Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Κεντροαριστερά και ΣΥΡΙΖΑ

Λάβαμε πολλά μηνύματα μετά τη δημοσίευση στο grpsot του άρθρου με τίτλο «Η αναγκαιότητα ισχυρής Κεντροαριστεράς» (Δευτέρα 4-6-2013).
Τα περισσότερα είχαν ως κεντρική ιδέα την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει έδαφος για την Κεντροαριστερά, αφού πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλάβει τον χώρο».
Έχουμε την πεποίθηση ότι πρόκειται περί λανθασμένης εκτίμησης.
Ίσως και κατευθυνόμενης.
Η Κεντροαριστερά είναι η σοσιαλδημοκρατία και δεν είναι οι
 Αριστερές συνθηματολογικές αναζητήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Κεντροαριστερά περιλαμβάνει στις θέσεις της την αταλάντευτη θέση της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη και όχι τις θολές και ανά περίσταση θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Κεντροαριστερά τάσσεται υπέρ του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων του Κράτους και της οικονομίας, υπέρ της οικονομίας της αγοράς με ρυθμιστή το Κράτος κι όχι την στασιμότητα στα πάντα και το τέλμα που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η σύγχρονη ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά, τάσσεται υπέρ ενός κοινωνικού Κράτους που δεν μπορεί να λειτουργεί με πελατειακούς κανόνες και δογματικά στερεότυπα του παρελθόντος, όπως εν πολλοίς εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν αναλογιστούμε όσους εκ του ΠαΣοΚ έχουν προσχωρήσει στις τάξεις του, αλλά και τις λυσσαλέες αντιδράσεις του σε κάθε επενδυτική προσπάθεια της χώρας.
Η Κεντροαριστερά δεν αποτελεί δεξαμενή ψήφων μόνο από Αριστερά, όπως έκανε και συνεχίζει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για να μπορέσει να εκφράσει περισσότερο κόσμο και να φτάσει στην εξουσία  το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οφείλει να εκφράσει περισσότερες τάσεις του εκλογικού σώματος, όπως τους σοσιαλδημοκράτες.
Που δεν «ψήνονται» με φιλαράκια τύπου Ζίζεκ και του μακαρίτη Τσάβες, ούτε με τις παλινωδίες που επεδείχθησαν στο ζήτημα της Κύπρου.
Χώρια που για οποιαδήποτε μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία, πρέπει να συμφωνήσει το «Ρεύμα» του Λαφαζάνη, η «Ρόζα» και τα άλλα παιδιά που προέρχονται από το ΚΚΕ, το ΚΚΕ εσωτερικού, ακόμη και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Κι αν πάμε και πιο κάτω, θα δούμε ότι αυτόν τον κόσμο τον εκφράζει ένα ισχυρό κόμμα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνως με τη δημοσκόπηση της έγκυρης GPO.
Η θέληση για τέτοιο κόμμα, εκφράζεται από το 63% των ερωτηθέντων.
Επιπλέον, στην ίδια δημοσκόπηση, καταδεικνύεται ότι εκείνοι εκ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, πέρυσι τον Ιούνιο, που πιστεύουν ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με κυβέρνηση Τσίπρα, αποτελεί το 44%. Το 6,8% πιστεύει ότι θα ήταν χειρότερα και το 36% ότι θα ήταν τα ίδια.
Δηλαδή, ένας στους δυο, δεν πιστεύει ότι το κόμμα που ψήφισε, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα βελτίωνε τη ζωή του.

Κι αφού θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι δεν μπορούν να εκφράσουν αυτόν τον κόσμο, ούτε το ΠαΣοΚ, ούτε η ΔΗΜΑΡ, ούτε πολύ περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ και τα μικρά νεοπαγή κόμματα, είναι ζητούμενη η άμεση, αποτελεσματική και ισχυρή εκπροσώπησή του.
Επαναλαμβάνουμε, σε αμιγώς σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου