Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Αιχμές Μητσοτάκη, στο βιβλίο του, κατά Έβερτ, Σημίτη, Καραμανλή

Πολλές και ποικίλες συζητήσεις αναμένεται να δημιουργήσει το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με τίτλο «Μπροστά από την εποχή της» και υπότιτλο «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990-1993», το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα.
Το βιβλίο επιμελήθηκε συντακτική επιτροπή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Ιωάννης Παλαιοκρασάς και εκδίδεται από την ΕΣΤΙΑ.
Ο τ. πρωθυπουργός αναφέρει  - μεταξύ άλλων - ότι «η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετική» αν
 δεν είχε ανατραπεί η κυβέρνησή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αφήνει αιχμές για την πολιτική που ακολούθησαν στη Νέα Δημοκρατία, τόσο ο Μιλτιάδης Έβερτ όσο και ο Κώστας Καραμανλής.
«Μετά την πτώση της κυβέρνησης εκείνης, η Ελλάδα δεν ξαναβρήκε στην πραγματικότητα τον δρόμο της. Στο κόμμα της Νέας ∆ημοκρατίας, το οποίο λειτουργούσε επί της εποχής μου απόλυτα δημοκρατικά (όπως άλλωστε και το Υπουργικό Συμβούλιο), με τη δυνατότητα ανοικτής έκφρασης της αντίθετης άποψης, επικράτησαν οι λαϊκίστικες απόψεις που εξέφραζε η εσωκομματική μου αντιπολίτευση», αναφέρει.

Σε άλλο σημείο, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γράφει:
«Παρά τις ελάχιστες φωνές που, απομονωμένες από την ευρύτερη κοινή γνώμη, προειδοποιούσαμε μάταια για τα επερχόμενα δεινά, ο δανεισμός συνεχίστηκε και κορυφώθηκε στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 2000. 
Άφθονο και φθηνό χρήμα στα χέρια ανεύθυνων κυβερνήσεων δαπανήθηκε αποκλειστικά για κατανάλωση διαμορφώνοντας ένα πλασματικό επίπεδο ευμάρειας, μέχρις ότου η οικονομική κρίση να χτυπήσει σαν τσουνάμι την Ελλάδα και να αποκαλύψει την σκληρή αλήθεια».

Στην αρχή του προλόγου, αναφέρεται ότι «το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας έχει τις ρίζες του πριν 30 χρόνια, όταν ανέλαβε για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ την εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του '80».
Επιπλέον, αναφέρει ότι μετά την πολιτική τού «Τσοβόλα, δώσ' τα όλα», το 1989 η χώρα είχε πτωχεύσει.

«Είχα πει» σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός «ότι θα επιχειρήσω να βελτιώσω τη ζωή των Ελλήνων αλλά θα τους ζητούσα περισσότερη δουλειά για να μπορέσουμε να κάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική. Είχα πει την αλήθεια μερικές φορές μέχρις ωμότητος». 
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκτιμά σήμερα ότι τα μέτρα που έλαβε, παρά την αντιδημοτικότητά τους, έριξαν τον πληθωρισμό κάτω του 11% το 1994, ενώ αποδίδει σημασία σε μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και στα μεγάλα έργα υποδομής που δρομολογήθηκαν.
Αναφέρει ότι μόνο η πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Σημίτη είχε μεταρρυθμιστικό όραμα και πολιτικό στόχο, την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, αλλά παρ' όλα αυτά, χαρακτηρίζει «μισή την προσπάθεια που έκανε ο Σημίτης».
Τέλος, αναφέρεται στις έντονες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Στέφανου Μάνου, αλλά και του Δημήτρη Σιούφα στον τομέα της πρόνοιας, με την επιχείρηση ουσιαστικών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό.

Σε ότι αφορά την ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό.
Εκτιμάται, πάντως, ότι θα αναφερθεί στην αναγκαιότητα μείωσης του Κράτους, ενώ δεν αποκλείεται να προβληθούν σε video παλαιότερες θέσεις του, που δικαιώθηκαν πανηγυρικά στον χρόνο.
Όπως, η περίφημη ομιλία του στη Βουλή, το 1994, επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, όπου ανέφερε ότι με την πορεία που παίρνουν τα πολιτικά και οικονομικά δρώμενα της Ελλάδας, δεν θ' αργήσει η ώρα της προσφυγής στο ΔΝΤ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου