Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ευθύνη Τσίπρα!

Γράφει
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Χάθηκαν δυο πολύτιμοι μήνες σε ατέρμονες συζητήσεις κι αμπελοφιλοσοφίες με την …δημιουργική ασάφεια, για να κατανοήσει ο Αλέξης Τσίπρας ότι οι μέθοδοι που ακολουθούσε ο υπουργός του των Οικονομικών δεν οδηγούσαν πουθενά αλλού παρά μόνο στα βράχια.
Ο νάρκισσος και υπερφίαλος Γιάννης
Βαρουφάκης, πότε υψώνοντας το μεσαίο δάκτυλο του χεριού του προς τους εταίρους και πότε κάνοντας διαλέξεις για την θεωρία των παιγνίων, χωρίς ποτέ να μπει στην ουσία με οικονομικά δεδομένα κι αριθμούς, οδήγησε τον εαυτό του και τη χώρα στην απομόνωση.
Όσα συνέβησαν στη Ρίγα της Λετονίας και στο Eurogroup, ήταν απόρροια όσων ο ίδιος είχε προκαλέσει.
Ποτέ όμως η Ελλάδα στην ιστορία της Ευρώπης, δεν είχε απέναντί της το σύνολο των εταίρων της.
Ποτέ δεν βρέθηκε τόσο απομονωμένη.
Ακόμη και από τους Κυπρίους!
Ο νάρκισσος και πολυπράγμων Βαρουφάκης ήταν βασικός κρίκος της αποτυχίας και της ασφυξίας στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα.
Προσοχή, όμως.
Όχι μόνος του.
Ο πρωθυπουργός τον επέλεξε.
Και δεν μπορεί ουδείς να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε.
Κι όπως αναφέρουν παλιοί πολιτικοί με χιλιάδες ώρες πτήσεις στα της διακυβέρνησης, ένας πρωθυπουργός αξιολογείται κυρίως από τις επιλογές των συνεργατών του.
Μέχρι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να καυχάται για τις επιλογές του.
Όχι μόνο του Βαρουφάκη, αλλά και πλείστων άλλων στελεχών της κυβέρνησής του και των θεσμικών οργάνων του τόπου.
Από πού ν’ αρχίσουμε και πού να καταλήξουμε.
Από το ποιον έκανε κυβερνητικό εταίρο του; Από την Παιδεία; Τη Δικαιοσύνη; Τη Διοικητική μεταρρύθμιση; Το Εσωτερικών; Το Αθλητισμού; Το Μετανάστευσης; Το Εργασίας; Τη Βουλή;
Ένα «Αριστερό τσούρμο» -φράση του Βαρουφάκη- που ως αντιπολίτευση δεν είχε κανένα σχέδιο για τον τόπο, εκτός από τις ουτοπικές ασυνάρτητες ατάκες κι εξακολουθεί να κάνει το ίδιο ως κυβέρνηση.
Ο υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε στη θέση από τον πρωθυπουργό κι ακολούθησε –πέραν των δικών του επιδιώξεων- τις πολιτικές του οδηγίες.

Από την άλλη πλευρά, όποιος είδε χθες βράδυ τον Αλέξη Τσίπρα στην τηλεόραση και την εκπομπή του Χατζηνικολάου θα έτριβε τα μάτια του και θα έξυνε τ’ αυτιά του, αναφορικά με όσα έλεγε στον ίδιο δημοσιογράφο στην ίδια εκπομπή, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.
Όποιος θυμάται τους χαρακτηρισμούς του εναντίον της Μέρκελ πριν τις εκλογές, αναρωτιέται αν σήμερα είναι ο ίδιος άνθρωπος που συναγελάζεται μαζί της και σχεδόν την παρακαλά για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.
Ακόμη κι έτσι όμως, ο πρωθυπουργός που έχει τη συνολική ευθύνη της χώρας, δείχνει να προσαρμόζεται.
Η χθεσινή του απόφαση, μπορεί να είναι η απαρχή για να επιβάλλει τις γενναίες αποφάσεις που χρειάζεται η χώρα…
Ας κρατήσουμε όμως μικρό καλάθι, πολύ περισσότερο όταν οι μεταμορφώσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι συχνές κι οβιδιακές…
  






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου