουβέντα για τα υπόλοιπα που αναφέρει ο ΣΕΒ.
Όπως ότι η παραγωγή στη μεταποίηση σημείωσε πτώση, ακολουθώντας την υποχώρηση του οικονομικού κλίματος και των χαμηλών προσδοκιών στη βιομηχανία.
Όπως ότι ο όγκος λιανικών πωλήσεων μειώθηκε. Όπως η επισήμανση ότι οι επενδύσεις παραμένουν ο αδύναμος κρίκος οιασδήποτε ανάκαμψης.
Προσέξτε:
Μετά από αυτά που δημιουργούν πλασματική ευφορία, ήρθε η αλήθεια μέσω των στοιχείων που δημοσιοποίησε το Γενικό λογιστήριο του Κράτους.
Στα οποία αποτυπώνεται πλήρης εκτροχιασμός του προϋπολογισμού του 2017, παρά το γεγονός ότι αυτός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω τον Νοέμβριο.
Τα έσοδα είναι λιγότερα κατά 868 εκ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους. Και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση «θυσιάζει» τις δημόσιες επενδύσεις ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ για να δείξει υψηλότερο πλεόνασμα!!
Το βέβαιο είναι ότι το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός θα πανηγυρίζει για την έξοδο από τα μνημόνια και με αυτά τα πανηγύρια θα πορευτεί προς τις εκλογές. Γνωρίζοντας ίσως ότι η κοινωνία έχει ασθενή μνήμη για όσα δεινά της προκάλεσε με τις πολιτικές του, την υπερφορολόγηση και τη διάψευση των προσδοκιών της. Γνωρίζοντας ότι η κοινωνία μπορεί ακόμη και να ξεχάσει ότι η Αριστερά έχει ήδη φτωχοποιήσει μεγάλο μέρος της, με τεράστια περικοπή συντάξεων και μισθούς 300 και 400 ευρώ.
Όμως, εκείνος θα μιλά για το δικό του success story… Για το φως που εκείνος βλέπει στα αδιέξοδα…
Μα βλέπουμε κι εμείς.
Το σκοτάδι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου