Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Στο Καλντερίμι (Νο 106)

Η εβδομαδιαία στήλη του grpost, με τα πολιτικά –παραπολιτικά θέματα, τις Τυπολογίες και το Αθλητικό Καλντερίμι, δια χειρός Νίκου Γ. Σακελλαρόπουλου


@ Καλημέρες, καλημέρες

@ Με Νέα Δημοκρατία θα ξεκινήσω σήμερα.
Συμφώνως με πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, οι δημοσκοπήσεις που παρήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς το τελευταίο διάστημα, εμφανίζουν το κόμμα να χάνει από τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά που ξεπερνούν το 13-14%.
Τ’ αποτελέσματα ήταν ένα μεγάλο σοκ για τον πρώην πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες και κάπου εκεί άρχισαν
οι δεύτερες σκέψεις.
Μένουμε για να κλείσει το μαγαζί στα χέρια μας ή φεύγουμε και δίνουμε τη «βόμβα» σ’ άλλον;
Τι μέλλει γενέσθαι;
Δεν γνωρίζω.

@ Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται παντελώς αφερέγγυα ακόμη κι απέναντι σε μια κυβέρνηση της συμφοράς, όπως είναι αυτή των Τσίπρα – Καμένου.
Κι ότι ο Σαμαράς εξακολουθεί να νομίζει ότι θα γυρίσει ο τροχός και θα δικαιωθεί…
Αλλά, φρονώ ότι ουδείς ασχολείται με τους αριθμούς κι όσα πέτυχε η κυβέρνησή του.
Δυστυχώς για εκείνον.
Δυστυχώς και για τον τόπο, που έχει παραδοθεί στην πολιτική παραφροσύνη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ!
Οι οποίοι προς το παρόν παίζουν χωρίς αντίπαλο…

@ Και παίζουν χωρίς αντίπαλο, αφού γνωρίζουν ότι η σημερινή αποστεωμένη και μουχλιασμένη Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμιά ελπίδα ή προοπτική να θεωρηθεί ως εν δυνάμει αντίπαλος της κυβέρνησης ή εναλλακτική προοπτική για τον τόπο.
Εκτιμώ, ότι έτσι όπως πάει η ιστορία, η Νέα Δημοκρατία μαθηματικά βαδίζει στα χνάρια του εξαφανισμένου ΠαΣοΚ και δεν θ’ αργήσει η στιγμή που η ψήφος προς εκείνη θα θεωρείται… χαμένη ψήφος.

@ Ακόμη και στο πολύ λογικό ενδεχόμενο να μη καταφέρει πολλά πράγματα ο Τσίπρας, πάλι θα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά αν ο Σαμαράς κι η ομάδα του παραμένουν στην ηγεσία της.

@ Οι πληροφορίες «λένε» ότι μετά την εσωτερική ενημέρωση για τα αποτελέσματα των κρυφών δημοσκοπήσεων, δημιουργήθηκε ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Πολύ περισσότερο αφού εκφράζονται πλέον φόβοι ότι ο Τσίπρας θα καταφύγει σ’ εκλογές, όπου θα επιβεβαιωθεί η διάλυση του κόμματος.

@ Σας λέω ακόμη, ότι συντόμως θ’ ακούσετε να λαμβάνουν αποστάσεις από τον Σαμαρά και την ομάδα του, ακόμη και πρόσωπα που έχουν χαρακτηριστεί σαμαροφύλακες.
Μη σας ξενίσει αν δείτε ακόμη και πρόσωπα που χαρακτηρίστηκαν «μουσαφίρηδες» στο κόμμα, ν’ αδειάζουν ευσχήμως τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

@ Θα σας πω και κάτι ακόμη, έστω κι αν κάποιοι εκτοξεύσουν και πάλι τους γνωστούς χαρακτηρισμούς τους προς τη στήλη.
Ήδη υπάρχει σημαντικός αριθμός βουλευτών –ακόμη και από τους λεγόμενους καραμανλικούς- που όλο και πιο ανοικτά εκφράζουν τις διαφωνίες τους για την εξακολουθητική σιωπή του Κώστα Καραμανλή.

@ Από την άλλη πλευρά, κύκλοι του τ. πρωθυπουργού αναφέρουν ότι ο ίδιος έχει προσδιορίσει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για να κάνει τις όποιες παρεμβάσεις του.
Πότε θα είναι αυτός;
Ουδείς γνωρίζει.

@ Το βέβαιο είναι ότι όλο και πληθαίνουν οι διακριτικές επαφές καραμανλικών –όχι βουλευτών- με πρόσωπα της εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα.
Στο πολιτικό παρασκήνιο ακούγεται ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει διαμηνύσει στον πρωθυπουργό τους έντονους προβληματισμούς του για την αναποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν συγκεκριμένοι υπουργοί της κυβέρνησης, τόσο στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, όσο και στο εσωτερικό της χώρας.
Το ίδιο παρασκήνιο ισχυρίζεται ότι ήδη έχουν βρεθεί κι από κοντά Καραμανλής και Τσίπρας, όπου τα είπαν δια ζώσης.

@ Ακούγεται επίσης, ότι έχουν γίνει ήδη συζητήσεις για ενδεχόμενο πολιτικής συσπείρωσης κι εθνικής ομοψυχίας, σε περίπτωση «ατυχήματος» στις διαπραγματεύσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις έγιναν γνωστές οι όποιες παρασκηνιακές κινήσεις, έσπευσε ο Σαμαράς να δώσει συνέντευξη στο Bloomberg και να δηλώσει … υπέρ ενός ενδεχόμενου ευρύτερου κυβερνητικού συνασπισμού.

@ Να ξαναγυρίσω στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας.
Κυκλοφορεί ευρέως ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για να συγκεντρωθούν οι 27 υπογραφές που απαιτούνται για να τεθεί ζήτημα ηγεσίας.
Κι αν πείτε χαράς το πράγμα, εύκολο είναι να συγκεντρωθούν, σας λέω ότι δεν είναι καθόλου έτσι.
Προέχουν οι συζητήσεις για την στήριξη ενός ή δυο προσώπων ως ενδεχόμενων υποψηφίων προέδρων, οι οποίοι θα δεσμευθούν για την απαραίτητη αλλαγή των ιδεολογικοπολιτικών χαρακτηριστικών του κόμματος.

@ Ούτε αυτό είναι εύκολο.
Τα πρόσωπα που έχουν παρασκηνιακά εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι αρκετά κι εκ πρώτης όψεως απαιτούνται κοινοί στόχοι και συμμαχίες που δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν.
Προς το παρόν συνεχίζονται οι διεργασίες στα … δείπνα.
Την εβδομάδα που έφυγε ένα διοργάνωσε ο Μάριος Σαλμάς στην «Αθηναϊκή Λέσχη» κι ένα έγινε με πρωτοβουλία πολλών στο ξενοδοχείο Embassy.
Χαρακτηριστικό και των δυο γευμάτων –συγκεντρώσεων, είναι ότι συμμετείχαν σχεδόν τα ίδια πρόσωπα.

@ Θα σας πω κι ονόματα.
Δένδιας, Μπακογιάννη, Στυλιανίδης, Χαρακόπουλος, Βλάχος, Τσιάρας, Χατζηδάκης, Άννα Καραμανλή, Καράογλου, Τζαβάρας και Γκιουλέκας.
Όλοι, έχουν σχέσεις κι επηρεάζουν κι άλλους βουλευτές που δεν κρίθηκε αναγκαίο να παρευρεθούν.

@ Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης που παρακολουθεί με λογικές σκεπτικισμού κι ουδετερότητας τα τεκταινόμενα, είναι ο μόνος που δημοσίως ισχυρίζεται την αναγκαιότητα στροφής της Νέας Δημοκρατίας προς το μεταρρυθμιστικό Κέντρο.
Το ίδιο κάνει κι η ομάδα των «επτά νέων» βουλευτών, στην οποία ακούγεται ότι την πρωτοκαθεδρία έχει αναλάβει ο Βασίλης Κικίλιας.
Σ’ αυτή την ομάδα κινητικότητα αναπτύσσουν οι Κώστας Κατσαφάδος, Κώστας Βλάσσης, Φωτεινή Αραμπατζή, Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Δήμας και Γιώργος Στύλιος.

@ Δεν τελειώνω εδώ με το συγκεκριμένο θέμα.
Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει κι ο παράγων Σαμαράς, έστω κι αποδυναμωμένος.
Στην ομάδα Σαμαρά, λοιπόν, τα πρόσωπα που κυριαρχούν είναι ο Λαζαρίδης κι η Ασημακοπούλου.
Λέγεται ότι ήδη έχουν λάβει αποστάσεις οι Βορίδης και Άδωνις, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.
Ο Λαζαρίδης είναι εκείνος που κινεί τα νήματα.

@ Παρά τις προ καιρού φήμες –γράψαμε σχετικά σε προηγούμενα «Καλντερίμια»- περί απομάκρυνσής του από τον στενό πυρήνα των σαμαροφυλάκων, ο Σαμαράς τον τοποθέτησε στο νεοσύστατο Πολιτικό Συμβούλιο.
Προφανώς για να δείξει σ’ όλους ότι τον περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του.
Ο Λαζαρίδης, σ’ αντίθεση με τις φωνές του κεντροφιλελεύθερου πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας, είναι οπαδός του σκληρού ροκ απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Μάλιστα, είναι υπέρμαχος της καταψήφισης της όποιας συμφωνίας με τους δανειστές φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή.
Κάτι που δεν έχει καμιά λογική, δεδομένης της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας και των αποφάσεων που είχε λάβει.

@ Να σας πω κι ένα τελευταίο.
Ο Λαζαρίδης – που ήταν βασικός εκφραστής της στρατηγικής του τρόμου που εφήρμοσε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία- είναι υπέρμαχος της διεύρυνσης της Νέας Δημοκρατίας προς το Κέντρο (!!!), όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται αυτό σε σχέση με το σκληρό ροκ απέναντι στην κυβέρνηση.
Μάλιστα, οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για συζητήσεις με τον Χρυσοχοϊδη, τον Σγουρό, την Διαμαντοπούλου και τον… Γιαννίτση, με στόχο αυτή τη διεύρυνση, δημιούργησαν άσχημες εντυπώσεις, δεδομένης της άρνησης των προαναφερομένων (όχι όλων) να συζητήσουν τέτοιο ενδεχόμενο.

@ Πάντως, ο ίδιος ο Σαμαράς είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα προχωράει.
Πού το είπε;
Στην ταβέρνα της Κηφισιάς που έκανε το τραπέζι στους νεοεκλεγέντες βουλευτές.
Σε ποιόν το είπε;
Στον βουλευτή Θεπρωτίας Π. Γιόγιακα, όταν εκείνος του ανέφερε ότι στην περιφέρειά του ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία οι…. πασόκοι! 

@ Πάμε παρακάτω, αλλάζοντας θέμα.
Θυμόσαστε που στο προηγούμενο «Καλντερίμι» κλείνοντας την ενότητα με τα πολιτικά και παραπολιτικά σχόλια, είχα γράψει ένα μονολεκτικό ερώτημα;
Ανασχηματισμός;

@ Ε, θα είδατε φαντάζομαι το σενάριο να «παίζει» μισοβδόμαδα σ’ αρκετά ΜΜΕ.
Σήμερα θα πάμε ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι διόλου απίθανο να προχωρήσει ο Τσίπρας σ’ αναδόμηση (κατά τα παπανδρεϊκά πρότυπα) της κυβέρνησής του, αμέσως μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης.
Κύκλοι που βρίσκονται στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, ισχυρίζονται ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

@ Ακόμη κι αν πρόκειται για ένα παιγνίδι διαρροών με στόχο τη… συμμόρφωση κάποιων κυβερνητικών παραγόντων ή προειδοποίηση προς την πλευρά των καμένων, θα σας πω τι διαρρέεται.
Διαρρέεται, λοιπόν, ότι ο Τσίπρας τα «έχει πάρει στο κρανίο» με την ασυνεννοησία που επιδεικνύουν υπουργοί του, αλλά και τις αυτόνομες στρατηγικές που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Κι ότι μόλις φανεί προς τα πού πάει η διαπραγμάτευση –δηλαδή μετά το Πάσχα- θα ξεκαθαρίσει τις σκέψεις του και θα λάβει τις αποφάσεις του.

@ Όλα θα γίνουν –αν γίνουν- με πρόφαση την ανακατανομή αρμοδιοτήτων, που θα στοχεύουν στον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης.
Και δη με πρόσωπα που θα μπορούν να σηκώσουν το βάρος των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, κάποιες εκ των οποίων δεν θα είναι συμβατές (το λέω κομψά) με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πολλά θα εξαρτηθούν κι από τις κινήσεις άλλων.

@ Ακούγεται επί παραδείγματι, ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει σε ζητήματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την Αριστερή Πλατφόρμα (ιδιωτικοποίηση λιμανιών, αεροδρομίων, κρατικών εταιρειών κλπ), θα δοθεί εντολή ν’ αποσυρθούν από την κυβέρνηση τα μέλη της (Λαφαζάνης, Στρατούλης κλπ), για να μη απονομιμοποιήσουν με τις υπογραφές τους τις απόψεις τους.

@ Αν συμβεί αυτό, μοιραία ο πρωθυπουργός θα οδηγηθεί στη λύση της «αναδόμησης».
Κι ίσως του βγει και σε καλό.
Μάλιστα, μην εκπλαγείτε αν δείτε κι επαναδραστηριοποίηση ξεχασμένων στελεχών της ΔΗΜΑΡ, με ταυτόχρονο περιορισμό των καμένων.
Πάντως, στενοί του συνεργάτες του προτείνουν κι εκλογές!

@ Σε περίπτωση «αναδόμησης» μην εκπλαγείτε αν δείτε κι εκτός σχήματος τον Μπαρούφ!
Είναι πλέον βέβαιο ότι Δραγασάκης και Μπαρούφ δεν μπορούν να συνυπάρξουν κι ας έσκιζαν κάποιοι τα ιμάτιά τους όταν το πρωτοαποκαλύψαμε εδώ από το «Καλνερίμι» (Κυριακή 22 Μαρτίου και Κυριακή 29 Μαρτίου) με στοιχεία και λεπτομέρειες.

@ Ήδη ο Μπαρούφ έχει πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει στο παρασκήνιο κι άρχισε να διαρρέει ότι… επιθυμεί την αποδέσμευσή του!
Χώρια, που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα του χρεώσουν όλα τα στραβά της συμφωνίας.
Μην εκπλαγείτε αν δείτε εκτός σχήματος –επαναλαμβάνω αν κι όταν και συμφώνως με όσα διαρρέουν κύκλοι πέριξ του πρωθυπουργού- και τον Κατρούγκαλο, παρά την κάλυψη που επισήμως του παρείχε το Μαξίμου μετά όσα αποκαλύφτηκαν.

@ Σ’ αυτά όλα θα πρέπει να προσθέσετε και την ένταξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο Δικαιοσύνης, όπως συμφωνήθηκε μετά τις διαφωνίες Βούτση –Πανούση.
Ίσως να δούμε και παρεμβάσεις στην Παιδεία, όπου πλέον η κατάσταση ανάμεσα στις σχέσεις Μπαλτά και Κουράκη είναι οριακές.

@ Αλλάζουμε θέμα.
Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι ημέρα με την ημέρα ξεγυμνώνεται όλο και περισσότερο, αναφορικά με όσα έλεγε προεκλογικά.
Ο Νικολούδης, βγήκε κι είπε ότι ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες, λόγω άρνησης των ελβετικών αρχών να παράσχουν πληροφορίες, καθώς και των νομικών προβλημάτων που δημιουργούνται από ελέγχους σε off shore εταιρείες….
Δηλαδή, άλλη μια αποκάλυψη της προεκλογικής απάτης.
Που ο ΣΥΡΙΖΑ κι οι Καμένοι υπόσχονταν να πάρουν τα μπικικίνια από τις λίστες και να τα μοιράσουν στο πόπολο…
Που έλεγαν ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα έχουν μαζέψει 1 δις ευρώπουλα…
Που έλεγαν και ξανάλεγαν ότι οι δανειστές είχαν στο χέρι τους …δοσίλογους μερκελιστές και δεν τους άφηναν να ψάξουν…

@ Προεκλογικά δεν μας έλεγαν ότι μεγάλη ακίνητη περιουσία θα λογίζεται εκείνη που ξεπερνά –τουλάχιστον- τα 200 χιλιάδες ευρώπουλα;
Άλλη μια απάτη.
Τώρα την προσδιορίζουν άνω των… 50 χιλιάδων!
Πρώτη φορά Αριστερά!

@ Να πάμε και στο ζήτημα των λιμανιών και δη του ΟΛΠ.
Ανεξαρτήτως τι λέει δεξιά κι αριστερά στον Πειραιά, ο γραφικός Δρίτσας, ανεξαρτήτως τι ετοιμάζουν οι συνδικαλιστές του ΟΛΠ, ανεξαρτήτως τι λέει ο Λαφαζάνης, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους Κινέζους για τα .. περαιτέρω.
Η μόνη παραχώρηση που θα κάνει ο Δραγασάκης στους συντρόφους του, είναι ότι θα πουλήσει το 51% του ΟΛΠ, έναντι του 67,7% που έχει συμφωνήσει.

@ Μου λένε ότι όλο το εγχείρημα έχει αναλάβει να «τρέξει» ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς.
Στο εγχείρημα ο Δραγασάκης έχει συμφωνήσει ότι κι η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή τη δρομολόγηση υπουργικών αποφάσεων που θα ενεργοποιήσουν νόμους που αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα, βάσει της οποίας θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα γραμμές –εργοστάσια, που θ’ αφορούν συναρμολόγηση επώνυμων προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών, υπό την υψηλή επιστασία των Κινέζων.

@ Σας λέω, μάλιστα, ποιες εταιρίες διαρρέονται.
Rackard (είχε ήδη συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση), ΖΤΕ, Apple (η κινεζική υπεργολάβος της εταιρίας), Lenovo και Foxconn.
Απ’ αυτές η κυβέρνηση προσδοκά νέες θέσεις εργασίας κι η Κινεζική πλευρά προσδοκά την ευρωπαϊκή νομιμοποίηση (made in EU), την καλύτερη τιμολόγηση και την ευκολότερη διείσδυση στην ευρωπαϊκή αγορά.

@ Το εγχείρημα, όπως καταλαβαίνετε είναι τεράστιο και δεν μπορεί κανένας Δρίτσας ή Λαφαζάνης να σταθούν εμπόδια με τις αγκυλώσεις τους.
Κι ας χάλαγαν τον κόσμο όταν η προηγούμενη κυβέρνηση προχωρούσε προς την ίδια κατεύθυνση…
Πάντως, κύκλοι της αγοράς, ισχυρίζονται ότι όλο το project θα δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία, έστω κι αν τυπικά θα φέρει τη σφραγίδα μιας Αριστερής κυβέρνησης που μέχρι πριν λίγους μήνες «πολεμούσε» με νύχια και με δόντια ένα τέτοιο ενδεχόμενο…

@ Πάμε παρακάτω.
Δεν μπορώ να μη σχολιάσω τον δήμαρχο του Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη, που βγήκε κι είπε ότι δίνει το πλεόνασμα του δήμου για να πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι!
Να χαρώ εγώ φιλελεύθερη σκέψη.
Γιατί ρε μάγκα να το δώσεις στους προνομιούχους και σταθερά αμειβόμενους και δεν το δίνεις στους άστεγους κι οικογένειες που κάνουν το σκατό τους παξιμάδι για να επιβιώσουν;
Γιατί δεν το δίνεις σε ανέργους;
Σ’ ανθρώπους που δεν έχουν να πάρουν ούτε ασπιρίνη;
Τόση ανοησία πια;
Τόση;

@ Ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου είναι ευθύνη των Φλαμπουράρη και Κουίκ.
Τ’ αποτελέσματα τα βλέπουμε όλοι…

@ Σκέφτομαι ότι αν χρειαστεί ν’ αντικατασταθεί για λίγο –εξ αιτίας μιας γρίπης ας πούμε- ο πρόεδρος Πάκης, εκείνη που θα κληθεί ν’ ασκήσει τα καθήκοντά του θα είναι η τσαρίνα Λουδοβίκα Ζωή και με καταλαμβάνουν συμπτώματα κατάθλιψης…

@ Μου λένε ότι οι σχέσεις του γηραιού Γλέζου με τον Παπαδημούλη είναι σε οριακό σημείο.
Κι ότι στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τρέμουν τη στιγμή που θ’ αρχίσουν να διαφωνούν δημοσίως.

@ Ερώτηση:
Αληθεύει άραγε η φημολογία πως στον Παπαδημούλη είχε προταθεί ν’ αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών κι εκείνος αρνήθηκε;

@ Ερώτηση:
Αληθεύει ότι ο Πανούσης περίμενε εντολή από τον Τσίπρα για να συλληφθούν οι εισβολείς – αντιεξουσιαστές στο προαύλιο της Βουλής κι ενώ σχεδόν «έφευγε» από το Μαξίμου το ΟΚ, αντέδρασε ο Βούτσης;
Κι ότι μετά ο Πανούσης ζήτησε ν’ αναφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης κι όχι στον Πόρκυ;

@ Ερώτηση:
Το κουτόχορτο περιλαμβάνεται στα βρώσιμα του λιτού βίου;

@ Θυμόσαστε που έγινε ολόκληρο θέμα στις Βρυξέλες για την άρνηση υπουργών να δίνουν στοιχεία στα εν Ελλάδα «τεχνικά κλιμάκια» των δανειστών;
Ε, λοιπόν, σας λέω και ποιοι είναι οι υπουργοί που κατονομάστηκαν στο Μαξίμου.
Σκουρλέτης, Φωτίου και Λαφαζάνης.
Οι δυο πρώτοι, μετά τις παρεμβάσεις συμμορφώθηκαν.
Ο Λαφαζάνης έχει τη δική του περπατησιά, την οποία είναι σαφές ότι αδυνατεί ή δεν θέλει ν’ αντιμετωπίσει ο Τσίπρας.

@ Μαθαίνω ότι οικονομικές υπηρεσίες έχουν βρει κάποια περίεργα εμβάσματα (σε λογαριασμό της ALPHA Bank) εκατομμυρίων ευρώ, εν ενεργεία υπουργού που τίμησε προσφάτως τα φώτα της δημοσιότητας.
Λέτε;

@ Ήθελα να ήξερα από ποιον κινδύνευε ο τέως και του είχαν διαθέσει ασφάλεια μέχρι και στη βίλα του στο Πόρτο Χέλι;
Ευτυχώς, οι αστυνομικοί που τον … φύλαγαν γύρισαν στις υπηρεσίες τους.
Καιρός είναι να τους δούμε και στους δρόμους του Ναυπλίου, του Άργους, του Κρανιδίου κι όλης της Αργολίδας.

@ Σας λέω ότι η εξεταστική επιτροπή που δρομολογεί η κυβέρνηση για να διερευνηθούν τα αίτια υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια, μπορεί να φέρει και πάλι κοντά τον Βενιζέλο με τον μοιραίο Παπανδρέου.
Απολύτως έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη συνομίλησαν τηλεφωνικά δυο –τρεις φορές, ενώ αναμένονται αμέσως μετά το Πάσχα και προσωπικές συναντήσεις.

@ Είπαμε Αλέξη να ταΐσουμε τους φτωχούς, όχι ν’ αδυνατήσουμε τους χοντρούς…
Γκέγκε;

@ Και λαϊκισμός και… λαϊτισμός!
Λαϊτισμός, εκ του γνωστού αγγλικού επιθέτου «λάιτ» (light), που σημαίνει «ελαφρύς»…

@ Να ξέρετε ότι η ζωή (είτε με μικρό είτε με κεφαλαίο ζήτα), αποδεικνύει καθημερινά ότι υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο απ’ όσα μπορούμε να φανταστούμε….

@ Η πληροφορία που αναφέρει ότι γίνονται οι τελευταίες δοκιμές της νέας εφεύρεσης που θα ονομάζεται «κωλοτουμπόμετρο», δεν είναι επιβεβαιωμένη…

@ Η συνάντηση του προέδρου Πάκη με τον υπουργό Κατρούγκαλο, ήταν άκρως συγκινητική.
Φρονώ ότι αποτέλεσε κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας, στην κατεύθυνση επανίδρυσης του Κράτους…

@ Φοβάμαι ότι οι μόνοι αισιόδοξοι Έλληνες είναι οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών κι οι σχολικοί φύλακες…

@ Τέσσερα χρόνια φυλακή έφαγε ο Γιάννος Παπαντωνίου για απόκρυψη από το πόθεν έσχες 1,3 εκ. δολαρίων.
Εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα, δηλαδή 14.600 ευρώπουλα.
Τον πήδηξαν τον άνθρωπο!

@ Αν αληθεύουν οι φήμες που θέλουν τον Καμίνη να σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα για αρχηγός του ΠαΣοΚ, τότε θα πρέπει κάποιος να του υπενθυμίσει ή να του μάθει τι λέει ο λαός μας για την βούρτσα και τη…

@ Λίγο πριν το τέλος της ενότητας με τα πολιτικά και παραπολιτικά σχόλια, θα σας πω και λίγα παρασκήνια από εκείνα που συνέβησαν το βράδυ της έκτακτης σύγκλισης της Βουλής, με πρωταγωνίστρια την τσαρίνα – Λουδοβίκα Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Προσωπικά και «διαβάζοντας» την γλώσσα του προσώπου και του σώματος, εκτιμώ ότι ο Τσίπρας είχε ανεβάσει πίεση, βλέποντας κι ακούγοντας όσα συνέβαιναν.
Όχι από τους Σαμαρά, Βενιζέλο και Σταύρο, αλλά από τους δικούς του και τη πρόεδρο της Βουλής.

@ Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η τσαρίνα Λουδοβίκα Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε τον λόγο στον… Στρατούλη, χωρίς κανέναν ουσιαστικό και τυπικό λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε με μανία το Mont Blanc στυλό του!
Λίγο μετά, όταν δόθηκε ο λόγος στον Κατρούγκαλο κι έγινε ο γνωστός χαμός με την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός τα ξαναπήρε στο κρανίο.
Μάλιστα, μόλις είδε τον υπουργό του να παίρνει θέση στο βήμα της Βουλής, του είπε «φύγε από εκεί»!
Κι ο Κατρούγκαλος επέστρεψε στα κυβερνητικά έδρανα.

@ Έχει κι άλλο.
Κάποια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας –όνομα και πράγμα- Μπαλτάς, θέλησε να βγάλει λόγο από τα υπουργικά έδρανα.
Κι ενώ είχε σηκωθεί κι έφτιαχνε το μικρόφωνό του, ο Τσίπρας τον αγριοκοίταξε και του φώναξε μ’ ιδιαιτέρως θυμωμένο ύφος:
-          Κάτσε κάτω, τώρα!

@ Εκεί, όμως, που έγινε ο χαμός του χαμού, χωρίς να φανεί μάλιστα στην τηλεοπτική εικόνα, ήταν ένα στιγμιότυπο από τη στιγμή που ήταν στο βήμα ο Βενιζέλος.
Σε κάποια αποστροφή του λόγου του, γέλασε μόνος του, οπότε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, επιχείρησε να του τη βγει, λέγοντάς του ότι τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, δεν πρέπει να γελά.
Ο Βενιζέλος, τον κοίταξε κι ετοιμόλογος όπως είναι, του απάντησε ότι το γέλιο του είναι … κλαυσίγελως!
Η αίθουσα στην πλευρά που κάθονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, βουβάθηκε!
Άκρα του τάφου σιωπή!
Μέχρι που ακούστηκε μια φωνή από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας (μάλλον του Τασούλα):
-          Νομίζουν ότι κλαυσίγελως είναι όνομα και ψάχνουν να βρουν ποιος είναι…
Χαμός!  

2η ενότητα
Τυπολογίες

@ Ήταν γνωστή η συμπάθεια που έτρεφε ο τ. διευθυντής της «Αυγής» προς κάθε τι που απαιτούσε μικρή προσπάθεια.
Γνωστή κι η ανοχή (sic) προς τα παιδιά με τις κουκούλες.
Τώρα, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πια, από τα πρωινάδικα χαρακτήρισε ατόπημα το άρθρο του Πανούση στα «Νέα», με το οποίο ο υπουργός ζητά ν’ αφεθούν στην άκρη τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης κι ότι δεν είναι Αριστερή διακυβέρνηση αυτή που αφήνει τις πόλεις ανοχύρωτες χωρίς αστυνομία, στρατό κι ίσως φυλακές ή Δικαιοσύνη κι ότι η ώρα της Αριστεράς δεν είναι ανέξοδα ιδεολογήματα κι ανούσια τσιτάτα…
Ατοπήματα του υπουργού, οι θέσεις του, πολύ περισσότερο όταν συμβαδίζουν με την κοινή λογική και τον ρεαλισμό;
Περί του Νίκου Φίλη ο λόγος, ο οποίος διαθέτει τόση δημοκρατική διάθεση, ώστε να επιθυμεί να κρατά τον ρόλο του αποκλειστικού σχολιαστή –επί παντός επιστητού- για τον εαυτό του…

@ Αμ ο Πανούσης;
Πού έγραψε ολόκληρο άρθρο και μπήκε πρωτοσέλιδο στα «Νέα», αναρωτώμενος αν νοείται Αριστερά του τίποτα;
Βεβαίως κι εννοείται φίλτατε Γιάννη;
Αυτή που εκπροσωπείς εσύ ως υπουργός…

@ Όλα τα κανάλια της χώρας έχουν δεν έχουν ετήσιο τζίρο 220 -250 εκ. ευρώ.
Κι όμως τους ζητάνε 350 εκατομμύρια για το 2015!
Ποιος εγκέφαλος το σκέφτηκε Νίκο Παππά;

@ Κυκλοφορεί ευρέως ότι είναι πολύ πιθανή η αναστολή έκδοσης της «Ημερησίας» από τον όμιλο Μπόμπολα.

@ Ακούγεται εντόνως ότι ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», Κώστας Αρβανίτης, βρίσκεται σε δυσμένεια.
Αιτία, όπως λέγεται, είναι το υψηλό κόστος του σταθμού σε συνδυασμό με την ελάχιστη ακροαματικότητα.
Κι επιπλέον, η… εξαφάνισή του στη διάρκεια της κατάληψης του σταθμού από τους αντιεξουσιαστές.

@ Εν τω μεταξύ, κρατήστε την πληροφορία ότι ο «πόλεμος» μεταξύ της «Αυγής» και της «Εφημερίδας των Συντακτών» μόλις ξεκίνησε και θα έχει πολλά επεισόδια.
Αφετηρία του είναι η διαπάλη αναφορικά με ποιος εκπροσωπεί καλύτερα τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

@ Για να ξέρετε:
Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μη καταλήξει στα χέρια της οικογένειας Κουρή, η μια από τις νέες τηλεοπτικές άδειες που θα δώσει η κυβέρνηση.

@ Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, αλλά φτάσαμε στην Κυριακή των Βαϊων και δεν έχουμε δει ακόμη Τσιρώνη!
Πού είναι ο Τσιρώνης ωέο;
Τι συμβαίνει με τα κανάλια και δεν δείχνουν Τσιρώνη να μας πει για τα αμνοερίφια που θα χλαπακιάσουμε;
Δώστε ρε παπάρες στον λαό Τσιρώνη…

3η ενότητα
Αθλητικό Καλντερίμι

@ Να σα πω για μάχη του παρασκηνίου, εν όψει της μεταγραφικής περιόδου.
Στη πιάτσα λένε, ότι Μαρινάκης και Μελισσανίδης, εκτός όλων των άλλων «σφάζονται» και για τα πόδια του Μαρσελίνιο, του Ατρομήτου.
Τι θα συμβεί;
Δεν γνωρίζω.
Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο Σπανός είναι πολύ τυχερός άνθρωπος.
Διαμηνύει, μάλιστα, ότι κανένας δεν του χτύπησε πόρτα για τον παίκτη.
Σαν να λέει, δηλαδή, ελάτε τι περιμένετε…

@ Μου λένε ότι για τον Μαρσελίνιο, ο γαύρος δίνει αντάλλαγμα τον… Καραμάνο!
Που ήδη έχει πάρει από τον Ατρόμητο, αλλά μάλλον δεν τον θέλει και τον… δίνει πίσω με μορφή ανταλλαγμάτος…

@ Η πιάτσα λέει και κάτι ακόμη.
Ότι ημέρα με την ημέρα ενδυναμώνεται το ενδεχόμενο να φορέσει κίτρινη φανέλα κι ο Ναπολεόνι.

@Αμπάρκιολης, Δημητρόπουλος, Κάμπαξης, Σπάθας και Δημητρόπουλος.
Οι πέντε διαιτητές της μεγάλης κατηγορίας που έχουν μπλέξει άσχημα με τον ειδικό ανακριτή Γιώργο Ανδρεάδη, για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» πέριξ κι εντός του ποδοσφαίρου.

@ Οι οποίοι και στο φετινό πρωτάθλημα σφύριξαν σε κρίσιμα παιγνίδια…

@ Μετά το παιγνίδι της Πανάθας με τη Ρεάλ στο μπάσκετ, όπου πράγματι η ομάδα έπαιξε ολοκληρωτικό μπάσκετ –αλλά με μια ομάδα που δεν είχε κίνητρο- θα θυμόσαστε ότι δεν πανηγύρισα κι έγραψα ότι περιμένω τη συνέχεια.
Η συνέχεια ήταν μια αγχώδης νίκη επί της Γαλατά των επτά παικτών και μια ήττα στο OAKA από την… Άλμπα Βερολίνου, που πριν δυο τρία χρόνια η Πανάθα θα τη νικούσε ακόμη και με τους εφήβους.
Μια νίκη με μισό πόντο ήθελε η ομάδα για να πάει στην επόμενη φάση και κατάφερε να χάσει!
Σε παιγνίδι που πήρε διαφορές 12 -13 πόντων και τις πέταξε στα σκουπίδια…

@ Ειδικά στο παιγνίδι με τους «Γερμανούς», ο καραφλοχαίτουλας τα έκανε μούσκεμα…
Βραχυκυκλώθηκε από τον Ομπράντοβιτς, έχασε τ’ αυγά και τα πασχάλια και τώρα τρέχουμε…
Μιλάμε για πολύ τρέξιμο.
Όχι μόνο για να σωθεί η παρτίδα της Ευρώπης, αλλά και για τα εγχώρια.

@ Μπορεί σήμερα να πάρει η ομάδα το κυπελάκι απέναντι στον σαφώς κατώτερης δυναμικότητας Απόλλωνα Πάτρας, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά και δη με τον γαύρο…
Πρέπει, λοιπόν, ν’ αλλάξει άρδην η εικόνα της ομάδας.
Πώς;
Αυτό θα το βρει ο καραφλοχαίτουλας.

@ Πάμε και στους ακατανόμαστους.
Να χάνεις ένα παιγνίδι που έπρεπε να νικήσεις και να βγαίνουν οι εφημερίδες που σε υποστηρίζουν και να γράφουν για «παλικάρια» και «περηφάνια», μόνο στους γαύρους μπορεί να συμβαίνει…
Για το ματσάκιο με την ΤΣΣΚΑ λέω, όπου ο γαύρος έχασε…

@ Κουτόχορτο!

@ Θαύμασα τον Αστέρα Τρίπολης, στο ματσάκιο απέναντι στην Πανάθα στην άδεια Λεωφόρο.
Ομάδα με μπαλαδόρους, με προσωπικότητα, με ποδόσφαιρο που δεν κάνει τα μάτια να πονάνε, αδικείται από την ισοπαλία που του πήραμε…

@ Κι από την άλλη, έχει κουραστεί το χέρι μου να γράφω και να ξαναγράφω ότι μ’ ομάδες που στοιχειωδώς παίζουν ποδόσφαιρο, αυτή η Πανάθα πρέπει να κάνει συνεχείς υπερβάσεις για να τα καταφέρνει.
Μπορεί να νίκησε τον γαύρο, τον ΜΠΑΟΚ, αλλά…
Με τον Αστέρα έπαιζε πάλι με δυο παίκτες λιγότερους, αφού οι δυο Κροάτες ήταν και πάλι θεατές –περιπατητές…
Πέτριτς και Πράνιτς, το έχουμε ξαναπεί, δεν είναι οι παίκτες που μπορεί να στηριχτεί η ομάδα.
Κάποιοι επιμένουν να μη το δέχονται ή να μη το βλέπουν.

@ Εκτός φόρμας κι ο Αναστασίου.
Όχι μόνο για την εικόνα της ομάδας, αλλά και για τη διαχείριση του παιγνιδιού.
Δυο παστέλια του χάρισε ο Μπεργκ και μάλιστα σε αντίθεση με τη ροή του αγώνα κι ο Γιάννης τον άλλαξε!
Ο Κλωναρίδης ήταν κι είναι κίνδυνος θάνατος σ’ ανοικτό γήπεδο –όπως ήταν το παιγνίδι με την πίεση του Αστέρα- κι εκείνος τον άλλαξε!
Ο Πέτριτς ήταν αλλού για αλλού. Κι ο Γιάννης τον κράτησε στο γήπεδο ενενήντα λεπτά!

@ Ναι, μπορώ να συμφωνήσω ότι η ομάδα μετά την αφαίρεση βαθμών, δεν έχει κίνητρο.
Όμως σε μια ομάδα, κίνητρα βρίσκονται ανά πάσα στιγμή.
Κίνητρο είναι να έχει όσο μεγαλύτερη βαθμολογική διαφορά από τους υπόλοιπους εν όψει play off.
Κίνητρο είναι η «επιχείρηση» να βοηθήσει η ομάδα τον Μπεργκ να βγει πρώτος σκόρερ.
Κίνητρο είναι η προσφορά θεάματος, πολύ περισσότερο αφού η ομάδα είναι απαλλαγμένη από το άγχος του πρωταθλητισμού.
Όλα τα άλλα είναι φτηνές δικαιολογίες.


----------------------------------------------------
@ Πάμε σιγά σιγά για το τέλος.
Να χαλαρώσουμε λίγο.

@ Μου έλεγε, παλιά, ο παππούς μου ότι η γνήσια Ελληνίδα σύζυγος είναι εκείνη που θα δει στον ύπνο της ότι πήγες μ’ άλλη και το πρωί θα σου κάνει φασαρία…

@ Ο σοφός παππούς, μου έλεγε και κάτι ακόμη.
Σε λυπάμαι γιε μου, έλεγε, επειδή όταν μεγαλώσεις θα θαυμάζεις μια γυναίκα μόνο κι επειδή θα σου σιδερώνει ένα πουκάμισο…

@ Παπποοοοοοοοοοοοοοοοοού!
Γίγαντα!
Αν πήγαινες σ’ εκκλησίες θα ήσουν προφήτης κι ίσως άγιος!
Ποιος ξέρει, μπορεί οι παππάδες να έβγαζαν τις παντόφλες σου σε ιερό προσκύνημα!

@ Γι αυτό έμαθα να μαγειρεύω και να σιδερώνω μόνος μου…

@ Στην Ακράτα που θα πάω για Πάσχα ελπίζω να μη μου σπάσουν τα νεύρα από τα μεγάφωνα των εκκλησιών του … πρώην χωροφύλακα, χρυσαυγίτη κι εσχάτως συριζαίου μητροπολίτη Αμβρόσιου…
Ούτε από το άκρως ρομαντικό πρωινό ξύπνημα από το Ντάτσουν με το καστανόχωμα και τις γλάστρες…
Ευτυχώς, μάλιστα που δεν είναι καλοκαίρι κι έτσι στα σίγουρα δεν θ’ ακούω να ηχούν κλαρίνα με την φωνή που κοάζει «είναι μέλι είναι μέλι τα καρπούζια του Βαγγέλη»…

@ Εκεί που είδαμε δυο τρεις ημέρες Άνοιξη, ήρθε η Μαργαρίτα από το Όσλο κι έφερε μαζί της τον καιρό του.

@ Πώς λένε τις τρεις κούκλες που «μιλάνε» στη ζωή ενός άνδρα;
Κόρη: baby doll
Ερωμένη: Barbie doll
Σύζυγος: Panadoll

@ Κι ένα τελευταίο:
Τα λεφτά, λέει, είναι σαν την περίοδο,
Τα περιμένεις ένα μήνα, κρατάνε μια εβδομάδα κι όταν τελειώσουν αρχίζει το πήδημα…

@ Αυτά!
Σας εύχομαι να περάσετε καλά κι ήρεμα τις γιορτές.
Και μη κάνετε σαν τον φίλο μου τον Σωτήρη που… ακονίζει ήδη τα χέρια του για επιδρομές στα κατσίκια της σούβλας και βλέπει στον ύπνο του δυο τρεις σούβλες κοκορέτσι… ενώ κάνει προμήθειες με σόδες από πέρυσι το καλοκαίρι…

@ Νέο «Καλντερίμι» την Κυριακή του Θωμά.

@ Σας χαιρετώ με την κλασική πια υπόμνηση, ότι οι μεθυσμένοι, τα παιδιά και τα κολάν, λένε πάντα την αλήθεια…
Ειδικά τα τελευταία.

@ Καλό Πάσχα να έχετε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου