Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Πολιτικό καφενείο




Οι φράσεις επιπέδου συνοικιακού καφενείου που ακούγονται μέσα στη Βουλή, ακόμη και η ενδυματολογική αναρχία, ασφαλώς δεν περιποιούν τιμή για άνδρες και γυναίκες που έχουν την ύψιστη τιμή να την υπηρετούν.
Όλο και πιο συχνά ακούμε από το βήμα της Βουλής κουβέντες και διαλόγους που
 δεν έχουν σχέση με την πολιτική, δεν παράγουν πολιτική, δεν προάγουν την πολιτική, αλλά στοχεύουν στους θαμώνες του καφενείου που αναφέραμε προηγουμένως.

Κάπως έτσι ασφαλώς θα σκέφτηκε κι ο Αλέξης Τσίπρας όταν ζήτησε από τον Σόιμπλε να μεσολαβήσει στη γερμανική Δικαιοσύνη για να πάρει τη λίστα Χριστοφοράκου.
Το ατόπημα μέγα. Ουδείς το αναλήφθηκε, ουδείς του έδωσε τη σημασία που του πρέπει.
Σε ποια ευνομούμενη δυτική δημοκρατία μπορεί να μεσολαβήσει στη Δικαιοσύνη ένας υπουργός για να παραδοθεί σε αρχηγό κόμματος ξένου κράτους, η δικογραφία μιας υπόθεσης;
Απαντάμε ευθέως και αμέσως: Σε καμία!
Στη Βενεζουέλα του φίλου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ή στα άλλα λατινοαμερικάνικα κράτη που έχει ως πρότυπα δημοκρατίας, μπορεί.
Στη Δύση όχι!

Ποιο ήταν λοιπόν το κίνητρο στο αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ;
Μα, τι άλλο, από το καφενείο.
Για τη συζήτηση την ώρα του ούζου.
«Είδες ο μεγάλος; Τον ξεβράκωσε τον κουτσό….».
«Είδες ο Τσίπρας; Έκανε αυτό που δεν κάνουν οι δοσίλογοι…».

Δυστυχώς, έτσι γίνεται η συζήτηση στην Ελλάδα, έτσι διακινούνται οι φήμες, οι θεωρίες συνωμοσίας και όλα όσα μας ταλανίζουν.
Άκουσα φίλο μου ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει μετά την επιχείρηση της Αστυνομίας στο βίλα Αμαλία:
«Έλα ρε τους μαλάκες, τι τους πείραξαν τα παιδιά»;
Εξέφρασε ότι ακριβώς ότι είχε πει η φωνή του κόμματος, γνωστή δημοσιογράφος, από το τηλεπαράθυρο κάποιου καναλιού.

Λίγο πριν την ιστορία με τη λίστα Λαγκάρντ, βούιζε ο τόπος ότι την κρύβει ο Βενιζέλος, επειδή ….ήταν μέσα ο πεθερός του!
Τον μύθο, τον εξέφραζε μεγαλοφώνως σε καφέ του Ψυχικού ακόμη και βουλευτής των καμμένων.

Που, παρεμπιπτόντως, στήριξαν την ύπαρξή τους στη θεωρία του αρχηγού τους για τα περίφημα cds του Παπανδρέου, που τάχα μου είχε παίξει η οικογένειά του για να χρεοκοπήσουμε και να…. κονομήσουνε …..
Χαμός γινόταν σε καφενεία και διαδίκτυο.

Ας μη ξεχνάμε ακόμη, ότι προ καιρού οι συνδικαλιστάδες της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μπουκάρισαν σε ξενοδοχείο που συνεδρίαζαν οι δήμαρχοι (πλάκωσαν και μερικούς στο ξύλο), μόνο και μόνο επειδή κάποιος (το καφενείο που λέγαμε) τους είπε ότι μαζί τους θα ήταν κι ένας Γερμανός πολιτικός που τον έχουν στα μαύρα κατάστιχα…!

Εδώ και δυο ημέρες βοά ο τόπος, ότι τα γκαζάκια τα βάζουν…παρακρατικοί της Νέας Δημοκρατίας.
Αμόλυσε μια αρλούμπα ο γηραιός μακρυμάλλης βουλευτής και κάποιοι την έκαναν σημαία..

Ξαναλέμε, ότι αυτό δεν είναι πολιτική.
Κι όπως είπε ο Γιάννης Πρετεντέρης, όταν «το πηγαινοφέρνουμε μεταξύ μας, πάει καλά. Όταν όμως το εξάγουμε και στο Βερολίνο, τότε πολύ φοβούμαι ότι κινδυνεύουμε όχι να μας διώξουν από το ευρώ αλλά να μας πάρουν στο ψιλό - που δεν είναι και πολύ καλύτερο!..».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου