Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ανάγκη για Συνταγματικό Δικαστήριο

Γράφει
ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης

Το κύρος του πολιτικού μας κόσμου έχει βαρύτατα τρωθεί.
Η λίστα Λαγκάρντ αποτελεί ευκαιρία για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του.
Γι’ αυτό οφείλει το ταχύτερο δυνατό να προχωρήσει σε πλήρη κάθαρση της υπόθεσης: να συσταθεί η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα ειδική προκαταρκτική επιτροπή, οπότε και η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει για την άσκηση ή μη δίωξης.
Το πρώτο ερώτημα είναι αν τα αδικήματα
 στα οποία φέρεται να υπέπεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχουν παραγραφεί.
Υποστηρίζεται ότι για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Γ. Παπακωνσταντίνου ισχύει η αποσβεστική προθεσμία.
Η άποψη αυτή επικαλείται το άρθρο 86§3 εδ. 2 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, η Βουλή μπορεί να προχωρήσει σε παραπομπή μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.
Το αδίκημα φέρεται να ετελέσθη κατά την ΙΓ΄ βουλευτική περίοδο. Θα έπρεπε, λοιπόν, η δίωξη να ασκηθεί κατά την ΙΔ΄ βουλευτική περίοδο και όχι στη σημερινή ΙΕ΄ περίοδο.
Ομως, η διάρκεια της ΙΔ΄ περιόδου ήταν μόλις δύο ημέρες. Κατά την άποψη αυτή, η Βουλή δεν δικαιούται να ασκήσει δίωξη στα αδικήματα τα οποία τυχόν διαπράχθηκαν από το 2009.
Όμως, η άποψη αυτή παραβλέπει μια λέξη-κλειδί, η οποία κατά τη γνώμη μου ανατρέπει όλη την παραπάνω επιχειρηματολογία.
Η μνημονευθείσα συνταγματική διάταξη προβλέπει ένα χρονικό περιορισμό: η δίωξη πρέπει να ασκηθεί μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της Βουλής.
Ο συνταγματικός νομοθέτης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην τακτική σύνοδο της οποίας μάλιστα καθορίζει τη διάρκεια στο άρθρο 64§2 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «η διάρκεια της τακτικής συνόδου δεν μπορεί να είναι συντομότερη από πέντε μήνες…».

Κατά συνέπεια, ο συνταγματικός νομοθέτης επιθυμεί την ύπαρξη βουλευτικής περιόδου με δύο τουλάχιστον τακτικές συνόδους, εκάστη των οποίων θα έχει υποχρεωτική διάρκεια τουλάχιστον πέντε μηνών και όχι διάρκεια μιας ημέρας, προκειμένου το πόρισμα να είναι καλά θεμελιωμένο.
Ετσι προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο συνταγματικός νομοθέτης, καθορίζοντας ότι η δίωξη θα πρέπει να έχει ασκηθεί μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου, επιθυμεί και η πρώτη σύνοδος να είναι τακτική με χρονική διάρκεια τουλάχιστον πέντε μηνών.
Κατά συνέπεια, ορθώς η παρούσα Βουλή θα μπορεί να ασκήσει δίωξη εναντίον υπουργού μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της.

Η όλη υπόθεση, αλλά και άλλες περιπτώσεις που στο παρελθόν αντιμετωπίστηκαν, δημιουργούν την ανάγκη υπάρξεως ενός οργάνου που θα ερμηνεύει αυθεντικά τις αμφισβητήσεις.
Πρότασή μας στο παρελθόν για τη σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου συνάντησε τη λυσσώδη αντίδραση άλλων κομμάτων.
Νομίζω ότι επέστη η στιγμή να σκεφθούμε μήπως θα έπρεπε να αναβιώσει ο θεσμός της Γερουσίας, όχι ως δεύτερου νομοθετικού σώματος, αλλά ως οργάνου σταθερότητας του πολιτικού μας συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου